Η Κίνα και ειδικότερα το Πεκίνο, γνωρίζει στις μέρες μας μια άνευ προηγουμένου πολιτιστική αναγέννηση. Χιλιάδες νέοι καλλιτέχνες, απαγκιστρωμένοι από τον βραχνά της κομματικής αγκύλωσης και τις φοβίες του παρελθόντος, εκφράζονται ελεύθερα, εξελίσσονται, δημιουργούν και εκθέτουν παντός είδους εξαιρετικά έργα τέχνης που τίποτε δεν έχουν να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα δυτικά.
Το μακρινό 1951, λίγα μόλις χρόνια μετά την λήξη του εμφυλίου και την επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Κίνα, εγκαινιάστηκε η πρώτη συνεργασία της «Νέας Κίνας» με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Σε ένα προάστιο του Πεκίνο, Ανατολικογερμανοί αρχιτέκτονες σχεδίασαν, σε στυλ Bauhaus, ένα αχανές εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας στο οποίο δόθηκε ο κωδικός 718. Με τα χρόνια και με σκοπό την καλύτερη διαχείριση, αυτό χωρίστηκε σε έξη υποεργοστάσια και ένα από αυτά πήρε τον κωδικό 798.
Η Κεντρική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου, από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και μετά τις πρώτες δειλές προσπάθειες φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, θέλησε να βρει έναν ιδιαίτερο χώρο που θα συνδύαζε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της «Νέας Κίνας» για να στεγάσει και να παρουσιάσει συγκεντρωμένο τον ολοένα αυξανόμενο όγκο δουλειάς των νέων καλλιτεχνών. Η λύση που προκρίθηκε ήταν ο επανασχεδιασμός και η μετατροπή του παλαιού εργοστασίου 798, σε ένα πρωτοποριακό και μοντέρνο πολυχώρο, που από το 2002 φιλοξενεί υψηλού επιπέδου πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες αποτελώντας έτσι την κοσμοπολίτικη πολιτιστική καρδιά της σύγχρονης Κίνας.
Το 798 Space, όπως ονομάστηκε το όλο project, καταλαμβάνει μια έκταση χιλίων περίπου τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να χωρέσει με ευκολία πάνω από χίλιους επισκέπτες. Περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες προβολής, καταστήματα τέχνης, βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, bars ενώ κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του διοργανώνονται διεθνή φεστιβάλ τέχνης, με συμμετοχή ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών.