MVSylvia
Member
- Μηνύματα
- 716
- Likes
- 2.898
Περιεχόμενα
Δεν μπορώ να κάνω καταγραφή του ταξιδιού μου στο Luzon γιατί είναι ένα χάος οι αναμνήσεις και οι εικόνες στο μυαλό μου, δεν θυμάμαι πια ούτε όλες τις ονομασίες των τοποθεσιών που βρέθηκα. Όμως θα ήθελα να ανακαλέσω κάποιες σκέψεις μου πάνω σε αυτό το ταξίδι, κάποια trivia, με τη σημερινή ματιά, να θυμηθώ το mentality που είχα τότε, δεν ξέρω ακριβώς τι σκοπό έχω γράφοντας. Αλλά για να δούμε. Θα γράψω με τη μορφή bullet points. Επίσης δεν θα είμαι politically correct σε σημεία που θα χρειαστεί να είμαι κάπως έντονη σε χαρακτηρισμούς. Εννοείται όποια γενίκευση δεν υφίσταται, μιλάω μόνο για το δείγμα που συνάντησα εγώ, και όσα παρατήρησα με βάση αυτό, δεν μελέτησα κοινωνιολογικά το ζήτημα. Ελπίζω να έχει κάποιο ενδιαφέρον.
- Όσο ανεβαίνεις σε υψόμετρο, αλλάζει αρκετά η φυσιογνωμία των ντόπιων. Είναι πιο ψηλοί, με πιο έντονα χαρακτηριστικά, πιο λυγερόκορμοι. Υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικές φυλές, με πολύ όμορφες παραδοσιακές ενδυμασίες που φοράνε κυρίως σε γιορτές. Οι ενδυμασίες αυτές διαφέρουν πολύ από τοποθεσία σε τοποθεσία στο Λουζόν, αλλά και διεθνικά σε άλλα νησιά, βλέπουμε παντελώς άλλα σχέδια, χρώματα κ συμβολισμούς. Είναι αισθητικά όλες πάρα πολύ όμορφες. Κάθε φυλή μιλάει άλλη γλώσσα/διάλεκτο και κάθε Φιλιππινέζος μιλάει πολλές από αυτές.
- Οι γυναίκες φοράνε ρούχα για να κάνουν μπάνιο δημόσια σε παραλία/πισίνα/γούρνα, έχουν γενικά πολλά πάρκα για μπάνιο σαν ψυχαγωγία. Πάνε μπουλούκια διευρυμένες οικογένειες κ περνάνε πολύ χρόνο σε αυτά τα προγονικά waterparks. Φοράνε σορτς και μπλούζα και βουτάνε με όλο αυτό το ύφασμα, ενώ τα μικρά κορίτσια μαγιό. Προφανώς οι άντρες φοράνε κανονικό μαγιό.
- Η ψυγαγωγία εκτός από αυτά τα παρκάκια με το νερό, είναι η εξής: μάζεμα σε σπίτι το βράδυ, στο σαλόνι ή στο μπαλκόνι/αυλή, κατανάλωση ατελείωτων ποσοτήτων αλκοόλ, και συζήτηση που από νηφάλια γίνεται αποκρουστικά μεθυσμένη. Τα λεφτά για όλο αυτό το αλκοόλ συνήθως προέρχονται από ένα μέλος της οικογένειας που είναι overseas worker και ως τέτοιος είναι υποχρεωμένος να στέλνει μηνιαία έμβασμα με το μεγαλύτερο κομμάτι του μισθού του πίσω στις Φιλιππίνες. Οι μισθοί αυτοί χτίζουν σπίτια, στεγάζουν και συντηρούν τεράστιες οικογένειες με γιαγιάδες, γονείς, θείους, τριτοξάδελφα, αγοράζουν αλκοόλ και καθημερινά ατελείωτα αράγματα αεργίας από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
- Οι θάνατοι. Οι κατολισθήσεις από φυσικά φαινόμενα και οι θάνατοι λόγω αυτών είναι κάτι τόσο καθημερινό που γίνεται αναφορά σε τέτοια γεγονότα πολύ κάζουαλι. Επίσης τα wakes σε θανάτους έχουν τη μορφή οριακά πανηγυριού, είναι μία κοινωνική έκφραση τόσο σύνηθης που είναι απλά ευκαιρία για μάζωξη, φαγητό, τζόγο, μεθύσι. Γενικά οι θάνατοι είναι κάτι τόσο κοινό ακόμα κ αν αφορά νέους, που δεν σηκώνεται βλέφαρο. Πεθαίνουν αρκετοί νέοι από καρδιοπάθειες, εικάζω πως φταίει πολύ η διατροφή που κάνουν. Αυτά στην επαρχία. Στη Μανίλα χτίζονται ψηλές πολυκατοικίες νεκροταφεία ώστε να χωρέσουν οι νεκροί και στα χαλάσματα ανάμεσά τους μένουν άστεγοι.
- Η μυρωδιά. Αυτή η μυρωδιά σάπιου κρέατος έχει ποτίσει τα πάντα στην ατμόσφαιρα, η μυρωδιά ποτίζει και τα δικά σου ρούχα, αποσκευές, μαλλιά. Σε ένα τοπικό λεωφορείο roller coster, από Baguio σε Bontoc, θα πρέπει να ήταν 6 ώρες, έκατσε δίπλα μου μία κατά τα άλλα χαριτωμένη γιαγιάκα. Μου γελούσε συνέχεια και κρατούσε μια σακούλα που δεν θέλω να ξέρω τι περιείχε. Από εκεί αναδυόταν η μπόχα που σας λέω x1000 και όταν η γιαγιά κατέβηκε λίγο πριν τη δική μου στάση, ένιωσα ακραία ανακούφιση. Σε μία σκεπαστή τοπική αγορά, τύπου λαϊκή στο Baguio, από αυτές που αν τις επισκεφτεί ένας ελεγχτικός μηχανισμός της ΕΕ θα την σφραγίσει επιτόπου, κρέατα τεμαχίζονται στο πάτωμα on the spot ή πωλούνται σε πάγκους εκτός ψύξης, μαζί με λαχανικά και φρούτα, η μπόχα να φέρνει ανακατωσούρα και να σκέφτεσαι πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο έλεγχος της παραγωγής, η τυποποίηση των προϊόντων, η διαφάνεια στην αλυσίδα διάθεσης, τα ISO, οι πιστοποιήσεις, οι κανονισμοί, ό,τι τελοσπάντων σε γενικές γραμμές προστατεύει τον καταναλωτή στην ΕΕ.
- Κινητό. Είναι εθισμένοι στα κινητά, στα social media, έχουν ΟΛΟΙ και το χρησιμοποιούν non stop. Σε στενά με σλαμ στη Μανίλα; Ανήλικα με κινητό. Σε εξαθλιωμένα καλύβια στην επαρχία; Κινητό (smart πάντα). Αργότερα έψαξα και διάβασα ότι το αρχιπέλαγος παρουσιάζει νούμερα ρεκόρ στη χρήση κινητού/ίντερνετ.
Last edited: