• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

fotast

Member
Μηνύματα
9.726
Likes
15.148
Σύμφωνα με το δημοσίευμα από αέτωμα ναού στην ευρύτερη περιοχή της Ακροπόλεως!!!
Τουλάχιστον εντυπωσιακό, αν ισχύει.
Σωστά.Δεν πρόσεξα τον υπότιτλο και με βάση το κείμενο νόμιζα ότι προέρχεται από Κορινθία.Πράγματι ενυπωσιακό αν ισχύει.
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.372
Likes
28.818
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσή μάσκα 3.000 ετών στη νοτιοδυτική Κίνα.

Μια χρυσή μάσκα μαζί με μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων ηλικίας 3.000 ετών βρέθηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Η τελετουργική μάσκα ζυγίζει περίπου 280 γραμμάρια, εκτιμάται ότι κατασκευάζεται από 84% χρυσό και είναι ένα από τα 500 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε έξι λάκκους θυσιαστηρίων, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας. Τα ευρήματα βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Sanxingdui, περιοχή όπου άκμασε ένας σημαντικός πολιτισμός την εποχή του Χαλκού.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσή μάσκα 3.000 ετών στη νοτιοδυτική Κίνα - ertnews.gr
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.372
Likes
28.818
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Περού: Mural θεότητας - αράχνης σε αρχαίο ναό 3.200 ετών.

Μια τοιχογραφία 3.200 ετών ταυτοποίησαν αρχαιολόγοι στο βόρειο Περού στην οποία απεικονίζεται μια θεότητα με τη μορφή αράχνης που εικάζεται ότι σχετίζεται με τη βροχή και τη γονιμότητα.

Η τοιχογραφία που βρίσκεται σε εξωτερικό τοίχο ενός αρχαίου ναού από πλίθες διαστάσεων 15Χ5 μέτρων, στην επαρχία Βιτρού της περιοχής Λα Λιμπερτάδ του Περού, ανακαλύφθηκε αρχικά πέρυσι αφού μεγάλο μέρος του χώρου καταστράφηκε από αγρότες που επέκτειναν τις φυτείες με αβοκάντο και ζαχαροκάλαμο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ιερό χτίστηκε κατά τα χρόνια που άνθισε ο προκολομβιανός πολιτισμός Cupisnique (1500 – 500 πΧ) κατά μήκος της βόρειας ακτής του Περού. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Régulo Franco Jordán η στρατηγική τοποθεσία του ιερού κοντά σε ποταμό οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στις θεότητες του νερού.

«Αυτό που βρίσκεται εδώ είναι ένα ιερό το οποίο, πριν από χιλιάδες χρόνια, αποτελούσε τελετουργικό», δήλωσε στην εφημερίδα La República του Περού. «Η αράχνη στο ιερό – που συνδέεται με το νερό - ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ζώο στους προ-ισπανικούς πολιτισμούς», ανέφερε σημειώνοντας ότι είναι πιθανή η πραγματοποίηση μιας ειδικής, ιερής τελετής νερού μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, όταν οι βροχές «κατέβαιναν» από τις υψηλότερες περιοχές.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, περίπου το 60% της τοποθεσίας, που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, καταστράφηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι αγρότες στην περιοχή χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα για να επεκτείνουν τις καλλιέργειες τους.

Περού: Mural θεότητας - αράχνης σε αρχαίο ναό 3.200 ετών | LiFO
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.372
Likes
28.818
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Αίγυπτος: Στο φως η «αιγυπτιακή Πομπηία» – Η σημαντικότερη ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών

Η πόλη βρίσκεται στη Δυτική Όχθη του Λούξορ, κοντά στους Κολοσσούς του Μέμνονα και το Μεντινέτ Χαμπού.

Αίγυπτος: Στο φως η «αιγυπτιακή Πομπηία» – Η σημαντικότερη ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών | LiFO
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.372
Likes
28.818
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα: Μοναδική κλίνη 2.100 ετών - Η αινιγματική ταυτότητα της πλούσιας νεκρής.


Τα μοναδικά ευρήματα για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, βρίσκονταν κάτω από τα θεμέλια μιας κατεδαφισμένης -στο πλαίσιο επέκτασης του λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ- σύγχρονης κατοικίας στη Μαυροπηγή, του δήμου Εοδραία Κοζάνης.

Μία κλίνη του 1ου αιώνα π.Χ. πάνω στην οποία είχε ταφεί μία πλούσια γυναίκα. Ένα κρεβάτι διαστάσεων 2Χ90 μ., με ύψος 40 εκατοστά, «σαν ένα δικό μας σημερινό ντιβάνι», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος, υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, η οποία στο πλαίσιο του 33ου Αρχαιολογικού Συνέδριου για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη- που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται σήμερα, Σάββατο 24 Απριλίου 2021- παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνάς της, στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ την περίοδο 2018-2020».

Ενώ υπήρχε στα αρχαία χρόνια η συνήθεια να τοποθετούνται νεκροί σε κλίνες, μέχρι στιγμής δεν είχε βρεθεί καμία σε όλο τον ελλαδικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή.

«Έχουν βρεθεί πόδια ή εξαρτήματα κλινών, χάλκινα και είναι τα μόνα που έχουν διατηρηθεί στο χρόνο, αλλά διάσπαρτα. Μέχρι τώρα δεν είχε βρεθεί μία κλίνη στη θέση της», υπογραμμίζει η κ. Χονδρογιάννη. Αυτό είναι το μοναδικό που έχει αυτό το εύρημα. Βρέθηκε in situ και είναι ακέραιη, χωρίς τα ξύλινα τμήματά της που έχουν διαλυθεί. Μέσα στο 2020 έγινε μια προσπάθεια συντήρησης ενός μέρους της, μια προκαταρκτική μελέτη των στοιχείων της, η σχεδίαση και όλες οι εργασίες που απαιτούνται για τη μελέτη του ευρήματος.

Σε αυτήν την εποχή είναι συνηθισμένο να τοποθετούν νεκρούς πάνω σε κλίνες στην ευρύτερη περιοχή και στην Πέλλα και στην Πιερία. Επειδή όμως ήταν ξύλινες έχουν καταστραφεί και η ύπαρξή τους συμπεραίνεται συνήθως μόνο από τις θέσεις των καρφιών, που είναι τα μόνα που έχουν μείνει, καθώς το ξύλο διαλύεται. Υπάρχουν και πέτρινες, όπως και πλίνθινες κλίνες και στους μακεδονικούς τάφους», εξηγεί η αρχαιολόγος, χαρακτηρίζοντας το εύρημα «σπουδαίο και μοναδικό», το οποίο δίνει και πολλές πληροφορίες για τις μορφές των αρχαίων κλινών στην περιοχή.

Η νεκρή γυναίκα, υψηλής, καθώς φαίνεται, οικονομικής και κοινωνικής τάξης, μέσης ηλικίας, μπορεί να άνηκε σε κάποια βασιλική οικογένεια -χρυσά φύλλα δάφνης βρέθηκαν στο κεφάλι της που ίσως ήταν ραμμένα σε κάποιο στεφάνι από άλλο υλικό-, μπορεί όμως να κατείχε και κάποια θρησκευτική εξουσία. Εξετάζονται και τα δύο σενάρια.

Από τη μελέτη που έχει κάνει η κ. Χονδρογιάννη προκύπτει ότι αυτή η κλίνη ήταν πολυτελούς κατασκευής. "Ήταν ό,τι πολυτελές και πιο ακριβό μπορούσε να έχει ένας άνθρωπος της εποχής, που μας παραπέμπει σε κάποιο άτομο με υψηλή οικονομική και κοινωνική θέση".

Το πλήρες άρθρο: Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα:Μοναδική κλίνη 2.100 ετών - Η αινιγματική ταυτότητα της πλούσιας νεκρής
 
Last edited:

Klair

Member
Μηνύματα
2.372
Likes
28.818
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός

Klair

Member
Μηνύματα
2.372
Likes
28.818
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Μούμια εγκύου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά.

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη από Πολωνούς ερευνητές.

Ομάδα Πολωνών επιστημόνων αποκάλυψε τη μόνη γνωστή περίπτωση μιας αιγυπτιακής μούμιας εγκύου.

Η ανακάλυψη των ερευνητών του Warsaw Mummy Project δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science την Τρίτη. Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και με τη χρήση τεχνολογίας εξετάζει αντικείμενα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας.

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν πως η μούμια ήταν ενός άνδρα ιερέα αλλά τελικά αποδείχθηκε πως πρόκειται για γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια γυναίκα υψηλού κύρους, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών που πέθανε τον 1ο αιώνα π.Χ. και σημειώνουν πως πρόκειται για τη μόνη γνωστή περίπτωση μουμιοποιημένης εγκύου αλλά και τις πρώτες ακτινολογικές εικόνες ενός εμβρύου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους το έμβρυο ήταν μεταξύ 26 και 30 εβδομάδων. «Αυτό είναι το πιο σπουδαίο και το πιο σημαντικό μας εύρημα μέχρι στιγμής, μια απόλυτη έκπληξη», δήλωσε στο Associated Press ο Wojciech Ejsmond της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Παράλληλα εντοπίστηκαν τέσσερις δέσμες στην κοιλιακή χώρα της μούμιας – που πιστεύεται ότι ήταν εκεί βρίσκονται τυλιγμένα και τακτοποιημένα όργανα της γυναίκας – ωστόσο το έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από τη μήτρα. Οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει ακόμα εξήγηση, ωστόσο εικάζουν πως αυτό οφείλεται σε πεποιθήσεις για τη μετά θάνατον ζωή ή δυσκολίες που σχετίζονται με την αφαίρεση.

Μούμια εγκύου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά | LiFO
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.372
Likes
28.818
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Αίγυπτος: Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ.

Τα ευρήματα στην επαρχία Ντακάλια βόρεια του Καΐρου θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε δύο σημαντικές μεταβατικές περιόδους στην αρχαία Αίγυπτο.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.

Ανακάλυψαν επίσης τάφους από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.

Οι τάφοι περιλαμβάνουν 68 από την περίοδο της (πόλης) Βούτος (Βουτώ) που ξεκίνησε γύρω στο 3300 π.Χ. και πέντε από την περίοδο Νακάντα Β', ακριβώς πριν από την εμφάνιση της πρώτης δυναστείας της Αιγύπτου γύρω στο 3100 π.Χ., σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Περιλαμβάνουν επίσης 37 τάφους από την εποχή των Υκσώς, που άρχισαν να μεταναστεύουν από το Σινά στην Αίγυπτο γύρω στο 1800 π.Χ.

«Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον νεκροταφείο επειδή συνδυάζει ορισμένες από τις πιο πρώιμες περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας με μια άλλη σημαντική εποχή, την περίοδο των Υκσώς», δήλωσε η Σαλίμα Ικράν, αιγυπτιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

«Οι αιγυπτιολόγοι εργάζονται για να καταλάβουν πώς οι Αιγύπτιοι και οι Υκσώς ζούσαν μαζί και σε ποιο βαθμό οι τελευταίοι αποδέχθηκαν τις αιγυπτιακές παραδόσεις».

Το πλήρες άρθρο: Αίγυπτος: Σπουδαία ανακάλυψη - Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ | LiFO
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.372
Likes
28.818
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Ανακαλύφθηκε απολίθωμα 1 δισ. ετών στα Χάιλαντς - Ίσως το πρώτο πολυκύτταρο ζώο που έχει καταγραφεί.

Το εύρημα δίνει μια νέα εικόνα για τη μετάβαση των μονοκύτταρων οργανισμών σε πολύπλοκα πολυκύτταρα ζώα.

Απολίθωμα ηλικίας ενός δισεκατομμυρίου ετών, που βρέθηκε στα Χάιλαντς θα μπορούσε να είναι το πρώτο πολυκύτταρο ζώο, που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής από την επιστήμη.

Το μικροσκοπικό απολίθωμα ανακαλύφθηκε
στο Loch Torridon στο Wester Ross από ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το κολέγιο της Βοστώνης των ΗΠΑ.Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό το απολίθωμα θα μπορούσε να είναι απόδειξη μιας νέας σχέσης για την εξέλιξη των ζώων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ενδέχεται να περιέχει δύο διαφορετικούς τύπους κυττάρων χάρη στην «εξαιρετική συντήρησή» του.Το απολίθωμα δίνει μια νέα εικόνα για τη μετάβαση των μονοκύτταρων οργανισμών σε πολύπλοκα πολυκύτταρα ζώα.

Ονομάστηκε Bicellum Brasieri και περιγράφεται σε μια νέα ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο Current Biology.Ο καθηγητής Charles Wellman, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε πως «Η προέλευση της πολύπλοκης πολυκυτταρικότητας και η προέλευση των ζώων θεωρούνται δύο από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ζωής στη Γη. Και η ανακάλυψή μας ρίχνει νέο φως και στα δύο.

»Βρήκαμε έναν πρωτόγονο σφαιρικό οργανισμό, που αποτελείται από μια διάταξη δύο διακριτών κυτταρικών τύπων, δηλαδή το πρώτο βήμα προς μια σύνθετη πολυκυτταρική δομή και αυτό είναι κάτι που δεν έχει περιγραφεί ποτέ στο αρχείο των απολιθωμάτων.»

Το πλήρες άρθρο: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα 1 δισ. ετών στα Χάιλαντς - Ίσως το πρώτο πολυκύτταρο ζώο που έχει καταγραφεί | LiFO
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.745
Μηνύματα
910.896
Μέλη
39.483
Νεότερο μέλος
Chryssa03

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom