• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Βιβλίο για τον ελληνικό εμφύλιο

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Αν κάποιος θέλει να διαβάσει ένα αντικειμενικό βιβλίο για τον ελληνικό εμφύλιο, ποιο θα του προτείνατε; Δε θέλω να διαβάσω την εξύμνηση ή τη δαιμονοποίηση κανενός, παρά μια σοβαρή έρευνα-αξιολόγηση των γεγονότων της εποχής. Ιδέες;

αθηνα123

Member
Επόμενο Ταξίδι
?????????????????
Ταξίδι-Όνειρο
νησια μαρκισας
βασιος μαθιοπουλος <ο δεκεμβρης του 1944> εκδοσεις λιβανη.περιεχει διπλωματικα ντοκουμεντα.
οσο για το αντικειμενικο πιστευω πως ειναι ,αλλα κατι τετοιο ειναι πολυ δυσκολο να το πεις.

Επόμενο Ταξίδι
????????
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος λατινικης αμερικης
Κατα τη γνωμη μου δεν θα καταφερεις να να βρεις κανενα απολυτα αντικειμενικο βιβλιο για τον εμφυλιο. Ο μονος τροπος να εχεις μια αντικειμενικη αποψη ειναι να διαβασεις περισσοτερα βιβλια, και απο τις δυο πλευρες, ωστε να βγαλεις μονος σου συμπερασμα. Δεν το εχω διαβασει αλλα εχω ακουσει καλα λογια για το βιβλιο του Γιωργου Μαργαριτη (αν και μαλον γερνει προς τα αριστερα).

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Να σου πω την αλήθεια προτιμώ κάτι που να γέρνει προς τα δεξιά... Κι έχεις απόλυτο δίκιο στο θέμα της αντικειμενικότητας, σκούρα τα πράγματα, σαν τις βιογραφίες του Μάο είναι...

Επόμενο Ταξίδι
????????
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος λατινικης αμερικης
Χωρις να το εχω ψαξει πολυ νομιζω πως πιο δυσκολα θα βρεις "δεξιοστροφο" βιβλιο. Ο νικητης συνηθως ειναι απασχολημενος με την εξουσια και δεν εχει χρονο ή διαθεση για αναζητηση και αναλυση! Αλλωστε την αποψη του την γραφουν τα σχολικα βιβλια!!!!

Επόμενο Ταξίδι
????????
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος λατινικης αμερικης
Δεν ξερω αν ενδιαφερεσαι αποκλειστικα για εμφυλιο αλλα για την περιοδο της αντιστασης αξιολογα με δεξια κατευθυνση βιβλια εχω ακουσει πως εγραψε ο Πυρομαγλου.
(Τι μας κανεις βραδιατικα!!!! Μετα απο 12 ωρες δουλεια κοντευω να πεσω και σε καταθλιψη σκεπτομενη τα βιβλια που ακομα δεν καταφερα να διαβασω!!!)

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ε, καλά, μην πέσεις και σε κατάθλιψη επειδή δε διάβασες...για τον εμφύλιο. Σίγουρα υπάρχουν και πιο ενδιαφέροντα πράγματα για τα οποία μπορείς να πάθεις κατάθλιψη (υποστηρικτικός, ε;)

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ένα δημόσιο ευχαριστώ στον panda45 για το καταπληκτικό βιβλίο που μου έστειλε, με θέμα τον εμφύλιο πάντα, "Οι καπετάνιοι", με συγγραφέα τον/την Dominique Eudes. Καταπληκτικές λεπτομέρειες, φανταστικές πηγές, μακριά από πάθη λόγω μη ελληνικής καταγωγής, αλλά με φανερή συμπάθεια σε ορισμένα πρόσωπα του αντάρτικου ακι της Αντίστασης.

ANEL

Member
αντικειμενικό βιβλίο για τον εμφύλιο δεν νομίζω πως θα βρεις..εδώ μέχρι και οι μνήμες,ανθρώπων που έζησαν το ίδιο γεγονός,διαφέρουν.
αλλά μια ιδέα ίσως πάρεις από τα :
1)Γ.Μαργαρίτης,εκδ. Βιβλιόραμα,"Η ιστορία του ελληνικού εμφύλιου πολέμου 1946-1949"(2 τόμοι)
2)Θ.Χατζή,εκδ. Δωρικός,"Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε"....στρατευμένο επ' αριστερά!!!4 τόμοι!
και κάτι πιο συνοπτικό: Γ.Μαργαρίτη,εκδ.Βιβλιόραμα,"από την ήττα στην εξέγερση"

Kerveros

Member
Επόμενο Ταξίδι
Cercedilla, Spain
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Δεν ξερω αν ενδιαφερεσαι αποκλειστικα για εμφυλιο αλλα για την περιοδο της αντιστασης αξιολογα με δεξια κατευθυνση βιβλια εχω ακουσει πως εγραψε ο Πυρομαγλου.
Δεξιός ο Πυρομάγλου?????????????????

Μπορεί ο άνθρωπος να ήταν στο ΕΔΕΣ και να τα τσούγκρισε με το ΕΑΜ αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν δεξιός. Φιλοβασιλικός ήταν αλλά σφοδρός πολέμιος αυτού που ονομαζόταν δεξιά. Ας μην ξεχνάμε πως εκλέχτηκεμε την ΕΔΑ βουλευτής

Borealis

Member
Γιώργο αφού σε ενδιαφέρει η δεξιόστροφη βιβλιογραφία θα πρέπει να δεις άρθρα και βιβλία του Στάθη Καλύβα και του Νίκου Μαραντζίδη. Η ''δεξιά'' βιβλιογραφία για την αντίσταση και τον εμφύλιο, μετά από πολλά χρόνια ανυποληψίας, επανέκαμψε μετά τον θόρυβο που δημιούργησε ο Θ. Βαλτινός με την ''Ορθοκωστά". Είναι καλό που διαβάζεις τον Eudes και ίσως θα έπρεπε και τον Μαργαρίτη ώστε να αποφεύγεις έξυπνες παγίδες που στήνουν οι παραπάνω (βλ. Καλύβας-Μαραντζίδης)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom