Η εξερεύνηση της μαύρης ηπείρου αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς ταξιδιώτες και η Τανζανία είναι ίσως η πιο εύκολη εισαγωγή για μια πρώτη επαφή με τις ιδιαιτερότητες και την μοναδικότητα της. Μία από τις ομορφότερες χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το εξωτικό τοπίο της Ζανζιβάρης, την επαφή με άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, την γνωριμία με την φυλή των Μασάϊ, την κατάκτηση του Κιλιμάτζαρου αλλά κυρίως να βιώσει μέσα από όλες τις αισθήσεις του τι πραγματικά σημαίνει Αφρική!
Visa on arrival
Όταν προσγειωθούμε στην Τανζανία θα χρειαστεί να βγάλουμε visa on arrival εντός του αεροδρομίου για την είσοδο μας στην χώρα, πριν παραλάβουμε τις βαλίτσες μας. Χρειαζόμαστε το διαβατήριο μας να είναι ενεργό και να διαθέτει τουλάχιστον 6 μήνες πριν την λήξη του, να συμπληρώσουμε την φόρμα με τα στοιχεία μας και 50 δολάρια ανά άτομο για την έκδοση της βίζας, τα οποία θα πρέπει να τα έχουμε προμηθευτεί εκ των προτέρων. Στο passport control θα πάρουν τα δαχτυλικά μας αποτυπώματα και θα σφραγίσουν τα διαβατήρια μας. Αν προσγειωθούμε στο Νταρ Ελ Σαλάμ και έχουμε ανταπόκριση για κάποια εσωτερική πτήση προς Αρούσα ή Ζανζιβάρη, το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τις εσωτερικές πτήσεις βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά από τον διεθνή αερολιμένα και μπορούμε να φτάσουμε είτε με τα πόδια αν είναι μέρα είτε με ταξί (~ άλλα 5 δολάρια).
Υγεία και προστασία
Πριν κλείσουμε το ταξίδι μας για την πιο μαγευτική χώρα της Αφρικανικής ηπείρου, οφείλουμε να συμβουλευτούμε την λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ ανάλογα με το πρόγραμμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε και τον χρόνο παραμονής μας στην χώρα. Η Τανζανία ανήκει στις μη ενδημικές χώρες για κίτρινο πυρετό, όμως σε περίπτωση που έχουμε περάσει πάνω από 12 ώρες σε μια ενδημική όπως για παράδειγμα στην Κένυα, για την είσοδο μας είναι απαραίτητη η πιστοποίηση εμβολιασμού. Σίγουρα απολύτως απαραίτητο σε κάθε περίπτωση είναι ένα αντικουνουπικό με μεγάλη περιεκτικότητα σε DEET το οποίο μας προστατεύει από τα κουνούπια αλλά και κάθε είδους έντομα που μπορεί να συναντήσουμε, καθώς και ένα υψηλότατης προστασίας αντιηλιακό, κατά προτίμηση φαρμακευτικό. Τέλος κυρίες μου, επειδή τα είδη γυναικείας υγιεινής είναι λιγάκι διαφορετικά από τα δικά μας, φροντίστε να έχετε μαζί τα απαραίτητα σύνεργα για εκείνες τις ημέρες του μήνα.
Μετρητά και δολάρια
Τα δολάρια είναι παντού αποδεκτά και απαραίτητα για τις συναλλαγές μας, καθώς τα ευρώ δεν τα δέχονται εύκολα. Αντίστοιχα μπορούμε να κάνουμε κάποιο συνάλλαγμα στην τράπεζα ή σε κάποιο ανταλλακτήριο, σε Τανζανικά σελίνια για τις μικρές μας αγορές στα τοπικά καταστήματα, αλλά για τις πιο ακριβές συναλλαγές μας να χρησιμοποιούμε δολάρια, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση λόγω της χαμηλής αξίας του τοπικού νομίσματος θα κυκλοφορούμε με πάκους από χαρτονομίσματα. Τα ΑΤΜ δεν είναι παντού διαθέσιμα ούτε και πολύ λειτουργικά και πολλές επιχειρήσεις δέχονται μόνο μετρητά, οπότε είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι.
Ρούχα και αξεσουάρ
Η Τανζανία βρίσκεται πολύ κοντά στον ισημερινό και έχει καλοκαίρι 365 μέρες τον χρόνο. Όμως λόγω των κουνουπιών και των κινδύνων που μπορεί να μεταφέρουν, είναι απαραίτητα τα παντελόνια όπως και οι μακρυμάνικες μπλούζες, από λεπτά και ανθεκτικά υφάσματα. Επίσης ανάλογα την περιοχή και το υψόμετρο που βρισκόμαστε, τα βράδια μπορεί να έχει αρκετή ψύχρα. Για τις γυναίκες, λόγω των διαφορετικών ηθών είναι συνετό να έχουν μαζί μπλούζες με 3/4 μανίκια ή έστω κοντομάνικες, αλλά όχι τιραντάκια ούτε και σόρτς ή κοντά φορέματα. Φυσικά στα πλαίσια του ξενοδοχείου και της παραλίας, το ντύσιμο δεν υπάγεται σε περιορισμούς, όμως για τις επισκέψεις και τις μετακινήσεις μας είναι σημαντικό να σεβόμαστε την κουλτούρα και παραδόσεις του τόπου. Επίσης καθώς σε πολλές περιοχές η άσφαλτος περιορίζεται μόνο στους κεντρικούς δρόμους, κλειστά και άνετα παπούτσια είναι απαραίτητα όπως και ένας φακός για να βλέπουμε πού πατάμε τη νύχτα.
Υπομονή!
T.I.A. η αλλιώς This is Africa, και αυτή η πρόταση αποκτάει άλλο νόημα όταν βρεθούμε στην μαύρη ήπειρο. Το δίκτυο μεταφορών, χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών, φημίζεται για τις καθυστερήσεις του, οι συνεννοήσεις πολλές φορές δεν έχουν τα θεμιτά αποτελέσματα καθώς εμπίπτουν στις διαφορές της γλώσσας και της κουλτούρας, και όλα γενικά κινούνται με τόσο χαλαρούς ρυθμούς σε βαθμό που μπορεί να φέρει σύγχυση σε έναν ταξιδιώτη. Δεν υπάρχει νόημα στο να ξεσπάσουμε σε παράπονα και διαμαρτυρίες, αλλά να οπλιστούμε με υπομονή και καλή διάθεση. Είναι όμως πολύ σημαντικό όταν ετοιμάζουμε το πρόγραμμα για το ταξίδι μας, να δίνουμε πάντα ένα μεγαλύτερο περιθώριο αναφορικά με τις μετακινήσεις μας.
Προαιρετικά: Δώρα και ενίσχυση
Είναι σαφές ότι η χώρα ανήκει στις ραγδαία αναπτυσσόμενες του πλανήτη, παρόλα αυτά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Είναι θεμιτό στα πλαίσια της δυνατότητας του καθενός, να πάρουμε μαζί και κάποια βοηθήματα, είτε μιλάμε για σχολικό εξοπλισμό όπως τετράδια, στυλό, βιβλία εκμάθησης γαλλικών και αγγλικών ή οτιδήποτε άλλο κρίνουμε ότι μπορεί να είναι βοηθητικό για τις τοπικές κοινότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες δωρεές σε παπούτσια ή είδη ρουχισμού λειτουργούν αρνητικά καθώς επηρεάζουν άμεσα ανθρώπους όπως τον τσαγκάρη ή την γυναίκα που επιδιορθώνει τα ρούχα του χωριού.
Φυσικά κάτι που όλοι μπορούμε να προσφέρουμε απλόχερα είναι καραμέλες στα παιδάκια, τις οποίες και ζητάνε πάντα όταν συναντάνε έναν “Μουζούνγκου” (ξένος / περιηγητής), για να μοιραστούμε μαζί τους μερικές στιγμές ανεμελιάς και να κατανοήσουμε πως μπορούν να είναι τόσο χαρούμενα, ενώ διαθέτουν τόσα λίγα.