Στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1891, ο Ντιμιτάρ Μπλαγκόεφ, αρχηγός των Βουλγάρων Σοσιαλιστών, κανόνισε μια μυστική συνάντηση στα βουνά της Στάρα Πλάνινα, στο κέντρο της Βουλγαρίας, με σκοπό την οργάνωση του Βουλγαρικού Κομμουνιστικό Κόμματος. Η συνάντηση αυτή έμεινε γνωστή ως το “Συνέδριο του Μπουζλούντζα”, από το όνομα της ομώνυμης βουνοκορφής και αποτελεί σταθμό στην σοσιαλιστική ιστορία της χώρας.
Θέλοντας λοιπόν να αποτίσει φόρο τιμής στον Μπλαγκόεφ και με αφορμή την 1300η επέτειο της ιδρύσεως του Βουλγαρικού κράτους, το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, έχτισε στο ίδιο σημείο, ένα εντυπωσιακό μνημείο, το οποίο αποτέλεσε σύμβολο του σοσιαλισμού στην κομμουνιστική Βουλγαρία. Τα εγκαίνια έγιναν το 1981 και συνδυάστηκαν με την ενενηκοστή επέτειο ίδρυσης του ίδιου του κόμματος, αποτελώντας ένα πολυδάπανο έργο βιτρίνας του καθεστώτος.
Το μνημείο είχε πρωτοποριακό αν και αμφιλεγόμενο σχεδιασμό και περιελάμβανε και ένα πολυτελές συνεδριακό κέντρο, όπου γίνονταν συχνά πολυπληθείς κομματικές συγκεντρώσεις. Μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, το μνημείο εγκαταλείφθηκε και σήμερα παραμένει ερείπιο, λείψανο μιας εποχής που δεν υπάρχει πια. Παρ’ όλη την θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης, ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να διακρίνει τα σοσιαλιστικού ρεαλισμού ψηφιδωτά των εσωτερικών χώρων, τις εικόνες των Βουλγάρων και Σοβιετικών ηγετών και το μεγαλόπρεπο σφυροδρέπανο στον εσωτερικό θόλο.
Όσον αφορά το μέλλον του μνημείου, το 2011 το Βουλγαρικό κράτος, το παραχώρησε μαζί με την γύρω περιοχή, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας. Οι επίγονοι του Κομμουνιστικού κόμματος φιλοδοξούν να καλύψουν με δικά τους έξοδα το κόστος αποκατάστασης, επαναφέροντας το μνημείο στην αρχική μεγαλόπρεπη μορφή του.