• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Είναι ο τουρισμός "η μεγαλύτερη εθελοντική εισφορά των πλουσίων στους φτωχούς ";

maria_va

Member
Μηνύματα
76
Likes
511
Το διάβασα την Κυριακή σε ένα άρθρο για τον υπερτουρισμό και μου έχει κολλήσει στο μυαλό..Εννοεί μάλλον ότι έτσι χαρακτηριζόταν πριν κάποιες δεκαετίες αλλά και πάλι..Κάπως τεχνοκρατικό μου κάνει, κάπως ελιτίστικο, τέλος πάντων κάπως αφαιρεί το ρομαντικό κομμάτι του ταξιδιού..Αλλά και πάλι δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ίσως υπάρχει και μια δόση αλήθειας που αφορά και τη σημερινή εποχή... Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, δεν θα τα κατάφερναν χωρίς τον τουρισμό. Αλλά είναι πλούσιοι όλοι αυτοί που έρχονται σήμερα; Εξάλλου προσφέρουμε μια υπηρεσία και αυτοί την αγοράζουν. Για ποια εθελοντική εισφορά μιλάμε; Κι εμείς όταν επισκεπτόμαστε φτωχότερα μέρη εθελοντική εισφορά δίνουμε; Ή αυτή είναι απλά μια έκφραση τεχνοκρατών και τσάμπα του δίνω τόση σημασία; Θα με ενδιέφερε η άποψή σας μιας και σίγουρα έχετε ταξιδέψει πολύ περισσότερο από μένα και κάποιοι δουλεύετε στον τουρισμό.

EDIT: To άρθρο είναι οικονομικής φύσεως. Λέει ότι ενώ ο τουρισμός βοήθησε χώρες με πολιτισμικό ενδιαφέρον αλλά και χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω εισροής συναλλάγματος, τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει μάστιγα για κάποιες περιοχές επηρεάζοντας τόσο το περιβάλλον όσο και τη ζωή των κατοίκων. Οι χώρες ψάχνουν τρόπους ώστε να διατηρήσουν τον τουρισμό αλλά να αποφύγουν τον υπερτουρισμό. Και κάπου εκεί αναφέρεται η εν λόγω έκφραση σε εισαγωγικά ως παράθεση, δηλαδή ο τουρισμός χαρακτηρίστηκε ως "η μεγαλύτερη εθελοντική εισφορά των πλουσίων στους φτωχούς" αλλά μπλα μπλα...

Βάζουν φρένο στις ορδές των τουριστών | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
Last edited:

turms

Member
Μηνύματα
2.153
Likes
3.122
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
πολυ μεγαλη κουβεντα....
αλλα η λεξη τουρισμος πειρλαμβανει ενα πολυ μεγαλο φασμα απο υπηρεσιες, δραστηριοτητες κλπ οποτε δεν ξερω κατα ποσο ισχυει αυτο.
δηλαδη ο συνεδριακος τουρισμος και αλλα παρομοια?
εμενα μου φαινεται απλα σαν μια παροχη υπηρεσιων... Καποιος βλεπει τα κενα, και το εκμεταλλευεται. που.χ. εδω στην Γερμανια επικρατει πολυ (παλιοτερα μαλλον) ο οδοντιατρικος τουρισμος (που.χ. παω Τσεχια να βαλω γεφυρες κλπ), ενω σημερα παιζει πολυ "παω τουρκια για εμφυτευση μαλλιων"

αν μιλαμε πιο πολυ για τον "κλασικο" τουρισμο, δηλαδη διακοπες τοτε ο τιτλος πιο πολυ μου φαινεται οτι αριστεριζει καπως... πιο πολυ μου ακουγεται για λογια καποιου "φιλοσοφημενου" αριστερου, του στυλ "το καπιταλιστικο συστημα μπλα μπλα μπλα, το κεφαλαιο που εκμεταλλευεται τον εργατη μπλα μπλα μπλα, για αυτο συντροφοι μην πεφτετε στην παγιδα των διακοπων που σας προσφερει το κεφαλαιο μπλα μπλα μπλα, ελατε (οταν εχετε αδεια) να οργανωσουμε τον αγωνα για την ανακαταληψη της εξουσιας μπλα μπλα μπλα (αντι να πατε Χαλκιδικη)

γενικως (δεν το εχω διαβασει βεβαια) ακουγεται για ενα ενδιαφερων κειμενο - θεμα , για συζητηση στην Αμοργο μεταξυ συντροφων και μη, μετα απο το 10ο ρακομελο....
 

giwrgostr

Member
Μηνύματα
16
Likes
64
Προσωπικά θεωρώ αυτή τη δήλωση πολύ λάθος. Ο τουρισμός δεν έχει κάτι διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη εμπορική συναλλαγή: προσφέρεις μια υπηρεσία/προϊόν και παίρνεις μια αμοιβή.

Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι τουρίστες εκμεταλλεύονται τις πιο φτωχές χώρες, καθώς παίρνουν φθηνά υπηρεσίες που στη χώρα τους θα πλήρωναν πολύ πιο ακριβά πατώντας στην κακή τους οικονομική κατάσταση.

Δεν κάνει κανείς τουρίστας χάρη στη χώρα που πηγαίνει, προσωπικό κέρδος έχει και το κάνει. Μπορεί να μην είναι οικονομικό κέρδος (καθώς ξοδεύει λεφτά), αλλά κερδίζει ψυχολογικά και ψυχαγωγείται, όπως γίνεται με κάθε δραστηριότητα.

Αν θεωρήσουμε τον τουρισμό τουρισμό "εθελοντισμό", γιατί να μη θεωρήσουμε εθελοντισμό και το ότι πάμε σε έναν κινηματογράφο, μια παράσταση ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία;
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.980
Likes
52.544
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Στο μεταξύ στη συντριπτική πλειοψηφία οι τουρίστες προέρχονται από.πλουσιες χώρες και πάνε σε πλούσιες χώρες πχ Γερμανοί που πάνε στην Ελλάδα ή την Ιταλία, δεν είναι ότι επισκεπτονται κατα κύριο λογο τη Μπουρκινα Φάσο ή την Αϊτή.
 
Μηνύματα
826
Likes
758
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου μακριά
Ταξίδι-Όνειρο
Λος Ρόκες
Και εγώ, ζώντας από τον τουρισμό, θα διαφωνήσω. Δεν θεωρώ πως πρόκειται περί "αναδιανομής", αλλά περί απλής εμπορικής συναλλαγής. Οι φτωχές χώρες (και όχι μόνο) "νοικιάζουν" τους πόρους τους (φυσικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς) και οι πλούσιες αγοράζουν.
 

Nikos86

Member
Μηνύματα
572
Likes
4.263
Οι χωρες που δεχονται τουριστες κατα κανονα ειναι πιο φτωχες απο αυτες που στελνουν. Οι Βορειοευρωπαιοι επισκεπτονται πιο συχνα την Νοτια Ευρωπη απ' οτι το αναποδο. Οι Δυτικοι επισκεπτονται Κουβα και Ταυλανδη ενω το αναποδο ειναι σπανιο και παει λεγοντας. Και ναι οταν φευγει μαζικα συναλλαγμα απο μια χωρα πλουσιοτερη και παει σε μια φτωχοτερη γινεται και αναδιανομη εκτος απο το γεγονος οτι ειναι εμπορικη συναλλαγη. Ενταξει Στην Κουβα πιο συγκεκριμενα ενα 10% του ΑΕΠ της σχετιζοταν με τον τουρισμο προ κορωνοιου νομιζω μονο αμεσα χωρις να μετρανε την εμμεση αυξηση των εισοδηματων. Και αποτελουσε και πηγη απασχολησης για εκατονταδες χιλιαδες ατομα ειχα διαβασει. Στην Ελλαδα ο τουρισμος αμεσα ή εμμεσα συνεβαλλε στο 25% του ΑΕΠ και αποτελει αμεσα και εμμεσα το 40% της απασχολησης. Οποτε ναι οι 'πλουσιοι' τουριστες συνεισφερουν στο ΑΕΠ της χωρας που επισκεπτονται και προφανως εθελοντικα το κανουν δεν τους αναγκαζει κανενας. Ουτε βεβαια μας εκμεταλλευονται ουτε προφανως κανουν καμμια φιλανθρωπια, υπηρεσιες αγοραζουν και εμεις τους τις πουλαμε.
 
Last edited:

maria_va

Member
Μηνύματα
76
Likes
511
Για να μην έχουμε εκτροπή στον πολιτικό/ιδεολογικό σχολιασμό πρόσθεσα κάποια πράγματα για το άρθρο στον αρχικό προβληματισμό μου.

Πάντως αυτό το "πάω Τουρκία για εμφύτευση μαλλιών" πολύ με διασκέδασε:)

Σας ευχαριστώ για τις σκέψεις σας. Χαίρομαι που και σε άλλους φαίνεται αδόκιμη η έκφραση.
 

x7777

Member
Μηνύματα
905
Likes
3.602
Επόμενο Ταξίδι
Mexico
Πάντως αυτό το "πάω Τουρκία για εμφύτευση μαλλιών" πολύ με διασκέδασε:)
Αυτό που αναφέρεις ονομάζεται "ιατρικός τουρισμός" και έχει ταχεία εξέλιξη μέσα στην τελευταία δεκαετία. Η παγκόσμια βιομηχανία ιατρικού τουρισμού σε πρόσφατες μελέτες εκτιμήθηκε μεταξύ 45 και 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σχεδόν 12 εκατομμύρια άτομα να αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες τέτοιου είδους σε παγκόσμιο επίπεδο. Διεθνείς εκθέσεις και αναφορές προβλέπουν ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 15-25% για τα επόμενα 10-15 έτη.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.980
Likes
52.544
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Οι χωρες που δεχονται τουριστες κατα κανονα ειναι πιο φτωχες απο αυτες που στελνουν.
Ακόμη κι αν ίσχυε αυτό (που δεν ισχύει, περισσότερα παρακάτω) πάλι αυτό δε σημαίνει πως "οι πλούσιοι αφήνουν στους φτωχούς", πλούσιοι σε πλούσιους πάνε, αν ορίσουμε ως μέσο όρο την κατάταξη ανά AEΠ (PPP) μια χώρα που είναι κάπου στη μέση, πχ την Αργεντινή ή τη Βόρειο Μακεδονία, εκεί συγκεντρώνεται ο τουρισμός, στις χώρες άνω του μέσου όρου και μάλιστα συντριπτικά. Συγκεκριμένα το 2018 (παίρνω πάντα χρονιές προ Κορωνοϊού για προφανείς λόγους), από τις 1,45 δισεκατομμύρια αφίξεις, περίπου το 1,2 (δηλαδή το 85%) πάει σε πλούσιες χώρες. Ακόμη και οι τουρίστες από φτωχές χώρες, σε πλούσιες πάνε, δεν πάνε στις φτωχές, για να μην πούμε ότι πολλές έχουν αρνητικό ισοζύγιο τουρισμού. Πχ η Ινδία το 2018 υποδέχθηκε 10εκ τουρίστες και έστειλε... 12εκ, η συντριπτική πλειοψηφία σε πλούσιες έως πολύ πλούσιες χώρες, η Κολομβία υποδέχθηκε 4εκ κι απέστειλε 4,37 εκ κλπ κλπ. Η φυσική τάση αυτή είναι, ο περισσότερος κόσμος σε πλουσιότερες χώρες θέλει να πάει, δε φεύγει ο Ινδός να πάει να δει την Παραγουάη και την Αϊτή, στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη θα πάει, άντε και τη Νέα Υόρκη, όπως και ο Έλληνας άλλωστε. Πρώτος προορισμός για τους Κολομβιανούς δεν είναι η διπλανή και πάμφθηνή τους Βολιβία, το Μαϊάμι είναι, με δεύτερο το Λονδίνο, οι Αργεντίνοι υποδέχονται 7εκ και στέλνουν 12εκ, η πλειοψηφία σε πλουσιότερες χώρες. Στη δε Ευρώπη η Αυστρία έχει περισσότερο τουρισμό από την Ελλάδα, πρώτη είναι η Γαλλία (πάνω από την Ισπανία) και η Γερμανία υποδέχεται περίπου όσους η Τουρκία, η Ρωσία περισσότερους από την Πορτογαλία, το ΗΒ περισσότερους από την Ελλάδα κλπ, δεν είναι "οι βόρειοι πάνε στους νότιους" μονόπατα, ισορροπημένο είναι.

Οι Βορειοευρωπαιοι επισκεπτονται πιο συχνα την Νοτια Ευρωπη απ' οτι το αναποδο
.
Αυτό ισχύει αλλά ούτε τους νοτιοευρωπαίους θα αποκαλούσα "φτωχούς" και σε πολλές περιπτώσεις ο πληθυσμός στον τόπο υποδοχής είναι πολύ πλουσιότερος από το μέσο όρο της χώρας βλέπε Κυκλάδες, Κρήτη κλπ. Φτωχότεροι από τους ζάμπλουτους ναι, αλλά δε νομίζω ότι εννοούσε αυτό το άρθρο.

Οι Δυτικοι επισκεπτονται Κουβα και Ταυλανδη ενω το αναποδο ειναι σπανιο
Καλά, η Κούβα δεν έχει τουρισμό, είναι αμελητέα ποσότητα, μιλάμε για χώρα με ίδιο πληθυσμό και έκταση με την Ελλάδα και δε φτάνει ούτε τα 4εκ τουρίστες, ελάχιστοι δυτικοί πάνε στην Κούβα. Στην αμερικάνικη ήπειρο και οι δυτικοί και οι μη δυτικοί αλλού πάνε: στις πλούσιες χώρες, το 2019 όλη η αμερικάνικη ήπειρος υποδέχθηκε 219εκ και από αυτά η πλειοψηφία πήγε σε ΗΠΑ, Καναδά (και ολίγον από τις πλούσιες χώρες της Καραϊβικής, που αναλογικά δέχονται πολύ τουρισμό). Αν βάλεις δε και το Μεξικό, (που είναι χώρα μέσου όρου), στις φτωχές το ποσοστό που πήγε είναι πάρα πολύ μικρό.

Παρεμπιπτόντως, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη είναι οι μόνες χώρες που δεν είναι πλούσιες στο παγκόσμιο τοπ-10 ανά αφίξεις (και πάλι οι τουρίστες που δέχονται αναλογικά με τον πληθυσμό τους είναι λίγοι, υποπολλαπλάσιοι του πληθυσμού τους και με σχετικά μικρή κατανάλωση). Και πάλι φτωχές χώρες δεν τις λες (στο μέσο όρο είναι) αλλά τέλος πάντων ας τις πούμε αναπτυσσόμενες.

Ενταξει Στην Κουβα πιο συγκεκριμενα ενα 10% του ΑΕΠ της σχετιζοταν με τον τουρισμο προ κορωνοιου νομιζω μονο αμεσα χωρις να μετρανε την εμμεση αυξηση των εισοδηματων.
Όχι, το 10% είναι το έμμεσο συνυπολογίζοντας τον πολλαπλασιαστικό παράγοντα, άμεσα είναι μόλις το 4% (στα 100 δις δολάρια που είναι το ΑΕΠ ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου 4). Η υπενοικίαση προσωπικού στο εξωτερικό και τα εμβάσματα από Κουβανούς του εξωτερικού είναι πολύ σημαντικότεροι παράγοντες στην οικονομία.

Στην Ελλαδα ο τουρισμος αμεσα ή εμμεσα συνεβαλλε στο 25% του ΑΕΠ και αποτελει αμεσα και εμμεσα το 40% της απασχολησης. Οποτε ναι οι 'πλουσιοι' τουριστες συνεισφερουν στο ΑΕΠ της χωρας
Καλά, δε θα το έπαιρνα ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται είναι σώνει και καλά πλούσιοι ή έστω από πλούσιες χώρες. Για να πάρεις μια ιδέα το 2019 είχαμε περισσότερους Βούλγαρους από Βρετανούς, περισσότερους Ρουμάνους από Αμερικανούς, περισσότερους Αλβανούς από Ελβετούς, φέτος οι Πολωνοί είναι στο τοπ-5 αν όχι τοπ-3 (θα δούμε...), οι Τούρκοι και οι Σέρβοι παραδοσιακά μας στέλνουν περισσότερους από τους Αυστριακούς και τους Ελβετούς, οι Βούλγαροι είναι οριακά κάτω από τους Γερμανούς κλπ. Από τα 31εκ τουλάχιστον 10εκ έρχονται από τα Βαλκάνια κι από τους υπόλοιπους δεν ξέρω πόσους θα θεωρούσαμε σώνει και καλά από "πλούσιες" χώρες (πχ Πορτογαλία, Ρωσία, Κίνα, Βαλτικές, Ανατολική Ευρώπη τύπου Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία), πάνω κάτω 50-50 βγαίνουμε με χώρες που είναι στα μέτρα μας ή κάτω από μας.

που επισκεπτονται και προφανως εθελοντικα το κανουν δεν τους αναγκαζει κανενας. Ουτε βεβαια μας εκμεταλλευονται ουτε προφανως κανουν καμμια φιλανθρωπια, υπηρεσιες αγοραζουν και εμεις τους τις πουλαμε.
Συμφωνώ.
 
Last edited:

alma

Member
Μηνύματα
4.102
Likes
17.521
Να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αποκλείεται πάντως.

Και εξηγώ γιατί: Δεν ταξιδεύουν μόνο πλούσιοι και μόνο σε φτωχότερες χώρες. Ας πούμε αναφέρεται κάπου στο άρθρο το Άμστερνταμ. Φτωχούς τους ντόπιους δεν τους λες. Μάλιστα μπορεί ο τουρίστας που πάει στο Άμστερνταμ να προέρχεται από φτωχότερη χώρα.

Η Ελλάδα δέχεται και πλούσιους τουρίστες αλλά και από Βαλκανικές γειτονικές χώρες φτωχότερες που οι ντόπιοι μαζεύουν χρήματα καιρό για να κάνουν ειδυλλιακές διακοπές στην Ελλάδα.

Τελευταία η χώρα μας δέχεται πολλούς Πολωνούς τουρίστες.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα 2,3 εκατ. τουρίστες - Πρώτη η Γερμανία, έκπληξη η Πολωνία

Ποιο είναι το προφίλ των τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα - slpress.gr

Είναι τίποτα πολύ πλούσιοι οι Πολωνοί σε σχέση με τους Έλληνες ; Όχι βέβαια. Απλώς τους αρέσει η Ελλάδα και την επιλέγουν.

Υπάρχουν χώρες φτωχές όπως η Κούβα,η Ινδονησία,η Ταϊλάνδη που δέχονται πλουσιότερους τουρίστες; Φυσικά.

Υπάρχουν όμως και χώρες όπως η Σουηδία που διόλου ευκαταφρόνητος δεν είναι ο αριθμός των επισκεπτών που δέχεται.Ε, πολλοί από αυτούς από φτωχότερες χώρες προέρχονται.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.655
Μηνύματα
906.539
Μέλη
39.405
Νεότερο μέλος
Ioanna Kara

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom