gianni1966
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Λατρεμενη Αβανα...
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ν. Αμερικη(Περου,Βολιβια)
Εδώ θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω... τα σταλινικά καθεστώτα απλά κατέρευσαν δεν έπεσαν μετά από εξεγέρσεις με μόνη ίσως εξέγερση την περίπτωση Τσαουσέσκου... είχαν σαπίσει τόσο πολύ και είχαν χάσει τον φιλολαικό χαρακτήρα τους που ο λαός τους γύρισε την πλάτη... απορώ με τα μυαλά των εδώ Σταλινικώςν και θέλω την γνώμη του συντρόφου Christian... πως διάολο ρε γαμώτο ο λαός δεν βγήκε το 89 να προστατεύει την "λαοφιλή" επανάσταση παρά μόνο αδιαφόρησε και την άφησε να καταρεύσει μέσα σε μια μέρα... τι σκατά σοσιαλισμό οικοδομούσαν οι Σταλινικοί τόσα χρόνια που δεν βρέθηκε να γίνει έστω μια διαδήλωση για τα μάτια του κόσμου ενάντια στους "αντεπαναστάτες"? τι ψάχνω τώρα θα μου πείτε...[/quote]Το ότι ο Τσε ήταν μια μεγάλη επαναστατική μορφή δεν το αμφισβητεί κανένας μας... έχω την εντύπωση ότι τα ίδια λέμε... η Κουβανέζικη ηγεσία είχε μεγάλο λαϊκο έρισμα... η Κουβάνικη επανάσταση ξεκίνησε από τα βουνά γιατί δεν μπορούσε να ξεκινησει αλλιώς... και προσωπική μου άποψη είναι ότι πέτυχε για δύο βασικά λόγους... πρώτον γιατί είχε πραγματικά άξιους ηγέτες και γιατί το καθεστός Μπατίστα ήταν εντελώς σάπιο και αργυρώνητο... οι συνθήκες εκει είχαν παρασαπίσει όπως λες... ο λαός αμέσως αγκάλιασε το αντάρτικο και βοηθούσε με κάθε τρόπο τους επαναστάτες... χωρίς λαική συμετοχή καμιά επανάσταση δεν έχει μέλλον λοιπόν... το γιατί απέτυχε στην Βολιβία πάλι για μένα ήταν φανερό... η αρχική σκέψη ηταν σωστή... όποιος ελεγχει την Βολιβία που βρίσκεται στην καρδιά της Λ.Αμερικής ελέγχει όλη την ήπειρο... το αντάρτικο όμως εκεί δεν είχε λαϊκό έρισμα... οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει... η αντίδραση είχε πάρει το Κουβανέζικο μάθημα και ήταν πιο προσεκτική... δεν υποτίμησε τον Τσε όπως είχε κάνει ο Μπατίστα και μεθοδικά τον διέλυσε... χωρίς τον λαό και με μόνη δύναμη 30 αντάρτες δεν κάνεις επανάσταση... είσαι απλά τρελλός ονειροπόλος...
Στην Ρωσία του 17 όπως γνωρίζεις δεν έγινε εργατική επανάσταση έγινε αστική επανάσταση που στην πορεία έγινε σοσιαλιστική... αν δεν υπήρχε η φωτισμένη ηγεσία του Λένιν και του Τρότσκι η σεμνή τελετή θα είχε λάβει τέλος... επανάσταση πάπαλα... δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες λοιπόν για επανάσταση... πριν το 17 είχε γίνει πληθόρα ξεσηκωμών που ο Τσάρος έπνιγε στο αίμα... θα μου πεις ότι όλοι περίμεναν να γίνει η πραγματική επανάσταση στην ανεπτυγμένη Γερμανία και όχι στην Ρωσία αλλά μην ξεχνάς ο πόλεμος άλλαξε πολλά δεδομένα... μπορεί το εργατικό κίνημα να ήταν πιο δυνατό στην Γερμανία αλλά σαφέστατα πιο δυνατή ήταν και η αντίδραση... το φεουδαρχικό καθεστός του Τσάρου κατέρεε... η φεουδαρχία είχε φάει τα ψωμιά της είχε παρασαπίσει...ιστορικά η φεουδαρχία ανατρέπεται από έναν αστικό ξεσηκωμό και μετά το αστικό κράτος από μια σοσιαλιστική επανάσταση... ε στην περίπτωση της Σοβιετίας είχαμε δυο επαναστάσεις μέσα σε κάτι μήνες...
η επανάσταση στην Ρωσία έκανε άλματα και πέτυχε το αδιανόητο... μέσα σε ελάχιστους μήνες ένανε άλμα αιώνων και τα κατάφερε πολύ καλά χάρη την αξία της ηγεσίας της κυρίως... αυτή η λαμπρή επανάσταση δυστυχώς προδώθηκε και ξεπουλήθηκε εκ των έσω... ο παρανοικός Τσουγκασβίλι την καταδίκασε σε αποτυχία... το παιχνίδι είχε χαθεί το 1928... ο επίλογος γράφηκε 61 χρόνια αργότερα...
2) Το γεγονος οτι τα σταλινικα καθεστωτα των χωρων της Αν. Ευρωπης, επεσαν μεσα απο εξεγερσεις, για καθε επαναστατη ανθρωπο, ειναι θετικο. Γιατι επιτρεπει σε αυτους τους λαους, να συνεχισουν την ταξικη τους παλη, με καλυτερους ορους.
Θα σου πω, οτι ψαχνεις πολυ σωστα για το ποια ηταν η ταξικη φυση της ΕΣΣΔ μετα το 1928 και των χωρων της Αν. Ευρωπης. Η απαντηση σε αυτο το ερωτημα, ειναι η διαχωριστικη γραμμη αναμεσα στους αριστερους επαναστατες απο την μια και τους σταλινικους δολοφονους της επαναστασης, απο την αλλη.Αν η σημερινη ''επισημη'' Αριστερα, δεν απαντησει πειστικα σε αυτο το ερωτημα, τοτε πολιτικα θα ειναι παντα ευαλωτη στις επιθεσεις της αστικης ταξης και διαρκως απολογουμενη, για τα εγκληματα του σταλινισμου. Οι ''θεωριες συνωμοσιας'' περι 'αντεπαναστατικων'' δυναμεων, σε αυτες τις χωρες, προκαλουν φυσικα, μονο γελιο και δεν αποτελουν πειστικη πολιτικη απαντηση.
Η αποψη μου λοιπον, ειναι οτι η ΕΣΣΔ απο το 1923 εως το 1928 , ειναι οπως ανελυσε και ο Τροτσκι, ενα γραφειοκρατικα παραμορφωμενο εργατικο κρατος. Απο το 1930 και μετα, η αποψη του Τροτσκι, αλλαζει και μιλαει πλεον για παλινορθωση του καπιταλισμου με κυριαρχη πλεον ταξη, την γραφειοκρατια. Γι αυτο και πλεον ο Τροτσκι, δεν μιλαει πια για πολιτικη επανασταση, αλλα για κοινωνικη, που θα επαναφερει τους μπολσεβικους στην εξουσια και την δημοκρατια των εργατικων συμβουλιων.
Απετυχε στην προσπαθεια του, δυστυχως ,και η ΕΣΣΔ του Σταλιν, μετετραπηκε σε ενα καθεστως κρατικου καπιταλισμου, οπου το κρατος επαιζε τον ρολο του συλλογικου καπιταλιστη, εκμεταλλευομενο την υπεραξια των εργατων και ανταγωνιζομενο με την Δυση σε στρατιωτικους εξοπλισμους και συσσωρευση κεφαλαιου.
Με το τελος του Β' Παγκοσμιου Πολεμου, ο ''πατερουλης'', εγκαθιδρυσε παρεμφερη καθεστωτα. σε ολη την Αν. Ευρωπη.
Γι αυτο σου ανεφερα, οτι η πτωση αυτων των καθεστωτων, ηταν προοδευτικο γεγονος, ενω η σταλινικη Αριστερα, το θεωρει πισωγυρισμα.
Γιατι ακομα πιστευουν, λογω της αντεπαναστατικης αποψης του σταλινισμου, για την ''οικοδομηση του σοσιαλισμου. σε μια μονο χωρα'', οτι σε αυτες τις χωρες, υπηρχε σοσιαλισμος που κατερρευσε, ενω η αληθεια γνωριζουμε ολοι μας, ποια ηταν...