Ο Βόλος είναι μια πόλη με πολύ σημαντική ιστορία και μεγάλη βιομηχανική κληρονομιά που γνώρισε ιδιαίτερη ακμή στο παρελθόν. Όλη αυτή η ιστορία αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιείας Τσαλαπάτα. To μουσείο δεν παρουσιάζει τίποτε περισσότερο από τον.. εαυτό του, δηλαδή τη ζωή στο εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιείας τον καιρό της βιομηχανικής ανάπτυξης, είτε αυτό είναι η παραγωγή τούβλων είτε η καθημερινότητα των εργατών.
Το εργοστάσιο αυτό ιδρύθηκε το 1926 από τους αδελφούς Τσαλαπάτα και στην ακμή του απασχολούσε περί τους 250 εργαζόμενους. Μέχρι και το 1978 που σταμάτησε τη λειτουργία του, τα προϊόντα του ήταν και παρέμειναν εξαιρετικά ποιοτικά, κι αυτό γιατί έφερε σύγχρονες βιομηχανικές μεθόδους και τεχνολογία αιχμής σε ένα κλάδο όπως αυτόν της παραγωγής τούβλων και κεραμιδιών που σε μεγάλο βαθμό στη χώρα γινόταν με χειροποίητες απαρχαιωμένες μεθόδους. Αυτή την πρωτοπόρα για τον τόπο τεχνολογική ανάπτυξη επιχειρεί να αναδείξει το μουσείο.
Το ίδιο το μουσείο είναι εξαιρετικό ως προς το στήσιμο και την παρουσίαση. Οι χώροι του εργοστασίου αποκτούν ξανα ζωή και μέσα από το παιχνίδι και τη διάδραση μας μεταφέρουν σε μιαν άλλη εποχή. Η περιήγηση μας οδηγεί βήμα το βήμα μέσα από όλα τα στάδια της βιομηχανικής διαδικασίας: οι πρέσες, τα τριβεία, οι φούρνοι, τα βαγονέτα και φυσικά η πρωτοπόρα για την εποχή της κάμινος Hoffman ανασυνθέτουν για τον επισκέπτη όλα τα στάδια παραγωγής ενός κεραμιδιού. Στη διαδρρομή μακέτες αναπαριστούν τους εσωτερικούς μηχανισμούς και ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού, φωτογραφίες συνοδεύουν τη διαδικασία, βίντεο με τους παλιούς εργαζόμενους μας ανοίγουν μια κλειδαρότρυπα στη ζωή στο εργοστάσιο. Πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά που αξίζει να την επισκεφτεί κανεις ακόμα και με παιδιά.
http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Plinthokeramopoieias-Tsalapata/to-mouseio.aspx