"Εθνικά πιάτα" χωρών

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.730
Likes
22.842
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Το φαγητό στη Σικελια ήταν άπαιχτο. Αυτό ήταν λίγο τραβηγμένο και τέλος πάντων πόσες φορές έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις κάτι τόσο ιδιαίτερο;
Συμφωνώ ! Και εγώ θέλω να δοκιμάζω τα φαγητά που τρώνε στα μέρη που πάω :)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.497
Likes
11.813
Επόμενο Ταξίδι
?
View attachment 210762 Κάτι λίγο έξω από τις συνήθειες μου. pani cu la meuza , σάντουιτς με σπλήνα, λεμόνι και τυρί στο Παλέρμο. Η πρώτη μπουκιά είναι λίγο ζόρικη, μετά ως τη μέση το συνηθίζεις. Γενικά βαριά γεύση αλλά το έτρωγαν όλοι.
Ο κατάλογος το έλεγε focaccia milza maritata. Μαλακό ψωμάκι με μοσχαρίσια σπλήνα με κρέμα ανθότυρο και τριμμένο τυρί. Δεν ήταν άσχημο αλλά άγευστο και ανάλατο. Αν ήταν μαγειρεμένο το κρέας πιο πικάντικα και σωστά αλατισμένο ή είχε άλλη κρέμα τυριού θα μου άρεσε αρκετά. Συμφωνώ ότι η πρώτη μπουκιά ήταν δύσκολη. Μετά μια χαρά το χλαπάκιασα:D
 

Tonia L.

Member
Μηνύματα
300
Likes
3.089
Στην Πάρμα σίγουρα κυριαρχεί η παρμεζάνα και το προσούτο (όχι πως τα άλλα αλλαντικά πάνε πίσω - δυστυχώς δεν θυμάμαι ονομασίες). Μαζί δοκιμάσαμε και torta fritta (πόσο νόστιμο μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό) και το αγαπημένο μου lambrusco.
IMG_20190704_202403.jpg


Βέβαια και τα 2 πιάτα pasta ήταν εξαιρετικά (πάλι η αποθέωση της απλότητας τα ραβιόλι με σπανάκι και ρικότα)
IMG_20190704_205323.jpg
IMG_20190704_205315.jpg


Φάγαμε και το μοσχαράκι μας.
IMG_20190704_213928.jpg


Καταναλώθηκε και ένα semifreddo αλλά δεν πρόλαβε να φωτογραφηθεί.
Την συγκεκριμένη trattoria την προτείνω ανεπιφύλακτα https://www.trattoriarigoletto.it/ (όταν θα ξαναταξιδέψουμε).


Εμένα - μπορεί να φταίει και το φαγητό - πολύ μου άρεσε η Πάρμα.
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.379
Likes
18.925
Επόμενο Ταξίδι
Bordeaux
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Το παραδοσιακό φαγητό του Βελγίου είναι τα μύδια, τα οποία οι Βέλγοι τα μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους. Μύδια αχνιστά, μύδια μπύρας, μύδια με κρασί, μύδια με σπανάκι, μύδια με ότι μπορείς να φανταστεί κανείς.
Εγώ νόμιζα ότι δεν είμαι πολύ οπαδός των μυδιών, αλλά ύστερα από τα μύδια του Βελγίου, που έφαγα ... άλλαξα γνώμη. :rolleyes::rolleyes:
Πρώτη φορά τα δοκίμασα στη Μπριζ. Ήταν μύδια μπύρας και ήταν υπέροχα.

IMG_6372.jpg


Από τότε έχω φάει και άλλες φορές. Ξεχωρίζω όμως την τελευταία φορά (το 2018), όπου έφαγα μύδια σε ένα διάσημο «μυδάδικο», το Chez Leon που βρίσκεται στο κέντρο των Βρυξελλών, στο γνωστό και αρκετά τουριστικό δρόμο Rue des Bouchers, πίσω στην Grand Place.

Το γεύμα μας ήταν αχνιστά μύδια σερβιρισμένα κλασικά στο κατσαρολάκι, μύδια “ογκραντέν” και φυσικά πατάτες τηγανιτές. Νομίζω ότι οι Βέλγοι είναι μάστορες με τα … μύδια. Ειδικά η σούπα που μένει στην κατσαρόλα στο τέλος μαζί με τις πατάτες είναι μμμμμ! Δεν έχω καλύτερο.

IMG_7162.JPG


IMG_7161.JPG


Ή μπορεί και να έχω ... γιατί και το «βρώμικό» τους δεν παίζεται ... :icon_redface: :icon_redface: :icon_redface:
IMG_6992.JPG


Μιλάω για τις διπλοτηγανισμένες πατάτες με τις διάφορες σως. Εγώ τις προτιμώ με την sauce andalouse!!! :heart::heart:
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.379
Likes
18.925
Επόμενο Ταξίδι
Bordeaux
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Παραδοσιακό Ισπανικό γλυκό Churros.
Είναι μια τηγανητή ζαχαρωμένη ζύμη, κάτι σαν μακρόστενος λουκουμάς.

IMG_0774.jpg


IMG_0773.jpg


Μετά το ξενύχτι στην Παμπλόνα και του πολύ πρωινού ξυπνήματος την επομένη, για να παρακολουθήσουμε το “enciero” της, αναζητήσαμε κάτι θερμιδοφόρο για να «στηλωθούμε» λίγο. Τα churros βουτηγμένα στη ζεστή σοκολάτα ήταν ότι έπρεπε.
 
Last edited:

Tonia L.

Member
Μηνύματα
300
Likes
3.089
Μπολόνια. Γαστρονομικός Παράδεισος.
Σίγουρα ξεχωρίζει το ραγού (ragù alla bolognese), που εγώ το δοκίμασα με ταλιατέλες. Ξεχωριστή θέση έχει και η μορταδέλα.
IMG_20190705_225618.jpg
IMG_20190705_223135.jpg


Στο καταπληκτικό https://www.gessetto.com/ δοκιμάσαμε και ένα πιάτο με φέτες κολοκυθιού γεμιστές με ένα τοπικό λιωμένο τυρί και (λίγη ακόμα!) μορταδέλα και άλλο ένα πιάτο pasta με ξεχωριστό χαρακτηριστικό το pistacchio.
IMG_20190705_223139.jpg
IMG_20190705_225611.jpg


Ένα ακόμα χαρακτηριστικό πιάτο είναι τα tortellini in brodo (σε ζωμό). Απλό μεν, πεντανόστιμο δε. Αυτό το δοκίμασα στο https://www.sfogliarina.it/en/ . Εκεί φάγαμε κι ένα πιάτο pasta με κεφτεδάκια από λουκάνικο (έτσι μου είπαν ή έτσι κατάλαβα, έτσι σας λέω). Πολύ καλό ήταν πάντως.
IMG_20190707_170145.jpg
IMG_20190707_170152.jpg


Όλα αυτά βέβαια συνοδεύονταν με μπόλικο lambrusco.
 

Kandy

Member
Μηνύματα
56
Likes
500
Επόμενο Ταξίδι
Ρωσία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
IMG_20191122_151703.jpg

Pelmeni- είναι κατά κύριο λόγω πιστό που τρώνε στην Σιβηρία, αλλά και γενικά σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Μοιάζουν λίγο με τα τορτελινια αλλά η ζύμη είναι λίγο διαφορετική, έχω την εντύπωση
Συνταγή έχει ο Άκης για όποιον θέλει να προσπαθήσει :)
 

Tonia L.

Member
Μηνύματα
300
Likes
3.089
Τα πελμένι που αναφέρει η @Kandy είναι ίδιας λογικής με τα pierogi της Πολωνίας.
Θα τα βρείτε με κάθε είδους γέμιση και συνδυασμό, βραστά ή τηγανιτά, αλμυρά και γλυκά. Θα τα βρείτε σε εστιατόρια, θα τα βρείτε και σε pierogαδικα.
IMG_20180626_214906.jpg

Τα παραπάνω τα δοκίμασα στην Κρακοβία στο εξαιρετικό https://czarnakaczka.pl/ και ισοβαθμούν στην πρώτη θέση του pierogόμετρου με αυτά του https://www.pierozkiuvincenta.pl/ στην περιοχή του Kazimierz. Εκεί δοκίμασα και γλυκά με γέμιση κράνμπερι/ ράσμπερι... θα σας γελάσω. Αν και πολύ γλυκά, καταναλώνονται ευχάριστα!

IMG_20180629_184140.jpg
IMG_20180629_185729.jpg


Πολύ καλά - και φθηνά - και στο milk bar https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...w_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html και στο τουριστικό https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...w_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html .
IMG_20180627_154958.jpg
IMG_20180630_195315.jpg


Στην Βαρσοβία (που συνολικά δεν με ενθουσίασε στο φαγητό - μάλλον κακές επιλογές) όπου και να τα δοκίμασα δεν με απογοήτευσαν. Και στα εστιατόρια https://www.delicjapolska.pl/ και https://www.restauracjarozana.com.pl/ και στο πιο τουριστικό (αλλά οικονομικό και αναλογικά πολύ ικανοποιητικό) http://www.zapiecek.eu/ .
20161229_213544.jpg
20170101_201645.jpg
20170102_225145.jpg

Όλα αυτά είναι καλύτερα μαζί με μία μπίρα προφανώς ή ένα σφηνάκι βότκα στο τέλος.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.091
Likes
13.190
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική

Kandy

Member
Μηνύματα
56
Likes
500
Επόμενο Ταξίδι
Ρωσία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
IMG_20200405_145457.jpg

Αυτά είναι τα vareniki. Θεωρούνται από τους περισσότερους ουκρανικά. Μοιάζουν πάρα πολύ με τα pierogi, όπως είπε και η @Tonia L. Η βασική διαφορά είναι πως τρώγονται πάντα βραστά. Τα πιο πάνω είναι με πατάτα.
Υπάρχει συνταγή του Άκη (κλασικά :))
 

paefstra

Member
Μηνύματα
14.135
Likes
45.617
Για τις ανεπροκοπες, οπως εγω, τα παντοπωλεια στην Αχαρνων πουλανε κατεψυγμενα πελμενι που παρασκευαζονται σε μικρες βιοτεχνιες εδω.
Να ανοιξουμε ενα θεμα για το πώς δεν θα στερηθουμε τις εθνικες κουζινες με την καραντινα ΚΑΙ θα συνεχισουμε να μην ανοιγουμε φυλλο.
 

Kandy

Member
Μηνύματα
56
Likes
500
Επόμενο Ταξίδι
Ρωσία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Για τις ανεπροκοπες, οπως εγω, τα παντοπωλεια στην Αχαρνων πουλανε κατεψυγμενα πελμενι που παρασκευαζονται σε μικρες βιοτεχνιες εδω.
Να ανοιξουμε ενα θεμα για το πώς δεν θα στερηθουμε τις εθνικες κουζινες με την καραντινα ΚΑΙ θα συνεχισουμε να μην ανοιγουμε φυλλο.
Θεσσαλονίκη υπάρχουν στα mix markt , στην Μπότσαρη, κατεψυγμένα πιλμενι, βαρενικι και ότι άλλο !
Δεν γνωρίζω μήπως υπάρχει το ίδιο σούπερ μάρκετ και Αθήνα!
Πάντως κι εγώ δεν ανοίγω φύλλο, να είναι καλά η μάνα μου που κατάγεται από την Σιβηρία :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.741
Μηνύματα
910.625
Μέλη
39.477
Νεότερο μέλος
Ann-Mar

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom