Η Τουρκία είναι ένας οικείος προορισμός για τους Έλληνες ταξιδιώτες, τόσο λόγω εγγύτητας, όσο και λόγω της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και σύγχρονης, που «ξεχειλίζει» σε διάφορα σημεία της γειτονικής χώρας. Λίγοι ωστόσο σκέφτονται να κάνουν την Τουρκία το φόντο ενός ρομαντικού ταξιδιού, κι αυτό είναι μέγα λάθος…
- Όρος Νεμρούτ
Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το όρος Νεμρούτ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, είναι μαγικό. Ταφικό μνημείο και ιερό του βασιλιά Αντίοχου της Κομμαγηνής, κάθε άλλο παρά ασυγκίνητοι θα μείνετε από το γιγαντιαίο άγαλμα και τον ύψους 45 μέτρων τύμβο.
Την αυγή, το τοπίο φωτίζεται ολόπλευρα, δίνοντας στην εικόνα του Νεμρούτ μια εκθαμβωτική ομορφιά. Για διαμονή, επιλέξτε την κοντινή Μαλάτεια (γνωστή και ως Μελατινή), με πολλά αξιόλογα καταλύματα και εύκολα προσβάσιμη με αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη.
- Καλέκοε (Σίμηνα)
Ζευγάρια τα οποία δεν θέλουν …πολλά – πολλά με τον υπόλοιπο κόσμο και ζητούν μια γλυκιά «απομόνωση», μπορούν να επιλέξουν το παραλιακό χωριό Καλέκοε ή αλλιώς την αρχαία Σίμηνα, στην Αττάλεια, στο μεσογειακό νοτιοδυτικό κομμάτι της Τουρκίας.
Για να φτάσετε πρέπει να περάσετε από …χωματόδρομο ή να χρησιμοποιήσετε βαρκούλα, γεγονός που εγγυάται την πολυπόθητη γαλήνη την οποία ζητάτε.
Τα σπιτάκια, τα μικρά καφενεδάκια και τα καταλύματα του Καλέκοε βρίσκονται όλα σε ένα τοπίο γεμάτο ελιές, στη σκιά ενός πανέμορφου βυζαντινού κάστρου και μιας πέτρινης σαρκοφάγου που αποτελεί κληρονομιά του πολιτισμού των αρχαίων Λυκίων κατοίκων της περιοχής.
Ακριβώς απέναντι από το Καλέκοε, βρίσκεται το γραφικό νησάκι Δολίχη, που σήμερα ονομάζεται Κέκοβα.
- Άσσος
Απέναντι από τη Λέσβο, ο Άσσος έχει ως «στολίδι» τον αρχαίο ναό της Αθηνάς. Θεωρείται ένα από τα πλέον ξεχωριστά χωριά ολόκληρης της Τουρκίας. Η ομορφιά της γύρω περιοχής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης μέρους του έργου του Αριστοτέλη.
Ο Άσσος, γεμάτος σπίτια κτισμένα με πέτρα σε χρώμα βαθύ κόκκινο, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε καταλύματα για τους επισκέπτες, κοιτάζει από ψηλά το Αιγαίο Πέλαγος και είναι σε απόσταση «βολής» από την Κωνσταντινούπολη.
Επισκεφθείτε το Αρχαίο Θέατρο του Άσσου και το βράδυ, πηγαίνετε μία βόλτα από το παλιό λιμάνι για να γευτείτε εκλεκτό ψάρι στις τοπικές ταβέρνες.
- Σιρίντζε (Κιρκιντζές)
Κρυμμένος ανάμεσα στους λόφους της επαρχίας της Σμύρνης βρίσκεται ο Κιρκιντζές, το σημερινό Σιρίντζε. Ο μύθος λέει ότι οι κάτοικοί του το ονόμασαν αρχικά «άσχημο» στα τουρκικά, για να κρύψουν την ομορφιά του τόπου τους και να την κρατήσουν μονάχα για τους ίδιους.
Όμως, η αλήθεια τελικά έγινε γνωστή κι έτσι το σημερινό του όνομα σημαίνει «όμορφο», ονομασία σαφώς πιο ταιριαστή.
Εγκαταλελειμμένο μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923, το Σιρίντζε με τα ξύλινα και καλυμμένα με λευκή μαρμαροκονία σπιτάκια του είναι πλέον ένας ζηλευτός τουριστικός προορισμός.
Διάφοροι μύθοι, όπως ότι αποτελεί τον γενέθλιο τόπο της θεάς Αρτέμιδος ή και τον τόπο από τον οποίο η Παναγία αναλήφθηκε στους ουρανούς, έχουν καταστήσει το χωριό πόλο έλξης διάφορων επισκεπτών. Για τα ζευγάρια, τα στενά ημιφωτισμένα σοκάκια, οι ελιές και οι ροδακινιές, τα αμπέλια και τα σπιτικά κρασιά αποτελούν πόλο έλξης όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα, κατά τον οποίο, αν είστε τυχεροί, θα «πετύχετε» το Σιρίντζε και στα λευκά του, καλυμμένο με χιόνι.
- Σίδη
Μία από τις γνωστότερες ρομαντικές στιγμές της ιστορίας τηες αρχαιότητας έλαβε χώρα στη Σίδη της σημερινής νότιας Τουρκίας. Ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Αντώνιος έκανε δώρο στην ερωμένη του, τη βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα, τον τοπικό ναό του Απόλλωνα για να της εκφράσει τα αισθήματά του, το 41 π.Χ., όταν και γνωρίστηκαν. Σήμερα, τα ερείπια του ναού της Σίδης στέκονται με λαμπρότητα πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα και την αχανή αμμουδιά της. Η πόλη διαθέτει αρχαίο αμφιθέατρο 20.000 θέσεων, αλλά και πλούσια σύγχρονη ζωή, με εστιατόρια και μπαρ. Ο ερωτισμός που γεννήθηκε ανάμεσα στον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στον συγκεκριμένο τόπο μπορεί να αποτελέσει… οδηγό και για εσάς.