Thalassaki
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ........
Εύγε μικρή γλυκιά τσοπάνα μου! Με το μικρό σου μπαλκονάκι κάνεις θαύματα.Τι τέλεια! Παιδί της επαρχίας και δη του θεσσαλικού κάμπου, εννοείται πως μεγάλωσα με τα μισα λαχανικά και φρούτα να είναι δικής μας παραγωγής ή γνωστών/συγγενών μας και αυτό μου λείπει πάρα πολύ!
Το μπαλκόνι μου είναι μικρότερο από 10 τμ και επίσης έχω σκοπό να καλλιεργήσω διάφορα φυτολουλούδια. Έχει ανατολικό προσανατολισμό και λούζεται από ήλιο περίπου 7 ώρες (όταν έχει ήλιο, γιατί τελευταίως η Βαλένθια μας έγινε Μπιλμπάο). Δυστυχώς είμαι δίπλα στη θάλασσα και έχει πάρα μα πάρα πολύ αέρα που ξεραίνει το χώμα των φυτών μου και φθείρει τους αδύναμους βλαστούς.
Μέχρι στιγμής έχω μια λεβάντα δύο χρονών, που όμως δυστυχώς δεν την ευνοεί η ανατολική θέση κι έτσι τα πρώτα λουλούδια για φέτος που βγήκαν φλεβάρη μαράθηκαν, ενώ ο αέρας κάνει ζημιά στα λεπτά τους κλωνάρια. Τώρα τη βλέπω πάει ξανά να ανθοφορήσει και την έχω σε κάπως πιο προστατευμένη θέση. Έχω ακόμη ένα δενδρολίβανο, μια λεβάντα νεαρά, μια αλόη που (επίσης την κρύβω από τον πολύ ήλιο) και έναν δυόσμο που τον έβαλα στην πίσω πλευρά που βλέπει δυτικά γιατί είχε εγκαύματα από τον ήλιο και έγινε αγνώριστος. Είχα κάτι φραουλιές αλλά δεν πήγαν καλά, κάθε φορά που βγαίνει λουλούδι ξεκινάει να μεγαλώνει η φράουλα και μετά μαραίνεται και πιπερίτσες καυτερές που αν όλα πάνε καλά σε κανα μήνα+ θα μου δώσουν τον καρπό τους.
Πριν κανα δίμηνο φύτεψα βασιλικό, θυμάρι, τοματίνια (κρεμαστά και κανονικά), μελιτζάνες και κολοκυθάκια στρογγυλά. Από αυτά, τα κολοκυθάκια έγιναν μεγάλα παιδιά, τα υπόλοιπα σιγά σιγά, είναι ακόμη πολύ μικρά. Τέλος, φύτεψα μόλις φασολάκια καναρίνια νανάκια και ένα συνδυασμό λουλουδιών που δε θυμάμαι τι είναι, σίγουρα είχε μέσα παιώνια και καλέντουλα, με την τεχνική nendo dango. Να δούμε πώς θα πάνε όλα αυτά, αν και πολύ φοβάμαι πως θα πάνε για πέταμα
Η λεβάντα κανονικά δεν θα πρέπει να είχε πρόβλημα με τον θαλασσινό αέρα αλλά σίγουρα προτίμα την πιο ηλιόλουστη θέση του μπαλκονιου σου και μετρημένα ποτίσματα. Αν σου ρίχνει τα λουλούδια της ίσως την ποτίζεις πολύ ή δεν έχει αρκετές ώρες ήλιο.
Κατέβασέ την πιό χαμηλα τις μέρες που φυσάει πολύ και δεν έχει ήλιο για να πάρει τα πάνω της.
Εμείς τα κηπευτικά τα βάλαμε πριν 10-15 μέρες γιατί νωρίτερα είχε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες το βράδυ και τα φοβήθηκα. 'Άντε να μεγαλώσουνε και τα δικά σου και τα δικά μας να αρχίσουμε να γευόμαστε τους καρπούς των κόπων μας.
Προσεχώς ίσως βάλω και φωτογραφίες όταν αρχίσουν να δένουν καρπούς.