• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ένα laptop για τον παππού

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Ποιος θα το έλεγε πριν από καμιά δεκαριά χρόνια! Ο κ. Πέτρος, ο εβδομηντάρης γείτονας που αρνιόταν πεισματικά να πάρει κινητό τηλέφωνο, έχει γίνει ο φανατικότερος οπαδός του διαδικτύου! Συνταξιούχος, ανύπαντρος, μόνιμος σουλατσαδόρος στην περιοχή. Όλο και κάπου τον πετύχαινα, στο φούρνο, στο περίπτερο, στο σουπερμάρκετ. Καθότι στη συνείδησή του ήμουν κάτι σαν τον Bill Gates, λόγω της θητείας μου στο Πολυτεχνείο, όλο μου πέταγε ερωτήσεις όποτε με έβλεπε. «Να βάλω ΑΝΤΕΣΕΛ;» κι εννοούσε το ΑDSL, «Γκοτζίλα ή εχπλορερ;» κι εννοούσε Mozilla ή Explorer, «Τι χρειάζεται για να βάλω σκιπ;» κι εννοούσε skype…

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη από την ανθρώπινη περιέργεια. Και ο κ. Πέτρος είχε πολλή από δαύτη. Του είχα δώσει έναν παλιό υπολογιστή desktop που ήταν για απόσυρση «για να γράφει επιστολές στο δήμαρχο» όπως μου είπε χωρίς να γράφει και να ξανασβήνει. Για να καθαρογράψει μια επιστολή 20 γραμμών ήθελε περίπου 20 κόλλες Α4. Ο περφεξιονισμός του ήταν μια πραγματική απειλή για τα δάση του Αμαζονίου.

O κ. Πέτρος λοιπόν ξεκίνησε ακουμπώντας το ποντίκι στην οθόνη για να επιλέξει κάτι και τώρα έχει γίνει ειδικός στα social media. «Ποιο facebook, αυτό είναι για 14χρονα, το twitter είναι για μας…» μου έλεγε την τελευταία φορά. Και συνέχιζε με περηφάνια στρατηγού που γυρίζει από νικηφόρα εκστρατεία. «Έχω φτάσει τους 467 followers…». Και πώς να μην τους φτάσει όταν είναι οκτώ ώρες την ημέρα στο internet σερφάροντας σε blogs, sites και social media. Με το διαδίκτυο είχε βρει την οικογένεια και την παρέα που δεν είχε απολαύσει ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Αν υπάρχει ένα υποεκτιμημένο target group για το διαδίκτυο αυτό είναι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Με το σώμα να έχει πάρει την κατιούσα, αποτρέποντας από φυσικές δραστηριότητες κλείνονται τις περισσότερες φορές σπίτι. Κι αν για μας το πρόβλημα είναι η έλλειψη χρόνου, για εκείνους είναι το περίσσευμα που δεν έχουν τι να το κάνουν. Ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν δραστηριότητες και στις περισσότερες περιπτώσεις τους απορροφά η αποχαύνωση της τηλεόρασης επιταχύνοντας έτσι το αλτσχάιμερ. Ψάχνουν να παίξουν έναν ρόλο που πέρα από αγγαρείες δύσκολα τους δίνουμε.

Δοκιμάστε να μάθετε σε έναν μεγάλο άνθρωπο τη χρήση του υπολογιστή και να τον εξοικειώσετε με το διαδίκτυο. Αξίζει τον κόπο. Στην αρχή θα είναι αρνητικός («δεν είναι αυτά τα πράγματα για μένα παιδάκι μου…», «τι τους θέλω εγώ αυτούς τους διαβόλους…») αλλά αν επιμείνετε, θα του ανοίξετε μια πόρτα που μετά θα σας ευγνωμονεί. Θα εντυπωσιαστεί, θα αναρωτηθεί, θα δοκιμάσει όπως τα μικρά παιδιά. Σιγά σιγά θα αρχίζει να αλληλεπιδρά, κάτι που η τηλεόραση δεν μπορεί να προσφέρει. Κι αν αλληλεπιδρά, συμμετέχει, είναι ενταγμένος κάπου δεν είναι πια ο αποκομμένος παρίας.

Ο μεγαλύτερος εχθρός για τους ηλικιωμένους είναι η μοναξιά. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διαδικτυακή παρέα είναι καλύτερη από τη ζωντανή παρέα που πρέπει να απολαμβάνουν οι μεγάλοι άνθρωποι και που πρέπει να τους την προσφέρουμε γενναιόδωρα. Ή ότι είναι καλύτερη από τα εγγόνια που τραβάνε από το μανίκι τη γιαγιά να τους κάνει τις «ζαβολιές» που δεν επιτρέπουν ο μπαμπάς και η μαμά. Όμως το διαδίκτυο είναι μια καλή παρέα για τις υπόλοιπες ώρες. Ενημερώνει, προβληματίζει, διασκεδάζει και γενικά δεν αφήνει το μυαλό να «βαλτώσει».

Παλιά έλεγαν ότι αν δεν παίζεις χαρτιά δεν θα έχεις καλά γεράματα. Το δόγμα αυτό κλονίζεται σήμερα καθότι και πασιέντζα έχει ο υπολογιστής ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Χώρια που γεφυρώνεται και το χάσμα των γενεών. Όταν παππούς κι εγγονός αποκτούν κοινή γλώσσα, τότε ο παππούς γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα συντροφιά...
Ένα laptop για τον παππού | ΘΕΜΑΤΑ | Protagon

malysa

Member
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Τι τρυφερό άρθρο ! (να σαι καλά Ρένα!)

Θυμάμαι μιά συνάδελφο, που μετά τη συνταξιοδότησή της, ήλθε κάποια στιγμή να μας δει...
Μας περιέγραφε το σερφάρισμα που τώρα βρήκε την ευκαιρία να κάνει στο διαδίκτυο και πόσα πράγματα ανακαλύπτει στη καινούργια συντροφιά της.
"Αφήστε τι πλάκα που έχει !! Παίζω διάφορα παιχνίδια με κάτι πιτσιρίκια και ξανανιωσα. Στην αρχή δυσκολεύτηκα, άρα τώρα τους σκίζω όλους ! Και εκεί μέσα, βρίσκω τα πάντα ρε παιδιά... απίστευτο !" έλεγε και ξανάλεγε :lol:

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
οταν το διαβασα φαντάστηκα τον εαυτό μου...
και κακά τα ψέμματα..η μοναξια ειναι μεγάλη,μην κοιτάμε τώρα που ακόμα έχομε τους φίλους και την δουλειά μας.
ειναι μια αλήθεια που ειτε μας αρέσει είτε όλοι εκεί θα καταλήξομε..
να πω δεν θα ειναι άσχημα..κατ αρχήν θα έχομε τους ιντερνετικούς φίλους μας και θα πλακώνομαι με τον traveller τον baba τον xristo και αλλους για τα χαπια που θα παίρνομε ...
με τα δέ κορίτσια θα στέλνομε πμ για την ακράτεια το πάρκινσον κλπ..
λίγο τόχετε????

Hyada

Member
Επόμενο Ταξίδι
Istanbul ξανά
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Ευρώπη
Ο παππούς μου θέλει να μάθει.
Αυτοσυγκρατείται όμως γιατί ξέρει πως αν μάθει δεν πρόκειται να ξεκολλήσει και επειδή έχει ήδη δύο κολλήματα, το διάβασμα και τον κινηματογράφο, αν μπλέξει και με τρίτο η γιαγιά θα τον χωρίσει ύστερα από μισό αιώνα γάμου.

malysa

Member
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
οταν το διαβασα φαντάστηκα τον εαυτό μου...
και κακά τα ψέμματα..η μοναξια ειναι μεγάλη,μην κοιτάμε τώρα που ακόμα έχομε τους φίλους και την δουλειά μας.
ειναι μια αλήθεια που ειτε μας αρέσει είτε όλοι εκεί θα καταλήξομε..
να πω δεν θα ειναι άσχημα..κατ αρχήν θα έχομε τους ιντερνετικούς φίλους μας και θα πλακώνομαι με τον traveller τον baba τον xristo και αλλους για τα χαπια που θα παίρνομε ...
με τα δέ κορίτσια θα στέλνομε πμ για την ακράτεια το πάρκινσον κλπ..
λίγο τόχετε????
Ασε γιατί με τα καινούργια ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά μανιφέστα, μας βλέπω να κάνουμε τρέλες στις δουλειές μας μέχρι τα 70 με συναδέλφους και να ανταλλάσουμε χαπάκια πίεσης -χοληστερίνης κ.αλ. και να ψάχνουμε το χαμηλότερο σκορ στις γενικές αίματος ...:haha:

interted

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Να αναφέρουμε και τον συγγραφέα του άρθρου (Γιώργος Μαυρωτάς). Η αλήθεια είναι ότι καλώς ή κακώς οι περισσότεροι σταματάνε να μαθαίνουν σε μια ηλικία. Κι αυτό είναι πολύ κακο. Ένας λόγος παραπάνω για να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε είναι οι σύγχρονες ερευνες οι οποίες δείχουν ότι στο εγκέφαλο που λειτουργεί τα κύτταρα δεν σταματάνε να αναγεννώνται. Οι υπολογιστές και το ίντερνετ είναι δυνατά εργαλεία και σίγουρα μπορούν να βοηθησουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερες ηλικίες να ξαναμπούν σε τέτοιες διαδικασίες χωρίς καν να χρειαζονται να μετακινούνται ή να αλλάξουν πολύ τον τρόπο ζωής τους. Το βλέπω σε πολύ κοντινούς μου ανθρώπους και δουλεύει καλά μέχρι στιγμής.

YBONNH

Member
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος του κοσμου
Ασε γιατί με τα καινούργια ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά μανιφέστα, μας βλέπω να κάνουμε τρέλες στις δουλειές μας μέχρι τα 70 με συναδέλφους και να ανταλλάσουμε χαπάκια πίεσης -χοληστερίνης κ.αλ. και να ψάχνουμε το χαμηλότερο σκορ στις γενικές αίματος ...:haha:
Ξαφνικα με φανταστηκα 70+ ,στο φαρμακειο...
Συνομηλικη πλεον με τους πελατες μας, δειγματολογιο ολων των καλλυντικων
- συσφικτικη κρεμα στο προγουλι, αντιριτυδικη στο μετωπο, αντιπαναδικες στα μαγουλα-
να ξεκιναω να εξηγω πως χρησιμοποιειται οποιοδηποτε προϊόν, και να κανω διαλειμα για τουαλετα...:haha:
Υπαρχει κατι σουρεάλ στην εικονα που μου αρεσει.

Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Έρχεται και δικαιώνεται η dim kyr που με ρωτάει συνεχώς για την ουρία μου. Μου φτιάξατε την ημέρα, μετά από αυτά που γράψατε, τα γεράματα δεν φαντάζουν τόσο μοναχικά όπως παλιά. Το φόρουμ θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο ιδιότυπο γηροκομείο. Χαρά που θα κάνει ο Δευκαλίων...

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Ιωάννα μην ψεύδεσαι!! Σε ρωτάω και για το ζάχαρο!

Πολύ καλό Ρενάτα. Με έβαλε σε σκέψεις.
Σε μερικά χρόνια θα μπουν στα ταξιδιωτικά επίκαιρα θέματα όπως "Τα ΚΑΠΗ Ανω Πετραλόνων οργανώνουν ημερήσια εκδρομή στον Αγιο Φανούριο" ή "ο Δήμος Κάτω Ραχούλας σας καλεί σε 4ημερη εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί στα Καμμένα Βούρλα με σκοπό τα ιαματικά μπάνια, και καταπολέμηση των ρευματισμών" ή "παρακολουθείστε σεμινάρια για το πως θα καταπολεμησετε την συχνουρία και την ακράτεια σε ΄μακρυνά ταξίδια άνω των 2 ωρών.
Στiς διαφημίσεις, θα έχουμε φαρμακευτικές εταιρείες και τα παρασκευάσματα τους, αλλά και πάνες ακράτειας. Υπενθύμιση για τουριστικά δρόμενα θα υπάρχουν ολονυκτίες σε ναούς, και προσκυνήματα σε Αγίους Τόπους και μοναστήρια.
SUPER!!!!!

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
και προσκυνήματα σε Αγίους Τόπους και μοναστήρια.

:D:D:D:D δηλ η Μrs μου που φέτος θέλει Άγιους τόπους είναι γιαγιά;;;;;
Ξέρετε πόσες μέρες τώρα σκέφτομαι να σας ξεφουρνίσω τον πόνο μου...
αλλά θα σας το πω αλλού και άλλη ώρα. και το πως αποφασίστηκε (;).
όσο για τα μοναστήρια εγώ βλέπω πως συναγωνίζεστε ποιος θα πρωτοπάει; τι κι αν είναι βουδικά;;;

σχετικά με το άλλο: φαντάζεστε 30 χρόνια, ίσως και περισσότερα, εδώ στο φόρουμ;;; θα γνωριζόμαστε σαν κάλπικη δεκάρα...περισσότερο κι από τουσ συζύγους κι από παιδιά!!!ιδίως με κάτι ερωτησούλες που μπαίνουν ...αλλά είπαμε : μια οικογένεια...

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
και προσκυνήματα σε Αγίους Τόπους και μοναστήρια.

:D:D:D:D δηλ η Μrs μου που φέτος θέλει Άγιους τόπους είναι γιαγιά;;;;;
Ξέρετε πόσες μέρες τώρα σκέφτομαι να σας ξεφουρνίσω τον πόνο μου...
αλλά θα σας το πω αλλού και άλλη ώρα. και το πως αποφασίστηκε (;).
..
Δεν είναι απαραίτητο να είναι γιαγιά.
Μπορεί να δουλεύει ως εντεταλμένη του ΟΗΕ ή του Υπουργείου Εξωτερικών των USA ως ειρηνευτική δύναμη. Αμα δε, μετά σου ζητήσει και ταξίδι σε Συρία, Αιγυπτο και -κυρίως- Λιβύη, εεε τότε ναι! Ειναι σίγουρα "δάκτυλος" της Αμερικής!
(Πες μας τον πόνο σου..... μην ντρέπεσαι....)

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Δεν είναι απαραίτητο να είναι γιαγιά.
Μπορεί να δουλεύει ως εντεταλμένη του ΟΗΕ ή του Υπουργείου Εξωτερικών των USA ως ειρηνευτική δύναμη. Αμα δε, μετά σου ζητήσει και ταξίδι σε Συρία, Αιγυπτο και -κυρίως- Λιβύη, εεε τότε ναι! Ειναι σίγουρα "δάκτυλος" της Αμερικής!
(Πες μας τον πόνο σου..... μην ντρέπεσαι....)
δεν έχουμε σχέση με αυτές τις υπηρεσίες dim, για την εκδρομή της χρονιάς λέμε, κι άλλα προγράμματα είχα στο νου...

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα