Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φανατικά θρησκευόμενος για να αναγνωρίσει τον ξεχωριστό «μαγνητισμό» που κουβαλούν συγκεκριμένα μέρη ανά τον πλανήτη, τα οποία όχι τυχαία διαθέτουν και ξεχωριστό συμβολισμό για τα πιστούς διάφορων θρησκευτικών δογμάτων.
- La Mezquita, Κόρδοβα, Ισπανία
«Mezquita» θα πει «τέμενος» ή αλλιώς τζαμί, ωστόσο το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα είναι κάτι παραπάνω από έναν ακόμη χώρο ισλαμικής λατρείας. Μετά την κατάκτηση της Ιβηρικής Χερσονήσου από τους Άραβες τον 8ο αιώνα, η «βασιλική» της Κόρδοβα μοιράστηκε μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών, έτσι ώστε να την χρησιμοποιούν και οι δύο. Το 784 μ.Χ. άρχισε η κατασκευή νέου, υπέρλαμπρου ισλαμικού τεμένους, με σχεδόν ατελείωτες ριγωτές καμάρες.
Τον 16ο αιώνα, μετά την χριστιανική ανάκτηση της περιοχής, ένας καθολικός καθεδρικός ναός δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του συγκροτήματος, ενώ ο μιναρές ενσωματώθηκε στο νέο καμπαναριό. Μοναδική «σύγκρουση», μα στην ουσία συνύπαρξη πολιτισμών και θρησκειών.
- Κιότο, Ιαπωνία
Το Κιότο ήταν κάποτε γνωστό ως Heian-kyo, δηλαδή ως «Πρωτεύουσα της Ειρήνης και της Γαλήνης». Κέντρο της ιαπωνικής κουλτούρας για περισσότερα από 1.000 χρόνια, παραμένει στο επίκεντρό της μέχρι και σήμερα. Στην πόλη φιλοξενούνται ούτε λίγο ούτε πολύ 1.660 βουδιστικοί ναοί, 400 ιερά της παραδοσιακής ιαπωνικής θρησκείας Σιντό, καθώς και 90 χριστιανικές εκκλησίες. O ναός του Fushimi Inari και το φωτογενές μονοπάτι με τις κόκκινες πύλες, σε έναν λόφο στα περίχωρα του Κιότο, είναι το τέλειο σημείο για ένα πανόραμα της – αν μη τι άλλο – εξαιρετικά «πνευματώδους» πόλης.
- Λίμνη Τιτικάκα, Περού – Βολιβία
Σε υψόμετρο 3.800 μέτρων, η τεράστια λίμνη Τιτικάκα έπαιξε κεντρικό ρόλο στη γέννηση του πολιτισμού των Ίνκας. Ο γενάρχης – βασιλιάς τους, Μάνκο Κάπακ, θρυλείται ότι «γεννήθηκε» μέσα από έναν βράχο στο «Νησί του Ήλιου», που βρίσκεται εντός της λίμνης. Το συγκεκριμένο νησάκι κατέστη έτσι κομβικό θρησκευτικό κέντρο για χιλιάδες προσκυνητές από ολόκληρη την πάλαι ποτέ αυτοκρατορία. Σήμερα μπορεί κανείς να απολαύσει το πλήρως ελεύθερο από αυτοκίνητα νησί και να διασχίσει τα σημασμένα με πέτρες σοκάκια του, απολαμβάνοντας τη θέα των Άνδεων.
- Όρος Κάιλας, Θιβέτ, Κίνα
Πιο ψηλά κι από τους θεούς του Ολύμπου, στα 6.714 μέτρα, στο δυτικό Θιβέτ, το Κάιλας είναι κάτι περισσότερο από ένα όρος. Είναι μια «μαντάλα», ομφαλός του σύμπαντος, πυραμίδα δύναμης, πηγή τεσσάρων από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας, σεβαστό από δισεκατομμύρια ανθρώπους – τόσο οι βουδιστές όσο και οι ινδουϊστές το θεωρούν ιερό. Απόλυτη εμπειρία είναι η kora, κυκλική λιτανεία γύρω από το βουνό, συνολικού μήκους 52 χιλιομέτρων. Οι βουδιστές πιστεύουν ότι μία κόρα απορροφά το κακό κάρμα μιας ολόκληρης ζωής, ενώ 108 επαναλήψεις της λιτανείας οδηγούν στην πλήρη φώτιση.
- Βιτεμβέργη, Γερμανία
Το 1517, ο καθηγητής και κληρικός Μαρτίνος Λούθηρος καρφίτσωσε τις 95 θέσεις του στις βαριές θύρες της Schlosskirche (Καστροεκκλησία) της Βιτεμβέργης, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας του δυτικού χριστιανισμού και της Ευρώπης. Επρόκειτο για την αρχή της προτεσταντικής Μεταρρύθμισης. Οι τότε ξύλινες θύρες έχουν αντικατασταθεί από βαρύ μέταλλο, ωστόσο η εκκλησία είναι ακόμη ανοικτή για λειτουργίες, συναυλίες και ξεναγήσεις. Εκεί βρίσκεται το ταφικό μνημείο του Λούθηρου, ενώ 289 σκαλιά ψηλότερα βρίσκεται η κορυφή του πύργου, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την μεσαιωνική και τόσο σημαντική για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής Ιστορίας πόλη.