Το booking «προσφέρει» ότι παρέχουν τα καταλύματα. Αν τα καταλύματα προσφέρουν δωμάτια με προκαταβολή ή προπληρωμή, αυτά θα προσφέρει και το booking και κάθε άλλος πράκτορας. Η προπληρωμή παρέχει γενικά μεγαλύτερη εξασφάλιση και στον πελάτη και στον ξενοδόχο. Τα υπόλοιπα είναι άκυρα και δεν έχουν να κάνουν με το booking αλλά με το κατάλυμα. Όταν κλείνω π.χ. σε ξενοδοχείο της accor με δωρεάν ακύρωση, σαφώς και έχω την αξίωση να υπάρχει διαθέσιμο το δωμάτιο όταν φτάσω και είναι σχεδόν δεδομένο πως θα υπάρχει γιατί η Accor είναι αξιόπιστος επαγγελματίας. Τώρα σε κατάλυμα ιδιώτη που έχει ένα-δυο δωμάτια , εννοείται ότι έχω την ίδια αξίωση, αλλά είμαι προετοιμασμένος ότι μπορεί να γίνει και στραβή. Σε κάθε περίπτωση όμως, βάσει της νομοθεσίας, αν το κατάλυμα δεν έχει διαθέσιμο το δωμάτιο που έκλεισες, είναι υποχρεωμένο να σου βρει παρεμφερές της ίδιας κατηγορίας. Για τις περιπτώσεις αυτές είναι καλύτερα να κλείσεις σε πράκτορα που παρέχει αποζημίωση για τέτοια συμβάντα, αλλά συνήθως το κόστος κράτησης θα είναι λίγο μεγαλύτερο. Πάντως, αν νομίζει κάποιος ότι τον εξασφαλίζει η προπληρωμή, το ίδιο το κατάλυμα στις περισσότερες των περιπτώσεων προσφέρει τα δωμάτιά του είτε με προπληρωμή, είτε με δωρεάν ακύρωση (σε ακριβότερη τιμή). Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το booking ή τον όποιο πράκτορα.Το πρόβλημα με τη booking είναι ότι προσφέρει πολύ περισσότερα καταλύματα σε σχέση με το παρελθόν χωρίς προπληρωμή, χωρίς κάποια προκαταβολή, χωρίς καμία εξασφάλιση για τον ξενοδόχο. Σαν αποτέλεσμα το booking έχει γίνει το αγαπημένο εργαλείο όσων δεν έχουν πρόγραμμα, δε θέλουν να προπληρώσουν, δεν έχουν πιστωτικές ή έχουν χρεωστικές μηδενικού υπολοίπου, οι οποίοι παράλληλα κλείνουν καμιά δεκαριά δωμάτια δυο-τρεις μήνες (αφού έτσι κι αλλιώς τζάμπα είναι) και στο τέλος ακυρώνουν τα περισσότερα.
Μια χαρά προσφέρει και όλα τα υψηλής ποιότητας καταλύματα η booking... Αν κάποιον χαλάει ο γεγονός ότι προσφέρει και δωμάτια και χαμηλής ποιότητας με τις αντίστοιχες τιμές, ας κοιτάξει αλλού. Ας βρει μια μηχανή για «αρίστους» και να αφήσει το booking για τους υπόλοιπους.Mε αυτόν τον τρόπο το booking προσελκύει καταλύματα χαμηλής ποιότητας, πληρότητας και εξυπηρέτησης που δεν έχουν να χάσουν και πολλά απ' τις ακυρώσεις.
Last edited: