Πέντε σπάνια επισκεπτόμενοι αλλά συγκλονιστικοί αρχαιολογικοί προορισμοί

2Nan Madol – Μικρονησία

photo by NOAA Photo LibraryCC

Φανταστείτε έναν αρχαιολογικό χώρο που θυμίζει μια μικρή Βενετία από πέτρα, με δεκάδες τεχνητά νησιά, χτισμένα πάνω σε μια λίμνη, με κανάλια να χωρίζουν τον έναν τομέα από τον άλλο. Όχι όμως στη Μεσόγειο, αλλά στον Ειρηνικό, στη μακρινή Μικρονησία, στο νησί Πονπέι. Το Nan Madol είναι μια από τις άγωστες πόλεις της παγκόσμιας αρχαιολογίας με μικρή προβολή και σχετικά δύσκολη πρόσβαση, αφού το να φτάσει κανείς στη Μικρονησία είναι από μόνο του δαπανηρό και χρονοβόρο… απ’ ‘οπου κι αν ξεκινήσει, ενώ η μετάβαση κι επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο ακόμη και μετά την προσγείωση στην Πονπέι απαιτεί περπάτημα, διάσχιση ιδιωτικών φυτειών, σκαρφάλωμα και διάσχιση ενός ποταμού.

Ο επισκέπτης ανταμείβεται από μια μεγαλιθική αρχαία πόλη από βασάλτιο και κοράλι πρακτικά χωρίς επισκέπτες, χωρίς αντίτιμο εισόδου, με μαγευτικά ηλιοβασιλέματα να ξεπροβάλλουν πίσω από τους πολυάριθμους φοίνικες και τη δυνατότητα να μεταπηδάει σαν άλλος Ιντιάνα Τζόουνς από τον ένα ναό στον άλλο, αναπτύσσοντας τις δικές του θεωρίες για την πόλη που εικάζεται πως άρχισε να οικοδομείται τον 8ο-9ο αιώνα μ.Χ, ήκμασε μετά το 12ο, εγκαταλείφθηκε τον 17ο και της οποίας η πρώτη περιγραφή δεν έφτασε στην Ευρώπη μέχρι το 1873.

Η επικρατούσα θεωρία λέει πως η αρχική της ονομασία ήταν Soun Nan Ieng, που σημαίνει “παράδεισος από κοραλλιογενείς υφάλους”, ενώ το σημερινό της όνομα είναι πιο πεζό και  σημαίνει “ενδιάμεσοι χώροι”, κάνοντας αναφορά στα κανάλια της. Παρότι κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες για την προέλευση των ιδρυτών της πόλης (από την Ατλαντίδα και τον φον Ντένικεν μέχρι τους εξωγήινους και αρχαίους Έλληνες ναυτικούς), οι αρχαιολόγοι σήμερα φαίνεται να συμφωνούν πως η αινιγματική Nan Madol ήταν το τελετουργικό και πολιτικό κέντρο της δυναστείας των Saudeleur και πως οι ιδρυτές της σχετίζονται με αυτούς της πόλης Leluh στο όχι και τόσο γειτονικό Kosrae.