• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
«Αποκαλύπτεται» το ελληνιστικό θέατρο του Ακράγαντα στη Σικελία- Βρήκαν μέχρι θεατρικές μάσκες

Μετά από αιώνες σιωπής, το ελληνιστικό θέατρο του Ακράγαντα (σημερινό Ακριτζέντο), μιας από τις πλουσιότερες και επιφανέστερες ελληνικές αποικίες της «Μεγάλης Ελλάδας», αναδύεται μέσα από τη σικελική γη.

Μάλιστα, όπως εξηγεί άρθρο στην ιστοσελίδα του National Geographic Italia, πρόκειται για το πιο πρόσφατο αρχαιολογικό «μαργαριτάρι» που βλέπει το φως στη Σικελία, αν και ήταν πάντα εκεί, περιμένοντας τη στιγμή που η σωστή διαίσθηση ενός ερευνητή το εντοπίσει.

Συνέχεια: https://m.lifo.gr/now/culture/20397...ta-sti-sikelia-vrikan-mexri-theatrikes-maskes
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.344
Likes
28.193
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Η Αμφίπολη "ανοίγει" τις πύλες της.

Το εντυπωσιακό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, αναμένεται να είναι επισκέψιμο για το κοινό με την ολοκλήρωση των τελικών εργασιών αποκατάστασής του, οι οποίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχουν ολοκληρωθεί τέλη του 2019 αρχές του 2020.

Συνέχεια:
http://www.athensvoice.gr/culture/470992_i-amfipoli-anoigei-tis-pyles-tis-eikones
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.344
Likes
28.193
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νεολιθικό χωριό στο Δέλτα του Νείλου

Γάλλοι και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα από τα παλαιότερα χωριά στο Δέλτα του Νείλου, που χρονολογείται από τη Νεολιθική Εποχή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Τελ Σαμάρα, στην περιφέρεια της Ντακάλια.

Κτίσματα αυτής της περιόδου (4200-2900 π.Χ.) δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του τμήματος Αρχαιοτήτων, Αϊμάν αλ Ασμάουι. Η κοινότητα Σαΐς, στο κυβερνείο της Γάρμπια, είναι η μοναδική που είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.


Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν πολλές αποθήκες που περιείχαν μεγάλη ποσότητα οστών ζώων και υπολείμματα τροφών, καθώς και διάφορα κεραμικά και λίθινα εργαλεία.

Συνέχεια:
https://www.lifo.gr/now/world/20642...san-ena-neolithiko-xorio-sto-delta-toy-neiloy
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Στο φως σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κρήτη
Πολλά από τα μυστικά του έχει πλέον φανερώσει το ανακτορικό κέντρο της Ζωμίνθου στον Ψηλορείτη, ύστερα από μία εικοσαετία συστηματικής ανασκαφής, την οποία άρχισε ο αείμνηστος Γιάννης Σακελλαράκης και συνεχίζει η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων, δρ. Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη.

Φέτος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ανασκαφής της Αρχαιολογικής Εταιρείας που πραγματοποίησε η κ. Σαπουνά-Σακελλαράκη, αποκαλύφθηκαν «μία νέα διάσταση της λατρείας στο ανακτορικό κτίριο της Ζωμίνθου και οι απαρχές της στην Παλαιοανακτορική περίοδο (1900-1700 π.Χ)», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη Ζώμινθο, η οποία, «ιδρυμένη στα μισά περίπου της απόστασης από την Κνωσό προς το Ιδαίο Άντρο, υπήρξε για τους Μινωίτες ο χώρος που θα μπορούσε να υποκαταστήσει κατά τους χειμερινούς μήνες του χρόνου το ιερό σπήλαιο, όταν η πρόσβαση προς αυτό ήταν δύσκολη».

Συνέχεια: http://www.kathimerini.gr/983496/ga...aiologikes-anakalyyeis-sthn-krhth-fwtografies
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.344
Likes
28.193
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Εκατοντάδες χρυσά ρωμαϊκά νομίσματα ανακαλύφθηκαν σε υπόγειο θεάτρου στην Ιταλία.

Τα νομίσματα χρονολογούνται από την ύστερη περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. «Δεν ξέρουμε ακόμα με λεπτομέρειες την ιστορική και πολιτιστική σημασία της ανακάλυψης» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αλμπέρτο Μπονισόλι.

Τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν σε ένα βάζο που ήταν θαμμένο στο υπόγειο του ιστορικού θεάτρου Κρεσόνι, στην πόλη Κόμο. Έχουν μεταφερθεί σε εργαστήριο του Μιλάνου όπου μελετώνται από αρχαιολόγους και συντηρητές.

Συνέχεια:
https://www.lifo.gr/now/culture/207...nakalyfthikan-se-ypogeio-theatroy-stin-italia
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.344
Likes
28.193
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Νεκρά βρέφη σε αμφορείς: Γιατί το αρχαίο νεκροταφείο της Αστυπάλαιας προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον;
Εκεί ενταφιάζονταν αποκλειστικά βρέφη και νεογέννητα με τη μέθοδο του εγχυτρισμού και πουθενά δεν έχει παρατηρηθεί κάτι αντίστοιχο σε επίπεδο πυκνότητας.

Ο αρχαιολογικός πλούτος της Αστυπάλαιας, του δυτικότερου νησιού των Δωδεκανήσων, άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστός τα τελευταία χρόνια. Πριν από μερικά χρόνια, μάλιστα, έγινε μια σημαντική ανακάλυψη, το νεκροταφείο βρεφών, το οποίο χρονολογείται στη γεωμετρική περίοδο και χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας εύρημα που θεωρείται μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στην περιοχή Κυλίνδρα, κατά μήκος της Χώρας του νησιού, κι έχει θέα στο γειτονικό Λιβάδι. Εκεί ενταφιάζονταν αποκλειστικά βρέφη και νεογέννητα με τη μέθοδο του εγχυτρισμού, γεγονός που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων διεθνώς.

Η ανασκαφή του έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει γύρω στις 3.000 ταφές, οι πρωιμότερες των οποίων χρονολογούνται στα γεωμετρικά χρόνια, περίοδο κατά την οποία πρέπει να τοποθετηθεί και η αρχή χρήσης του χώρου».

Σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανολογείται ότι ο αριθμός των ταφών αναμένεται να αυξηθεί, αφού δεν έχει εξαντληθεί ακόμα η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή. Ήδη, από το σύνολο των 3.000 εγχυτρισμών έχουν αναγνωριστεί με βεβαιότητα περισσότεροι από 1.900 αμφορείς,ακέραιοι ή αποσπασματικοί, 340 υδρίες και 140 χύτρες.

«Οι ενταφιασμοί συνεχίστηκαν αδιάλειπτα τους κατοπινούς αιώνες, πιθανότατα μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Ο ενταφιασμός των βρεφών γινόταν με την πρακτική του εγχυτρισμού, δηλαδή μέσα σε αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους τοποθετούνταν σε πρόχειρες κτιστές θήκες ή αβαθείς λάκκους, διανοιγμένους στον φυσικό βράχο.

Στις παλαιότερες ταφές χρησιμοποιούνται κυρίως υδρίες, αρκετές φορές με γραπτή διακόσμηση, όμως από την αρχαϊκή περίοδο και μεταγενέστερα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των εγχυτρισμών σε μεγάλους εμπορικούς αμφορείς, οι οποίοι με την πάροδο των χρόνων εξελίσσονται στον πλέον δημοφιλή τύπο αγγείου στο νεκροταφείο.

Άλλα σχήματα αγγείων, όπως οι χύτρες και οι στάμνοι, χρησιμοποιούνται παράλληλα με τους αμφορείς και τις υδρίες, όμως ο αριθμός τους είναι σημαντικά μικρότερος. Για την τοποθέτηση του βρέφους μέσα στο αγγείο διανοιγόταν συνήθως μια οπή στο σώμα του, η οποία στη συνέχεια καλυπτόταν με το κομμάτι που είχε αποκοπεί ή με κάποιο όστρακο ή λίθο.

Η πλέον συνηθισμένη θέση του σώματος στο εσωτερικό του σκεύους ήταν με τα πόδια προς τον πυθμένα και το κεφάλι προς τον λαιμό του, ο οποίος σφραγιζόταν με λίθο. Αρκετές φορές, σε χύτρες, πρώιμες υδρίες, κάλπες και γενικότερα σε ευρύστομα αγγεία, η ταφή γινόταν κανονικά από το στόμιο του αγγείου, ενώ σπανιότερα από τον πυθμένα του.

Συνέχεια:
https://www.lifo.gr/articles/archae...is-astypalaias-proselkyei-diethnes-endiaferon
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.344
Likes
28.193
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Στο φως εντυπωσιακός ασύλητος τάφος στο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Νεμέας.

Έναν ασύλητο, θαλαμοειδή τάφο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια Νεμέας. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους τάφους που έχουν βρεθεί ποτέ στην περιοχή.

«Με την ανασκαφή του 2018 ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη ενός ασύλητου θαλαμοειδούς τάφου της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου (περίπου 1650-1400 π.Χ.), ενός από τους μεγαλύτερους που έχουν έως τώρα έρθει στο φως στα Αηδόνια.

Συνέχεια:
https://www.lifo.gr/now/culture/210...os-tafos-sto-mykinaiko-nekrotafeio-tis-nemeas

 

Klair

Member
Μηνύματα
2.344
Likes
28.193
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Σπάνια ανακάλυψη στην Πομπηία. Βρέθηκε σε άριστη κατάσταση σπίτι κάτω από την τέφρα. Είχε πολύχρωμο ιερό με εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Γιατί το ονόμασαν «το σπίτι με το μαγικό κήπο»...

Ένα ρωμαϊκό σπίτι που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση βρέθηκε σε ανασκαφή στην Πομπηία, την αρχαία πόλη που θάφτηκε κάτω από την τέφρα του Βεζούβιου. Μέσα στο σπίτι υπήρχε ένα lararium, όπως ονομάζεται το ιερό δωμάτιο που αφιέρωναν στους Λάρητες, τους θεούς και προστάτες της ρωμαϊκής κατοικίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιερό σε σπίτι που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Πομπηία. Όπως ανέφεραν οι αρχαιολόγοι «ένας μαγικός κήπος» βρισκόταν τόσα χρόνια κρυμμένος. Τα χρώματα και τα σχέδια του ιερού διατηρήθηκαν κάτω από την τέφρα. Το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο κυριαρχούν στις τοιχογραφίες. Μια από τις ζωγραφιές στους τοίχους απεικονίζει φίδια, ένα παγώνι και χρυσά θηρία να μάχονται εναντίον ενός μαύρου αγριόχοιρου. Η αναπαράσταση συμβολίζει τη νίκη του καλού εναντίον του κακού. Ο ουρανός ήταν διακοσμημένος με πουλιά, ένα πηγάδι και ένα πλάσμα που είναι μισός άνθρωπος και μισός σκύλος. Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε σε έναν λατρευτικό χώρο μέσα σε σπίτι διακόσμηση με τόσο μεγάλη ποικιλία....

Διαβάστε όλο το άρθρο:

http://www.mixanitouxronou.gr/spani...an-quot-to-spiti-me-to-magiko-kipo-quot-foto/
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.344
Likes
28.193
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Aρχαιολόγοι του Κέιμπριτζ μιλούν για το αρχαιότερο ναυτικό ιερό του κόσμου στις Κυκλάδες.

Μια σημαντική ανασκαφή για την παγκόσμια αρχαιολογία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους.

Η ανασκαφή που έγινε από ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Ινστιτούτο Κύπρου αφορούσε το μικρό νησάκι του Δασκαλιού, στο δυτικότερο ακρωτήρι της νήσου Κέρου μια, άγνωστη στο ευρύ κοινό, μικρή νησίδα δίπλα ακριβώς από το ακατοίκητο αυτό πλέον νησί των Κυκλάδων και διεξήχθη κατόπιν άδειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην αυλαία της φετινής ανασκαφικής περιόδου, ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, ερευνητής και παλαιογλωσσολόγος Λόρδος Κόλιν Ρένφριου (Colin Renfrew) και ο δρ. Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd), αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Cambridge, μιλούν για τα ευρήματα στον προϊστορικό οικισμό του Δασκαλιού, τις νέες ανακαλύψεις και τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τα όσα ανευρέθηκαν σε αυτή τη πυραμιδοειδή νησίδα.

Για τον Λόρδο Renfrew, που στα 81 του χρόνια θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους της προϊστορικής εποχής όλων των εποχών, η Κέρος δεν είναι ένα νέο πεδίο, αφού ξεκίνησε να ερευνά τους θησαυρούς της από τη δεκαετία του '60, νεαρός επιστήμονας τότε.

Μια έρευνα που κορυφώθηκε μέσα στο 2018, αποκαλύπτοντας νέα ευρήματα που αναμένεται να μελετηθούν στα επόμενα χρόνια. Ευρήματα που σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή αποδεικνύουν πως η περιοχή του Κάβου στα δυτικά της Κέρου, όπως και το μικρό νησί του Δασκαλιού ήταν ένα ναυτικό ιερό, «ένα ναυτικό ιερό, το οποίο αποκαλύπτεται πως ήταν το αρχαιότερο ναυτικό ιερό στον κόσμο».

Οι φετινές ανασκαφές εστίασαν λοιπόν σε μια ευρύτερη περιοχή και αφορούσαν πιο ειδικά οικισμούς όπως αυτός του Δασκαλιού, που εκτιμάται πως 4500 χρόνια π.Χ, ήταν ενωμένος με την περιοχή του Κάβου στην Κέρο, με δίοδο πάνω από το νερό, ενώ φαίνεται πως επιβεβαιώνουν την Κέρο ως επίκεντρο μιας ευρύτερης περιοχής των Κυκλάδων.

Αποθέσεις που μεταφέρθηκαν από διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων στον Κάβο της Κέρου, σπασμένα ειδώλια, γλυπτά από κυκλαδικό μάρμαρο, τμήματα από σπασμένα μαρμάρινα βέλη, σπασμένα δοχεία αγγειοπλαστικής αποτελούσαν μέρος των ευρημάτων στη περιοχή.

Τα ευρήματα αυτά μεταφέρονταν εκεί ήδη σπασμένα στην αρχαιότητα, για λόγους που είχαν σχέση με θρησκευτική λατρεία, ως προσφορές στον Κάβο γεωγραφικά το καλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού, με θέα στο βόρειο, το νότιο και το δυτικό Αιγαίο.

Οι φετινές ανασκαφές όμως απέδειξαν κάτι που οι αρχαιολόγοι κρίνουν επίσης ως σημαντικό, την ύπαρξη δικτύου και διαδικασιών μεταφοράς στο Αιγαίο τεσσεράμισι χιλιετίες προ Χριστού. "Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο για εμάς ήταν πως τα κτίρια που βρισκόταν πάνω στο Δασκαλιό, ήταν κατασκευασμένα από καλής ποιότητας μάρμαρο και είχαν τοιχοποιία με στοιχεία μαρμάρινα.

Όλο αυτό το μάρμαρο χρειαζόταν να εισαχθεί από τη Νάξο (...) έφεραν τόνους και τόνους μαρμάρου από τη Νάξο στο Δασκαλιό, ώστε να κατασκευάσουν τις δομές που βρίσκουμε εκεί" τόνισε ο Λόρδος Renfrew. Οι αρχαιολόγοι έμειναν δε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι και από τις κατασκευές εκείνης της εποχής στο Δασκαλιό «με εντυπωσιακές σκάλες», σκάλες που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Συνέχεια:
https://l.facebook.com/l.php?u=https://www.lifo.gr/now/culture/212102/arxaiologoi-toy-cambridge-miloyn-gia-to-arxaiotero-naytiko-iero-toy-kosmoy-stis-kyklades&h=AT2ZVZcPbkyP4973nO7RgsK1ez9CDPGfekWDZ2mTefmCpTbtZx-zG0o_BDWOY0sMPYhJgcGWnSl-KRqUUdCJ-row2KdrRPVPW4pgXVaDouibnILW9MSjZIHUjUTqokMkfbqX









 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.633
Μηνύματα
904.998
Μέλη
39.375
Νεότερο μέλος
maria kou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom