• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Κατεδάφισαν οι Τούρκοι μέρος του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου!

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.500
Πράγματα αδιανόητα για μια χώρα που φιλοδοξεί να παρουσιαστεί σαν πρότυπο δημοκρατίας και ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο συμβαίνουν στην Τουρκία.

Πριν από περίπου ένα μήνα, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, καταστράφηκαν τμήματα του τείχους του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου της Κωνσταντινούπολης για να οικοδομηθεί πενταόροφο ξενοδοχείο!
Μπουλντόζες μπήκαν στο Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης και κατεδάφισαν τμήματα του τείχους, ενώ οι Τούρκοι εργολάβοι τοποθέτησαν ξύλινο παραβάν για να κρύψουν το βανδαλισμό.

Τελικώς, πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο Προστασίας των Μνημείων αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών ανέγερσης του ξενοδοχείου.

Σήμερα, με μια σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο των Εξωτερικών ζητά από την Άγκυρα να διασφαλίσει την προστασία των πολυάριθμων ελληνικών και χριστιανικών μνημείων εντός της τουρκικής επικράτειας.

Μάλιστα, το υπουργείο των Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις συστηματικής σύλησης της νεκρόπολης και υπόσκαφων τάφων σε βυζαντινό νεκροταφείο της περιοχής Τσατάλτζα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, λόγω πλημμελούς προστασίας του μνημείου, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.

Η κατεδάφιση τμήματος των τειχών του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου (Ιερόν Παλάτιον) στην περιοχή Σουλτάναχμετ, προκειμένου να ανεγερθεί ξενοδοχείο, παρά το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος είχε χαρακτηριστεί πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος, είναι ακόμη ένα περιστατικό που δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις του τουρκικού κράτους απέναντι στα ελληνικά πολιτιστικά μνημεία.

Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι προσφάτως ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο, μετατράπηκε σε τέμενος, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, καθώς ο ναός της Αγίας Σοφίας συνδέεται στενά με κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του χριστιανισμού και συγκριμένα με την πρώτη και έβδομη Οικουμενικές Συνόδους.

"Πιστεύουμε ότι τα πολιτιστικά μνημεία που έχει κληροδοτήσει η ιστορία και η γεωγραφία, ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, πρέπει να τυγχάνουν προστασίας και να επιδεικνύεται ο απαραίτητος σεβασμός. Αποτελεί πάνω από όλα χρέος έναντι των επερχόμενων γενεών", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται: "Ελπίζουμε ότι οι τουρκικές Αρχές θα επιληφθούν των θεμάτων αυτών, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξη των πολυάριθμων ελληνικών και χριστιανικών μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας".

Πρέπει να επισημανθεί ότι όταν κατεδαφίστηκαν τα τείχη του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου, κανένας Τούρκος αρμόδιος δεν μίλησε για το θέμα, πλην του προέδρου του Συνδέσμου Αρχαιολόγων Νετζμί Κουρούλ.
Ο κ. Κουρούλ είχε χαρακτηρίσει βανδαλισμό την κατεδάφιση μέρους του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου. "Πώς μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Πού είναι ο Δήμος; Είναι περίεργο που δεν το είδε κανείς. Θα πρέπει να πρόκειται για κάποιον που έχει ισχυρό υποστηρικτή.

Τι θρασύτητα είναι αυτή ενώ ο σχετικός υπ. αρ. 2863 Νόμος προβλέπει για αυτές τις περιπτώσεις ποινή φυλάκισης; Νόμος υπάρχει αλλά στα χαρτιά. Δεν υπάρχει εφαρμοστής του Νόμου. Το ξενοδοχείο Four Seasons παλαιότερα κατασκευάστηκε πάνω σε βυζαντινό ανάκτορο. Φαίνεται ότι έχουν ενθαρρυνθεί από αυτό", είχε σημειώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Αρχαιολόγων.

πηγη:protothema.gr
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.500
Σε συνέχεια του αρχικού post

ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ


a1.bp.blogspot.com__yMh_rM1WMJI_TrlkYTUic4I_AAAAAAAABjA_1ej1dfkMAMk_s640_DSC_4992.JPG

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Εγκαινιάσθηκε, τελικά, η χρήση ως τεμένους του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Νικαίας μετά από απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Η πρώτη προσευχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου μετά από 9 δεκαετίες διακοπής, στην οποία και προέστη ο Μουφτής της Νίκαιας Veli Vehbi Bardakçı. Συμμετείχαν βουλευτές, ο Γενικός Διευθυντής Βακουφίων Αdnan Ertem, o Δήμαρχος Νικαίας Kadri Eryılmaz αλλοι δήμαρχοι και πλήθος πιστών.
Στο τέλος της εόρτιας προσευχής ο Γενικός Διευθυντής των Βακουφίων, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε τη χαρά του για την καθιέρωσή του ως χώρου προσευχής και υπενθύμισε ότι πριν 680 χρόνια η Αγία Σοφία Νικαίας μετατράπηκε σε τέμενος από τον Ορχάν Γκαζί των Οθωμανών και ότι από την δεκαετία του 1920 παραμένει κλειστό. Τόνισε ότι αισθάνεται πραγματικά ευτυχής για την γενομένη προσευχή στο τζαμί αυτό που ανακαινίσθηκε πρόσφατα. «Η σημερινή ημέρα είναι χαρμόσυνη, σήμερα είναι εορτή. Είναι στην παράδοση μας να επιδιώκουμε την ειρήνη, δεν λέμε πράγματα αρνητικά. Και αυτοί που μας κατακρίνουν, θα συμφωνήσουν μαζί μας βλέποντας αυτήν την εικόνα. Ο χώρος αυτός κτίστηκε ως χώρος προσευχής. Εγώ επιθυμώ αυτός ο χώρος να συνεχίσει ως χώρος προσευχής. Γνωρίζω ότι το θέλουν όλες οι ψυχές. Το έχω δηλώσει και παλιότερα ότι αυτός ο χώρος δεν χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι στις αναφορές που γίνονται ότι εδώ είναι μουσείο και θα πρέπει να είναι κλειστό για χώρο προσευχής δεν θεωρώ ότι είναι σωστές, και όσοι τα λένε αυτά, βλέποντας τη σημερινή εικόνα πιστεύω ότι θα έχουν την ίδια άποψη.» Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής τόνισε ότι, όπως εγράφη και στον τύπο, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσευχής για δύο θρησκείες. Εδώ είναι τζαμί. Θα γίνεται προσευχή ως σε τζαμί. Δεν θεωρώ κατάλληλο το ότι εδώ μπορεί να γίνει προσευχή, σύμφωνα με τα ισλαμικά δεδομένα, και να γίνονται θείες Λειτουργίες. Δεν υπάρχει στη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Επεσήμανε επίσης ότι η πινακίδα Μουσείο Αγίας Σοφίας έχει καταργηθεί.
a3.bp.blogspot.com__rtwNs5f1mFQ_TrlkOajgqEI_AAAAAAAABi4_SpieWPobNIo_s640_DSC_4899.JPG
Αξιοπρόσεκτες είναι οι εκτενείς δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβερνήσεως Βülent Arınç, ο οποίος εκφράζει την ευαρέσκειά του για την λειτουργία της Αγιάς Σοφίας Νικαίας ως τεμένους λέγοντας ότι: «Αποδειχθήκαμε ασπροπρόσωποι έναντι των προγόνων μας». Όσον αφορά τις κριτικές για την Αγία Σοφία τόνισε ότι στα επίσημα έγγραφα φαίνεται καταχωρημένη ως τζαμί και τα ανακαινιστικά έργα στη συνέχεια οδήγησαν στην μετατροπή της σε χώρο προσευχής. «Εάν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις θα πρέπει και γι' αυτές να πράξουμε το ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "η Αγία Σοφία στην ιστορία πρωτοεμφανίζεται περί το 780 μ.Χ. Είναι γνωστό ότι επτά αιώνες πριν την ίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας λειτούργησε ως εκκλησία. Το 1330-1331 ο Ορχάν Γκαζί κατακτά την Προύσα. Υπάρχει δικαίωμα κατάκτησης. Την μετατρέπει σε τέμενος. Την εποχή εκείνη στiς κατακτήσεις υπάρχει τέτοιο δικαίωμα. Μία μπορεί να μετατρέπεται σε τέμενος. Καί η εκκλησία και το τζαμί είναι χώροι προσευχής πρός τον Θεό. Πόσα δικά μας τζαμιά, στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες δεν είναι πλέον τζαμιά".

πηγη : Ιδιωτική Οδός: ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.229
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom