• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ηρακλειο

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.110
Likes
13.215
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Είχα σηκωθεί αξημέρωτα και πήγα να χτυπήσω μπουγάτσα κρέμα σε πολύ γνωστό μαγαζί της παραλιακής, στην οποία μου έβαλαν μέλι λιωμένο χωρίς να με ρωτήσουν. Οδυνηρή εμπειρία, έχουν περάσει 20+ χρόνια κι ακόμα το θυμάμαι. Φαντάσου ήμουν και στα καλύτερα μου τότε και δε μπόρεσα να φάω 2 μπουγάτσες...
:bleh: τους προδιάθεσες θετικά ότι αντέχεις.
 

Extra muros

Member
Μηνύματα
196
Likes
1.443
Νομίζω κακώς συγκρίνουμε τις κρητικές με τις βορειοελλαδίτικες μπουγάτσες, πρόκειται για διαφορετικά εδέσματα, σαν να λέμε συγκρίνω χαλβά Φαρσάλων με Μακεδονικό.

Χρόνια έχω να κατέβω στο νησί, ευχάριστο που το Πεσκέσι κράτα ψηλά την ποιότητα, όσοι το προλάβαμε στις πολύ αρχές του βέβαια ξέρουμε ότι η μαζικοποίηση είχε κάποιο αντίκτυπο, όχι ευτυχώς όσο σε άλλα μέρη π ξεκινούν καλά κ μετά συνεχίζουν απλά με την κεκτημένη του γνωστού ονόματος.

Υ.Γ.Ουτοπία and dry bread, ειλικρινά εντός συνόρων δεν ξέρω αν υπάρχει πιο γευστική σοκολάτα, σπαρταρούν οι γευστικοί μου κάλυκες κ μόνο που τη θυμάμαι.
 

agmi

Member
Μηνύματα
537
Likes
2.707
Περι μπουγατσας ο λογος, εχεις απολυτα δικιο. Αλλη η Θεσσαλονικης και αλλη η Χανιωτικη που βαζουνε μεταξυ των αλλων ξυνογαλο (μηζυθρα) και σαν κρινουμε Κρητικες μπουγατσες διεθνως γνωστες ειναι μονο μια, του Ιορδανη, που ξεκινησε απο την Ποτιε στα Χανια. Οι αλλες οι Κρητικες με καρυδια και νουτελες και βεγγαλικα ειναι απλως μπουγατσες, Κινεζικες ιμιτασιόν, τπτ αλλο!
Οσο για τον Ιορδανη απο εδω Αρχική - Μπουγάτσα Ιορδάνης, Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα - Bougatsa Iordanis, Chania, Crete, Greece
μεχρι και ο Ramsey την επισκεφτηκε (απο το επεισοδιο Gordon, Gino and Fred: Road trip to Greece) απο εδω
, επισης

Και εδω: Καλοπέρασε στην Κρήτη ο Γκόρντον Ράμσεϊ: Έφτιαξε μπουγάτσα και βούτηξε στον Μπάλο!
Για μπουγάτσα στον «Ιορδάνη» στα Χανιά ο σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ (Φωτογραφίες) | LiFO
Αν και μου αρεσει πιο πολυ η Βορειο Ελλαδιτικια ;)
 
Last edited:

underwater

Member
Μηνύματα
2.858
Likes
13.070
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
και σαν κρινουμε Κρητικες μπουγατσες διεθνως γνωστες ειναι μονο μια, του Ιορδανη, που ξεκινησε απο την Ποτιε στα Χανια. Οι αλλες οι Κρητικες με καρυδια και νουτελες και βεγγαλικα ειναι απλως μπουγατσες, Κινεζικες ιμιτασιόν, τπτ αλλο!
Συγγνώμη, αλλά αυτό που λες δεν ισχύει. Το ότι ο Ιορδάνης είναι το πιο γνωστό μπουγατσατζίδικο στην Κρήτη έχει να κάνει φαντάζομαι και με το ότι βρίσκεται στην (δικαίως) πιο τουριστική πόλη της Κρήτης.
Έχω φάει και στον Ιορδάνη και σε εκείνο που είναι δίπλα στον Ιορδάνη (στο οποίο με έχουν πάει Χανιώτες οι οποίοι υποστήριξαν ότι τους έχει χαλάσει η τουριστίλα του Ιορδάνη) και πρόσφατα έφαγα και στο Κιρκόρ. Για μένα και τα τρία είναι εξαιρετικά, ίσως να μου άρεσε λίγο περισσότερο του Κιρκόρ. Επιπλέον το γεγονός ότι εγώ επέλεξα να προσθέσω και καρύδια στην κλασική κρητική βερσιόν με μυζήθρα και μέλι δεν κάνει το μαγαζί βεγγαλικό και κινέζικη ιμιτασιόν (άλλωστε διαβάζω ότι το Κιρκόρ άνοιξε το 1922, ενώ ο Ιορδάνης το 1924, οπότε είναι και πρακτικά αδύνατο το ένα να είναι κινέζικη ιμιτασιόν του άλλου).

(Δεν παίρνω ποσοστά από το Κιρκόρ, όπως ανέφερα μου αρέσουν και τα δύο καταστήματα, απλά με ενοχλεί η απολυτότητα και το "τα ξέρω όλα" ύφος).
 
Last edited:

agmi

Member
Μηνύματα
537
Likes
2.707
Η πιο τουριστική, και σε πιάνω αδιάβαστο, είναι το Ηράκλειο, με 2ο αεροδρόμιο στη κίνηση στη χώρα και μετά το Ρέθεμνος και σε μια 10ετια, το Ρέθεμνος χωρίς να'χει καράβι και αεροδρόμιο, θα'χει ξεπεράσει τα Χανιά . Εκεί που'ναι ο Ιορδάνης στην Αποκορώνου (στο παλιό το μαγαζί του Μυγια), ούτε πέρασμα είναι ούτε έχει να προσφέρει η περιοχή τπτ. Στην Ποτιε που ήταν μια φορά και ενα καιρό, δίπλα στο μπακάλικο (τωρα νμζ μαχαιραδικο) και την αποθήκη Καρακη που'χα δουλέψει μερικές βδομάδες το 1981 πριν φυγω για τις ΗΠΑ, ειναι αλλη ιστορια. Εκει ειναι περασμα! Οσο για το Ιορδανη, ουτε συντεκνος του ειμαι, ουτε ποσοστα παιρνω, και δεν τηνε γουσταρω, ασε που με πιανει ψυχοπλακωμα η μεριδουλα με σχεση τιμης!
Οσο για την 'απολυτοτητα' και τα 'ξερω ολα υφος', αμα δεν το'χω τωρα στις 6 δεκαετιες +, ποτε θα την αποκτησω σαν με κατεβαζουνε στον Αγιο Λουκα;
 
Last edited:

underwater

Member
Μηνύματα
2.858
Likes
13.070
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Η πιο τουριστικη, και σε πιανω αδιαβαστο, ειναι το Ηρακλειο, με 2ο αεροδρομιο στη κινηση στη χωρα
Αδιάβαστη καθόλου δε με πιάνεις. Μιλάω για τουριστική πόλη, όχι για πολυσύχναστο αεροδρόμιο. Εκτός κι αν εννοείς ότι όσοι τουρίστες προσγειώνονται σε αυτό το κάνουν για να δουν το ίδιο το Ηράκλειο κι ότι δε νοικιάζουν αμάξι κι όπου φύγει φύγει.

Οσο για την 'απολυτοτητα' και τα 'ξερω ολα υφος', αμα δεν το'χω τωρα στις 6 δεκαετιες +, ποτε θα την αποκτησω σαν με κατεβαζουνε στον Αγιο Λουκα;
Ουδέν σχόλιον.
 

Dr Snoopy

Member
Μηνύματα
938
Likes
12.950
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Ζηλανδία
Οι καλύτερη μπουγατσα είναι η Σερραϊκη.
Μια και έγινε λόγος περί Σερραϊκής μπουγάτσας είναι γνωστό ότι η μπουγάτσα διαδόθηκε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες που ήλθαν από την Κωνσταντινούπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης.Σε πολλές γειτονιές προσφύγων στην Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά υπήρχαν πολλοί πλανόδιοι που πουλούσαν με τα καροτσάκια τους την πολίτικη μπουγάτσα τους, την αυθεντική. Η μπουγάτσα η αυθεντική δεν είχε γέμιση, αλλά μόνο φύλλο. Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές η αρχική προέλευση της ιδέας της παρασκευής μπουγάτσας φαίνεται να προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, ακόμα και πριν την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους.Οι Τούρκοι την έλεγαν pogaca,ενώ οι Ελληνες μπογάτσα.Ο χρονογράφος και ταξιδευτής Εβλιά Τσελεμπή (1611-1682) αναφέρει ότι στην Κωνσταντινούπολη δύο φούρνοι παρασκεύαζαν “μπουγάτσα κουρού”, κιγμαλί (με κιμά), πεϊνιρλί (με τυρί) και “σαντέ μπουγάτσα” (πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη).Οι Σερραίοι ήταν αυτοί που πρωτοέβαλαν κρέμα στη μπουγάτσα και μετά αυτή διαδόθηκε από τους Σερραίους μάστορες πρόσφυγες στην Βόρειο Ελλάδα και αργότερα, ιδίως μετά την Μικρασιατική καταστροφή, σε όλη την Ελλάδα.Αξιοσημείωτο ότι το 1917 ιδρύθηκε η συντεχνία των μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης.Από κει και πέρα δημιουργήθηκαν όλες οι παραλλαγές με μυζήθρα,μέλι κλπ.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
14.148
Likes
45.666
Ακριβως διπλα στον Κιρκορ εχει ενα γωνιακο μαγαζι που σερβιρει μπουγατσα. Πηρε το ματι μου μια να τρωει κατι ζυμαροειδες με νουτελα. Δηλαδη αυτη ειναι κρητικη μπουγατσα?
Ουτε για μελι ηξερα.
Εδω κεντρο Αθηνας αυστηρα απο το "Μακεδονικον" που ειναι λαικη τρυπα που δεν κλεινει πορτες και μοσχοβολαει ολο το τετραγωνο οταν κοβει μπουγατσα με κιμα. Πραγματικα με εχουν σταματησει μπουκωμενη στο δρομο να με ρωτησουν τι ειναι αυτο που τρωω και μυριζει τοσο ωραια.
 

Extra muros

Member
Μηνύματα
196
Likes
1.443
Ακριβως διπλα στον Κιρκορ εχει ενα γωνιακο μαγαζι που σερβιρει μπουγατσα. Πηρε το ματι μου μια να τρωει κατι ζυμαροειδες με νουτελα. Δηλαδη αυτη ειναι κρητικη μπουγατσα?
Ουτε για μελι ηξερα.
Κρητική μπουγάτσα είναι κατά βάση αυτή με την ξινομυζήθρα μέλια, ζάχαρη, κανέλες είναι έξτρα και προαιρετικά. Προφανώς βρίσκεις εύκολα και με κρέμα ή - λίγο πιο σπάνια - κιμά, νουτέλες και τέτοια δε θυμάμαι να είχα πετύχει. Κατά τα λοιπά πέραν της γέμισης, δική μου εντύπωση ήταν πάντα ότι το φύλλο στις κρητικές μπουγάτσες είναι πιο "ξερό" απ' ό,τι στα βόρεια, ήτοι λιγότερο λαδωμένο και πιο τραγανό.

Για τον Ιορδάνη, μια και αναφέρθηκε παραπάνω, θεωρώ ότι είναι κλασική περίπτωση μαγαζιού που αναπαράγεται χάρη στην κληρονομιά του ονόματός του, σε αντίθεση με τον Κιρκόρ (και τις Φυλλοσοφίες, κατά ορισμένες πηγές μαγαζί - απόγονο του πρώτου σμυρνέικου μπουγατσατζίδικου στο νησί μετά το '22), που από γενιά σε γενιά επενδύει στην ποιότητα. Γενικά πάντως οι μπουγάτσες του Ηρακλείου είναι οι καλύτερες από τις κρητικές, μιλάμε εξάλλου για τη μοναδική πόλη στην Ελλάδα που υποδέχεται το νέο έτος με μπουγάτσα.
 

Dr Snoopy

Member
Μηνύματα
938
Likes
12.950
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Ζηλανδία
μοσχοβολαει ολο το τετραγωνο οταν κοβει μπουγατσα με κιμα.
Μία πετυχημένη μπουγάτσα πρέπει να έχει αρχικά ένα πετυχημένο φύλλο. Για να παρασκευαστεί ένα φύλλο χρειάζεται αλεύρι, λάδι και μαλακό βούτυρο. Αφού παρασκευαστεί η ζύμη, κόβεται σε μικρά μπαλάκια και στη συνέχεια ο τεχνίτης δημιουργεί ένα μεγάλο, πολύ λεπτό φύλλο διαστάσεων 1,5 Χ 2 μέτρων. Το φύλλο ανοίγεται με βούτυρο και νισεστέ. Δεν χρησιμοποιούν καθόλου αλεύρι.Το φύλλο της μπουγάτσας λέγεται και φύλλο αέρος. Ισως η μπουγάτσα που τρως να μοσχοβολάει από το βούτυρο.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
14.148
Likes
45.666
Μία πετυχημένη μπουγάτσα πρέπει να έχει αρχικά ένα πετυχημένο φύλλο. Για να παρασκευαστεί ένα φύλλο χρειάζεται αλεύρι, λάδι και μαλακό βούτυρο. Αφού παρασκευαστεί η ζύμη, κόβεται σε μικρά μπαλάκια και στη συνέχεια ο τεχνίτης δημιουργεί ένα μεγάλο, πολύ λεπτό φύλλο διαστάσεων 1,5 Χ 2 μέτρων. Το φύλλο ανοίγεται με βούτυρο και νισεστέ. Δεν χρησιμοποιούν καθόλου αλεύρι.Το φύλλο της μπουγάτσας λέγεται και φύλλο αέρος. Ισως η μπουγάτσα που τρως να μοσχοβολάει από το βούτυρο.
Α μαλιστα. Η μανα μου τη φτιαχνει με αλευρι και δεν την τρωω. Αυτο θα φταιει.
 

Teri

Member
Μηνύματα
11
Likes
29
Επόμενο Ταξίδι
Χίος
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία
Μόλις γύρισα από Κρήτη, αν βρεθεί κάποιος στο Ηράκλειο και πεινάει να πάει στην 'ταβέρνα' Δόξα με εξαιρετικά πιτάκια, φρεσκοβρασμένο ελληνικό και άψογη θέα του Αιγαίου. Στα 15χλμ εκτός πόλης ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.745
Μηνύματα
910.951
Μέλη
39.484
Νεότερο μέλος
dvasilo_

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom