• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ειδήσεις από τη Μαύρη Ήπειρο

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Είμαστε όλοι Αφρικανοί
Το Μαλάουι «ίσως ήταν το λίκνο της ανθρωπότητας»
aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1067645_b.jpg

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη Μεγάλη Τεκτονική Τάφρο της Αφρικής

Λιλόνγκουε
http://www.in.gr/news/mail.asp?lngEntityID=1067645&lngDtrID=252http://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=1067645&lngDtrID=252Προϊστορικά εργαλεία και απολιθωμένα οστά που βρέθηκαν στην επαρχία Καρόνγκα του βόρειου Μαλάουι ενισχύουν την πεποίθηση ότι αυτή ήταν η περιοχή όπου πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος, εκτιμά Γερμανός παλαιοντολόγος.
Δύο φοιτητές που εργάζονται σε παλαιοντολογική ανασκαφή ανακάλυψαν τον περασμένο μήνα λίθινα εργαλεία καθώς και ένα δόντι που ανήκει σε μέλος της οικογένειας των ανθρωπιδών, δήλωσε στο Reuters ο Δρ Φρίντμαν Σρενκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Φρανκφούρτη.
«Η τελευταία ανακάλυψη προϊστορικών εργαλείων και λειψάνων από ανθρωπίδες προσφέρει επιπλέον αποδείξεις για τη θεωρία ότι η Μεγάλη Τεκτονική Τάφρος της Αφρικής, ίσως και η τοποθεσία της ανασκαφής κοντά στο Καρόνγκα, μπορούν να θεωρηθούν λίκνα της ανθρωπότητας» είπε.
Σε συνεργασία με Ευρωπαίους και Αφρικανούς συναδέλφους του, ο Σρενκ προσπαθεί τώρα να ιδρύσει ένα κέντρο διατομεακών ερευνών για την εξέλιξη των θηλαστικών και των ανθρωπιδών στη χώρα της νότιας Αφρικής.
Η επαρχία Καρόνγκα απέχει 615 χλμ από την πρωτεύουσα Λιλόνγκουε, κοντά στα σύνορα με την Τανζανία. Η περιοχή είναι πλούσια σε απολιθώματα ανθρωπίδων, ηλικίας 1-6 εκατομμυρίων ετών, αλλά και σε απολιθώματα δεινόσαυρων 100-140 εκατ. ετών.
Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι αποδέχονται σήμερα τη θεωρία που ονομάστηκε «Πέρα από την Αφρική», σύμφωνα με την οποία ο Homo sapiens εμφανίστηκε πριν από περίπου 200.000 χρόνια στην Αφρική και αργότερα εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία.
Newsroom ΔΟΛ
 
Last edited by a moderator:

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ευχαριστουμε πολυ για το ποστ, πολυ ενδιαφερον
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Χάνεται, έπειτα από χιλιάδες χρόνια, το κάλυμμα πάγου στο Κιλιμάντζαρο
aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1070709_b.jpg


Το Κιλιμάντζαρο, ένα ανενεργό ηφαίστειο, βρίσκεται στην Τανζανία και έχει ύψος 5.893 μέτρα


Ντοντόμα, Τανζανία
Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια οι ψηλότερες βουνοκορφές της Αφρικής θα μείνουν γυμνές από χιόνια, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 11 χιλιετίες, δείχνει μελέτη που βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες, δορυφορικά δεδομένα και χημικές αναλύσεις σε πυρήνες πάγου.
Το κάλυμμα πάγου στο Κιλιμάντζαρο συρρικνώθηκε κατά 85% από το 1912 έως το 2007, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Science.
Και πάνω από το ένα τέταρτο του πάγου που υπήρχε στις κορυφές το 2000 είχε εξαφανιστεί το 2007, προειδοποιεί η ομάδα του Λόνι Τόμσον, παλαιοκλιματολόγου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Η απώλεια πάγου είναι περισσότερο ορατή από τη συρρίκνωση των παγετώνων, εξίσου σημαντική όμως είναι και η μείωση του πάχους τους.
Ανάλογες απώλειες καταγράφονται εξάλλου στο Όρος Κένυα και τα Όρη Ρουενζόρι της Αφρικής, στα Ιμαλάια και σε βουνά της Νοτίου Αμερικής.
«Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί παγετώνες στην τροπική και υποτροπική ζώνη δείχνουν παρόμοιες αντιδράσεις υποδηλώνει μια κοινή αιτία» σχολιάζει ο Τόμσον. «Η αύξηση των θερμοκρασιών κοντά στην επιφάνεια της Γης, σε συνδυασμό με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα, όπως έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, θα εξηγούσαν τουλάχιστον εν μέρει» τις παρατηρήσεις.
Η έρευνα βασίστηκε σε σύγκριση φωτογραφιών που ελήφθησαν το 1912 και το 1953 και δορυφορικών εικόνων του 1976 και του 1989.
Οι ερευνητές, προσθέτει το AFP, πραγματοποίησαν και χημικές αναλύσεις σε δείγματα πάγου από διάφορα βάθη και δεν εντόπισαν καμία ένδειξη τήξης τα τελευταία 11.0000 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις κορυφές του Κιλιμάντζαρου είναι κυριολεκτικά πρωτοφανείς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ένας νέος ωκεανός γεννιέται στη μέση της Αιθιοπίας

Η Γη τρέμει
aassets.in.gr_dGenesis_assets_Content5_Photo_1070768_b.jpg

Η τάφρος επεκτάθηκε απότομα σε μήκος 80 χιλιομέτρων (C. Ebinger, University of London)Αντίς Αμπέμπα



Η ξαφνική εμφάνιση μιας γιγάντιας τάφρου το 2005 στην Αιθιοπία, εκεί όπου οι υποκείμενες τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη, σηματοδότησε την αρχή της γέννησης ενός νέου ωκεανού, επιβεβαιώνει διεθνής ομάδα γεωλόγων.
Στις 26 Σεπτέμβριου του 2005, έπειτα από μέρες σεισμικών δονήσεων, το ηφαίστειο Νταμπάχου στην έρημο της κεντρο-δυτικής Αιθιοπία εξερράγη για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία. Μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, το μάγμα που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια δημιούργησε μια νέα τάφρο προς τα νότια, σαν να άνοιγε φερμουάρ.
Το ρήγμα, μέσου πλάτους επτά μέτρων, επεκτάθηκε σε μήκος 80 χιλιομέτρων.
Εξαρχής, οι γεωλόγοι υποψιάστηκαν ότι το ρήγμα θα συνεχίσει να διευρύνεται μέχρι να δημιουργήσει μια νέα θάλασσα -στο μακρινό μέλλον, η Αιθιοπία και το γειτονικό Τζιμπούτι θα μετατραπούν σε νησί.
Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα στην Αφρικανική και την Αραβική τεκτονική πλάκα, στην ίδια περιοχή, γέννησε στο παρελθόν και την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία πιστεύεται ότι κάποτε θα γίνει ένα με το νέο ωκεανό.
Έπειτα από χρόνια μελετών και συνεχών μετρήσεων της σεισμικής δραστηριότητας, οι επιστήμονες βεβαιώθηκαν ότι ο μηχανισμός που γέννησε τη νέα είναι ίδιος με τη διαδικασία που δημιουργεί τις λεκάνες των ωκεανών, όταν οι υποθαλάσσιες τεκτονικές πλάκες αποκλίνουν και αφήνουν μια νέα λωρίδα πυθμένα να στερεοποιηθεί ανάμεσά τους.
«Το ζητούμενο αυτής της μελέτης ήταν να μάθουμε κατά πόσο αυτό που συμβαίνει στην Αιθιοπία μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στον πυθμένα των ωκεανών, όπου είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε» εξηγεί η Σίντι Έμπινγκερ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ρόσεστερ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Γνωρίζαμε ότι, αν μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό ισχύει, η Αιθιοπία θα ήταν ουσιαστικά ένα μοναδικό εργαστήριο για τη μελέτη της μεσοωκεάνιας ράχης», δηλαδή της οροσειράς που περικλείει τη μεσοωκεάνια τάφρο.
«Οι ράχες στον πυθμένα αποτελούνται από τμήματα, το καθένα από τα οποία μπορεί να έχει μήκος εκατοντάδων μιλίων. Χάρη σε αυτή τη μελέτη, γνωρίζουμε πλέον ότι καθένα από αυτά τα τμήματα μπορεί να ανοίξει σε διάστημα λίγων ημερών», επισημαίνει.
Η πρωτοποριακή μελέτη δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters.
Newsroom ΔΟΛ
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ζιμπάμπουε - μετά τους αποικιοκράτες

Στη Ζιμπάμπουε οι λευκοί αγρότες βρίσκονται υπό διωγμό. Τον περασμένο Ιούνιο είχαν μείνει μόνο 100. Πρόκειται για αναδιανομή της γης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες της αποικιοκρατίας, όπου λευκοί γαιοκτήμονες κατείχαν τα καλύτερα κομμάτια γης ή για εκκαθάριση του λευκού πληθυσμού, πολιτικό παιχνίδι για να διατηρηθεί ο πρόεδρος Μουγκάμπε και το κόμμα του στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ηγετική φυσιογνωμία των ανταρτών, ανέλαβε το τιμόνι της χώρας το 1980 σπάζοντας τα δεσμά της αποικιοκρατίας στη μέχρι τότε Ροδεσία. Κυβερνά 29 χρόνια συνεχόμενα και κατάφερε αρχικά να κάνει τη Ζιμπάμπουε υπόδειγμα για όλη την Αφρική, αλλά μετά να τη βυθίσει στη φτώχεια. Ο κατήφορος ξεκίνησε το 2000, όταν ο πρόεδρος Μουγκάμπε, δύο δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία, αποφάσισε να αρχίσει η αναδιανομή της γης. Αντί όμως να το κάνει νομότυπα, ενθάρρυνε τους οπαδούς του να πάρουν πίσω με τη βία τη γη που τους ανήκε, τη γη που οι Βρετανοί τούς είχαν κλέψει τον 19ο αιώνα. Σήμερα η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως. Ο τρόπος της αναδιανομής της γης έδωσε χαριστική βολή στην οικονομία της χώρας καθώς μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν, με τη Ζιμπάμπουε να βυθίζεται στη φτώχεια.

Ο «Εξάντας» του Γιώργου Αυγερόπουλου κάνει πρεμιέρα απόψε στη ΝΕΤ (22.00) με τον «Τελευταίο λευκό». Ένα ντοκιμαντέρ για τον πρώην σιτοβολώνα της Αφρικής, που έγινε συνώνυμο της φτώχειας, του πληθωρισμού, της διαφθοράς, της νοθείας, της βίας και της καταπίεσης.

Πηγή enet.gr(έντυπη έκδοση)
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Οι ορεσίβιοι γορίλες προσπαθούν να...βγουν από την ομίχλη

Ο πληθυσμός των ορεσίβιων γοριλών στο βασικό τους καταφύγιο στην κεντρική Αφρική αυξήθηκε κατά 25% τα τελευταία επτά χρόνια -μια εντυπωσιακή ανάκαμψη για ένα υποείδος που αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.​

Ο μεγαλύτερος από τους δύο πληθυσμούς ορεσίβιου γορίλα ζουν στην οροσειρά της Βιρούνγκα, στην οποία υπάρχουν τρία συνεχόμενα εθνικά πάρκα της Ρουάντας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ουγκάντας.​

Όπως αναφέρει το AFP, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί από τα 380 άτομα το 2003 στα 480 άτομα σήμερα.​

Ο δεύτερος πληθυσμός βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο του Μπουίντι της Ουγκάντα (και σύμφωνα με ορισμένους ζωολόγους ανήκει σε διαφορετικό υποείδος γορίλα).​

Αν ληφθούν υπόψη και τέσσερα ορφανά γοριλάκια που φιλοξενούνται σε καταφύγιο του Κονγκό, ο συνολικός πληθυσμός τους στη φύση είναι μόλις 786 άτομα.​

Οι ορεσίβιοι γορίλες έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό από την ταινία Γορίλες στην Ομίχλη, η οποία αναφερόταν στην προσπάθεια της ζωολόγου Ντάιαν Φόσεϊ, η οποία δολοφονήθηκε το 1985, πιθανώς από λαθροθήρες.​



 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.966
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Ένας απέραντος υδάτινος κόσμος κάτω από την Αφρική

Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική εκτιμάται ότι υποφέρουν από την έλλειψη πόσιμου νερού. Κι όμως, λίγες δεκάδες μέτρα κάτω από τα πόδια τους, το νερό του υδροφόρου ορίζοντα θα ήταν αρκετό για να μετατρέψει τη Σαχάρα σε ρηχή θάλασσα.

Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στους υδροφόρους ορίζοντες της Αφρικής, ακόμα και κάτω από τη μεγαλύτερη έρημo του κόσμου, ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες. Τώρα, όμως, ερευνητική ομάδα στη Βρετανία παρουσιάζει τον πρώτο χάρτη των υπόγειων υδάτων σε όλη την έκταση της ηπείρου, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν πόροι που θα διευκόλυναν την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Ο συνολικός όγκος του νερού στους υδροφόρους ορίζοντες της Αφρικής υπολογίζεται ότι είναι 100 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το σύνολο των ποταμών και των λιμνών της ηπείρου.

anews.in.gr_files_1_2012_SciTech_AFRICA.jpg

Στον χάρτη αριστερά, το σκούρο χρώμα αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο πάχος για τον υδροφόρο ορίζοντα. Δεξιά, χάρτης της παραγωγικότητας του υδροφόρου ορίζοντα, με το μπλε να αντιστοιχεί στις υψηλότερες τιμές (Προσαρμογή από A.M.MacDonald et al./ERL)

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα υπόγεια αποθέματα θα μπορούσαν να ανακουφίσουν μικρές κοινότητες σε κάποιες περιοχές, όπου χειροκίνητες αντλίες θα παρέχουν έως και 5 λίτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Επισημαίνουν όμως ότι τα αποθέματα δεν μπορούν να αντληθούν με μεγάλες υποδομές γεωτρήσεων -αυτό θα εξαντλούσε σύντομα τους υδροφόρους ορίζοντες, θα εξαφάνιζε υπάρχουσες οάσεις στην επιφάνεια και θα δημιουργούσε κίνδυνο εισβολής αλμυρού νερού.

«Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα αποθέματα υπόγειων υδάτων βρίσκονται στη βόρεια Αφρική, ειδικά στις μεγάλες ιζηματογενείς λεκάνες της Λιβύης, της Αλγερίας και του Τσαντ» αναφέρει η Χέλεν Μπόνσορ της βρετανικής γεωλογικής υπηρεσίας BGS.

«Ο όγκος των αποθεμάτων σε αυτές τις λεκάνες αντιστοιχεί σε ένα στρώμα νερού πάχους 75 μέτρων σε όλη την επιφάνειά τους. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα» επισημαίνει.

Η ερευνητική ομάδα στη BGS και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου βασίστηκε σε υδρολογικούς χάρτες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και σε 250 προηγούμενες μελέτες για τα υπόγεια ύδατα σε διάφορες περιοχές.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα αποθέματα υπόγειων υδάτων είναι μεγαλύτερα στη βόρεια Αφρική και μικρότερα στις υποσαχάριες περιοχές, οι οποίες γενικά είναι και οι φτωχότερες.

Ακόμα και σε αυτές όμως τις περιοχές, «η εργασία μας δείχνει ότι, με προσεκτική έρευνα και κατασκευή, υπάρχουν αρκετά υπόγεια ύδατα για να προσφέρουν μια μικρή παροχή νερού για ύδρευση και άρδευση σε επίπεδο κοινότητας» λέει ο Δρ Άλαν ΜακΝτόναλντ της BGS, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Ακόμα και οι μικρές χειροκίνητες αντλίες θα βοηθούσαν σημαντικά στην προσαρμογή του πληθυσμού στις συνθήκες ενός θερμότερου κόσμου, όχι όμως σε επίπεδο ολόκληρων χωρών.

Μπορεί λοιπόν τα υπόγεια ύδατα να μην επαρκούν για να πρασινίσουν ολόκληρη την Αφρική, σίγουρα όμως έχουν αξία σε μια ήπειρο όπου μόνο το 5% της καλλιεργήσιμης γης αρδεύεται αποτελεσματικά.
in.gr - Κάτω από την άνυδρη Αφρική, ένας απέραντος υδάτινος κόσμος - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία
 
Last edited by a moderator:

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.870
Likes
2.265
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Παιδια μου δεν ξερω αν ποσταρω στο σωστο σημειο..αλλα χτες παρακολουθουσα το Ματωμενο Διαμαντι με τον Ντι Καπριο ...Εψαξα σημερα λιγο παραπανω το θεμα των conflict diamonds και αρρωστησα πραγματικα !!!!
Ματωμενα διαμαντια που πωλουνται λαθραια για να ενισχυσουν εμφυλιους πολεμους ,τρομοκρατικες κ ανταρτικες οργανωσεις που λυμαινονται τα χωρια των φτωχων ανθρωπουν ,αρπαζουν τα μικρα παιδια κ τα στρατολογουν με ξυλο,πλυση εγκεφαλου και ναρκωτικες ουσιες .
ΤΟ ΒΗΜΑ - Παραμένουν «ματωμένα» τα διαμάντια της Αφρικής - κόσμος


Ματωμένα Διαμάντια...μια ταινία για δράση;
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει την ταινία «Ματωμένο Διαμάντι»
και καλεί σε δράση

Ματωμένα διαμάντια χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες για να χρηματοδοτήσουν αιματηρούς πολέμους στην Αφρική. Αυτές οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 4 εκατομμυρίων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων στην Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία και τώρα στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Αυτά τα διαμάντια πωλήθηκαν σε εμπόρους διαμαντιών από όλον τον κόσμο κι έδωσαν έτσι τα χρήματα στις ένοπλες ομάδες να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες όπλων μικρού διαμετρήματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ευκολία και από παιδιά στρατιώτες.

Τα ματωμένα διαμάντια δεν είναι ένα πρόβλημα του παρελθόντος – ματωμένα διαμάντια από τη Δυτική Αφρική εξακολουθούν να φτάνουν στις διεθνείς αγορές. Ο ΟΗΕ ανέφερε πρόσφατα ότι ματωμένα διαμάντια από την Ακτή του Ελεφαντοστού αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων εισάγονται λαθραία στις διεθνείς αγορές διαμαντιών. Διαμάντια έχουν τροφοδοτήσει τη σύρραξη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον πιο αιματηρό πόλεμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο έλεγχος των ορυχείων διαμαντιών στο Ανατολικό Κονγκό προκαλεί ένοπλη βία και βάναυσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως δείχνουν οι αιματηρές συγκρούσεις στη Σιέρα Λεόνε, ακόμα και ένας μικρός αριθμός ματωμένων διαμαντιών μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές σε μια χώρα.

Το διεθνές σύστημα «Διαδικασία Κίμπερλι» (Kimberley Process), που έχει ως στόχο να ελέγξει τη βιομηχανία και να σταματήσει την εμπορία των ματωμένων διαμαντιών, έχει σοβαρές αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε το σύστημα ελέγχου του εμπορίου διαμαντιών να γίνει αποτελεσματικό. Οι κυβερνητικοί έλεγχοι δεν είναι αρκετά ισχυροί ή δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά ώστε να διασφαλίζουν ότι διαμάντια που συλλέγονται από ένοπλες ομάδες δεν πωλούνται ώστε να χρηματοδοτούν τις συγκρούσεις. Εβδομήντα κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο παίρνουν μέρος στη διαδικασία αυτή, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν αποτελεσματικά τη βιομηχανία των διαμαντιών. Εταιρίες διαμαντιών και έμποροι εκμεταλλεύονται τους ανεπαρκείς κυβερνητικούς ελέγχους ή την πλημμελή εφαρμογή τους και συνεχίζουν να προμηθεύουν την αγορά με ματωμένα διαμάντια χωρίς καμία συνέπεια. Τεράστιες απάτες που σχετίζονται με τη Διαδικασία Κίμπερλι αποκαλύφθηκαν στη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα.

Η βιομηχανία των διαμαντιών, με τζίρο 60 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν εφάρμοσε όσα είχε υποσχεθεί. Είχε συμφωνήσει να κάνει εσωτερικό έλεγχο, αλλά δεν έγιναν επαρκείς αλλαγές στον τρόπο προμήθειας των διαμαντιών ώστε να μην εισέρχονται στην αγορά ματωμένα διαμάντια.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει την ταινία «Ματωμένο Διαμάντι» ως ένα κινητήριο μοχλό ενημέρωσης για τον τρόπο που τα διαμάντια μπορούν να τροφοδοτούν πολεμικές συρράξεις. Σε χώρες της Αφρικής όπως η Σιέρα Λεόνε και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό οι αντάρτικες ομάδες χρησιμοποιούν τα διαμάντια ως τον τρόπο χρηματοδότησής τους και τα παιδιά ως στρατιώτες. Παιδιά, εννέα ως δεκαεπτά ετών απαγάγονται ή στρατολογούνται εθελοντικά για ένα πιάτο φαΐ. Καθώς τα όπλα έχουν γίνει πιο ελαφριά και εύκολα στη χρήση, εκτιμάται ότι πάνω από 30.000 αγόρια και κορίτσια συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε ένοπλες συρράξεις σε τακτικούς στρατούς ή σε ένοπλες ομάδες. Η Διεθνής Αμνηστία, το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέλει να ενημερώσει το κοινό για τον κύκλο του αίματος που ξεκινά από την ανακάλυψη ενός διαμαντιού και να καλέσει τους πολίτες σε δράση για τα παιδιά στρατιώτες, ώστε να πιέσουν τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών (πληροφορίες για τη δράση στο Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα).

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στο 210.36.00.628
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.213
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom