North66
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Γροιλανδία
Αυτοί οι παραλληλισμοί δεν ξέρω κατά πόσο εκφράζουν το πόσο μοιάζουν δύο πόλεις ή το πόσα κοινά έχουν ως κέντρα πολιτισμού, επιστημών, τεχνών και εν γένει κοινωνικών εξελίξεων. Πχ το Εδιμβούργο αυτοαποκαλείται Αθήνα του Βορρά όμως δεν έχει καμία σχέση αρχιτεκτονικά με την Αθήνα.Βουδαπέστη: Το "Παρίσι της Ανατολής". Εντάξει, δεν είναι Παρίσι φυσικά. Και ούτε πρόκειται και πότε να γίνει. Παρόλα αυτά, μπορώ να αντιληφθώ το συγκεκριμένο τίτλο μιας και πράγματι, από αρχιτεκτονικής σκοπιάς τουλάχιστον, τα κτήρια της Βουδαπέστης είναι ότι πιο κοντινό έχω δει στο Παρίσι.
Εγώ εύχομαι να μη συμβούν όλες αυτές οι βίαιες αναπαλαιώσεις και η πόλη να διατηρήσει αυτό το ξεχωριστό αστικό τοπίο που την κάνει να διαφέρει από μια ακόμα ευρωπαϊκή αναπαλαιώμενη στην εντέλεια πόλη.Η πολύ δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις, υπενθυμίζει έντονα ποιοι κυβερνούσαν για χρόνια τη χώρα! Και όχι, δε μιλάω για "σοβιετ" πολυκατοικίες, τέτοιες στο κέντρο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, κάποια πραγματικά ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ κτήρια, όσο τα πλησιάζεις τόσο βλέπεις "ατέλειες" και δε μιλάω αρχιτεκτονικά. Σπασμένα τζάμια, πεσμένοι σοβάδες και πανέμορφα αλλά απεριποίητα κτήρια που θυμίζουν άλλες εποχές. Ενθαρρυντικό, στους δρόμους γύρω από τη vaci ut έχουν ήδη γίνει αναπαλαιώσεις και γίνονται ήδη και σε άλλα! Ελπίζω πως θα συνεχιστεί αυτό σε όλη την πόλη μιας και πραγματικά το αξίζει!
Last edited: