• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Έρευνα για τους τουρίστες στην Ελλάδα

Christian

Member
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι κατά κανόνα νεαρής ηλικίας, μεσαίας και κατώτερης κοινωνικής και εισοδηματικής τάξης, που ξοδεύουν στη χώρα μας κατά μέσο όρο από 74 έως 83 ευρώ ημερησίως.

Αυτό προκύπτει από έρευνα μεταξύ 1.912 τουριστών που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος, Μακεδονία, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου κατά την περίοδο 10 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου 2008.
Η έρευνα κάλυψε τους επισκέπτες των μεγαλυτέρων χωρών - πελατών μας, και ειδικότερα τις δυτικές χώρες που έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα, και είναι οι παραδοσιακοί επισκέπτες της χώρας μας. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το προφίλ των επισκεπτών από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Βέλγιο. Με βάση τα οριστικά στοιχεία του 2007, οι χώρες αυτές συμμετέχουν με ποσοστό 53% στο σύνολο των αφίξεων στην Ελλάδα.
Η έρευνα πραγματοποίηθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το καλοκαίρι του 2008, και είχε ως αντικείμενο την καταγραφή των χαρακτηριστικών του ταξιδιού των τουριστών (είδος πακέτου, αριθμός διανυκτερεύσεων,αριθμός ατόμων που ταξιδεύουν μαζί, κλπ), το κοινωνικό-οικονομικό τους προφίλ (ηλικία,μόρφωση, επάγγελμα, εισόδημα και κοινωνική τάξη) και το ύψος της δαπάνης του ταξιδιού με επιμερισμό στο ποσό που δαπανήθηκε στην χώρα τους και στο ποσό που δαπανήθηκε στην Ελλάδα.
Ειδικότερα από την ανάλυση των στοιχείων με βάση τις συνεντεύξεις που έκαναν εξειδικευμένοι ερευνητές προέκυψαν τα εξής: Το 5,4% των ερωτηθέντων έχει ηλικία κάτω των 20 ετών, το 50,4% έχει ηλικία μεταξύ 20 και 39 ετών, 34,3% μεταξύ 40 και 59 ετών, και μόνο το 9,9% είναι άνω των 60 ετών δίνοντας μέση ηλικία τα 38,7 έτη. Κατά μέσο όρο συνταξιδεύουν 1,8 άτομα, εκ των οποίων, κατά μέσο όρο, ένας στους τρεις είναι ανήλικος.
Ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων των επισκεπτών της χώρας μας ανέρχεται σε 10,3 διανυκτερεύσεις. Η συνηθέστερη διάρκεια παραμονής είναι 7 διανυκτερεύσεις με ποσοστό εμφάνισης 20,1%, 10 διανυκτερεύσεις (17,4%) και 14 διανυκτερεύσεις (10,3%).Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ παρουσιάζουν την υψηλότερη μέση δαπάνη ταξιδιού ανά άτομο, που ανέρχεται σε €3.160, ενώ για τους επισκέπτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μέση δαπάνη ανά άτομο κυμαίνεται από €1.084 (Ιταλία) έως €1.779 (Σουηδία). Οι δαπάνες αυτές επιμερίστηκαν στα ποσά που δαπανήθηκαν στη χώρα τους και στα ποσά που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι δαπάνες πουπραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας αποτελούν, για το σύνολο του δείγματος, το 48,8% της συνολικής δαπάνης του ταξιδιού και κυμαίνεται από 38,5% στις ΗΠΑ έως 54,9% στο Βέλγιο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μέση δαπάνη ανά άτομο, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, να διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στα €672 και να κυμαίνεται για τις χώρες της ΕΕ, από €542 για τους Αυστριακούς έως €936 για τους Σουηδούς, και για τους Αμερικάνους στα €1.216.
Από το λόγο της δαπάνης ανά άτομο στη χώρα μας ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων προκύπτει η ημερήσια δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα. Αυτή ανέρχεται για τους επισκέπτες από τις χώρες της Ε.Ε. στα €79, και κυμαίνεται από €54 έως €110 ανάλογα με την εθνικότητα των επισκεπτών, ενώ οι Αμερικάνοι ξοδεύουν στη χώρα μας κατά μέσο όρο €132. Πιο αναλυτικά, το 25% του συνόλου των τουριστών ξοδεύει ημερησίως έως €36, το 50% των τουριστών έως €57 και το 75% έως €93. Περισσότερο από €100 ημερησίως ξοδεύει μόνο το 18% των τουριστών.
Οσον αφορά τα αεροδρόμια αναχώρησης, η υψηλότερη μέση ημερήσια δαπάνη εμφανίζεται στους τουρίστες που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και Ελ.Βενιζέλος με €87 και €86, αντίστοιχα, και ακολουθούν το αεροδρόμιο Μακεδονία με €69, της Κέρκυρας με €55 και της Ρόδου με €38.

ANA-Walking_Greece

manolism

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Αυτο που εχω διαπιστωσει προσωπικα ειναι οτι οι χειροτεροι τουριστες που επισκεπτονται την χωρα μας ειναι οι Αγγλοι!! Απαραδεκτοι σε ολα....απο κει και περα οι Αμερικανοι εχουν επιπεδο και φαινεται αλλα και Γαλλοι, Ισπανοι κλπ κλπ ειναι μια χαρα.

rethimno

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λεσβος
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κοσμου
Αυτο που εχω διαπιστωσει προσωπικα ειναι οτι οι χειροτεροι τουριστες που επισκεπτονται την χωρα μας ειναι οι Αγγλοι!! Απαραδεκτοι σε ολα....απο κει και περα οι Αμερικανοι εχουν επιπεδο και φαινεται αλλα και Γαλλοι, Ισπανοι κλπ κλπ ειναι μια χαρα.
manoli απο την εμπειρια μου στο τουριστικο γιγνεσθαι και εχοντας επικοινωνισει με ολες τις φυλες του ισραηλ δυσκολοτερους τουριστες ψηφιζω τους γαλλους:D:D:D
ειναι πασιγνοστος ο σοβινισμος τους , δεν μιλανε ποτε αλλη γλωσσα απο τη δικη τους εκτος και αν το καταλαβουνε οτι σου εχουν κανει τα νευρα τσουρεκια:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
το εχω ζησει προσωπικα αυτο, βεβαια ενα 5% τους βρηκα αψογους.....αλλα μονο εκει...
Βest σε ολα συμπεριφορα, επιπεδο, παιδεια κ.λ.π ψηφιζω τους ολλανδους. δεν βρηκα ποτε κανενα ψεγαδι σε αυτους επισης και οι βελγοι ειναι τουριστες επιπεδου:lol::lol:
τωρα αν νεαροι μεθυσμενοι αγγλοι, ολανδοι κ.λ.π κατακλυζουν συγκεκριμενα μερη της ελλαδας με μοναδικο σκοπο να παρεκτρεπονται να μεθανε και τιποτα αλλο αυτο ειναι μια αλλη κατηγορια αναξια σχολιασμου:roll:

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στο τι είδους τουρίστες στέλνει μια χώρα σε κάθε προορισμό. Είναι δύσκολο να πει κανείς γενικά ότι οι Βρετανοί για παράδειγμα είναι κακοί τουρίστες. Σε γενικές γραμμές είναι κακοί αυτοί που πάνε στα drinking γκέτο και δυστυχώς τέτοιους τουρίστες προσελκύουμε αρκετούς. Οι Βρετανοί πάντως που πάνε στην Κούβα είναι μακράν οι καλύτερη εθνικότητα και την προτιούν όλοι, από ταξιτζήδες μέχρι ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες και ξεναγούς. Είναι τζέντλεμεν, εξαιρετικά ενημερωμένοι, κάνουν ωραίες ερωτήσεις, αφήνουν διαστημικά φιλοδωρήματα και πληρώνουν πάντα στο ακέραιο κι εκ των προτέρων. Για μεθυσμένους...ούτε λόγος. Προφανώς λοιπόν, ο μακρινός, σχετικά ακριβός και πιο εξεζητημένος προορισμός της Αβάνας προσελκύει άλλους Βρετανούς από αυτούς που προσελκύουν τα Μάλλια της Κρήτης ή το Φαληράκι πριν λίγα χρόνια.

Στους Ισπανούς, τα αντίθετα. Λόγω ιστορίας, η συμπεριφορά τους στην Λατινική Αμερική γενικότερα είνια σωβινιστική, σνομπ και αφ'υψηλού, με αποτέλεσμα να τους κάνει αντιπαθέστατους. Όσες φορές έχω δουλέψει με Ισπανούς στην ελλάδα, είχα την ακριβώς αντίθετη εντύπωση, διότι αυτή η ανάγκη επίδειξης πολιτιστικής ανωτερότητας δεν τους βγαίνει εδώ.

Οι Αμερικανοί υεωρώ ότι είνια φοβερά ανοιχτοχέρηδες (ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα), πολύ ευγενείς, αλλά και τρομερά δυσκολοπροσάρμοστοι και ανίδεοι σε σχέση με άλλες κουλτούρες. Το τι κοτσάνες αμολάνε ομαδόν σε κάτι προορισμούς τύπου Μεξικού, δεν περιγράφεται. Αντίθετα, στην Κούβα -που είναι μεγάλη φασαρία για κάποιον Αμερικανό να πάει και προσελκύει "ιδιαίτερους τύπους"- είναι όλοι τους φα-ντα-στι-κοί, χαίρεσαι να κάνεις συζήτηση με τους ανθρώπους.

Άλλο κλασικό παράδειγμα είναι οι Γερμανοί. Άλλο πράγμα θα δεις στη Μαγιόρκα και την Κόστα ντελ Σολ, κι άλλο είδος Γερμανών θα συναντήσεις στους Δελφούς, η μέρα με τη νύχτα.

Θέλω να πω πως πέρα από τα γενικά χαρακτηριστικά που ενδεχομένως να έχει κάθε λαός (κι είμαι απ' αυτούς που πιστέυουν πως ακόμη υπάρχουν τέτοια χαρακτηριστικά), παίζει ρόλο και πού τους πετυχαίνεις και ποιους από αυτούς πετυχαίνεις. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι πως στην Κούβα θεωρούν πως η Τουρκία είναι το πιο απελευθερωμένο μέρος στον πλανήτη από πλευράς αντιμετώπισης σεξουαλικών προτιμήσεων και πως ο μισός τούρκικος πληθυσμός είναι ομοφυλόφιλος. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι εκ των ελάχιστων Τούρκων που πάνε στην Κούβα πάνε με ένα gay travel agency, το οποίο προφανως ειδικεύεται στους gay. Οπότε η μόνη εικόνα που έχουν από τους Τούρκους οι Κουβανοί απασχολούμενοι στον τουρισμό είναι λεωφορεία γεμάτα από άνδρες ορισμένοι εκ των οποίων φορούν κραγιόν, φιλιούνται και πιάνονται χεράκι, χορεύουν σάλσα μεταξύ τους, διοργανώνουν βραδιές "ειδικής αμφίεσης" σε ενοικιαζόμενη αίθουσα του ξενοδοχείου κλπ. Δε νομίζω να είναι και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της σημερινής (ή και της προχθεσινής μπορώ να σου πω) Τουρκίας.

Στα πλαίσια της σχετικής μου άγνοιας διότι δεν τους έχω επισκεφθεί ποτέ στη χώρα τους, η ψήφος μου για τους πιο δύστροπους πάει στους Ισραηλινούς, τους βρίσκω πολύ δύσκολους ανθρώπους, αδικαιολόγητα απαιτητικούς, παροιμιωδώς τσιγκούνηδες και αιωνίως με διάθεση για καβγά. Φυσικά δεν αφορά τους πάντες, ίσως ούτε καν την πλειοψηφία, αλλά αν εξαιρέσω τους Έλληνες (με τους οποίους έχω απείρως περισσότερες παραστάσεις,οπότε λογικό να έχω δει και σκηνές απείρου κάλλους) τα χειρότερα σκηνικά που έχω δει είναι με Ισραηλινούς, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

varioAthens

Member
Συμφωνώ στο ότι οι Βρετανοί τουρίστες που έχω συναντήσει στο εξωτερικό δεν έχουν καμία σχέση με τους Βρετανούς τουρίστες που βλέπουμε σε Φαληράκι, Μάλια κ.λ.π. να έχουν λιώσει στα ξύδια και να κατεβάζουν τα βρακιά τους.
Είναι πασιφανές ότι εδώ έρχονται Βρετανοί τουρίστες 3ης και 4ης κατηγορίας που βασικός τους σκοπός είναι το μεθύσι και ο σεξοτουρισμός.....

GTS

Member
Κι εγώ συμφωνώ με τον Χόρχε....άλλο Άγγλο θα συναντήσεις στο Φαληράκι και άλλο στη Ταϋλάνδη....και μιλώ εκ πείρας, αφού γνώρισα κόσμο από Αγγλία το καλοκαίρι και συζήτησα αρκετά μαζί τους. Φοβερά άτομα, ψαγμένα, ευγενείς, με κουλτούρα, πολίτες του κόσμου.

Κι εγώ πάντως, αν και εντελώς άπειρος σε θέμα φυλών και ταξιδευτών, χειρότερους θα κατέτασσα τους Έλληνες (από τους "δυτικούς"). Α, ίσως και κανά Γάλλο τώρα που το σκέφτομαι. Αλλά, δεν έχω ιδία πείρα.

varioAthens

Member
Κι εγώ συμφωνώ με τον Χόρχε....άλλο Άγγλο θα συναντήσεις στο Φαληράκι και άλλο στη Ταϋλάνδη....και μιλώ εκ πείρας, αφού γνώρισα κόσμο από Αγγλία το καλοκαίρι και συζήτησα αρκετά μαζί τους. Φοβερά άτομα, ψαγμένα, ευγενείς, με κουλτούρα, πολίτες του κόσμου.

Κι εγώ πάντως, αν και εντελώς άπειρος σε θέμα φυλών και ταξιδευτών, χειρότερους θα κατέτασσα τους Έλληνες (από τους "δυτικούς"). Α, ίσως και κανά Γάλλο τώρα που το σκέφτομαι. Αλλά, δεν έχω ιδία πείρα.
Μπααα... νομίζω ότι ότι ισχύει για τους Άγγλους ισχύει και για τους Έλληνες! Άλλους έλληνες θα συναντήσεις σε συγκεκριμένους προορισμούς (π.χ. ομαδική εκδρομή με πούλμαν στην Οχρίδα) και άλλους Έλληνες σε άλλους προορισμούς (σε πιο ψαγμένες χώρες).....

Dafni

Member
Δεν θέλω να γκρινιάξω πρωί-πρωί αλλά παίζει ίσως και κάποιο ρόλο το πως προβάλλεται μια χώρα στο εξωτερικό.Πρόπερσυ βρέθηκα σε ένα φεστιβάλ φαγητού που γίνονταν στη Βιέννη. Υπήρχαν περίπτερα πολλές χώρες του κόσμου με παραδοσιακά φαγητά και μπορούσες να πάρεις διάφορα και να τα φάς μέσα στο πάρκο που γινόταν το φεστιβάλ.Ολες οι χώρες παρουσίαζαν τα φαγητά τους πολύ προσεγμένα.Δεν ήξερες τι να πρωτοπάρεις Οταν έφτασα στο περίπτερο της Ελλάδας έπαθα σοκ.Δυο κάθιδροι Πακιστανοί έψηναν κάτι απαράδεκτα σουβλάκια και τα έβαζαν μέσα σε ξεραμένες πίτες μαζί με πατάτες τηγανητές.Αυτό ήταν όλο.Α....και ένα μπουκάλι ούζο δίπλα.Περιττό να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο φαγητό στην Ελλάδα δεν το τρώνε ούτε τα σκυλιά Φυσικά το δικό μας περίπτερο δεν είχε καθόλου κίνηση σε αντίθεση με πολλά άλλα που έπρεπε να περιμένει κανείς στην ουρά αρκετή ώρα.Πέραν αυτού και χωρίς να έχω γνώση του θέματος,έχω την εντύπωση ότι στην χώρα μας έρχονται κυρίως δύο μεγάλες κατηγορίες τουριστών.Αυτοί που θέλουν να δουν τα αρχαία (κυρίως Γερμανοί)και η μεγαλύτερη μερίδα είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα κανουν φτηνές διακοοπές στα νησιά.Μήπως ,λέω μήπως ο πολυδιαφημισμένος τουρισμός μας στο εξωτερικό ,δεν είναι και τόσο καλά πλασαρισμένος;

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Συμφωνώ με τη Dafni. Πήγα στο World Travel Market του Λονδίνου και ο ΕΟΤ είχε το χειρότερο περίπτερο. Οι συμμετέχοντες έκαναν συνεχώς παράπονα γιατί έσκασαν 9.000 ευρώ o καθένας για ένα μικρό stand και ήταν οι περισσότεροι χωμένοι στους μέσα χώρους, ενώ όλοι οι εξωτερικοί χώροι - η βιτρίνα δηλαδή - ήταν πιασμένοι από νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, που ούτε έστειλαν αντιπροσώπους τους, ή και αν έστειλαν, αυτοί δεν πάτησαν στην έκθεση. Πληρωμένες διακοπές για τους ημέτερους και τις συμβίες τους δηλαδή, που αντί να είναι στην έκθεση και να ξεσκίζονται στη δουλειά, γύριζαν το Λονδίνο για βόλτες.
Το αποτέλεσμα ήταν οι χώροι να είναι άδειοι με σκόρπιες μπροσούρες εδώ κι εκεί, με λιγοστούς κοστουμαρισμένους "επίσημους" δημόσιους υπάλληλους, που προδιάθεταν τον κόσμο να μη μπαίνει στο σκοτεινό και θλιβερό χώρο του ελληνικού περιπτέρου.

Leftris B

Member
Επόμενο Ταξίδι
τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
japan
γιατί τώρα ξαφνικά γκρινιάζουμε? έχουμε τον τουρισμό που θέλουμε και αξίζουμε.. φτιάξαμε το φαληράκι,τον λαγανά κτλ για να έρχονται αυτοί οι συγκεκριμένοι αλήτες να πίνουν μέχρι λιποθυμίας και κάποιοι λίγοι να κερδίζουν αδιαφορόντας για την γενικότερή εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, γιατί αυτοί που βλέπουν αυτά κάποιοι πιστεύουν οτι είναι γενικώς έτσι τα πράγματα στη χώρα μας. Άρπαξτε όσοι προλάβετε και στο μέλλον βλέπουμε, αυτό ισχύει γενικά, αυτοί που διαφέρουν ξεχωρίζουν μα χάνονται τελικά στο σύνολο και εννοώ όλους όσους θα έρθεις σε επαφή κατά τη διάρκεια των διακοπών σου από τον ιδιοκτήτη-υπάλληλο του καταλλύματος μέχρι τον υπάλληλο του αεροδρομίου ή και τον σερβιτόρο που θα σου φέρει τον καφέ.. είμαστε σα χώρα εξαιρετικά προνομιούχα και τελικά μόνο αυτό πουλάμε κι αυτό το προνόμιο όμως έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες να το χάσουμε, φέτος θα γελάσει ο κάθε πικραμένος τουρίστας έλλην και αλλοδαπός η αγορά ανοιξε με sales 30% σε ρόδο και κρήτη και οι υπόλοιποι ακολουθούν θα δούμε τιμές που ούτε πιστεύαμε ότι υπάρχουν. μαζέψτε λεφτά και κάντε λιγο υπομονή. και κάτι τελευταίο ενδεικτικό της ελληνικής νοοτροπίας, το καλοκαίρι στη σαντορίνη με μεγάλη έκπληξη άκουσα από διάφορους που εργαζόντουσαν στο νησί να κατηγορούν τον δήμαρχο Οίας ότι είναι αυστηρός στο θέμα της διασκέδασης και της ηχορύπανσης πήγα μέτα στην Οία και ήταν ένας παράδεισος...

marydim

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Καλά, ένα Φαληράκι, ένας Λαγανάς και ένας Κάβος δεν κάνουν κακό σε μια χώρα που προσφέρει ποικιλία επιλογών! Και σε άλλες χώρες υπάρχουν τέτοια μέρη!
Το πρόβλημα είναι η προβολή της χώρας μας στον υπόλοιπο κόσμο και η συμπεριφορά των ατόμων που περιστρέφονται γύρω από τον τουρισμό προς τους αλλοδαπούς και εγχώριους τουρίστες (άσχετο αλλά γιατί όταν αναφερόμαστε στον ελληνικό τουρισμό αποκαλούμε όλους όσους έρχονται στην Ελλάδα τουρίστες ενώ σε άλλες χώρες είναι ταξιδιώτες?).
Δεν έχω επισκεφτεί τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά βλέπω αρκετά συχνά τις διαφήμισεις της χώρα μας στο travel channel (έχουμε και πολλές) και θεωρώ ότι είναι άχρωμες και άτονες. Διαφημίσεις που δεν προκαλούν την προσοχή!
Ο ΕΟΤ προσπάθησε να προβάλλει τη σύγχρονη εικόνα τη χώρα μας (κάτι που προσωπικά το θεωρώ πολύ σωστό) αλλά η διαφημιστική εταιρεία που ανέλαβε το πρότζεκτ δεν έβγαλε καλό αποτέλεσμα.
Το χειρότερο είναι ότι μαθαίνεις στο τέλος ότι οι εικόνες που παρακολούθησες είναι από την Ελλάδα!

Rosa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Δυστυχώς, εμείς ακόμα περιμένουμε το τρισάθλιο φιλμάκι της εκάστοτε Eurovision για να διαφημιστούμε....

Ακόμα να το πάρουμε χαμπάρι ότι δεν έχουμε το μονοπώλιο στην ηλιοφάνεια.....

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.657
Μέλη
39.407
Νεότερο μέλος
daskala32

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom