Η Αλεξάνδρεια είναι μια πόλη μύθος. Άψογο χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, συνδυάζει με θαυμαστή χάρη την αρτιότητα των Ρωμαϊκών μνημείων, με την γοητεία του μεσοπολέμου και την Αραβική αρχιτεκτονική φρενίτιδα.

Ειδικότερα για εμάς τους Έλληνες, η πόλη έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, όχι τόσο για την Ελληνοπρεπέστατη ονομασία που της χάρισε ο Μέγας Αλέξανδρος, όσο για την αξιολογότατη Ελληνική κοινότητα, που μεγαλουργούσε στα μέρη της μέχρι πρόσφατα. Από τον Αβέρωφ και τον Μπενάκη μέχρι τον Τσίρκα και τον Καβάφη, οι Αιγυπτιώτες Έλληνες διέπρεπαν, είτε ως πλούσιοι έμποροι και επιτυχημένοι βιομήχανοι είτε ως διαπρεπείς τραπεζίτες και πολυτάλαντοι καλλιτέχνες. Η σταδιακή παρακμή της Ελληνικής κοινότητας, ελάχιστα έχει επηρεάσει τον Αλεξανδρινό μύθο, ο οποίος παραμένει ζωντανός στις μέρες μας και πάντα συγκινεί. Άλλωστε είναι ακόμη τόσο πρόσφατες οι μνήμες από τις ευεργεσίες των εκεί Ελλήνων, που και να θέλει κάποιος, δύσκολα θα ξεχάσει το έργο τους.

Αναμφίβολα, ένα από τα μεγαλύτερα τέκνα της Αλεξανδρινής γης είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Μέσα από τον ιδιότυπο ποιητικό του λόγο και την συγκλονιστική αμεσότητα των μηνυμάτων του, γνωρίζουμε μια διαχρονική Αλεξάνδρεια, που ξεκινά από τους Ελληνιστικούς χρόνους και φτάνει μέχρι την πολυεθνική νοσταλγική πόλη του μεσοπολέμου. Ο ποιητής, έζησε τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια της ζωής του, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο εμπορικό κέντρο της πόλης, δίπλα στην κακόφημη συνοικία Ατταρίν. Ευτυχώς, αυτός ο μοναδικός χώρος μνήμης διασώθηκε και σχετικά πρόσφατα, χάρη στις προσπάθειες της Διεθνούς Επιτροπής Καβάφη, μετατράπηκε σε ένα αξιόλογο μικρό μουσείο, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του.

Extra tip. Όσοι θέλουν να ζήσουν, έστω και ελάχιστα, την ψευδαίσθηση της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας του μεσοπολέμου σε μια πόλη που έχει αλλάξει δραματικά από τότε, μπορούν να μείνουν ή απλά να επισκεφθούν το περίφημο Hotel Cecil. Δημιούργημα της Γαλλοαιγυπτιακής Εβραϊκής οικογένειας των Metzger, στρατηγικά χτισμένο με θέα την θάλασσα και την περίφημη Κορνίς, απεικονίζει άριστα μια εποχή που δεν υπάρχει πια. Πρόσφατα αγοράστηκε και ανακαινίστηκε από την Γαλλική Sofitel προσφέροντας στους επισκέπτες του διαμονή επιπέδου.

http://www.greece.org/alexandria/cavafy/cavafy3.htm