• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

H ιστορία της ντροπής σε ένα νησί στον Ινδικό

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.323
Likes
11.959
H ιστορία της ντροπής σε ένα νησί στον Ινδικό
Τι έγινε στο Ντιέγκο Γκαρσία
Κοιτάζοντας κανείς την αεροφωτογραφία του συμπλέγματος των νησιών στο Αρχιπέλαγος Τσάγος, στον Ινδικό Ωκεανό, το μόνο που μπορεί να φέρει στο νου του είναι ένας επίγειος παράδεισος, ένας παράδεισος που δεν έχει ακόμη δεχθεί την εισβολή των λάτρεων των εξωτικών διακοπών. Ανάμεσα στα νησάκια, ξεχωρίζει ένα, σε σχήμα V. Ζωσμένο από κάτασπρες παραλίες, με κοκκοφοίνικες που φθάνουν μέχρι την άκρη της θάλασσας και τεράστιες θαλάσσιες χελώνες που λιάζονται στην κατάλευκη άμμο, το νησάκι με το παράδοξο όνομα, Ντιέγκο Γκαρσία, (πήρε την ονομασία του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο που το ανακάλυψε το 1532) αποτελεί μια μεγάλη οφθαλμαπάτη.

Πίσω από τους εξωτικούς φοίνικες κρύβεται μια από τις πιο σημαντικές, μυστικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις της υφηλίου, η οποία με τη σειρά της κρύβει μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες αποικιοκρατικής βαρβαρότητας. Η ιστορία, γνωστή σε λίγους, καθώς επικρατεί άκρα μυστικότητα σε ό,τι αφορά το νησί αυτό, έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του ανθρωπολόγου David Vine ο οποίος έχει ασχοληθεί με την υπόθεση επί σειρά ετών. (Island of Shame. The Secret History of the US Military Base oDiego Garcia).

Μια μικρή ομάδα των κατοίκων που εκδιώχθηκαν βιαίως από το Diego Garcia στο διάστημα μεταξύ 1968 - 1973 διεκδικεί, μάταια όπως αποδείχθηκε τελικά, το δικαίωμα επιστροφής στο νησί των προγόνων τους. Τον περασμένο Οκτώβριο, η βρετανική βουλή των Λόρδων εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση, βάσει της οποίας οι περίπου 2.000 κάτοικοι του νησιού δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ανατρέποντας έτσι προηγούμενη δικαστική απόφαση υπέρ του αιτήματος των κατοίκων του Diego Garcia.

Σήμερα, η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Diego Garcia εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βάσεις των ΗΠΑ, αφού από εκεί είναι σε θέση να ελέγχουν τον στρατηγικής σημασίας Ινδικό Ωκεανό. Η βάση, στην οποία σταθμεύουν, μεταξύ άλλων βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β 52 και Β2 Stealth, χρησιμοποιήθηκε στον Πόλεμο του Κόλπου, στις αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι εκεί μεταφέρθηκαν κρατούμενοι τουλάχιστον δύο ύποπτοι για εμπλοκή με την τρομοκρατία, στο πλαίσιο των μυστικών επιχειρήσεων της CIA, γνωστών ως Rendition. H υπόθεση κρατουμένων που σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν στις αναβαθμισμένες φυλακές της στρατιωτικής βάσης είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία, καθώς επισήμως, παρά το γεγονός ότι η βάση είναι αμερικανική, το νησί εξακολουθεί να θεωρείται ότι βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία.

Το γεγονός, πάντως, ότι σήμερα υπάρχουν έστω και μερικές εκατοντάδες άνθρωποι που εκδιώχθησαν βιαίως από την πατρίδα τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν επειδή κάποιοι πριν από μερικές δεκαετίες αποφάσισαν ότι το νησί τους είναι στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντά τους και προχώρησαν σε μυστικές συμφωνίες για την απόκτησή του, εγείρει ερωτήματα για το πώς λειτουργούν οι σύγχρονες αυτοκρατορίες.

Ο αγώνας τους
1967 - 1971: Οι κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος Chagos εκδιώκονται.
2000: Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο αποφασίζει ότι οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν σε 65 από τα νησιά, όχι όμως και στο Diego Garcia.
2004: Mε παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ, η απόφαση ακυρώνεται.
2007: Νέα δικαστική απόφαση δικαιώνει και πάλι τους κατοίκους.
Ιούνιος 2008: Η βρετανική κυβέρνηση παραπέμπει την υπόθεση στη Βουλή των Λόρδων.
Οκτώβριος 2008: Η Βουλή των Λόρδων τάσσεται τελεσίδικα κατά της επιστροφής των κατοίκων στα νησιά.

Tης Θαλειας Kαρταλη - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
Last edited by a moderator:

taver

Member
Μηνύματα
12.652
Likes
30.097
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ναί, είναι τόση η μυστικότητα που τα έμαθε όλα μεχρι και η Καθημερινή!

Κατά τα άλλα, σε τόσα και τόσα μέρη της Ελλάδας (και του κόσμου όλου) που φτιάχνονται στρατόπεδα, δημόσια έργα, κλπ κλπ, ακριβώς το ίδιο δε συμβαίνει? Το λένε Απαλλωτρίωση.

Το νησί είναι Βρεττανικό έδαφος (παρέμεινε Βρεττανικό μετά την ανεξαρτησία του Μαυρίκου το 1968, έναντι 3 εκ. λιρών που έλαβε τότε ο Μαυρίκιος). Και οι Βρεττανοί επέλεξαν να το χρησιμοποιήσουν μαζί με τους συμμάχους τους Αμερικάνους για μια κοινή τους στρατιωτική βαση.

Το άρθρο δεν γράφει ότι στο νησί βρίσκεται ένας από τους 5 επίγειους σταθμούς που επιτρέπουν τη λειτουργία του συστήματος GPS.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κάτοικοι κατάφεραν και έφτασαν μέχρι το δικαστήριο, επειδή δεν έλαβαν ανταλλάγματα για τη μετακίνησή τους. Η Βρεττανική κυβέρνηση δεν παραχώρησε ανταλλάγματα, γιατί (όπως είχε υποστηρίξει) ήταν έποικοι που πήγαν και εγκαταστάθηκαν λίγα χρόνια πριν στο νησί.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
10.037
Likes
53.149
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πρώτη φορά άκουσα για το νησιωτικό σύμπλεγμα σε μια παρουσίαση σε ένα συνέδριο πριν τέσσερα χρόνια. Ομολογουμένως πρόκειται για ανατριχιαστική περίπτωση.

Ναί, είναι τόση η μυστικότητα που τα έμαθε όλα μεχρι και η Καθημερινή!
Η μυστικότητα επικρατούσε επί δεκαετίες, λόγω της άρνησης του Foreign Office να ανοίξει τα αρχεία τα οποία αποκάλυπταν τις μεθόδους τρομοκρατίας και απομάκρυνσης του τοπικού πληθυσμού. Επί δεκαετίες η επίσκεψη δημοσιογράφων, επισκεπτών...ακόμη και των ίδιων των κατοίκων στο χώρο όπου γεννήθηκαν αυτοί και οι πρόγονοί τους απαγορευόταν. Εξ' ου και ο χαρακτηρισμός "μυστικότητα", υποθέτω.

Κατά τα άλλα, σε τόσα και τόσα μέρη της Ελλάδας (και του κόσμου όλου) που φτιάχνονται στρατόπεδα, δημόσια έργα, κλπ κλπ, ακριβώς το ίδιο δε συμβαίνει? Το λένε Απαλλωτρίωση.
Ε όχι βέβαια! Στις απαλλοτριώσεις δεν τρομοκρατούνται οι πολίτες, δεν απομακρύνονται σε μακρινά νησιά για "δωρεάν ιατρική περίθαλψη" και αργότερα τους απαγορεύεται η επιστροφή στο νησί, δεν πλαστογραφούνται έγγραφα ώστε να αποκρυφθεί το γεγονός πως υπάρχουν οικογένειες πέντε γενεών στο συγκεκριμένο χώρο, δεν δηλητηριάζονται τα κατοικίδια των ντόπιων με αέρια για εκφοβισμό, ούτε υποχρεώνονται να μπουν σε ένα πλοίο με μόνο μια βαλίτσα, χάνοντας τα υπόλοιπα υπάρχοντά τους για πάντα. Αυτό δεν είναι απαλλοτρίωση, εκδίωξη πληθυσμού δια της τρομοκρατίας είναι.

Η όλη ιστορία είναι πραγματικά απίστευτη:
Diego Garcia: Paradise Cleansed - by John Pilger
 

Nikos5050

Member
Μηνύματα
535
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
Η οικογένεια του O. Bancourt, του ανθρώπου που πήγε την υπόθεση στο Βρεταννικο δικαστήριο, έφυγε απο τη νησί ένα πρωινό του 1968 για τον Μαυρίκιο για να πάει το μωρό στο νοσοκομείο ύστερα απο ένα ατύχημα. όταν πήγαν στο λιμάνι για να πάρουν το πλοίο της επιστροφής τους είπαν ότι ''το νησί πουλήθηκε'' και δε μπορούν να επιστρέψουν ποτέ. στη συνέχεια έβλεπαν τα πλοία να καταφθάνουν με όλο και περισσότερους συμπατριώτες τους. Βρέθηκαν ξαφνικά σε μια ξενη κοινωνία, χωρίς καν να κατανοούν την έννοια του χρήματος και χωρίς πόρους ή ικανότητα να εργαστούν. Η οικογένεια έχασε ένα γιο απο ναρκωτικά, ένα απο το αλκόολ και τον πατέρα απο θλίψη. έμειναν να αναπολούν τη ζωή στην πατρίδα (όπου τα πάντα τα έπαιρναν απο τη φύση) και την καλύβα τους στη λευκή άμμο.

www.commondreams.org
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.788
Μηνύματα
912.858
Μέλη
39.518
Νεότερο μέλος
Kostasrs22

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom