Πολωνία Βρότσλαβ και Νότια Σιλεσία

Μηνύματα
25
Likes
108
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
IMG_20211003_093343_edited.jpg

Βρισκόμαστε σε roadtrip στην Πολωνία έχοντας αφήσει πίσω μας το Gdansk στα βόρεια της χώρας, κατευθυνόμαστε πλέον στον Νότο προς την περιοχή της Σιλεσίας και το Βρόστλαβ. Θα διανύσουμε 480 χλμ περίπου και θα χρειστούμε κοντά στις 6 ώρες χαλαρής οδήγησης. Η διαμονή μας κόστισε 87 € για δύο βράδια σε τοποθεσία κοντά στο κέντρο της πόλης. Στο δωμάτιό μας φτάσαμε αργά το απόγευμα και ομολογώ ότι οι πρώτες εικόνες που είχαμε από την πόλη αλλά και από το μέρος που θα μέναμε μας απογοήτευσαν αρχικά καθώς είδαμε μια λιγότερο τακτοποιημένη και καθαρή πόλη απ'ότι είχαμε συναντήσει μέχρι τώρα στην Πολωνία, σαν να ισχύει αυτή η διάκριση Βορρά και Νότου παντού! Ευτυχώς η άποψή μας θα αλλάξει στη συνέχεια. Χωρίς καθυστέρηση θα βγούμε να εξερευνήσουμε την πόλη, για άλλη μια φορά αφού έχει σκοτεινιάσει, και οδεύουμε προς το ιστορικό κέντρο της.
Η πόλη με περίπου 645.000 κατοίκους είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και σπουδαίο οικονομικό κέντρο της χώρας.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης λοιπόν είναι ουσιαστικά ένα περικυκλωμένο, από τον ποταμό Όντερ και κανάλια του, κομμάτι της πόλης ενώ υπάρχουν και νησίδες που συνδέονται με γέφυρες.
Εμείς θα περάσουμε τον ποταμό από την University bridge και οι πρώτες εικόνες θα αρχίσουν να μας αλλάζουν πλέον την αρχική άποψη που είχαμε για την πόλη.
IMG_20211002_191935.jpg

Αφού πλέον περάσαμε στη μεριά της παλιάς πόλης συνεχίσαμε προς την κεντρική πλατεία της. Περπατώντας προς εκεί μας έκαναν εντύπωση τα πολλά μικρά μπαράκια, και ο πάρα πολύς νέος κόσμος. Παντού βλέπαμε παρέες να κάθονται σε μαγαζιά ή σε πλατείες και παγκάκια, να πίνουν μπύρες και μουσική να ακούγεται από όλες τις κατευθύνσεις!! Αν μη τι άλλο ένα πολύ ζωντανό μέρος. Τελικώς φτάσαμε στην Αγορά (παλιά πλατεία) όπου θα θαυμάσουμε το παλιό Δημαρχείο, την καθολική εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, το άγαλμα του ποιητή Aleksander Fredro και γενικά την αρχιτεκτονική του χώρου.
2.jpg

1.jpg

'Επειτα από τη βόλτα μας στην πλατεία θα επιστρέψουμε βόρεια και προς τις νησίδες με σκοπό να περάσουμε τον ποταμό από άλλη γέφυρα και να επισκεφθούμε τον καθεδρικό ναό. Στις νησίδες υπάρχουν μαγαζιά ενώ και πάλι συναντήσαμε πολύ νέο κόσμο και μάλιστα πραγματοποιούταν και ένα υπαίθριο πάρτυ στην νησίδα slodowa αν θυμάμαι καλά. Μέσω της γέφυρας tumski θα περάσουμε στη μεριά του καθεδρικού ναού και του ναού Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι φαίνονται από μακρυά πολύ εντυπωσιακοί.
3.jpg

4.jpg

Το βράδυ μας θα κλείσει με pizza στο χέρι από τη vegan πιτσαρία kalapizza, η οποία ήταν πολύ νόστιμη και οικονομική - 8€ η ολόκληρη πίτσα - και για ποτό στο πλωτό μπάρ barbarka στη νησίδα slodowa με θέα και πάλι το καταπληκτικό κτίριο του παλατιού Cezarski. Αργότερα κατάλαβα επίσης και το ελληνικό ουσιαστικά λογοπαίγνιο του μπάρ (μπάρ βάρκα).
IMG_20211002_214504.jpg

Η ημέρα αυτή ήταν πολύ κουραστική, παραλίγο να εξελιχθεί σε φιάσκο αλλά στο τέλος της μας άφησε ικανοποιημένους και χαρούμενους. Επιστροφή στο δωμάτιο για ξεκούραση και το πρωί και πάλι θα επισκεφθούμε τη πόλη με το φώς της ημέρας.

Το παλιό δημαρχείο, που χτίστηκε μεταξύ 13ου και 16ου αιώνα και στεγάζει σήμερα το Μουσείο αστικής τέχνης, καθώς και ο Καθεδρικός Ναός του 13ου αιώνα, αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, αποτελούν κατά την άποψή μου δύο από τα ωραιότερα κτίρια - μνημεία που έχω δει έως τώρα.
Το πρωί λοιπόν και όπως θα διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες, τα πάντα δείχνουν πιο ζωηρά με έντονα εντυπωσιακά χρώματα κάτι που δεν φαινόταν το βράδυ καθώς ο μάλλον ατυχής φωτισμός τους κάλυπτε τα πάντα.
6.jpg

Στην πόλη εάν είστε παρατηρητικοί θα συναντήσετε διάσπαρτα αγαλματίδια νάνων σε εμφανή αλλά και απίθανα σημεία. Οι νάνοι αντιπροσωπεύουν την αντίσταση ουσιαστικά εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος κατά τη δεκαετία του 80'. Ο πρώτος τοποθετήθηκε το 2001 και έκτοτε έχουν κατακλύσει την πόλη διεγείροντας την περιέργεια των ντόπιων και των επισκεπτών να τους εντοπίσουν και να τους φωτογραφίσουν. Βρήκαμε και εμείς μερικούς!
11.jpg

Συνέχεια της περιήγησής μας περίπου στα ίδια μέρη με τη χτεσινοβραδυνή μας βόλτα έτσι ώστε να θαυμάσουμε τα αξιοθέατα και ημέρα, όπως ο Καθεδρικός Ναός, η γέφυρα tumski, τη νησίδα Piasek με τους Ναούς της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον Βοτανικό Κήπο και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

8.jpg

7.jpg

PIC_20211003_102106.jpeg

Δυστυχώς δεν επισκεφτήκαμε το Πανόραμα του Ρατσλαβίτσε (το ξεχάσαμε βασικά) μια Ροτόντα με πίνακα ζωγραφικής 360° του 1893, της μάχης του 1794 που έγινε μεταξύ Πολωνών και Ρωσίας με σκοπό την ανεξαρτητοποίησή των πρώτων από τους Τσάρους. Δυστυχώς ενώ κάποιες μάχες κερδήθηκαν για τους Πολωνούς η διαφορά δυνάμεων ήταν χαοτική με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί ιδιαίτερα η παρούσα κατάσταση κυριαρχίας των Ρώσων. Ωστόσο η μάχη αυτή ενέμπνευσε τους Πολωνούς για την συνέχιση του αγώνα τους για ανεξαρτησία με ηρωισμό και αυταπάρνηση.
Στη συνέχεια του ταξιδιού μας και διαμένοντας ακόμα στο Βρότσλαβ, θα μπούμε στο αυτοκίνητο και θα οδηγήσουμε στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Σιλεσίας κινούμενοι στα σύνορα Πολωνίας - Γερμανίας - Τσεχίας, με σκοπό να επισκεφτούμε μεσαιωνικά κάστρα και τις περίφημες ξύλινες εκκλησίες της περιοχής, ή τουλάχιστον όσες προλάβουμε!
Πρώτος σταθμός Δυτικά και σε απόσταση 2 ωρών από το Βρότσλαβ το Czocha Castle. Το κάστρο υπερυψωμένα χτισμένο στα μέσα του 13ου αιώνα στις όχθες της Λίμνης Lesnia του ποταμού Kwisa αποτελεί φανταστικό δείγμα μεσαιωνικού κάστρου, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση παρά τις διάφορες λεηλασίες ανά τους αιώνες, ενώ διαβάζοντας την ιστορία του αναφέρεται πως υπήρξε καταφύγιο διωγμένων Ελλήνων κατά των Ελληνικό Εμφύλιο!!!
IMG_20211003_135325_edited.jpg

Η τοποθεσία του είναι μαγική σε συνδυασμό με τη Λίμνη και το καταπράσινο τοπίο, υπάρχει πάρκινγκ ακριβώς απέναντι από την είσοδο του κάστρου, η είσοδος κοστίζει περίπου 5€ το άτομο για να μπορέσετε να επισκεφθείτε τα πάντα (μεγάλο μέρος του είναι επισκέψιμο δωρεάν), ενώ φυσικά λειτουργούν μουσείο, καφέ, εστιατόριο, πάγκοι με τοπικά προιόντα και σνακ, σουβενίρ αλλά και ξενοδοχείο για πραγματικά "μεσαιωνική" διαμονή!!!
IMG_20211003_141944.jpg

10.jpg

9.jpg

Να θυμάστε ότι τα ΣΚ οι Πολωνοί αρέσκονται στο να επισκέπτονται την εξοχή και τα μνημεία της χώρας τους οπότε να περιμένετε αρκετό κόσμο!!
Μετά το Czocha θα κατευθυνθούμε στην κωμόπολη Jawor όπου θα επισκεφτούμε την ξύλινη Ευαγγελική Εκκλησία της Ειρήνης, χτισμένη μεταξύ 1654 και 1655, αποτελεί την μεγαλύτερη τέτοιας συγκεκριμένης μεθόδου κατασκευής Εκκλησίας στην Ευρώπη και μνημείο UNESCO μαζί με την αντίστοιχη στο Świdnica (περιοχή λίγο πιο Ανατολικά του Jawor).
12.jpg

Η διαδρομή στην συγκεκριμένη περιοχή της Πολωνίας είναι μοναδική σε επαρχιακό δρόμο με φοβερά δάση και βλάστηση, ποταμούς, γραφικά χωριά και συνεχή επαφή με τη φύση…μία απολαυστική διαδρομή πραγματικά.
Η εκκλησία βρίσκεται στην αρχή της πόλης, είναι περίκλειστη με κάγκελα και διαθέτει πύλη και εσωτερικό πάρκινγκ περιορισμένων θέσεων. Βέβαια όταν φτάσαμε νωρίς απόγευμα δεν υπήρχε σχεδόν κανείς. Στην είσοδο υπάρχει γκισέ που πληρώνεις εισιτήριο περίπου 3€ και υπάρχει φωνητική ξενάγηση σε διάφορες γλώσσες από ηχεία (όχι ελληνικά φυσικά).
13.jpg

Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι εντυπωσιακό, ξύλινο με μοναδικές αγιογραφίες και απεικονίσεις σε ζωηρά πλούσια χρώματα, διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Ακούγοντας την αφήγηση αποκαλύπτεται και η σπουδαία της ιστορία αλλά και πόσο σημαντική υπήρξε κατά τον παρελθόν. Σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα της στο ίντερνετ.

14.jpg

Επόμενος σταθμός 40 χλμ. Νοτιοανατολικά του Jawor και το ρομαντικό κάστρο Ksiaz. Χτισμένο στα τέλη του 12ου αιώνα το κάστρο άλλαξε πολλές φορές χέρια, προσθήκες κατασκευάστηκαν, καταστράφηκε κατά τον Β΄ΠΠ, ανακατασκευάστηκε πλήρως και πλέον αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κάστρα της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης.
91c79b_4c385a93f6cb4882855cd0556a438d98~mv2.jpg

Δυστυχώς την ώρα της επίσκεψής μας δεν υπήρχε δυνατότητα ξενάγησης οπότε θα περιοριστούμε μόνο στους ανοιχτούς ελεύθερους χώρους που όμως μαρτυρούν την συνολική ομορφιά του συγκεκριμένου κάστρου. Για την ιστορία του κάστρου και για να το επισκεφτεί κανείς (e-ticket, ωράρια, πληροφορίες κτλ.) υπάρχει λεπτομερέστατη και πολύ καλοφτιαγμένη ιστοσελίδα.
15.jpg

Αργά απόγευμα πλέον στα πανέμορφα δάση της Νοτιοδυτικής Πολωνίας θα ακυρώσουμε τον επόμενο σταθμό μας ο οποίος θα ήταν το κάστρο Moszna και αποφασίζουμε να επιστρέψουμε στη βάση μας στο Wroclaw, και ξαφνικά εκεί που ελέγχω το gps στο αυτοκίνητο ανακαλύπτω πως υπάρχει μία τρομερή κίνηση στους επαρχιακούς δρόμους (όταν λέω επαρχιακούς το εννοώ, δύο λωρίδες μέσα από δάση και χωράφια). Ακολουθώντας τον πλοηγό έκανα άπειρες παρακάμψεις βγαίνοντας για ένα περίεργο λόγο συνεχώς σε απέραντα χωράφια με καλαμπόκια, ενώ ποτέ δεν κατάφερα να ξεφύγω από την κίνηση. Τελικώς, βράδυ πλέον, και αφού για μία διαδρομή περίπου 80 χλμ. κάναμε 2,5 ώρες επιστρέψαμε Wroclaw. Την κίνηση θα την αποδώσω στην ημέρα (Κυριακή) και στο γεγονός ότι προφανώς οι ντόπιοι τις αργίες τους τις εκμεταλλεύονται με το να επισκέπτονται τα πάρα πολλά ιστορικά μνημεία της συγκεκριμένης περιοχής καθώς και τα πολλά προστατευόμενα πάρκα της.
Σιλεσία λοιπόν, στο τριεθνές Πολωνίας Τσεχίας Γερμανίας, πανέμορφα κάστρα, μαγευτική φύση με το πνεύμα της άλλοτε Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διάχυτο παντού. Επόμενος και τελευταίος σταθμός η διάσημη Κρακοβία.
 

Attachments

  • 402,5 KB Προβολές: 0

connosp

Member
Μηνύματα
398
Likes
868
View attachment 461045
Βρισκόμαστε σε roadtrip στην Πολωνία έχοντας αφήσει πίσω μας το Gdansk στα βόρεια της χώρας, κατευθυνόμαστε πλέον στον Νότο προς την περιοχή της Σιλεσίας και το Βρόστλαβ. Θα διανύσουμε 480 χλμ περίπου και θα χρειστούμε κοντά στις 6 ώρες χαλαρής οδήγησης. Η διαμονή μας κόστισε 87 € για δύο βράδια σε τοποθεσία κοντά στο κέντρο της πόλης. Στο δωμάτιό μας φτάσαμε αργά το απόγευμα και ομολογώ ότι οι πρώτες εικόνες που είχαμε από την πόλη αλλά και από το μέρος που θα μέναμε μας απογοήτευσαν αρχικά καθώς είδαμε μια λιγότερο τακτοποιημένη και καθαρή πόλη απ'ότι είχαμε συναντήσει μέχρι τώρα στην Πολωνία, σαν να ισχύει αυτή η διάκριση Βορρά και Νότου παντού! Ευτυχώς η άποψή μας θα αλλάξει στη συνέχεια. Χωρίς καθυστέρηση θα βγούμε να εξερευνήσουμε την πόλη, για άλλη μια φορά αφού έχει σκοτεινιάσει, και οδεύουμε προς το ιστορικό κέντρο της.
Η πόλη με περίπου 645.000 κατοίκους είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και σπουδαίο οικονομικό κέντρο της χώρας.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης λοιπόν είναι ουσιαστικά ένα περικυκλωμένο, από τον ποταμό Όντερ και κανάλια του, κομμάτι της πόλης ενώ υπάρχουν και νησίδες που συνδέονται με γέφυρες.
Εμείς θα περάσουμε τον ποταμό από την University bridge και οι πρώτες εικόνες θα αρχίσουν να μας αλλάζουν πλέον την αρχική άποψη που είχαμε για την πόλη.
View attachment 461047
Αφού πλέον περάσαμε στη μεριά της παλιάς πόλης συνεχίσαμε προς την κεντρική πλατεία της. Περπατώντας προς εκεί μας έκαναν εντύπωση τα πολλά μικρά μπαράκια, και ο πάρα πολύς νέος κόσμος. Παντού βλέπαμε παρέες να κάθονται σε μαγαζιά ή σε πλατείες και παγκάκια, να πίνουν μπύρες και μουσική να ακούγεται από όλες τις κατευθύνσεις!! Αν μη τι άλλο ένα πολύ ζωντανό μέρος. Τελικώς φτάσαμε στην Αγορά (παλιά πλατεία) όπου θα θαυμάσουμε το παλιό Δημαρχείο, την καθολική εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, το άγαλμα του ποιητή Aleksander Fredro και γενικά την αρχιτεκτονική του χώρου.
View attachment 461049

View attachment 461050
'Επειτα από τη βόλτα μας στην πλατεία θα επιστρέψουμε βόρεια και προς τις νησίδες με σκοπό να περάσουμε τον ποταμό από άλλη γέφυρα και να επισκεφθούμε τον καθεδρικό ναό. Στις νησίδες υπάρχουν μαγαζιά ενώ και πάλι συναντήσαμε πολύ νέο κόσμο και μάλιστα πραγματοποιούταν και ένα υπαίθριο πάρτυ στην νησίδα slodowa αν θυμάμαι καλά. Μέσω της γέφυρας tumski θα περάσουμε στη μεριά του καθεδρικού ναού και του ναού Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι φαίνονται από μακρυά πολύ εντυπωσιακοί.
View attachment 461051

View attachment 461052
Το βράδυ μας θα κλείσει με pizza στο χέρι από τη vegan πιτσαρία kalapizza, η οποία ήταν πολύ νόστιμη και οικονομική - 8€ η ολόκληρη πίτσα - και για ποτό στο πλωτό μπάρ barbarka στη νησίδα slodowa με θέα και πάλι το καταπληκτικό κτίριο του παλατιού Cezarski. Αργότερα κατάλαβα επίσης και το ελληνικό ουσιαστικά λογοπαίγνιο του μπάρ (μπάρ βάρκα).
View attachment 461053
Η ημέρα αυτή ήταν πολύ κουραστική, παραλίγο να εξελιχθεί σε φιάσκο αλλά στο τέλος της μας άφησε ικανοποιημένους και χαρούμενους. Επιστροφή στο δωμάτιο για ξεκούραση και το πρωί και πάλι θα επισκεφθούμε τη πόλη με το φώς της ημέρας.

Το παλιό δημαρχείο, που χτίστηκε μεταξύ 13ου και 16ου αιώνα και στεγάζει σήμερα το Μουσείο αστικής τέχνης, καθώς και ο Καθεδρικός Ναός του 13ου αιώνα, αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, αποτελούν κατά την άποψή μου δύο από τα ωραιότερα κτίρια - μνημεία που έχω δει έως τώρα.
Το πρωί λοιπόν και όπως θα διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες, τα πάντα δείχνουν πιο ζωηρά με έντονα εντυπωσιακά χρώματα κάτι που δεν φαινόταν το βράδυ καθώς ο μάλλον ατυχής φωτισμός τους κάλυπτε τα πάντα.
View attachment 461055
Στην πόλη εάν είστε παρατηρητικοί θα συναντήσετε διάσπαρτα αγαλματίδια νάνων σε εμφανή αλλά και απίθανα σημεία. Οι νάνοι αντιπροσωπεύουν την αντίσταση ουσιαστικά εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος κατά τη δεκαετία του 80'. Ο πρώτος τοποθετήθηκε το 2001 και έκτοτε έχουν κατακλύσει την πόλη διεγείροντας την περιέργεια των ντόπιων και των επισκεπτών να τους εντοπίσουν και να τους φωτογραφίσουν. Βρήκαμε και εμείς μερικούς!
View attachment 461056
Συνέχεια της περιήγησής μας περίπου στα ίδια μέρη με τη χτεσινοβραδυνή μας βόλτα έτσι ώστε να θαυμάσουμε τα αξιοθέατα και ημέρα, όπως ο Καθεδρικός Ναός, η γέφυρα tumski, τη νησίδα Piasek με τους Ναούς της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον Βοτανικό Κήπο και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

View attachment 461057
View attachment 461058
View attachment 461059
Δυστυχώς δεν επισκεφτήκαμε το Πανόραμα του Ρατσλαβίτσε (το ξεχάσαμε βασικά) μια Ροτόντα με πίνακα ζωγραφικής 360° του 1893, της μάχης του 1794 που έγινε μεταξύ Πολωνών και Ρωσίας με σκοπό την ανεξαρτητοποίησή των πρώτων από τους Τσάρους. Δυστυχώς ενώ κάποιες μάχες κερδήθηκαν για τους Πολωνούς η διαφορά δυνάμεων ήταν χαοτική με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί ιδιαίτερα η παρούσα κατάσταση κυριαρχίας των Ρώσων. Ωστόσο η μάχη αυτή ενέμπνευσε τους Πολωνούς για την συνέχιση του αγώνα τους για ανεξαρτησία με ηρωισμό και αυταπάρνηση.
Στη συνέχεια του ταξιδιού μας και διαμένοντας ακόμα στο Βρότσλαβ, θα μπούμε στο αυτοκίνητο και θα οδηγήσουμε στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Σιλεσίας κινούμενοι στα σύνορα Πολωνίας - Γερμανίας - Τσεχίας, με σκοπό να επισκεφτούμε μεσαιωνικά κάστρα και τις περίφημες ξύλινες εκκλησίες της περιοχής, ή τουλάχιστον όσες προλάβουμε!
Πρώτος σταθμός Δυτικά και σε απόσταση 2 ωρών από το Βρότσλαβ το Czocha Castle. Το κάστρο υπερυψωμένα χτισμένο στα μέσα του 13ου αιώνα στις όχθες της Λίμνης Lesnia του ποταμού Kwisa αποτελεί φανταστικό δείγμα μεσαιωνικού κάστρου, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση παρά τις διάφορες λεηλασίες ανά τους αιώνες, ενώ διαβάζοντας την ιστορία του αναφέρεται πως υπήρξε καταφύγιο διωγμένων Ελλήνων κατά των Ελληνικό Εμφύλιο!!!
View attachment 461060
Η τοποθεσία του είναι μαγική σε συνδυασμό με τη Λίμνη και το καταπράσινο τοπίο, υπάρχει πάρκινγκ ακριβώς απέναντι από την είσοδο του κάστρου, η είσοδος κοστίζει περίπου 5€ το άτομο για να μπορέσετε να επισκεφθείτε τα πάντα (μεγάλο μέρος του είναι επισκέψιμο δωρεάν), ενώ φυσικά λειτουργούν μουσείο, καφέ, εστιατόριο, πάγκοι με τοπικά προιόντα και σνακ, σουβενίρ αλλά και ξενοδοχείο για πραγματικά "μεσαιωνική" διαμονή!!!
View attachment 461061

View attachment 461062
View attachment 461063
Να θυμάστε ότι τα ΣΚ οι Πολωνοί αρέσκονται στο να επισκέπτονται την εξοχή και τα μνημεία της χώρας τους οπότε να περιμένετε αρκετό κόσμο!!
Μετά το Czocha θα κατευθυνθούμε στην κωμόπολη Jawor όπου θα επισκεφτούμε την ξύλινη Ευαγγελική Εκκλησία της Ειρήνης, χτισμένη μεταξύ 1654 και 1655, αποτελεί την μεγαλύτερη τέτοιας συγκεκριμένης μεθόδου κατασκευής Εκκλησίας στην Ευρώπη και μνημείο UNESCO μαζί με την αντίστοιχη στο Świdnica (περιοχή λίγο πιο Ανατολικά του Jawor).
View attachment 461064
Η διαδρομή στην συγκεκριμένη περιοχή της Πολωνίας είναι μοναδική σε επαρχιακό δρόμο με φοβερά δάση και βλάστηση, ποταμούς, γραφικά χωριά και συνεχή επαφή με τη φύση…μία απολαυστική διαδρομή πραγματικά.
Η εκκλησία βρίσκεται στην αρχή της πόλης, είναι περίκλειστη με κάγκελα και διαθέτει πύλη και εσωτερικό πάρκινγκ περιορισμένων θέσεων. Βέβαια όταν φτάσαμε νωρίς απόγευμα δεν υπήρχε σχεδόν κανείς. Στην είσοδο υπάρχει γκισέ που πληρώνεις εισιτήριο περίπου 3€ και υπάρχει φωνητική ξενάγηση σε διάφορες γλώσσες από ηχεία (όχι ελληνικά φυσικά).
View attachment 461066
Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι εντυπωσιακό, ξύλινο με μοναδικές αγιογραφίες και απεικονίσεις σε ζωηρά πλούσια χρώματα, διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Ακούγοντας την αφήγηση αποκαλύπτεται και η σπουδαία της ιστορία αλλά και πόσο σημαντική υπήρξε κατά τον παρελθόν. Σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα της στο ίντερνετ.

View attachment 461067
Επόμενος σταθμός 40 χλμ. Νοτιοανατολικά του Jawor και το ρομαντικό κάστρο Ksiaz. Χτισμένο στα τέλη του 12ου αιώνα το κάστρο άλλαξε πολλές φορές χέρια, προσθήκες κατασκευάστηκαν, καταστράφηκε κατά τον Β΄ΠΠ, ανακατασκευάστηκε πλήρως και πλέον αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κάστρα της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης.
View attachment 461069
Δυστυχώς την ώρα της επίσκεψής μας δεν υπήρχε δυνατότητα ξενάγησης οπότε θα περιοριστούμε μόνο στους ανοιχτούς ελεύθερους χώρους που όμως μαρτυρούν την συνολική ομορφιά του συγκεκριμένου κάστρου. Για την ιστορία του κάστρου και για να το επισκεφτεί κανείς (e-ticket, ωράρια, πληροφορίες κτλ.) υπάρχει λεπτομερέστατη και πολύ καλοφτιαγμένη ιστοσελίδα.
View attachment 461070
Αργά απόγευμα πλέον στα πανέμορφα δάση της Νοτιοδυτικής Πολωνίας θα ακυρώσουμε τον επόμενο σταθμό μας ο οποίος θα ήταν το κάστρο Moszna και αποφασίζουμε να επιστρέψουμε στη βάση μας στο Wroclaw, και ξαφνικά εκεί που ελέγχω το gps στο αυτοκίνητο ανακαλύπτω πως υπάρχει μία τρομερή κίνηση στους επαρχιακούς δρόμους (όταν λέω επαρχιακούς το εννοώ, δύο λωρίδες μέσα από δάση και χωράφια). Ακολουθώντας τον πλοηγό έκανα άπειρες παρακάμψεις βγαίνοντας για ένα περίεργο λόγο συνεχώς σε απέραντα χωράφια με καλαμπόκια, ενώ ποτέ δεν κατάφερα να ξεφύγω από την κίνηση. Τελικώς, βράδυ πλέον, και αφού για μία διαδρομή περίπου 80 χλμ. κάναμε 2,5 ώρες επιστρέψαμε Wroclaw. Την κίνηση θα την αποδώσω στην ημέρα (Κυριακή) και στο γεγονός ότι προφανώς οι ντόπιοι τις αργίες τους τις εκμεταλλεύονται με το να επισκέπτονται τα πάρα πολλά ιστορικά μνημεία της συγκεκριμένης περιοχής καθώς και τα πολλά προστατευόμενα πάρκα της.
Σιλεσία λοιπόν, στο τριεθνές Πολωνίας Τσεχίας Γερμανίας, πανέμορφα κάστρα, μαγευτική φύση με το πνεύμα της άλλοτε Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διάχυτο παντού. Επόμενος και τελευταίος σταθμός η διάσημη Κρακοβία.
Περιμένω την συνέχεια γιατί θα κάνω κάτι αντίστοιχο το Ιούλιο!!!!
 
Μηνύματα
25
Likes
108
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
Περιμένω την συνέχεια γιατί θα κάνω κάτι αντίστοιχο το Ιούλιο!!!!
Ω φανταστικά θα σου αρέσει πολύ στη Πολωνία. Υπάρχει συνέχεια σε Κρακοβία και αρχικά πριν το Γκτανσκ σε Βαρσοβία.Θα τα ανεβάσω σύντομα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.263
Μηνύματα
885.468
Μέλη
38.941
Νεότερο μέλος
doremmy

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom