Οι πυραμίδες είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις κατασκευές. Από την Αίγυπτο μέχρι το Μεξικό, υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί, οι οποίοι ενώ δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, δημιούργησαν τέτοια κτίσματα. Δεκάδες είναι οι υποθέσεις ως προς την κατασκευή τους, αν και το μόνο που είναι γνωστό με βεβαιότητα είναι ότι δεν κατασκευάστηκαν όλες με τον ίδιο τρόπο και ούτε για τον ίδιο σκοπό.
Η πιο κρυμμένη πυραμίδα βρίσκεται στη Σαμόα, στην Πολυνησία. Εκεί δεν ακούγεται θόρυβος, ίσως μόνο το τραγούδι κάποιου απομακρυσμένου εντόμου και ο ήχος του ανέμου καθώς περνά ανάμεσα φύλλα των δέντρων. Η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που είναι αδύνατο να ξέρεις πού βρίσκεσαι. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα τεράστια δάση που καλύπτουν το νησί, βρίσκεται και η παλαιότερη και μεγαλύτερη δομή στην Πολυνησία: το Pulemelei Mound.
Αυτή η πυραμίδα είναι χτισμένη με πέτρες βασάλτη και έχει ύψος περίπου 12 μέτρων στο νότιο άκρο και 7 στο βόρειο. Οι ανασκαφές (η χαρτογράφησή της άρχισε το 1965) αποκάλυψαν ότι πιθανώς χτίστηκε μεταξύ του 1100 και του 1400 και ότι σταμάτησε να χρησιμοποιείται, για άγνωστους λόγους, μεταξύ 1700 – 1800.
Δεν είναι γνωστό αν η πυραμίδα ανεγέρθηκε για τελετουργικές τελετές ή εάν χρησιμοποιήθηκε για ένα περίεργο άθλημα: το κυνήγι περιστεριών. Όταν ξεκίνησε η ανασκαφή στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε λειτουργεί για τελετουργικούς σκοπούς, καθώς θα μπορούσαν να γίνονται θρησκευτικές τελετές στη βάση της πυραμίδας. Ωστόσο πολλοί ντόπιοι φαίνεται να έχουν και άλλες ιδέες, με πολλούς να πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως τόπος συνάντησης για το κυνήγι πουλιών.
Στη δεκαετία του ’70 οι μελέτες κατέγραψαν 3.000 στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των φραχτών από πέτρα, των δρόμων και των φούρνων από λάσπη. Το αρχαιολογικό έργο που πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2002-2004 είχε ως σκοπό την κατανόηση της χρονολογίας της πυραμίδας και της σχέσης της με την προέλευση και την ανάπτυξη των πολυεθνικών αρχηγών της Σαμόα. Τέλος, η χαρτογράφηση με λέιζερ βοήθησε τους ερευνητές να αποκαλύψουν ένα τεράστιο δίκτυο ερειπίων κάτω από τη βάση, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ένας ολόκληρος θαμμένος οικισμός. Η αποκάλυψη του οικισμού υποδηλώνει ότι η πυραμίδα είχε έναν σημαντικό τελετουργικό σκοπό, ίσως να λάτρευαν εκεί πολλαπλές θεότητες. Όσον αφορά το κυνήγι των περιστεριών, οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι πιθανότατα όντως λάμβανε χώρα, καθώς τα πουλιά έτρωγαν τα φρούτα, τα οποία ήταν εδέσματα που προορίζονταν για τους αρχηγούς των χωριών. Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή, αλλά ουδείς ήξερε ότι η πυραμίδα ήταν εκεί μέχρι να ξεκινήσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές.
Η Σαμόα είναι διαφορετική και δεν είναι ακόμη δυνατό να γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο τα κτίρια αυτά σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται περίπου 200 ή 300 χρόνια πριν. Ωστόσο, οι αρχαιολογικές ανασκαφές θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό στο μέλλον. Το νησιωτικό κράτος της Πολυνησίας συνεχίζει να παραμένει ένας επίγειος παράδεισος, που ανάμεσα στα πυκνά δάση του, κρύβονται μυστήρια, μύθοι και ήχοι παλιών πολιτισμών. Αν ονειρεύεστε ένα ταξίδι στη Σαμόα, αλλά σας λείπουν τα χρήματα, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο στοίχημα. Μπείτε στο NoviBet live στοίχημα και αφήστε τις ποδοσφαιρικές σας γνώσεις να αποφέρουν καρπούς!
*Προσοχή ο τζόγος είναι εθιστικός. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για απεξάρτηση επικοινωνήστε με το ΚΕΘΕΑ στο 1114.