• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

«Πόλεμος» για κλεμμένες αρχαιότητες

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Πάνω από 10 εκατομμύρια κινεζικές αρχαιότητες λεηλατήθηκαν μέσα σε έναν αιώνα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κοσμώντας σήμερα μεγάλα μουσεία και ιδιωτικές «συλλογές»!​


awww2_rizospastis_gr_getImage_do_ccb1a08c5daa45127e6d44493649d31b._.jpg

Το κλεμμένο κεφάλι της Νεφερτίτης,
που παράνομα κατακρατά το Μουσείο του Βερολίνου

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» γύρω από τις κλεμμένες αρχαιότητες που εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία του κόσμου. Μετά την Αίγυπτο και το Ιράν, που πρόσφατα απαίτησαν επιστροφές αρχαιοτήτων τους από το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο, αντίστοιχα, η Κίνα ανακοίνωσε (19/10) ότι συγκροτεί «ειδική ομάδα» με στελέχη του Μουσείου των Θερινών Ανακτόρων του Πεκίνου, η οποία θα «περιοδεύσει» τον επόμενο χρόνο σε μουσεία, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο, προκειμένου να καταγράψει, σε πρώτη φάση, τις αρχαιότητες που ανήκαν στο συγκεκριμένο πολιτιστικό χώρο.
Η Κίνα συγκαταλέγεται στις χώρες, που η πολιτιστική κληρονομιά τους, λεηλατήθηκε κατά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με την Κινεζική Ενωση Αρχαιοτήτων, πάνω από 10 εκατομμύρια πολιτιστικά αντικείμενα κλάπηκαν την περίοδο 1840 - 1949 και εκτίθενται σήμερα σε ξένα μουσεία. Η Κίνα, την τελευταία δεκαετία, έχει επιδοθεί, επίμονα, για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα.
Η κινεζική επιστημονική ομάδα θα επικεντρωθεί καταρχήν σε μουσεία των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας. «Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα του αρχαίου βασιλικού κήπου, πριν την επιδρομή των γαλλικών και βρετανικών δυνάμεων το 1860», δήλωσε στην εφημερίδα «China Daily» ο διευθυντής του Μουσείου των Ανακτόρων, Σεν Μιγκ-τζίε. Πρόσθεσε ότι παρότι δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων που εκτίθενται στο εξωτερικό, σήμερα, «σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, περίπου 1,5 εκατομμύρια αρχαία εκθέματα βρίσκονται σε πάνω από 2.000 μουσεία, σε 47 χώρες του κόσμου»! Ηδη, είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των κινεζικών αρχαιοτήτων των Ανακτόρων εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και στο γαλλικό μουσείο «Φοντενεμπλό».
Η διεύθυνση του κινεζικού μουσείου «εξηγεί» ότι «σκοπός μας δεν είναι ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων, αλλά η καταγραφή τους, αν και ευελπιστούμε να επανακτήσουμε κάποια από τα αρχαία εκθέματα που θα εντοπίσουμε και θα καταγράψουμε».
Προβλήματα όμως θα αντιμετωπίσει και το Νέο Μουσείο του Βερολίνου, που ξανάνοιξε, μετά από 11χρονες εργασίες ανακαίνισης. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και όχι μόνον, προσέλκυσε η προτομή της βασίλισσας της Αιγύπτου, Νεφερτίτης, που αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή Γερμανού αρχαιολόγου...
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωνε ότι διαθέτει σχετικό ντοκουμέντο. Ο «δαιμόνιος» επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς, δήλωσε σε γερμανικά ΜΜΕ ότι «η Αίγυπτος θα κάνει έρευνα για το πώς βρέθηκε στη Γερμανία. Αν διαπιστωθεί ότι βγήκε από την Αίγυπτο παράνομα - όπως πιστεύω - τότε θα ζητήσουμε επισήμως την επιστροφή της».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : «Πόλεμος» για κλεμμένες αρχαιότητες
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.655
Μηνύματα
906.584
Μέλη
39.405
Νεότερο μέλος
Ioanna Kara

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom