psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Οι πρώτες συζητήσεις στα νησιά
- Προετοιμασία & εισιτήρια
- Ημέρα του ταξιδιού
- Η πρώτη νύχτα στην Αβάνα
- Καλημέρα από Αβάνα!
- Αβάνα, ημέρα δεύτερη, η τουριστική!
- Σαν βγεις στο πηγαιμό για το Ρεμέδιος
- Σάντα Κλάρα και μετ’ εμποδίων Τρινιδάδ. Ημέρα περιπέτειας.
- Πύργος των Σκλάβων, παραλία Ancon & μια νέα φιλία!
- Σιενφουέγος, στο δρόμο με τα καβούρια
- Επιστροφή στην Αβάνα
- Ρούμι, πούρα και Αβάνα!
- Τελευταία μέρα, με «μια κάντιλακ αρχαία»
- Απολογισμός – σύνοψη
Κούβα, η εκδρομή των ονείρων μας στο νησί της επανάστασης.
Ο λαός λέει πως τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Δε ξέρω κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο γενικά, ωστόσο στη δική μου περίπτωση, πιο συγκεκριμένα στη συγγραφή ιστοριών επιβεβαιώνεται απόλυτα. Δε πάει πολύς καιρός που ανάρτησα την ιστορία μου για τις 9 ημέρες στο Βιετνάμ, και δε θα σας κρύψω ότι μου άρεσε πολύ σαν διαδικασία. Φυσικά δε περίμενα να λάβω τόσο θετική ανταπόκριση από φίλους, ιντερνετικούς και μη, μαζί με πολύ όμορφα σχόλια.
Αυτό με ώθησε να πάρω την απόφαση να προχωρήσω στη συγγραφή της δεύτερης μου ταξιδιωτικής ιστορίας, για ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε παραπάνω από ένα χρόνο πριν, το Μάρτιο του 2018, κάτι που ίσως έχει αξία να ληφθεί υπόψιν του, αν και απ’ ότι καταλαβαίνω λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.
Αναρωτήθηκα λοιπόν γιατί δε μπήκα στο κόπο να το πράξω, μιας και επρόκειτο για ένα ταξίδι που με στιγμάτισε, και η εύκολη απάντηση ήταν ότι μάλλον δε το ‘χω στην περιγραφή μέσω γραπτού λόγου, οπότε άστο καλύτερα. Κάποιες αναφορές - απαντήσεις στο αντίστοιχο θέμα του φόρουμ (Απορίες Κούβα, πολλές απορίες!) τις θεωρούσα αρκετές. Πάντα κάτι με έτρωγε όμως.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναθεωρήσω την απόφαση μου, και να σας μεταφέρω μέσω της ιστορίας μου στο μαγικό αυτό προορισμό που ήθελα να πάω χρόνια και επιτέλους αξιώθηκα να το κάνω.
Ευτυχώς που πέρα από τις αναμνήσεις μου, οι οποίες όσο έντονες και αν είναι ξεθωριάζουν με τη πάροδο του χρόνου και είναι λογικό, υπάρχει πολύ σοβαρό αρχείο. Κάτι που φροντίζω να υπάρχει σε κάθε εκδρομή που κάνω γιατί χρειάζεται. Πέρα λοιπόν από το ψώνιο του ερασιτέχνη φωτογράφου που δημιουργεί οργανωμένο αρχείο, έχει κρατηθεί και η τεκμηρίωση των εξόδων, οι διαμονές, τα ποσά που πληρώσαμε και που, τα εισιτήρια μουσείων – αξιοθέατων, το πάρκινγκ, φυσικά οι τιμές των δωματίων και πολλά ακόμα μικρά και μεγάλα έξοδα. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα καταφέρω να αποτυπώσω το ταξίδι μου όσο καλύτερα γίνεται.
Πρέπει να πω κάπου εδώ ότι ο συγκεκριμένος προορισμός αποτελούσε όνειρο ζωής για περίπου 18 χρόνια. Από τότε που άρχισα να «νιώθω» λίγο περισσότερο, ήθελα να πάω στο νησί του Τσε, του Φιντέλ και του Καμίλο. Ήθελα να δω από κοντά τι συμβαίνει, ποιες είναι οι συνθήκες ζωής, οι συνήθειες των ανθρώπων, και γενικά τι σημαίνει περηφάνια και ανεξαρτησία, κάτι το οποίο είχα μάθει βέβαια αρχικά από τη γνωστή ρήση που αποδίδεται στο Φιντέλ: ''Ανεξαρτησία σημαίνει να έχεις το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου, και να του λες άντε γα****'' Γίνεται κάτι τέτοιο σαν τουρίστας θα με ρωτήσετε; Σε πολύ μικρό βαθμό θα σας πω, αλλά γίνεται.
Ρομαντικός ίσως, ακόμα ακόμα κι ονειροπόλος, ήθελα να πάρω αυτή τη γεύση ζωντανής ιστορίας. Οι γνωστοί που είχαν επισκεφτεί τη Κούβα ουκ ολίγοι, ακόμα και άνθρωποι μέσα στην οικογένεια μου. Τα χρόνια περνούσαν, κι εγώ επέμενα να βλέπω τις αφίσες του Τσε στο δωμάτιο μου, να φοράω τα μπλουζάκια που μου έφερε ο θείος μου, να καπνίζω τα πούρα που έκανε δώρο η αδερφή μου, και να ονειρεύομαι ότι μια μέρα θα τα καταφέρω κι εγώ να φτάσω ως εκεί.
Αυτό που με δίδαξε όμως η ζωή μέσα απ’ τα ταξίδια και όχι μόνο, είναι να μη σταματάω στα όνειρα. Όχι ότι είναι κακό να ονειρεύεσαι, κάθε άλλο, απλά αν κάποια στιγμή δε μεταβληθεί το όνειρο σε στόχο, δε πας πουθενά, θα μείνεις μια ζωή με τα όνειρα. Πίστη και αφοσίωση στο στόχο λοιπόν για να πάμε παρακάτω, και εν προκειμένω μέχρι τη Κούβα.
Last edited: