Yorgos
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Cape Verde
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού τότε, τώρα, πάντα
Γεα σου Ελένη, καλά τα λες, έτσι είναι.Είμαι η Ελένη και έχω διαβάσει τις περισσότερες συνομιλίες των τελευταίων ετών σε αυτό το thread και αυτό που καταλαβαίνω κάπως είναι πως τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι να φτάσει κανείς στο νησί.
Από μένα μια χαρά εφικτό κι έυκολο από πλευράς μεταφορών.Είμαστε 3 άτομα που φτάνουμε Αβάνα στις 18 Ιανουαρίου για δύο εβδομάδες.
Έχουμε χωρίσει τις μέρες μας ως εξής..
2 ή 3 μέρες Αβάνα
Μετά Cienfuegos για μια μέρα με διανυκτέρευση
Τρινιδάδ 2 μέρες - 2 διανυκτερεύσεις
πέρασμα από Σάντα Κλάρα και
Βαραδερο 2 μερες- 2 βραδιά (ή 3 αν αποφασίσουμε να πάμε Cayos Blancos)
Μετά επιστροφή Αβάνα πηγαίνοντας Βινιάλες για 2 μέρες με διανυκτέρευση
και πίσω Αβάνα τις τελευταίες μας 2-3 μέρες, αναλόγως..
Ναι, εύκολα.Δεν έχουμε κλείσει κτ ακόμη για διαμονές και δραστηριότητες. Πιστεύω είμαστε οκ όμως ακόμα σε χρόνους. Τι λέτε?
Στο Τρινιδάδ λίγο ρόλο παίζει η μέρα, στην Αβάνα ορθώς να είστε ΠΕ-ΚΥ. Μαυσωλείο κλειστό μόνο Δευτερες και μάλλον και 28/1 (γενέθλια Χοσέ Μαρτί).1. Πιστεύετε είναι εντάξει το προγραμμα? Προσπαθήσαμε να είμαστε Παρασκευή Σάββατο Τρινιδάδ, Κυριακή 25 Ιανουαρίου για μαυσωλείο.. (παίζει να είναι κάποια τοπική αργία μήπως??? - δε θα θέλαμε να το χάσουμε.. ), και να έχουμε και το τελευταίο πσκ στην Αβάνα. Είναι κάτι που έχουμε αφήσει εκτός και αξίζει να συμπεριληφθεί?
Ναι.2. Το σενάριο για αμάξι συνεχίζει να είναι απαγορευτικό?
Λεωφορεία εδώ:3. Πέρα από αυτοκίνητο τα λεωφορεία και τα κολεκτίβος είναι που θα χρειαστούμε αν έχω καταλάβει σωστά .Έχει κάποιος επικαιροποιημενο κατάλογο με τις διαδρομές- ώρες- τιμές λεωφορείων? Ή κολεκτίβος?
Viazul wetransp
Κολεκτίβος πάνω-κάτω κατ' άτομο σε USD/EUR: Αβάνα-Τρινιδάδ 35, Αβάνα-Σιενφουέγος 30, Αβάνα-Βινιάλες 25
Κολεκτίβο από Βαραδέρο για Βινιάλες δεν υπάρχει. Αν δεν κάνω λάθος ούτε λεωφορείο, όλα πάνε μέσω Αβάνας. Αντιθέτως, υπάρχει Βινιάλες-Σιενφουέγος ή προς Τρινιδάδ. Δες το γιατί νομίζω πρέπει να αλλάξετε τη σειρά σας. Δηλαδή θα πήγαινα Αβάνα-Βινιάλες-Σιενφουέγος-Τρινιδάδ- Βαραδέρο (μέσω Σάντα Κλάρα)-ξανά Αβάνα. Για το ΜΑυσωλείο να ξέρεις πως είναι 50-50, με τις τραγικές διακοπές ρεύματος στη Σάντα Κλάρα (υπάρχουν μέρες που έχουν 2 ώρες ρεύμα την ημερα εκεί) παίζει και να μη μπορέσετε να το δείτε.
Κανονικά μια χαρά μπάνιο κάνετε. Ε δες και τον καιρό 2 μέρες πριν φυγετε μην τύχει κι έρχεται κανένα κλίμα κακοκαιρίας από Καναδά, που κρατάνε 4-5 μέρες όταν έρχονται. Αλλά γενικά ναι, μπάνιο κάνετε κανονικότατα.4. Είναι εποχή για μπάνιο και θάλασσα κλπ? Ή να κάνουμε σκιπ τις πολλές πολλές παραλίες και να επικεντρωθούμε στα χωριά? Δλδ να αφήναμε εκτός το cayo blanco?
Και βασικά θέλουμε καλοκαιρινά ρούχα για Ιανουάριο?
Ο Κόλπος των Χοίρων είναι εκεί που θα δεις στο χάρτη Playa Giron και είναι ιστορικο σημείο όπου έγινε η (κουβανο)αμερικάνικη απόβαση το 1961. ΙΣτορικής φύσεως επίσκεψη. Η βαρκάδα με το αντίγραφο χωριού Ταϊνος είναι λίγο πιο πριν, λέγεται Laguna del Tesoro. Δεν προγραμματίζεις κάτι, σκας μύτη και αν υπάρχει βενζίνη παίρνεις τη βάρκα. Σχεδόν πάντα υπάρχει πλοιάριο στις 11 το πρωί, όλες οι άλλες ώρες είναι εντελώς φλου και συνήθως δεν υπάρχει βενζίνη πέραν της αναχώρησης στις 11 το πρωί, οπότε προγραμμάτισε ανάλογα.4. Στην κοιλάδα των χοίρων αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο πηγαίνοντας για cienfuegos? Είναι εκεί που κάνεις και βαρκάδα σε ένα ποτάμι, και συναντάς το χωριό των αυτοχθόνων? Αυτά κάπως δεν έχω καταλάβει που βρίσκονται ακριβώς. Αυτό πώς το προγραμματίζεις? Κλείνεις κάποιο τουρ? Ή απλώς σταματάς εκεί στο σημείο και πας?? 🫣 Δεν το έχω ψάξει καθολου αυτο.. Σορρυ αν είναι αφελής η ερώτηση.
Προς το παρόν:5. Υπάρχει κάτι καινούριο όσον αφορά τα update της χώρας? Με ρεύμα, χρήματα, τουρισμό, ίντερνετ, νέες κρατικές αποφάσεις για κτ που τρέχει τώρα και χρειάζεται ίσως να ξέρουμε? Αν μπορέσεις Γιώργο να συνδράμεις εδώ θα ήμουν ευγνώμων![]()
πέσος στη μαύρη αγορά-ανάληψη δεν μπορείτε να κάνετε πουθενά- σπίτια/πούρα/εκδρομές/ταξί μεγάλων αποστάσεων/λεωφορεία όλα σε ξένο νόμισμα - φαγητό/σούπερ μάρκετ/μπαρ/μουσεία/νυχτερινή ζωή/τοπικά ταξί σε συμφέρει σε πέσος.
Ρεύμα εκτός Αβάνας και Βαραδέρο περιορισμένο. Στο Τρινιδάδ θα διάλεγα κατάλυμα με γεννήτρια (κάποια διαφημίζονται έτσι). Οπωσδήποτε εντομοαπωθητικό, πολλή προσοχή ειδικά ώρες ανατολής και δύσης ηλίου.
Όχι ibuprofen, αν έχετε dengue (λέμε τώρα, δεν έχω δει ακόμη τουρίστα να κολλήσει) είναι επικίνδυνη. Πολύ παρασεταμόλ και να αφήσετε και στους ντόπιους, όπως και εντομοαπωθητικά, δεν έχουν οι άνθρωποι. Το jungle στο σκρουτζ έχει 6€ (σε φαμρακεία 14-15€) οπότε παράγγειλε αρκετά.6. Θα έχουμε μαζί μας έξτρα φάρμακα. Περισσότερο χρήσιμα είναι- αν έχω καταλάβει καλα- ιμπουπροφένη και παρακεταμόλη, ισχύει ακόμη αυτό? Είναι κτ αλλο που ίσως αξίζει να φέρουμε? Κάτι ίσως για παιδιά?![]()
Την πρώτη ολόκληρη μέρα είναι απίστευτα χρήσιμο. Αν δε γίνεται στα Ελληνικά κάντε στα Αγγλικά. Είναι πολύ σημαντικό να πάρετε το κολάι, χώρια το πλήθος πληροφοριών για ιστορία/καθημερινότητα/τρέχουσα κατάσταση.7. Υπάρχει η δυνατότητα για ξενάγηση στην Αβάνα κάποια μέρα στα ελληνικά? Ξέρετε κάτι/κάποιον να προτείνετε? Πόσο κοστίζει ίσως? Έχει νόημα ή με τις μέρες που έχουμε θα τα δούμε/βρούμε μόνοι μας?
Οποιαδήποτε κράτηση airbnb πρέπει να έχει πληρωθεί μέσω κάρτας.8. Έχω καταλάβει ότι κλείνοντας μεσω airbnb θα είμαστε οκ.. θέλει επαφή με το κατάλυμα για επιβεβαίωση? Ή η κράτηση είναι αρκετή? Γίνεται να έχουμε πληρώσει ηλεκτρονικά από εδώ ή τα περισσότερα δέχονται μόνο εκεί μετρητά?
Δε σας συμφέρει η ισοτιμία και δεν τη δέχεται και κανείς στη μαύρη αγορά, οπότε ξεχάστε το καλύτερα.9. Επίσης.. ξέρω ότι κινείσαι με ευρώ και δολάριο.. η βρετανική λίρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή ούτε να το σκεφτόμαστε?
Havana Jazz Festival/Εορτασμός Χοσέ ΜΑρτί (ειδικά στην Αβάνα το βράδυ 27/1 είναι πολύ ατμοσφαιρικό), Festival de la Trova στη Σάντα Κλάρα, αν και με τόσο λίγες ώρες ρεύμα χλωμό το κόβω.10. Υπάρχει τον Ιανουάριο κάποιο event ή κάτι σημαντικό που συμβαίνει στην πόλη? Είδαμε για ένα φεστιβάλ τζαζ αν δεν κάνω λάθος.
Μόνο σε σπίτια να μείνετε, ξεχάστε τα ξενοδοχεία.Λέμε να μείνουμε σε casas επί το πλείστον
Τα μαγαζιά και τα εστιατόρια ή ανήκουν στην κυβένρηση ή σε ντόπιους. Ψιλοκάνουν μπαμ ποια είναι ποια. Μαγαζιά ξένων χλωμό.και θέλουμε να επισκεφτούμε εστιατόρια και μαγαζιά ντόπιων, να υποστηρίξουμε όσο γίνεται τους κατοίκους.
Ευκολάκι.Να αναμειχθούμε αν είναι εφικτό με τους ντόπιους, να βιώσουμε την ζωή όπως είναι εκεί χωρίς να αποκλείσουμε βέβαια κλασικές δραστηριότητες.. (βόλτα με τα αμάξια κλπ)
Εξαρτάται πολύ από το ποια μέρα θα είστε πού αλλά πχ Αβάνα δε θα έχανα:Κάποια τιπς ίσως, αγαπημένα μέρη με οικονομικά ποτά, φαγητά, δραστηριότητες, μουσικές... Ότι..
Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!
Παρασκευή 10μμ La Zorra y el Cuervo, σούπερ τζαζ μπάντα
Σάββατο από τις 9μμ το Fabrica de Arte
Οπωσδήποτε ποτάκι στο Yarini
Για συγκεκριμένα events (έχει άπειρα) συνήθως το μαθαίνεις 1-2 μέρες πριν από το κατάλυμά σου, έχει άπειρα, δεν παίζει ρόλο σε ποιο μαγαζί πας αλλά ποιος παίζει.
Σπαμαρω ευγενικά με την άδεια του Def:
Κούβα - Casa Grecia - Διαμέρισμα στην Κούβα
Last edited: