Όσοι έχουν πάντα γεμάτη τη λίστα των προορισμών τους, καλό είναι να μην ξεχνούν ότι σύντομα ορισμένοι από αυτούς μπορεί να έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί. Πολιτικές αναταραχές, έλλειψη πόρων, άναρχη τουριστική ανάπτυξη, φυσική φθορά -you name it. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι προορισμοί αύριο δεν θα είναι πια οι ίδιοι, για αυτό μην καθυστερείτε λεπτό!
Παλιά Πόλη και Τείχη της Ιερουσαλήμ, Ισραήλ – Παλαιστίνη
Η Παλιά Πόλη και τα Τείχη της Ιερουσαλήμ μπήκαν στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Κίνδυνο της UNESCO το 1982, με πρόταση της Ιορδανίας. Η περιοχή, έκτασης μικρότερης του 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ 220 μνημεία ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Η οικιστική ανάπτυξη, η έλλειψη ουσιαστικής προστασίας και οι έριδες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αυξάνουν τον κίνδυνο φθοράς και αλλαγής φυσιογνωμίας της ιερής για εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους πόλης.
Ιστορικό Κέντρο της Βιέννης, Αυστρία
Προστέθηκε στη συγκεκριμένη λίστα της UNESCO μόλις το 2017, λόγω του κινδύνου η ανάπτυξη της περιοχής να αλλάξει τον χαρακτήρα του παραδοσιακού κέντρου της αυστριακής πρωτεύουσας.
Τα σύγχρονα κτήρια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια – μεταξύ αυτών ένα νέο παγοδρόμιο και ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο – απειλούν, δεν συνάδουν ως προς τις προδιαγραφές τους με το ιστορικό κομμάτι μιας από τις σημαντικότερες πόλεις – σύμβολα της ευρωπαϊκής μουσικής και ευρύτερα καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Κόρο, Βενεζουέλα
Το Κόρο της Βενεζουέλας και το λιμάνι του κηρύχθηκαν «σε κίνδυνο» το 2005. Σύμφωνα με την UNESCO, η πόλη είναι το μόνο ζωντανό δείγμα μίξης των τοπικών παραδόσεων με την ισπανική και την ολλανδική αρχιτεκτονική τεχνική της αποικιοκρατικής εποχής. Οι φόβοι για την διατήρηση της φυσιογνωμίας του Κόρο πηγάζουν από την επίδραση της δραστηριότητας της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας.
Μεσαιωνικά μνημεία στο Κόσοβο
Το Κόσοβο, αυτόνομη επαρχία της Σερβίας που από το 2008 έχει αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος, είναι γεμάτο δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, τα οποία υπέφεραν κατά την εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ των Κοσοβάρων Αλβανών ανταρτών και του στρατού της μικρής Γιουγκοσλαβίας (Σερβία – Μαυροβούνιο) μεταξύ 1996 και 1999.
Τα σερβικά μοναστήρια και οι ορθόδοξες εκκλησίες φέρουν δείγματα βαλκανικής τέχνης του 13ου έως και 17ου αιώνα, ωστόσο η σερβοαλβανική διαμάχη για το στάτους του Κοσόβου απειλεί την ύπαρξή τους, καθώς οι πληγές δεν έχουν κλείσει.
Αρχαιολογική Ζώνη Τσαν Τσαν, Περού
Το Τσαν Τσαν ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του βασιλείου των Τσίμου, που κυριάρχησαν στο Περού πριν οι Ίνκας τους σαρώσουν και κατακτήσουν την ηγεμονία στην περιοχή. Πρόκειται για πόλη σχεδιασμένη στην έσχατη λεπτομέρεια, με πολύπλοκη δομή και συνολικά εννέα ακροπόλεις. Πέραν της παράνομης γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή, τα χαλάσματα της Τσαν Τσαν πλήττονται και από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, που τα διαβρώνουν και απειλούν να τα εξαφανίσουν. Η προσπάθεια προστασίας και αποκατάστασης έχει αρχίσει ήδη από το 1986.