Κομψή και «κουλτουριάρικη», η Μπρυζ του Βελγίου είναι αναμφισβήτητα μια πόλη – όνειρο για εκείνους που έχουν κουραστεί από τα μεγάλα, πολύβουα αστικά κέντρα. Η γοτθική αρχιτεκτονική και οι ιστορικές εκκλησίες συναντούν εδώ τα μεσαιωνικά δρομάκια, καθώς και τα κανάλια που μπορεί κανείς να διασχίσει με πλωτά μέσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2000 η UNESCO ανακήρυξε το ιστορικό κέντρο της Μπρυζ σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
«Πετράδι» στο στέμμα της πόλης, είναι η Nôtre-Dame à Bruges (H Παναγία της Μπρυζ), στην οποία δεσπόζει και το περίφημο άγαλμα της Παρθένου Μαρίας και του Τέκνου, έργο του Μιχαήλ Άγγελου που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1501 και 1504. Το συγκεκριμένο άγαλμα είχε κλαπεί για 223 χρόνια και επέστρεψε στην Μπρυζ μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό. Είχε κλαπεί εκ νέου από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να επιστρέψει οριστικά στη «φυσική» του θέση μετά την ήττα των ναζί.
Η Βασιλική του Ιερού Αίματος, χτισμένη τον 12ο αιώνα, φιλοξενεί το «λείψανο του Ιερού Αίματος», ύφασμα το οποίο θρυλείται ότι έχει επάνω του το αίμα του Ιησού. Ήλθε στην πόλη μετά τη Β’ Σταυροφορία και περιέρχεται κάθε χρόνο τους δρόμους της Μπρυζ, δίκην τελετουργικού.
Το Groeningemuseum, από την άλλη, στεγάζει αριστουργήματα μεσαιωνικής αλλά και σύγχρονης τέχνης, καθώς μεγάλες μορφές της ζωγραφικής, όπως ο Γιαν Βαν Άικ, έζησαν και εργάστηκαν στην Μπρυζ.
Η Μπρυζ σφύζει από ζωή στον πολιτιστικό τομέα, αλλά και στη γαστρονομία, με πολυάριθμα φεστιβάλ, μεταξύ άλλων φολκ, τζαζ, ηλεκτρονικής μουσικής, ακορντεόν, καθώς και κινηματογράφου, θρίλερ και θεάτρου. Από το φεστιβαλικό πάνθεον δεν θα μπορούσαν να λείπουν εξάλλου τα φεστιβάλ μπύρας και σοκολάτας.
Η πόλη, ωστόσο, δεν είναι μόνον ιστορία και πολιτισμός, καθώς το λιμάνι της είναι από τα πλέον σύγχρονα και ανεπτυγμένα της Ευρώπης, προσφέροντάς της μια σύγχρονη οικονομική ζωντάνια.
Μόλις μία ώρα με το τρένο από τις Βρυξέλλες, πρωτεύουσα του Βελγίου και κατά κάποιο τρόπο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μπρυζ είναι επιπλέον ένας πανεύκολα προσβάσιμος ευρωπαϊκός προορισμός.