• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ανοίγει μετά από 33 χρόνια και πάλι το Λαογραφικό Μουσείο του ΑΠΘ

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.967
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία



Ανοίγει μετά από 33 χρόνια και πάλι το Λαογραφικό Μουσείο του ΑΠΘ
04/06/2010
Το σπάνιο πλούτο του λαογραφικού του αρχείου εκθέτει και πάλι, μετά από 33 χρόνια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από την Τρίτη 8 Ιουνίου, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο υπόγειο του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το Λαογραφικό Μουσείο του ΑΠΘ, το πρώτο στο είδος του πανεπιστημιακό λαογραφικό μουσείο στην Ελλάδα, πρωτολειτούργησε το 1927, ένα χρόνο μετά τη σύσταση του πανεπιστημίου, και έκλεισε εσπευσμένα το 1978, εξαιτίας του μεγάλου σεισμού, οπότε τα αντικείμενα, οι συλλογές και τα αρχεία του, συσκευάστηκαν και αποθηκεύτηκαν στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής, όπου και έμειναν σε αφάνεια μέχρι σήμερα.

Οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν το 2008 να φέρουν και πάλι στο φως τις σημαντικές συλλογές του, σε μία μόνιμη έκθεση εντός του πανεπιστημίου, με τον τίτλο «Τα πολύτιμα της παράδοσης», την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται ερευνητές, φοιτητές αλλά και το κοινό.

«Πρόκειται για ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα, επειδή έχει χαρακτήρα διδακτικό και ερευνητικό» τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης και επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ελεονόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου, και πρόσθεσε ότι το μουσείο δεν έχει στόχο να ανανεώνει τις συλλογές του με αγορές, παρά μόνο με δωρεές.

Οι βασικές του συλλογές συγκεντρώθηκαν από το 1927 έως το 1940. Το Λαογραφικό Μουσείο του πανεπιστημίου διαθέτει περισσότερα από 2.300 αρχειοθετημένα αντικείμενα, είτε μεμονωμένα είτε μέσα σε συλλογές, αλλά και ένα πλούσιο αρχείο περίπου 900 εργασιών (ως αδημοσίευτο υλικό) που εκπόνησαν μέχρι το 1970 ερευνητές και φοιτητές.

Τα μουσειακά του εκθέματα χρονολογούνται στα υστεροβυζαντινά χρόνια, άλλα βυθίζονται στο άγνωστο παρελθόν και άλλα νεώτερα, καθώς προέρχονται από την καθημερινή παράδοση του ελληνικού βίου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορία του μουσείου, μέσα από κομμάτια της παλαιότερης επίπλωσης και των προθηκών του - συντηρημένα - αλλά και τεκμηρίων που αναφέρονται στις σχέσεις των ανθρώπων, που συνέβαλαν στη δημιουργία του μουσείου, όπως του ακαδημαϊκού λαογράφου, Στ. Π. Κυριακίδη, του λαογράφου, Δ. Λουκόπουλου, του ζωγράφου Χρ. Λεφάκη, της καθηγήτριας Λαογραφίας Αλκης Κυριακίδου - Νέστορος, του καθηγητή αρχαιοελληνικής γλώσσας Γ. Μ. Σηφάκη.

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αντικείμενα του παραδοσιακού καθημερινού βίου, κοσμήματα, εξαρτήματα, φυλαχτά, ξυλόγλυπτα, κεντήματα και υφαντά, ενώ στους σημαντικούς θησαυρούς του συγκαταλέγονται δύο μοναδικά εκκλησιαστικά σταμπωτά (υφαντά της Αγίας Τράπεζας) του 18ου αιώνα, μία επιτοίχια ταπισερί με θριαμβική είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη το 1912, ένας διακοσμητικός αμφορέας με επετειακή παράσταση (του Λευκού Πύργου), προτομή σε τερακότα του Αθανάσιου Διάκου, κούκλες από κερί, γιλέκο με δικέφαλο και αγγέλους με χρυσοκέντητη χρονολογία, ιδιόγραφα του Σωτήρη Σπαθάρη στον Καραγκιόζη κ.α.

Κοντά σε αυτά εκτίθενται επιπλέον μικροαντικείμενα, όπως παραδοσιακά μουσικά όργανα, αγροτικά εργαλεία, παλιές φωτογραφίες και πίνακες, διακοσμητικά, έπιπλα, παλιά γραφομηχανή, προβολέας για γυάλινες διαφάνειες, χειρόγραφα, έγγραφα, σημειώματα, δελτιοθήκες, ετικέτες παλιάς κοπής, μελανοδοχείο, πρυτανική πολυθρόνα κ.α.

Μετά το 2007 προστέθηκαν στις συλλογές του μουσείου του πανεπιστημίου νέες δωρεές ιδιωτών συλλεκτών (Φουτσιτζόγλου, Λάμπρου, Ξανθόπουλου, Βράγκα, Καλογερόπουλου, Μωραϊτη, Σηφάκη, Κούντουρα κ.α.) με εξαιρετικά αντικείμενα όπως μικροτεχνήματα, οικοσκευές, ενδυμασίες, εργαλεία χρυσοχοϊας, γλυπτά, μπακίρια κ.α.

Η επίσημη εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του μουσείου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Ιουνίου, στις 19.00, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής «Αλ. Παπαναστασίου», όπου θα γίνουν ομιλίες από τον πρύτανη και την επιμελήτρια της έκθεσης, υπό το συντονισμό του διευθυντή του τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μουρέλου. Τη μέρα αυτή το μουσείο θα δέχεται εορταστικά επισκέπτες από τις 10.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα.
.ana-mpa.gr/
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.779
Μηνύματα
912.545
Μέλη
39.516
Νεότερο μέλος
Travelena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom