• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Γνωστά και άγνωστα μουσεία της χώρας μας

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.710
Πολύ ενδιαφέρον δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτό το Μουσείο και πολυ ενδιαφέρουσα η έκθεση στο Γουλανδρή όπου ήδη τρέχει η έκθεση για τα προιστορικά βαλκάνια, χρειάζεται άμμεσα να πάρουμε την κατηφόρα.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Η Θράκη αποκτά το πρώτο βυζαντινό μουσείο της

Υστερα από μία περιπέτεια 15 ολόκληρων ετών, η Θράκη ετοιμάζεται να αποκτήσει το πρώτο βυζαντινό μουσείο της. Το κτίριο που θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου είναι έτοιμο και δε μένει παρά το τελευταίο και πιο ουσιαστικό βήμα: η οργάνωση και η παρουσίαση στο κοινό των θησαυρών του. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το ολοκαίνουργιο μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του μέσα στο 2011.
Η Θράκη αποκτά το πρώτο βυζαντινό μουσείο της | ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ | Agelioforos.gr
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Επιχείρηση σωτηρίας του Μουσείου Τεριάντ

Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μνημείο χαρακτηρίστηκε το κτιριακό κέλυφος του περίφημου, αλλά και πολύπαθου Μουσείου Τεριάντ στη Βαρειά της Μυτιλήνης. Δεν πρόκειται για τυπική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, αλλά για ουσιαστικότατη κίνηση που προαναγγέλλει άμεσα και κατεπείγοντα μέτρα υπέρ αυτού «του μοναδικού στο είδος του ελληνικού μουσείου», όπως τουλάχιστον επέμειναν, την περασμένη Πέμπτη, τα μέλη του Συμβουλίου.
as.enet.gr_resources_2010_11_17_7_thumb_medium.jpg
Φωτογραφία του 2008. Τα έργα που δεν ήταν κρεμασμένα, σάπιζαν σκεπασμένα με πλαστικό

Εξ ου και το σκεπτικό τους. Η απόφαση για το χαρακτηρισμό λαμβάνεται εξαιτίας «της ιδιαίτερης, ιστορικής (λόγω της σύνδεσής του με καλλιτεχνικές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου), καλλιτεχνικής, κοινωνικής και επιστημονικής σημασίας του "Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ"».

Αν και αυτό καθαυτό το κτίριο του Μουσείου, έργο του σπουδαίου Μυτιληνιού αρχιτέκτονα Γ. Γιαννουλέλη, δεν θεωρείται το καλύτερο της καριέρας του, ούτε και ιδιαίτερα αξιόλογο αρχιτεκτόνημα, ο χαρακτηρισμός του ως μνημείου έγινε για πολύ πρακτικούς λόγους. Για να ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για τα εξής:

* Επείγουσα μεταφορά των έργων τέχνης και των εκδόσεων απ' το Μουσείο Τεριάντ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για συντήρηση, καταγραφή και καταλογογράφησή τους. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πλήρης καταγραφή των έργων, αν και το μουσείο είναι ονομαστό για την πολύτιμη συλλογή λιθογραφιών των Σαγκάλ, Τζακομέτι, Ματίς, Πικάσο, Λεζέ, Μιρό και τα έργα των Θεόφιλου, Τσαρούχη, Κανέλλη κ.ά., ανέστειλε την πρόθεση του Συμβουλίου να κηρύξει προχθές μνημείο και τη συλλογή Τεριάντ -όπως πρότεινε ο πανεπιστημιακός και ιστορικός Τέχνης Νικόλαος Ζίας. Μετά την καταλογογράφησή της είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και αυτό.
* Εκπόνηση κτιριακής και μουσειολογικής μελέτης. Οι κατά καιρούς παρεμβάσεις στο εσωτερικό του Μουσείου εμπόδισαν το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να το κηρύξει και αυτό διατηρητέο. Προβλέπεται ωστόσο η μετατροπή του σε ένα πολύ σύγχρονο μουσείο, με όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές.

Αυτό το κόσμημα στο μέσον ενός ελαιώνα, σ' έναν τόπο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, είχε ανοίξει τις πόρτες του Αύγουστο του '79, όταν ο σπουδαίος τεχνοκριτικός, εκδότης καλλιτεχνικών εντύπων και συλλέκτης έργων τέχνης, Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ (Μυτιλήνη 1897 - Παρίσι 1983), αποφάσισε να δωρίσει στο γενέθλιο τόπο του την ανεκτίμητη συλλογή του. Στα εγκαίνια ο Οδυσσέας Ελύτης, προσωπικός φίλος του Ελευθεριάδη, είχε μιλήσει για ένα «ανοιχτό βιβλίο», που «επιφυλάσσει στον επισκέπτη του περιπλανήσεις και πνευματικά ταξίδια».

η συνέχεια του άρθρου Επιχείρηση σωτηρίας του Μουσείου Τεριάντ | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αριστα; Κανένα μουσείο - Κάτω από τη βάση; Εκατό

Η Ακρόπολη, με ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, δεν έχει δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες για όλα τα μνημεία, ούτε παρέχει βασικές υπηρεσίες για τυφλούς. Στο Ολυμπιείο δεν μπορεί να βρει κανείς ούτε ένα ποτήρι νερό. Στους Δελφούς και την Επίδαυρο δεν διατίθεται ένας ενημερωτικός οδηγός.
as.enet.gr_resources_2010_11_25gr_thumb_medium.jpg
Δεν είναι οι μόνοι αρχαιολογικοί χώροι που στερούνται εξυπηρετήσεις για τους πολυπληθείς επισκέπτες τους. Υπάρχουν εκατό άλλοι που στερούνται βασικές υποδομές, όπως τουαλέτες και πρόσβαση για ΑΜΕΑ, αλλά και πινακίδες και λεζάντες, ενημερωτικά φυλλάδια, οδηγούς-καταλόγους, πωλητήρια, ό,τι δηλαδή χρειάζεται ένας χώρος πολιτισμού για να λειτουργήσει.

η συνέχεια του άρθρου Αριστα; Κανένα μουσείο - Κάτω από τη βάση; Εκατό | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.710
Δύο νέοι εντυπωσιακοί χώροι στη Μακεδονία (εδώ ο πρώτος)
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας είναι από τα παλιότερα της Μακεδονίας. Πιθανότατα ήταν εντυπωσιακό κτήριο για την εποχή που χτίστηκε (το κέλυφος τουλάχιστον αυτό δείχνει) αλλά είχε την τελευταία δεκαετία ''παραγεράσει'', και η έκθεση που φιλοξενούσε επίσης. Ο σημερινός επισκέπτης θα συναντήσει πλέον ένα σύγχρονο κτήριο στο οποίο οι ανακατασκευές έγιναν με σεβασμό στην ιστορία του αν και το τελικό αποτέλεσμα ελάχιστα θυμίζει το Μουσείο που ξέραμε. Στο εσωτερικό φιλοξενεί μία εξαιρετική έκθεση (γλυπτά, επιγραφές, πανέμορφα ελληνιστικά ειδώλια, ευρήματα των περίφημων λαξευτών τάφων της Βέροιας). Το εισιτήριο είναι στα 2 ε, τη στιγμή που και τα υποδεέστερα Μουσεία της Ευρώπης χρεώνουν 5 και 7 ευρώ.
Το Μουσείο της Βέροιας δεν έχει εγκαινιαστεί ακόμη επίσημα, δυστυχώς δεν ρώτησα πριν πόσο καιρό ολοκληρώθηκε η νέα του έκθεση και πως πάει από επισκέπτες, ελπίζω ότι το κοινό θα το εκτιμήσει και θα το προσθέσει στις επιλογές του.
Συγχαρητήρια στη Βέροια που ποτέ δεν ένοιωσε και ποτέ δεν υπήρξε ούτε δορυφόρος ούτε συμπρωτεύουσα της Θεσσαλονίκης και καταφέρνει πάντα να μας εκπλήσσει τόσο ευχάριστα.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.710
Και αν η Βέροια απέκτησε ακόμη ένα σοβαρό λόγο για να ελκύει επισκέπτες, η άλλη δυτικομακεδονική και αρκούντως βυζαντινή πόλη, η Καστοριά, εδώ και ένα χρόνο περίπου κατάφερε να λειτουργήσει το γνωστό σπήλαιο του Δράκου (εγώ μόλις το περασμένο Σάββατο κατάφερα να το επισκεφτώ, κυριολεκτικά με την ψυχή στο στόμα να προλάβω μετά από ένα κατέβασμα από το Γράμμο. Συγχωράτε με αν έχει ήδη γίνει λόγος στο φόρουμ για το σπήλαιο και δεν το έχω πάρει χαμπάρι).
Γενικώς είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν ακούω για αξιοποιήσεις και παρεμβάσεις ανάδειξης και άλλα τέτοια ηχηρά, πλην φαιδρά, από δήμους.
Στη περίπτωση του σπηλαίου του Δράκου ομως ξεχάστε ότι ξέρατε για την αθλιότητα των αναδείξεων των δήμων. Οποιαδήποτε παρέμβαση έχει γίνει σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά στάνταρς, η υγρασία, ο εξαερισμός, η επισκεψιμότητα, η θερμοκρασία (πολύ σημαντικό) ελέγχονται διαρκώς και οι κανόνες τηρούνται αυστηρά.
Δεν είναι το εντυπωσιακότερο σπήλαιο της Ελλάδας, δεν συγκαταλέγεται καν στα μεγαλύτερα. Είναι αληθινό όμως, είναι ζωντανό και συνεχίζει να αναπνέει χωρίς να πνίγεται από τις μπότες και τα τακούνια των επισκεπτών.
Ένα ακόμη στολίδι για την Καστοριά με ένα πολυδάπανο αλλά εντυπωσιακό έργο, της οποίας όμως οι προύχοντες δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία και συνεχίζουν να αγνοούν τα σπουδαία και μοναδικά αρχοντικά της που καταρρέουν (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων).
Γενική είσοδος 4 ευρώ (είναι μεγάλη επένδυση και τα χρειάζεται για να αντέξει) τα παιδιά δωρεάν.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Τωρα δεν ξερω αν ειναι το καταλληλο σημειο να το αναρτησω. Παρακαλω πολυ να μου πειτε τυχον διαφωνια σας. Προκειται για τον διαδικτυακο τοπο του Ιδρυματος Λατση. Στον ιστοτοπο αυτον μπορει κανεις να βρει και να ξεφυλλισει διαδικτυακα πολλες και πολυ ενδιαφερουσες εκδοσεις του ιδρυματας σε σχεση με αρκετα μουσεια της χωρας μας.
Πρεπει να σημειωθει η εκδοση για τον αρχαιολογικο τοπο της Ελευσινας και για το μουσειο της. Τα διυληστηρια και της οικογενειας Λατση ειναι που ασελγησαν στο τοπιο της Ελευσινας. Να σε καψω Γιαννη μου, να σ' αλειψω μελι...
Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση - Ο Κύκλος των Μουσείων
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.710
Α ρε Έρση πως φαίνεται ότι έχεις δει (και είμαι σίγουρος αγαπήσει) την Αγέλαστο Πέτρα (θυμήθηκα και τον Μπράντο, πως τον καταφέρανε και τον σύρανε σε τέτοιο ρεζίλι...) Αυτό ήταν ταξίδι... Είμαι πολύ περήφανος που είμασταν από τους πρώτους που παρουσίασαν και τίμησαν τον Φίλιππο Κουτσαφτή.
Σήμερα το ίδιο ίδρυμα παρουσίαζε την έκδοση του Μουσείου της Θήβας.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Α ρε Έρση πως φαίνεται ότι έχεις δει (και είμαι σίγουρος αγαπήσει) την Αγέλαστο Πέτρα (θυμήθηκα και τον Μπράντο, πως τον καταφέρανε και τον σύρανε σε τέτοιο ρεζίλι...) Αυτό ήταν ταξίδι... Είμαι πολύ περήφανος που είμασταν από τους πρώτους που παρουσίασαν και τίμησαν τον Φίλιππο Κουτσαφτή.
Σήμερα το ίδιο ίδρυμα παρουσίαζε την έκδοση του Μουσείου της Θήβας.
Εχεις καμια σχεση με το Φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονικης; Αν θυμαμαι ειχε βραβευτει η ταινια αυτη σε καποια παλαιοτερη διοργανωση.

Οταν ημουν μικρη και περνουσαμε με το αυτοκινητο απο εκεινα τα μερη (και τη λιμνοθαλασσα Κουμουνδουρου) η γιαγια μου αναστεναζε και αναρωτιοταν πως εγινε ετσι ενας παραδεισος της νιοτης της. Ποιος παραδεισος αναρωτιομουνα, εδω ειναι σκετη κολαση. Μπορει αραγε να εχουν μεινει παραδεισια ιχνη απο αυτο που καποτε υπηξε; Κοιτουσα γυρω μου και δεν εβλεπα. Η ταινια αυτη μου εδειξε αυτα που το ανεξασκητο ματι μου δε μπορουσε να δει.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.710
Στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης πήρε το Βραβείο Κοινού.
Συγγνώμη αν είναι εκτός θέματος αλλά δεν αντέχω να μη παραθέσω τουλάχιστον το τρέιλερ.
 
Last edited by a moderator:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαλαμίνας

Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 λειτουργεί στη Σαλαμίνα ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το διατηρητέο κτήριο του πρώην 1ου Καποδιστριακού Σχολείου του νησιού ανακατασκευάστηκε πλήρως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου. Τα ευρήματα που φιλοξενεί στην μόνιμη έκθεσή του αποτελούν δείγμα της ένδοξης ιστορίας της Σαλαμίνας.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου παρουσιάζει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία ανά χρονική περίοδο, αναδεικνύοντας έτσι το παρελθόν του νησιού.
Η έκθεση
Η μεγάλη αίθουσα του ισογείου περιλαμβάνει δύο ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζονται εκθέματα από τους οικισμούς και τα νεκροταφεία της προϊστορικής περιόδου, ενώ στη δεύτερη εκτίθεται τα κεραμικά κυρίως ευρήματα ενός χρονολογικού εύρους, από τη γεωμετρική έως και την πρωτοβυζαντινή περίοδο. Τις προθήκες της μεγάλης αίθουσας πλαισιώσουν μαρμάρινα επιτύμβια ανάγλυφα του 4ου κυρίως αιώνα. Διαχρονική έκθεση μαρμάρινων επιτύμβιων μνημείων από τους κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους φιλοξενείται στα στεγασμένα τμήματα του αύλειου χώρου του Μουσείου.
Η δεύτερη αίθουσα του ορόφου περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό και εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης, όπως ψηφισματικά ανάγλυφα, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις της Ναυμαχίας. Στην αίθουσα αυτή θα λειτουργούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ μια μικρή προθήκη θα φιλοξενεί τα σημαντικά νέα ευρήματα των ανασκαφών του νησιού.

Περισσοτερα: in.gr - Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαλαμίνας - Ταξίδια - Αποδράσεις
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.158
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom