Κεφαλές αγαλμάτων Ελλήνων θεών ανακαλύφθηκαν σε αρχαία πόλη της Τουρκίας.Tα σώματα των αγαλμάτων είχαν ανακαλυφθεί σε προηγούμενη ανασκαφή
Οι κεφαλές δύο Ελλήνων θεών ανακαλύφθηκανσε μια αρχαία πόλη στη δυτική Τουρκία. Σύμφωνα με τον συντονιστή της ανασκαφής δρ.Gokhan Coskun, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, πρόκειται για τις κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διόνυσου.
Τα σώματα των αγαλμάτων είχαν βρεθεί σε προηγούμενη ανασκαφή, όπως είπε ο δρ.Coskun, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Dumlupinar ενώ οι κεφαλές των αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών σε μια κοίτη ενός κολπίσκου στην αρχαία πόλη των Αιζανών.
«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών συναντήσαμε ευρήματα που μας εξέπληξαν. Αυτά ήταν τα κεφάλια μεγάλων μαρμάρινων αγαλμάτων», είπε ο δρ Coskun.
Το θρυλικό «Νησί του Χρυσού»: Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη στην Ινδονησία
Τα απομεινάρια του θρυλικού «Νησιού του Χρυσού» - όπου, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρχαν ανθρωποφάγα φίδια, ηφαίστεια που ξερνούσαν φωτιά και ομιλούντες παπαγάλοι- ενδεχομένως να βρέθηκε στον ποταμό Κμούσι κοντά στο Παλεμπάνγκ της Ινδονησίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, δύτες που πραγματοποιούν έρευνες στον λασπώδη πυθμένα του ποταμού έχουν ανασύρει εκατοντάδες αγαλματίδια, καμπάνες ναών, εργαλεία, καθρέφτες, νομίσματα, κεραμικά αντικείμενα κ.α. Επίσης, έχουν βρεθεί χρυσές λαβές σπαθιών και δαχτυλίδια με χρυσό και ρουμπίνια, αγγεία, φλάουτα σε σχήμα παγωνιού κ.α.
Όλοι αυτοί οι θησαυροί υποδεικνύουν ένα πράγμα: Πως πρόκειται για τη χαμένη πόλη της Σριβιτζάγια, ένα άλλοτε πλούσιο και ισχυρό λιμάνι στις θαλάσσιες εμπορικές οδούς που συνέδεαν την Ανατολή με τη Δύση
Ανακαλύφθηκε μενταγιόν ηλικίας 41.500 ετών. Το παλαιότερο διακοσμημένο κόσμημα που βρέθηκε στην Ευρασία κατασκευασμένο από ελεφαντόδοντο μαμούθ.
Η ανακάλυψη κλονίζει την κατανόηση των επιστημόνων για την εμφάνιση των λεγόμενων συμβολικών συμπεριφορών στην περιοχή.Το μενταγιόν σε σχήμα οβάλ, μήκους 4,5 εκατοστών και πλάτους 1,5 εκατοστών, ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Stajnia στην Πολωνία.
Έχει δύο τρύπες, που πιθανώς να χρησιμοποιήθηκαν για να ενωθούν με κλωστή, και είναι διακοσμημένο με μια ακολουθία περισσότερων από 50 μικρών εσοχών.
«Είναι ένα όμορφο κομμάτι της προηγούμενης δουλειάς του Homo sapiens, ένα καταπληκτικό κόσμημα», λέει η Sahra Talamo στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Ιταλία, η οποία ηγήθηκε της ομάδας που ανέλυσε το μενταγιόν.
Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μενταγιόν δημιουργήθηκε πριν από 41.500 χρόνια, καθιστώντας το το παλαιότερο του είδους, που έχει ανακαλυφθεί στην Ευρασία. «Ήμαστε αρκετά σοκαρισμένοι», είπε η Talamo.