Ένα από τα χειρότερα και πιο αρρωστημένα όπλα που έχει εφεύρει ο (διεστραμμένος) ανθρώπινος νους, οι βόμβες διασποράς, βρίσκονται και πάλι στα φώτα της δημοσιότητας με την προσπάθεια ορισμένων κρατών να τα απαγορεύσουν. Ποιοι αρνούνται να συνεργαστούν; Φυσικά οι συνήθεις ύποπτοι, που συνήθως είναι και αυτοί που αρνούνται να υπογράψουν συνθήκες για την απαγόρευση όπλων, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την προστασία του περιβάλλοντος κτλ: οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ινδία και το Πακιστάν. Αλλά αυτή τη φορά δεν είναι μόνο αυτές, μαζί τους είναι μεταξύ άλλων και η υπέροχη Ελλάδα μας και η Κύπρος!!
Όσοι έχουν ταξιδεύσει στο Λάος και στο Βιετνάμ σίγουρα ξέρουν από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα των βομβών αυτών. Για όσους δεν γνωρίζουν, ορίστε μερικά στοιχεία:
από ΕλευθεροτυπίαΕλλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Πολωνία, Φινλανδία και Λετονία ήταν οι έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρνήθηκαν να υπογράψουν την απαγόρευση των βομβών διασποράς. Απλώς, περιορίστηκαν να στείλουν στο Οσλο, χάριν πρωτοκόλλου, μικρές ομάδες επιπέδου πρέσβεων για να παρακολουθήσουν ως παρατηρητές τις τελικές συνομιλίες πριν από την υπογραφή.
Όσοι έχουν ταξιδεύσει στο Λάος και στο Βιετνάμ σίγουρα ξέρουν από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα των βομβών αυτών. Για όσους δεν γνωρίζουν, ορίστε μερικά στοιχεία:
Οι βόμβες διασποράς περιέχουν εκατοντάδες μικρότερες βόμβες οι οποίες διασπείρονται σε μεγάλη ακτίνα. Οταν δεν εκρήγνυνται, όλες μετατρέπονται σε νάρκες κατά προσωπικού σπέρνοντας τον θάνατο για χρόνια.
ΑΜΑΧΟΙ ΤΟ 98% ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ!
- Εκατό χιλιάδες άνθρωποι, το 98% των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από την έκρηξη όπλων διασποράς σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1965.
- 4 εκατομμύρια βόμβες διασποράς έριξε το Ισραήλ στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006, από τις οποίες 1 εκατομμύριο βόμβες παρέμειναν ενεργές και 40 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα παραμένουν ακόμη και σήμερα «μολυσμένα».
- 200 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο από όπλα διασποράς στον Λίβανο το 2007, έναν χρόνο μετά τον πόλεμο.
- 260 εκατομμύρια βόμβες διασποράς έπεσαν στο Λάος στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, εκ των οποίων το ένα τρίτο συνέχισαν να ακρωτηριάζουν και να σκοτώνουν αμάχους μετά το τέλος του πολέμου.
- 11.000 είναι τα θύματα των βομβών διασποράς στο Βιετνάμ.
- Τουλάχιστον 75 χώρες διαθέτουν αυτήν τη στιγμή όπλα διασποράς, από τις οποίες 30 είναι και παραγωγοί τους.
από ΈθνοςΛάος
Η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βομβών διασποράς, το Λάος, υπέγραψε δεύτερο τη συνθήκη. Από στο 1964 έως και το 1973 η αμερικανική πολεμική αεροπορία έριξε 260 εκατομμύρια βόμβες διασποράς στο έδαφός του, που αντιστοιχούν στη ρίψη ενός φορτίου βομβών βομβαρδιστικού αεροπλάνου Β-52 κάθε εννέα λεπτά επί εννέα χρόνια.