Κύπρος Γλυκεια χωρα, Κυπρος οπως θα ελεγε και ενας ποιητης καποτε..

Jonathan_CY

New Member
Μηνύματα
4
Likes
26
Φιλοι αναγνωστες χαιρεται..
Ακομη μια φορα ηθελα να μοιραστω μαζι σας, με ιδιεταιρη τιμη και χαρα το οδοιπορικο μου το καλοκαιρι που μας περασε στο αγαπημενο μου νησι την Κυπρο...
Η Κυπρος αποτελει εναν ιδιεταιρο προορισμο για ολους τους Ελληνες σιγουρα, και αναμφιβολα ειναι στενα δεμενη με την Ελλαδα και τον πολιτισμο της, αποτελει ειτε το θελουν καποιοι ειτε οχι φυσικα αναποσπαστο κομματι του Ελληνικου εθνους και του Ελληνισμου.
Για εμενα αποτελει και το νησι που τοσο πολυ αγαπαω, και νοσταλγω πολλακις ως κατοικος της Μητερας πατριδας Ελλαδιτσας μας!!
Ετσι μεσα σε ολη αυτην την νοσταλγια που μπορει να νιωθει ενας Κυπριος στην Ελλαδα, που στην περιπτωση μου, θα σας ελεγα προσομοιαζει περισσοτερο με εκεινη που νιωθει ο καθενας μας ξεχωριστα για τον ιδιεταιρο τοπο καταγωγης του, και οχι καποιου ειδους νοστου ενος μεταναστη που ζει σε καποια ξενη χωρα, και το τονιζω να μην παρεξηγηθω κιολας, ηρθε η πολυαναμενομενη αδεια της χρονιας, και οι καλοκαιρινες μας διακοπες που μετα απο 3 περιππου χρονια θα με οδηγουσαν στην Κυπρο μας ξανα, αλλα αυτην την φορα οδικως, με το πολυαναμενωμενο επιτελους πλοιο της γραμμης απο τον Πειραια!
Για οσους δεν το γνωριζαν η ακτοπλοικη συνδεση ειχε σταματησει καπου στις αρχες του 2000, ετσι η προσβαση στην Κυπρο γινοταν αποκλειστικα και μονο μεσω αεροπορικης συνδεσης, κατι φυσικα που καθιστουσε αδυνατη η ασυμφορη την μεταβαση σου με το αυτοκινητο σου απο και προς την Κυπρο, ευτυχως απο το 2022 επανηλθε...
Καπως ετσι λοιπον και αφου φετος ειχε αποφασιστει με την συζηγο μου η καθοδος στο νησι μου, μιας και εκεινη ειναι Ελλαδιτισσα, και αφου ειχαν κλειστει απο πολυ νωρις τα αναλογα εισητιρεια, μιας και υπαρχει ζητηση και το δρομολογιο ειναι εβδομαδιαιο, αλλα και γιατι ενα ταξιδι με πλοιο απο τον Πειραια για την Κυπρο διαρκει περιππου 30 ωρες, οποτε απαραιτητη προυποθεση ειναι οπωσδηποτε και η καμπινα, ξεκινησαμε και φτασαμε στο Λιμανι του Πειραια και αφου οδηγηθηκαμε στον τερματικο για την Κυπρο, επιβιβαστηκαμε στο πλοιο αφου περασαμε τους απαραιτητους ελεγχους, οχηματος και ταυτοτητων!
Το πλοιο ηταν ανετο και το ταξιδι παρα τις πολλες ωρες ηταν μια ευχαριστη εμπειρια. Βεβαια για εμενα το πιο ευχαριστο ηταν πως πηγαινα επιτελους στην Κυπρο με το δικο μας αυτοκινητο, κατι που μου εδινε την ανεση που ηθελα με τις αποσκευες μας φυσικα ελειψη των αεροπορικων περιορισμων αλλα φυσικα και της ανεσης του να εχω το αμαξι μου μαζι μας και οχι να ψαχνω παλι τι θα νοικιασω εχοντας και επιπλεον κοστος.. κατι φυσικα που ειχα βαρεθει να κανω, και για οσους ειναι απο νησι, φανταστειτε να μην μπορειτε να πατε με το αμαξι σας πως θα σας φαινοταν! Καπως ετσι ηταν για εμενα αυτο.
Βεβαια υπαρχει μια διαφορα στην Κυπρο, καθως λογω της αγγλοκρατιας η οδηγηση γινεται με το βρετανικο προτυπο οδηγησης απο τα αριστερα με δεξιοτιμονα οχηματα, κατι που ομως δεν αποτελει ιδιεταιρη δυσκολια σε οποιον οδηγησει εκει με "αναποδο" αριστεροτιμονο.
Ετσι λοιπον και μετα την επιβιβαση μας στο πλοιο και την τακτοποιηση μας στην καμπινα ξεκινησαν οι διακοπες μας αλλα και το φετινο οδοιπορικο στην Μεγαλονησσο.
Μετα απο 29 ωρες λοιπον φτασαμε στο Λιμανι της Λεμεσου οπου αφου το πλοιο εδεσε, κατεβηκαμε στο γκαραζ μη συνειδητοποιωντας ακομη τι συνεβαινε καθως μου φαινοταν λιγο παραξενο αλλα και περιεργο ολο αυτο, και αποβιβαστηκαμε στο λιμανι, η συζηγος μου περασε πεζη τους ελεγχους, και εγω λογω και του αυτοκινητου που επρεπε να εκδοσει καποια εγγραφα στο τελωνειο μετα απο λιγο περασα τους ελεγχους και τσουπ βρεθηκα στα πατρια ξανα.. αφου παρελαβα και την συζηγο που εν τω μεταξυ ειχε ψηθει λιγο απο τους 41 βαθμους περιμενωντας με εξω απο τον τερματικο, ακομη αναρωτιεμαι γιατι δεν με περιμενε εντος του κτιριου αλλα οκ 🤣, πηραμε τον δρομο για την πρωτη αναγκαια μας σταση που ηταν το Μωλλ διπλα απο το λιμανι της Λεμεσου σε μικρη κοντινη αποσταση, για να την δροσισω με το πρωτο φρεντο των διακοπων μας αλλα και να γευτω το κλασσικο Κυπριακο "φραππε ολο γαλα" .
Η βολτα μας και η σταση μας περιλαμβανε και μια μικρη βολτα στο Μωλλ, και στην συνεχεια αφου θα καναμε σταση για φουλαρισμα σε ενα βενζιναδικο θα παιρναμε τον δρομο για το χωριο, τα Περβολια της Λαρνακας, ετσι και εγινε αφου βρεθηκαμε σε ενα βενζιναδικο στην Λεμεσο λιγο πριν την εξοδο στον Εθνικο δρομο, ξεκινησαμε για την Λαρνακα, οπου μετα απο περιππου 50 λεπτακια ημασταν εξω απο το σπιτι.
Παρακαρισμα λιγο αραγμα και μετα μια πρωτη απογευματινη βολτα στην Λαρνακα φυσικα..
Καπως ετσι κυλησε και η πρωτη μερα αλλα και οι επομενες μας μερες, φυσικα με πολλες πολλες βουτιες σε κατα τοπους παραλιες, οπως η παραλια των Περβολιων, οι Φοινικουδες στην πολη της Λαρνακας διπλα απο το μεσαιωνικο καστρο, το υπεροχο Μακενζυ διπλα απο το αεροδρομιο με τα υπεροχα παραλιακα καφε και εστιατορια αλλα και σε αλλες περιοχες οπως στον Πρωταρα αλλα και την μακρινη πολη της Χρυσοχους στην ακρη της Κυπρου στην χερσονησσο του Ακαμα.
Εκτος φυσικα απο τις παραλιες του νησιου η Κυπρος διαθετει και πολλα αξιοθεατα διασπαρτα σε ολο το νησι, μερικα εκ των οποιων αποτελουν σημαντικο κομματι στην ιστορια του νησιου οπως η Μονη της Παναγιας του Κυκκου στο Τροοδος, οπου στο Τροοδος επισης υπαρχουν πολλα υπεροχα χωριουδακια που περιμενουν να τα ανακαλυψεις, για μια εξορμηση, εναν καφε, η να απολαυσει κανεις ακομη και τις κυπριακες σπεσιαλιτε σε καποια ταβερνα παρεα με κυπριακο κρασσακι, καπως ετσι και εμεις καναμε μια εξορμηση στο υπεροχο Μοναστηρι της Παναγιας, ενα μοναστηρι που μπορω να πω πως αποτελει σχεδον παντα μια σταση στις επισκεψεις μου στην Κυπρο, οποτε δεν θα μπορουσε φετος να μην το επισκεφθω παλι, αλλωστε η φυση και η ηρεμια στο καταπρασινο Τροοδος σου γαληνευει την ψυχη και τον νου σε ταξιδευει και σε κανει να αγαπησεις αυτον τον υπεροχο μαρτυρικο τοπο, στην εσχατια του συγχρονου Ελληνισμου.
Φυσικα δεν θα μπορουσε να λειψει η Λευκωσια απο το οδοιπορικο στην Κυπρο, η Λευκωσια πρωτευουσα της Κυπριακης Δημοκρατιας, αλλα και του νησιου γενικοτερα αποτελει το κεντρο της Κυπρου, δοιηκητικα αλλα και οικονομικα, αν και οικονομικα τελευταια ανταγωνιζεται και με την Λεμεσο.
Η Λευκωσια ειναι μια συγχρονη Ευρωπαικη πρωτευουσα, με αρτιες υποδομες και φυσικα ειναι το κεντρο δοιηκησης του Κρατους, ειναι η πρωτη σε πλυθησμο πολη της Κυπρου, αλλα δυστυχως και η τελευταια διαιρεμενη πρωτευουσα της Ευρωπης, δυστυχως η μιση πολη παραμενει ομηρος της παρανομης κατοχης της Τουρκιας, οπως και το 37% του νησιου.
Μια κατοχη που ειναι συνεπεια των τραγικων γεγονοτων της προδοσιας της χουντας των Αθηνων, η οποια προκαλεσε την απο χρονια σχεδιαζομενη απο την Τουρκια, παρανομη στρατιωτικη εισβολη το 1974, κατα παραβαση του διεθνους δικαιου, αλλα και παραβιαζωντας την εδαφικη ακεραιοτητα της Κυπρου, κατεχωντας το βορειο αυτο τμημα του νησιου εδω και 50 χρονια διαπραττωντας δεκαδες εγκληματα πολεμου και δολοφονιες.
Ομως δεν θελω να αναφερθω λεπτομερως για την ωρα σε αυτο, απλως εκανα μια αναφορα σε αυτο αναποφευφκτα, και ο καθενας μας μπορει να ενημερωθει για αυτο αναλογως.
Δυστυχως για ολους στην Κυπρο ειναι κατι που δεν λησμονειται αλλα επισης για τους περισσοτερους Κυπριους αυτο αποτελει και εμποδιο στις δηθεν ελληνοτουρκικες φιλιες και δηθεν καλο κλιμα στις μεταξυ μας σχεσεις, καθως πως μπορει καποιος να πιστευει κατι τετοιο οταν υπαρχει εδω στην ακρη του Ελληνισμου αυτο το κατεχομενο κομματι Ελληνικης γης.
Τελειωνοντας απο την Λευκωσια επισης θα ηθελα να σας αναφερω πως αξιολογες πολεις και καλες επιλογες για μια εξορμηση στο νησι αλλα και αν το επιθυμει καποιος να κανει διακοπες ειναι σιγουρα η Λαρνακα αλλα και η Παφος, η Παφος αποτελει επισης τον τοπο καταγωγης της αρχαιας Ελληνιδας θεας Αφροδιτης, οπου συμφωνα με την μυθολογια αναδυθηκε στην πετρα του Ρωμιου, γνωστη αλλιως και ο Βραχος της Αφροδιτης, στην Παφο υπαρχουν πολλες παραλιες αξιολογες, αλλα και στην Λεμεσο.
Το οδοιπορικο μας στην Κυπρο εληξε, και η αδεια εφτανε στο τελος συνεπως ο δρομος της επιστροφης μας ηταν μονοδρομος και η επιστροφη στην Θεσσαλονικη υποδηλωνε το τελος των διακοπων στο νησι, καπως ετσι αφου χαιρετισαμε, φιλους, γνωστους και λοιπους συγγενεις πηραμε τον δρομο για το Λιμανι της Λεμεσου, οπου μετα και τους απαραιτητους ελεγχους, και γεματοι συγκινηση και χαρα επιβιβαστηκαμε στο πλοιο για τον Πειραια.
Αφηνωντας ακομη μια φορα μια υποσχεση για επιστροφη και ανταμωση ξανα, αλλα και ικανοποιημενοι απο το γεγονος της ακτοπλοικης συνδεσης με την Ελλαδα, ενα εγχειρημα που απο οσο ειδαμε εχει αγκαλιαστει απο πολλους ευτυχως, κυριως ομως απο Ελλαδιτες της Κυπρου και Κυπριους που επιθυμουσαν την οδικη προσβαση μεταξυ Κυπρου και Ελλαδας, φυσικα υπηρχε και ικανος αριθμος ξενων επισκεπτων οδικου τουρισμου.
Ελπιζω να μην σας ζαλισα και μην φανηκα καπου φορτικος, καλα να περνατε, και αν καποτε σας βγαλει ο δρομος προς την Κυπρο σιγουρα αξιζει μια επισκεψη να πατε.
 

Attachments

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.465
Likes
2.416
Έμεινα στην Κύπρο έναν χρόνο. Στην Λευκωσία. Δεν μου λείπει και πολύ το μέρος αλλά οι άνθρωποι της. Ευγένεια, αγνότητα, ανθρωπιά. Οι ντόπιοι κυρίως. Μακάρι να ήταν και ο κόσμος στην Θεσσαλονίκη που μένω έτσι. Υπάρχει στο μυαλό μου να κάνω κάποια στιγμή ίσως ένα θέμα για όλα αυτά που βίωσα εκεί
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.561
Μηνύματα
901.301
Μέλη
39.295
Νεότερο μέλος
Τζωρτζίνα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom