Μακριά από τα γνωστά μονοπάτια του τουρισμού, κρύβεται ένας κόσμος από εμπειρίες και ανακαλύψεις, είτε πρόκειται για έναν προορισμό και τους ανθρώπους του, είτε για τις πιο όμορφες και δημιουργικές πλευρές του εαυτού μας. Όσοι έχουν πραγματοποιήσει ένα ταξίδι αλληλεγγύης θα συμφωνήσουν ότι ο εθελοντισμός είναι ο πιό όμορφος τρόπος για να γνωρίσεις έναν τόπο, συμβάλλοντας παραγωγικά με την ενέργεια, τις γνώσεις και την καλή σου διάθεση στις συλλογικές προσπάθειες ανθρώπων από όλο τον κόσμο, για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.
Με προγράμματα προσαρμοσμένα για κάθε τύπο ταξιδιώτη, οι επιλογές σε δραστηριότητες, προορισμούς και δράσεις για ταξίδια εθελοντισμού είναι πραγματικά αμέτρητες.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντικών δράσεων για όσους επιθυμούν να ανταλλάξουν την ξεκούραση με την συνεισφορά, με τακτικά προγράμματα περιβαλλοντολογικής και πολιτιστικής προστασίας αλλά και με σύγχρονα ζητήματα όπως το προσφυγικό. Από τον σύλλογο προστασίας για την θαλάσσια χελώνα ΑΡΧΕΛΩΝ, την φιλοζωική και περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους» από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, την Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ μέχρι το καθάρισμα των ακτών, την κατασκευή μιας παιδικής χαράς ή την διεξαγωγή μιας τοπικής γιορτής σε συνεργασία με τον δήμο ή μια ομάδα της κοινότητας, η χώρα μας σήμερα υποδέχεται εθελοντές από κάθε γωνιά του κόσμου.
Αντίστοιχα, τα προγράμματα του εξωτερικού δίνουν την δυνατότητα να προσφέρεις γνωρίζοντας παράλληλα άλλες χώρες, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Η πλατφόρμα ΕΛΙΞ δημοσιεύει συνεχώς καινούργιες εθελοντικές δράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, εστιάζοντας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως ενδεικτικά το περιβάλλον, η αρχαιολογία, κοινωνικά προγράμματα, ενασχόληση με παιδιά ή ηλικιωμένους, εκπαίδευση, συμμετοχή σε φεστιβάλ, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και πολλούς ακόμη. Επίσης πρόσφατα δυο «δικά μας» παιδιά, ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα, ορμώμενοι από τις δικές τους εθελοντικές εμπειρίες στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, ξεκίνησαν το My Quest και οργανώνουν ταξίδια αλληλόδρασης. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει αποστολές με εθελοντικές ομάδες από την Ελλάδα στην κοινότητα Takure η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές στον μεγάλο σεισμό του Νεπάλ το 2015 αλλά και στην ενδοχώρα της Τανζανίας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των άγριων ζώων μέσω της οργάνωσης SANA (Saving Africa’s Nature) με ιδρυτή τον Κώστα Κουκούλη.
«Μα καλά, στις διακοπές σου θα πας εκεί για να δουλέψεις;»
Αυτή είναι σίγουρα η πρώτη ερώτηση που θα αντιμετωπίσει ένας εν δυνάμει εθελοντής. Όταν όμως αντιληφθούμε ότι η προσφορά δεν αποτελεί εργασία και η ανταμοιβή για τους κόπους του εθελοντή είναι μια αξία πολύ πιο πολύτιμη από τα χρήματα, τότε θα καταλάβουμε γιατί αυτή η εμπειρία αυτή, τόσο γεμάτη χαμόγελα, φιλίες, συγκίνηση, αγάπη και αλληλεγγύη, θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στην μνήμη μας.
*Σήμερα 5 Δεκεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου.