Στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε μια απομακρυσμένη και απομονωμένη τοποθεσία, με φόντο το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο των βραχώδη ορών (Rocky Mountains), μπορούμε να κάνουμε check in στον κόσμο του υπερφυσικού.

Το ξενοδοχείο Stanley, χτισμένο στις απαρχές του αιώνα, συγκεκριμένα το 1909 από τον Φρίλαν Όσκαρ Στάνλεϊ, πιστεύεται ότι φιλοξενεί εκτός από πελάτες, και τα πνεύματα των παρελθόντων επισκεπτών του, αλλά και των ίδιων των ιδρυτών του, οι οποίοι έχουν φύγει από την ζωή εδώ και πολλές δεκαετίες.

Για τους φαν του μαιτρ του τρόμου Στίβεν Κίνγκ, φυσικά όλα αυτά δεν είναι καθόλου άγνωστα. Το ξενοδοχείο Stanley αποτέλεσε έμπνευση και θεμέλιο λίθο για το τρίτο βιβλίο του διάσημου συγγραφέα, “Η Λάμψη” (The Shining) το οποίο γνώρισε μνημειώδη επιτυχία. Τρία χρόνια μετά, την ιστορία υιοθέτησε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ για τη δημιουργία της ομώνυμης ταινίας, με πρωταγωνιστές τον Τζακ Νίκολσον και την Σέλεϊ Ντιβάλ.

Η γέννηση της φημισμένης ιστορίας τρόμου προέκυψε το 1970 από σύμπτωση, κατά τη μία νύχτα όπου ο Στίβεν Κίνγκ και η σύζυγος του, διέμειναν στο ξενοδοχείο, στο δωμάτιο 217. Λόγω της επικείμενης λήξης της καλοκαιρινής σεζόν, εκείνο το βράδυ ο διάσημος συγγραφέας και η γυναίκα του ήταν οι μοναδικοί ένοικοι των 142 δωματίων του πολυτελούς καταλύματος.

Βέβαια ο τρόμος και τα φαντάσματα κατοικούν στο Stanley πολύ πριν την έλευση του Στίβεν Κίνγκ. Υπάρχουν αναρίθμητες μαρτυρίες για φωνές, γέλια, χτυπήματα και “παρουσίες” που ανακατώνουν τα μαλλιά και δημιουργούν ανατριχίλες στους επισκέπτες, την ώρα που περιφέρονται στους διαδρόμους και στους χώρους αναψυχής του ξενοδοχείου. Εκτός όμως από μαρτυρίες, τον μύθο υποστηρίζει και φωτογραφικό υλικό από ανεξήγητα φαινόμενα που εμφανίζουν παρουσίες παιδιών να ανεβαίνουν την σκάλα και μιας μυστηριώδης γυναίκας ντυμένης στα μαύρα. Η συγκεκριμένη γυναίκα πιστεύεται ότι είναι το πνεύμα της πιανίστριας και συζύγου του ιδιοκτήτη Φλόρα Στάνλεϊ. Φήμες μάλιστα λένε ότι λίγη ώρα αφότου η κυρία Στάνλεϊ εγκατέλειψε τα εγκόσμια, το πιάνο άρχισε να παίζει μόνο του της μελωδίες της, ενώ μέχρι και σήμερα υπάρχουν στιγμές που οι νότες ξεγλιστρούν από την σάλα, τρομάζοντας τους ένοικους και το προσωπικό.

Αν και έχουν ειπωθεί ιστορίες για όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου, το δωμάτιο 217 είναι σίγουρα το πιο ενεργό σε ότι αφορά υπερφυσικές δραστηριότητες, ενώ ακολουθούν τέσσερα ακόμα που έχουν κερδίσει τον τίτλο τους ως στοιχειωμένα από την διάσημη τηλεοπτική σειρά “Ghost Hunters”: το 401, το 407, το 428 και το 1302. Η διαμονή σε ένα από τα στοιχειωμένα δίκλινα είναι ακριβότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα αντίστοιχα δωμάτια και ξεκινάει από τα $390 δολάρια την βραδιά.

Βέβαια, για όσους δεν καταφέρουν να πετύχουν διαθεσιμότητα και μένουν σε κάποιο από τα λιγότερο στοιχειωμένα δωμάτια του Stanley, οργανώνονται περιηγήσεις με στόχο την καταγραφή αφύσικης δραστηριότητας και την επαφή των επισκεπτών με τα πνεύματα του ξενοδοχείου. Η πρωτότυπη αυτή ξενάγηση περιλαμβάνει τις αίθουσες χορού, την αίθουσα πιάνου, τους ορόφους και στις υπόγειες στοές, ενώ κοστίζει $25 και $28 δολάρια το άτομο για τους ένοικους και τους επισκέπτες αντίστοιχα και η συμμετοχή επιτρέπεται σε παιδιά από 10 ετών και άνω.

Και μερικές ακόμα πληροφορίες για το ξενοδοχείο που βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες:

– Το ξενοδοχείο Stanley δεν διέθετε θέρμανση μέχρι το 1983 και έκλεινε κάθε χρόνο κατά τους μήνες της χειμερινής σεζόν.

– Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η “Λάμψη” του Κιούμπρικ γυρίστηκε στο Stanley hotel, στην πραγματικότητα όλα τα γυρίσματα έγιναν σε στούντιο και στο Timberline Lodge Resort στο Όρεγκον. Επίσης, καθώς η διεύθυνση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου φοβήθηκε πως οι ένοικοι θα απέφευγαν να διαμείνουν στο δωμάτιο με αριθμό 217 λόγω της ατμόσφαιρας τρόμου της ταινίας, επέμειναν να αλλάξει ο αριθμός του δωματίου σε 237!

– Το έργο που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Stanley Hotel ήταν η μίνι σειρά “Η Λάμψη”, μια πιστή απόδοση της ομώνυμης νουβέλας, που εμφανίστηκε στην μικρή οθόνη το 1997, σε τρία δίωρα επεισόδια. Η σειρά αυτή με πρωταγωνιστές τον Στίβεν Γουέμπερ και την Ρεβέκκα ντε Μορνέ, αποτέλεσε την απάντηση του Στίβεν Κίνγκ στον Κιούμπρικ, καθώς ο συγγραφέας είχε δυσαρεστηθεί με τον τρόπο αποτύπωσης της ιστορίας του, μέσα από την οπτική του διάσημου σκηνοθέτη.

– Ο θρυλικός τραγουδιστής Μπόμπ Ντύλαν και η τραγουδίστρια της φόλκ Τζόαν Μπαέζ το 1976 συμμετείχαν στο Rolling Thunder Revenue τουρ και είναι δυο από τις πολλές διάσημες προσωπικότητες που διέμειναν στο Stanley.

– Στο προσωπικό του Stanley ανήκει η Μαντάμ Βέρα, μια πνευματίστρια και επαγγελματική ερευνήτρια υπερφυσικών δραστηριοτήτων η οποία διαμένει μόνιμα στο ξενοδοχείο.

Ο Φρίλαν Όσκαρ Στάνλεϊ, πριν γίνει ιδρυτής του θρυλικού Stanley, ήταν ο δημιουργός των κλασσικών μοντέλων αυτοκινήτου Stanley που λειτουργούσαν με ατμοκινητήρα.

Το ξενοδοχείο φιλοξενεί δρώμενα με θέμα το υπερφυσικό όπως παραστάσεις και θεματικές βραδιές.

http://www.stanleyhotel.com