Μετά τα τεχνητά νησιά και τα τεχνητά χιόνια, το Εμιράτο του Ντουμπάι αποφάσισε να δημιουργήσει και την δική του, πλωτή ρέπλικα της Βενετίας, το πρώτο πεντάστερο resort.. εν πλω! Από την αραβική Βενετία δεν θα λείπει η δική της πλατεία του Αγίου Μάρκου, κανάλια που θα διαπλέονται από ιταλικές γόνδολες και σοκάκια για περιπάτους.
Η «Βενετία» θα βρίσκεται 2,5 ναυτικά μίλια ανοικτά της πόλης του Ντουμπάι και θα διαθέτει τέσσερα επίπεδα, με 414 καμπίνες, 180 από τις οποίες, μαζί με το σπα και τρία από τα 12 εστιατόρια και μπαρ, θα βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας. Οι δυνατότητες φιλοξενίας του πλωτού τουριστικού θερέτρου θα φτάνουν τους 3.000 επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να φθάνουν με πλοιάρια, υδροπλάνα ή και με ελικόπτερα στην κεντρική πλατεία της νέας Βενετίας.
Όσοι αποφασίσουν να την επισκεφθούν, θα έχουν πρόσβαση και σε 12 «πλέουσες παραλίες», ενώ έκταση περί τα 370 τ.μ. θα καλυφθεί με κοράλλια, προκειμένου να δοθεί ώθηση στη θαλάσσια ζωή περίξ του θερέτρου. Ο θαλάσσιος αυτός πλούτος θα είναι ορατός διά μέσου πισινών με διάφανα τοιχώματα από ακρυλικό γυαλί, υλικό προερχόμενο από την αυθεντική Βενετία. Οι ομοιότητες με την ιταλική πόλη ωστόσο δεν θα τελειώνουν εκεί, καθώς στο συγκρότημα θα φιλοξενούνται καταστήματα βενετσιάνικης τεχνοτροπίας, ενώ θα διοργανώνονται και παραδοσιακές εορτές και εκδηλώσεις, όπως το Καρναβάλι ή η Μπιενάλε της Βενετίας.
Την κατασκευή, η οποία θα κοστίσει περίπου 583 εκατ. ευρώ έχει αναλάβει ο αυστριακός όμιλος – με έδρα στο Ντουμπάι – Kleindienst Group, με τις εργασίες να αναμένεται να αρχίσουν το 2018. Η ολοκλήρωσή τους τοποθετείται χρονικά στο 2020. Το συγκρότημα αναμένεται να έχει ζωή τουλάχιστον 100 ετών, με βάση και την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για το υποθαλάσσιο τμήμα του.
Θα βρίσκεται δε στην «Καρδιά της Ευρώπης», σύμπλεγμα έξι τεχνητών νήσων (Ηπειρωτική Ευρώπη, Γερμανία, Μονακό, Σουηδία, Ελβετία και Αγία Πετρούπολη). Η «Καρδιά της Ευρώπης», με τη σειρά της, αποτελεί μέρος μεγαλύτερου συμπλέγματος 300 τεχνητών νησιών, ονόματι «Ο Κόσμος», το οποίο, ως εικόνα από μεγάλο ύψος, σχηματίζει τον παγκόσμιο χάρτη.