"Εθνικά πιάτα" χωρών

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.718
Likes
7.802
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
View attachment 421736
Ένα τοπικό Καταλανικό έθιμο. Είναι ένα είδος κρεμμυδιού της Καταλονίας που γίνεται στην σχάρα
με συνδιασμό μιας δικής τους σάλτσα. Γίνεται συνήθως προς το τέλος του χειμώνα και ακολουθεί
μετά συνδιασμός κοψιδιών και λουκάνικων.
Calçot - Wikipedia
Και στη Βαλενθια γινεται αυτο (ειχε σημερα μια καλσοταδα)
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.898
Likes
27.023
Οκ γιατί πριν διαβάσω αυτό μου φάνηκε σκέτη μαλακία! 😄
Ρε συ, είναι ένα έθιμο που συμβολίζει το τέλος του χειμώνα ακι αρχή της άνοιξης.
Όταν ανάβουν την φωτιά για να ψήσουν, μέχρι η φωτιά να γίνει καρβουνιά ,για να μην χάνουν
χρόνο ,ρίχνουν τα calçots πάνω στην φλόγα. Μόλις γίνουν τα βγάζουν, τα καθαρίζουν με το χέρι,
τα βουτούν σε μια ειδική σάλτσα και τα τρώνε. Στο εν τω μεταξύ μόλις τα βγάλουν από την φωτιά
τα κα΄ρβουνα έχουν γίνει και ρίχνεις τα κοψίδια. Μόλις τελειώσεις με τα κρεμμύδια , τα κοψίδια είναι
έτοιμα και συνεχίζεις.
Και στη Βαλενθια γινεται αυτο (ειχε σημερα μια καλσοταδα)
Πτωχοί συγγενείς οι Βαλενθιάνοι. :haha: Καλτσοτάδα έχουμε 2-3 φορές την εβδομάδα μέχρι τέλος απριλίου.
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.898
Likes
27.023
IMG20220206133702.jpg

Αυτό εννοώ με την φωτιά. Εδώ στο σπίτι της κόρης μου που το ψήσιμο το είχε αναλάβει
ένας φίλος. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι το σπίτι. Το ψήσιμο πάντα το αναλαμβάνει
κάθε φορά διαφορετικός.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.559
Likes
8.617
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Μόλις γίνουν τα βγάζουν, τα καθαρίζουν με το χέρι,
τα βουτούν σε μια ειδική σάλτσα και τα τρώνε. Στο εν τω μεταξύ μόλις τα βγάλουν από την φωτιά
τα κα΄ρβουνα έχουν γίνει και ρίχνεις τα κοψίδια.
Τα κοψίδια τα βουτουν σε καμια σάλτσα ή σκέτα τα τρώνε;

Όσες φορές έχω φάει μπάρμπεκιου με Ισπανούς και πηγαίνω την αγία τριάδα λάδι-λεμόνι-ρίγανη είναι έτοιμοι να καλέσουν την αστυνομία! Θυμάμαι κάποιους Ισπανούς να βουτουν τα ψητά σε κέτσαπ😢
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.898
Likes
27.023
Τα κοψίδια τα βουτουν σε καμια σάλτσα ή σκέτα τα τρώνε;

Όσες φορές έχω φάει μπάρμπεκιου με Ισπανούς και πηγαίνω την αγία τριάδα λάδι-λεμόνι-ρίγανη είναι έτοιμοι να καλέσουν την αστυνομία! Θυμάμαι κάποιους Ισπανούς να βουτουν τα ψητά σε κέτσαπ😢
Αχχχ φίλε μου. Θέλουν πολύ δουλειά πάνω σε αυτό. Έχουν κάτι μπάρμπεκιου σως που εμείς θα την
χρησιμοποιούσαμε σε κανένα λουκάνικο το πολύ.
Η ρίγανη και το λεμόνι είναι άγνωστα γι αυτούς.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.736
Likes
11.788
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Νομίζω ότι τα δύο αυτά αριστουργήματα που δοκίμασα στο τουρκικό Κουρδιστάν χρειάζονταν ένα post.

Πρώτο βράδυ στο Ντιγιάρμπακιρ και βλέπουμε ένα μαγαζί (Hacibaba Pastanesi) να φτιάχνει non-stop τεράστια ταψιά κιουνεφέ, ενώ ατελείωτες ουρές από ντόπιους περίμεναν να το γευτούν.
Δύο φορές το επισκεφτήκαμε, το κιουνεφέ του -παρότι ένα κλικ κατώτερο από εκείνο που είχα φάει κάποτε στη Ραμάλα της Παλαιστίνης- έφερνε δάκρυα στα μάτια. Κάποιοι το συνόδευαν με παγωτό, εμείς θεωρήσαμε ότι θα μείωνε την ένταση της γεύσης του μαστιχωτού τυριού και του ισορροπημένα σιροπιαστου φύλλου. Το τουρκικό τσάι βέβαια απαραίτητο.
PSX_20240505_204359.jpg

Πρώτη μέρα στη Μάρντιν πάλι, σταματήσαμε κάπως τυχαία στου Γιακούμπ Εφέντη (Helvaci Yakub Efendi) για να δούμε τι στο καλό ήταν αυτό το γλυκό που έπαιρναν όλοι. Μια λεπτή στρώση παγωτό βανίλια κι από πάνω μια κολασμένη πάστα από κελυφωτό φιστίκι, της οποίας προσπαθούσαμε να διακρίνουμε τα συστατικά.
Εν τέλει επρόκειτο για σιμιγδαλένιο χαλβά, τον οποίο στην Τουρκία φτιάχνουν σε περισσότερες γεύσεις από εδώ.
Τέσσερις φορές επισκεφτήκαμε τον Εφέντη στις 3+ μέρες που μείναμε Μάρντιν, οι γεύσεις εξαιρετικές, το κελυφωτό φιστίκι ήταν σίγουρα ένας οργασμός των αισθήσεων.
PSX_20240507_141736.jpg

PSX_20240507_141746.jpg
 

gioannis13

Member
Μηνύματα
1.332
Likes
8.370
Επόμενο Ταξίδι
Όπου πετάει αεροπλάνο...
Ταξίδι-Όνειρο
Χωρίς ρολόι στο χέρι !!!
underwater η ευχή που δίνω πάντα σε ανάλογες γευστικές - λιμπιστικές εικόνες που με ξε-λιγώνουν, τα θέλω τώρα όλα αυτά .... στο λαιμό να σου κάτσει ! .... πάντα με την καλή έννοια. :innocent:

https://helvaciyakubefendi.com/en/our-products/
 

Kyriakao

Member
Μηνύματα
249
Likes
1.307
Επόμενο Ταξίδι
Συνεχώς αυτο ψάχνω!
Ταξίδι-Όνειρο
ματσου πιτσου,περου
Mansaf, εθνικό πιάτο της Ιορδανίας! Αρνάκι μαγειρεμένο σε σάλτσα γιαουρτιού. Συνοδεύεται με ρύζι και καβουρδισμενα αμύγδαλα.
Ταμπουλε και μουταμπαλ η χούμους απαραίτητα σε κάθε τραπέζι στη χώρα.

20240224_160214.jpg
 

MVSylvia

Member
Μηνύματα
600
Likes
2.454
Νομίζω ότι τα δύο αυτά αριστουργήματα που δοκίμασα στο τουρκικό Κουρδιστάν χρειάζονταν ένα post.

Πρώτο βράδυ στο Ντιγιάρμπακιρ και βλέπουμε ένα μαγαζί (Hacibaba Pastanesi) να φτιάχνει non-stop τεράστια ταψιά κιουνεφέ, ενώ ατελείωτες ουρές από ντόπιους περίμεναν να το γευτούν.
Δύο φορές το επισκεφτήκαμε, το κιουνεφέ του -παρότι ένα κλικ κατώτερο από εκείνο που είχα φάει κάποτε στη Ραμάλα της Παλαιστίνης- έφερνε δάκρυα στα μάτια. Κάποιοι το συνόδευαν με παγωτό, εμείς θεωρήσαμε ότι θα μείωνε την ένταση της γεύσης του μαστιχωτού τυριού και του ισορροπημένα σιροπιαστου φύλλου. Το τουρκικό τσάι βέβαια απαραίτητο.
View attachment 462675
Πρώτη μέρα στη Μάρντιν πάλι, σταματήσαμε κάπως τυχαία στου Γιακούμπ Εφέντη (Helvaci Yakub Efendi) για να δούμε τι στο καλό ήταν αυτό το γλυκό που έπαιρναν όλοι. Μια λεπτή στρώση παγωτό βανίλια κι από πάνω μια κολασμένη πάστα από κελυφωτό φιστίκι, της οποίας προσπαθούσαμε να διακρίνουμε τα συστατικά.
Εν τέλει επρόκειτο για σιμιγδαλένιο χαλβά, τον οποίο στην Τουρκία φτιάχνουν σε περισσότερες γεύσεις από εδώ.
Τέσσερις φορές επισκεφτήκαμε τον Εφέντη στις 3+ μέρες που μείναμε Μάρντιν, οι γεύσεις εξαιρετικές, το κελυφωτό φιστίκι ήταν σίγουρα ένας οργασμός των αισθήσεων.
View attachment 462676
View attachment 462677
Νομιζω ζαλιστηκα με αυτο το ποστ, θελω να τα γευτω ολα, χαζεψα κ στο σαιτ κ εχει κ εναν σιμιγδαλενιο με λευκη σοκολατα......
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.298
Μηνύματα
887.201
Μέλη
38.967
Νεότερο μέλος
plg-12

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom