• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Ανακοινώθηκαν στην ετήσια εκδήλωση του s.pellegrino στο Λονδίνο. H κατάκτηση της κορυφής από το Noma και το παράπονο του... λαντζέρη
Ο νέος Βασιλιάς των εστιατορίων για το 2010 είναι το Noma #1 από την Κοπεγχάγη. Στην ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσε το s.pellegrino στο Guildhall του Λονδίνου για τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου το Noma , το εστιατόριο του τριαντατριάχρονου Rene Redzepi, κατάφερε να εκθρονίσει τα 2 εστιατόρια που μονοπωλούσαν τις 2 πρώτες θέσεις τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για το αγγλικό fatduck (πλέον στη θέση #3) και το καταλανικό El Bulli (πλέον στη θέση #2) που μονοπωλούσαν για χρόνια τις 2 πρώτες θέσεις.

Η πολιτική του Noma να επικεντρώσει τη μαγειρική του στα τοπικά προϊόντα επιβραβεύτηκε και με το παραπάνω. Όλο το προσωπικό του, είχε ταξιδέψει μέχρι το Λονδίνο για να παρακολουθήσει από κοντά την εκδήλωση.
Όλο, εκτός από τον καημένο λαντζέρη που δεν είχε τα χαρτιά που χρειαζόταν και δεν του επιτράπηκε να ταξιδέψει. Γι 'αυτό και οι συνάδελφοι του φόραγαν όλοι μπλουζάκια με το πρόσωπο του.

Παρατηρώντας τη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια βλέπουμε ότι:
- Καλύτερο εστιατόριο στη Γαλλία για το 2010 είναι πλέον ένα απλό μπιστρό το "Le Chateaubriand" (#11) που άφησε πίσω του όλα τα βαριά ονόματα της γαλλικής γαστρονομίας (Pierre Gagnaire,Joel Robuchon, Alain Ducasse)
-Στην Αυστραλία η πρώτη θέση ανήκει πλέον στο "Quay" (#27) και όχι πια στο "Tetsuya's" (#38)
-Οι Βάσκοι κρατάνε γερά μιας και το San Sebastian μια πόλη 200.000 κατοίκων έχει τρία εστιατόρια στη λίστα με τα 50 καλύτερα (Mugaritz #5, Arzak #9, Martin Berasategui #33)
-Στην Αμερική, ο μαθητής (Grant Achatz) ξεπέρασε τον δάσκαλο (Thomas Keller), φέρνοντας το Alinea #7 στη παγκόσμια κατάταξη και πρώτο στην Αμερική.
Αναλυτικά τα καλύτερα εστιατόρια ανά ήπειρο
Ευρώπη και παγκοσμίως : Noma
Βόρεια Αμερική : Alinea

Νότια Αμερική : D.O.M.
Αφρική : La Colombe
Ασία : Les Creations de Narisawa
Αυστραλία : Quay

Η λίστα με τα 50 καλύτερα
1. Noma, Copenhagen, Denmark
2. El Bulli, Roses, Spain
3. The Fat Duck, Bray, UK
4. El Celler de Can Roca, Girona, Spain
5. Mugaritz, Errenteria Gipuzkoa, Spain
6. Osteria Francescana, Modena, Italy
7. Alinea, Chicago, USA
8. Daniel, New York, USA
9. Arzak, San Sebastian, Spain
10. Per Se, New York, USA
11. Le Chateaubriand, Paris, France
12. La Colombe, Cape Town, South Africa
13. Pierre Gagnaire, Paris, France
14. Hotel de Ville, Crissier, Switzerland
15. Le Bernardin, New York, USA
16. L'Astrance, Paris, France
17. Hof van Cleve, Kruishoutem, Belgium
18. D.O.M, Sao Paulo, Brazil
19. Oud Sluis, EA Sluis, Netherlands
20. Le Calandre, Padova, Italy
21. Steirereck, Wien, Austria
22. Vendome, Gladbach, Germany
23. Chez Dominique, Helskinki, Finland
24. Les Créations de Narisawa, Tokyo, Japan
25. Mathias Dahlgren, Stockholm, Sweden
26. Momofuku Ssam Bar, New York, USA
27. Quay, Sydney, Australia
28. Iggy's, Singapore
29. L'Atelier de Joel Robuchon, Paris, France
30. Schloss Schauenstein, Graubunden, Switzerland
31. Le Quartier Francais, Franschhoek, South Africa
32. The French Laundry, California, USA
33. Martin Berasategui, San Sebastian, Spain
34. Aqua, Wolfsburg, Germany
35. Combal Zero, Rivoli, Italy
36. Dal Pescatore, Milan, Italy
37. De Librije, Zwolle, Netherlands
38. Tetsuya's, Sydney, Australia
39. Jaan par Andre, Singapore
40. Il Canto, Siena, Italy
41. Alain Ducasse au Plaza Athenee, Paris, France
42. Oaxen Skärgårdskrog, Holo, Sweden
43. St John, London, UK
44. La Maison Troisgros, Roanne, France
45. wd~50, New York, USA
46. Biko, Mexico City, Mexico
47. Die Schwarzwaldstube, Baiersbronn im Schwarzwald, Germany
48. Nihonryori RyuGin, Tokyo, Japan
49. Hibiscus, London, UK
50. Eleven Madison Park, New York, USA

247.gr

rethimno

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λεσβος
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κοσμου
Kαλα τωρα ουτε ενα Ελληνικο???? λες και τα γυρισαν ολα και δεν τους αρεσε τιποτα
Για να πανε στις Καλυβες στο ΄΄Κουμάντρο'' τα μπιφτεκακια στη κοπη πιτας τα θυμασαι ???:bleh::bleh:
Eva kas για επιβεβαιωσε !!!!

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Δεν ξέρω με τι κριτήρια ανακοινώθηκε αυτή η λίστα.
ειμαι περίεργη όμως και θα ήθελα να μάθω απο μέλη που ίσως γνωρίζουν,άν έστω και λίγα ανταποκρίνονται στην επιλογή αυτή..

pattyyy

Member
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Όντως θα ήταν ενδιαφέρον εάν κάποιος έχει προσωπική εμπειρία να την μοιραστεί μαζί μας!

georgeavra

Member
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ταξίδι-Όνειρο
Βορεια Ευρωπη
τα κριτηρια για αυτες τις λιστες ειναι οι εξης:
πρωτες υλες,πρωτοτυπες και αυθεντικες γευσεις και εκτελεσεις,η ποιοτητα του σερβις,η καθαριοτητα σε ολους τους τομεις,το ονομα του σεφ,οι δημοσιες σχεσεις του εστιατοριου και ολα αυτα καθοριζονται με την αναγνωρισιμοτητα του κοινου και διαφορους mystery guests.Βεβαια ολα αυτα τα εστιατορια ειναι επιοικως απλησιαστα με αρκετα τσουχτερες τιμες για ενα ολακερο γευμα!

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
οι κριτικες για αυτες τις λιστες ειναι οι εξης:
πρωτες υλες,πρωτοτυπες και αυθεντικες γευσεις και εκτελεσεις,η ποιοτητα του σερβις,η καθαριοτητα σε ολους τους τομεις,το ονομα του σεφ,οι δημοσιες σχεσεις του εστιατοριου και ολα αυτα καθοριζονται με την αναγνωρισιμοτητα του κοινου και διαφορους mystery guests.Βεβαια ολα αυτα τα εστιατορια ειναι επιοικως απλησιαστα με αρκετα τσουχτερες τιμες για ενα ολακερο γευμα!
γράψε τα κριτήρια και όχι οι κριτικες για να καταλαβαίνομε όλοι.

Traveller

Member
H Eλλάδα είναι εκτός χάρτη των παγκόσμιων εστιατορίων... υποτίθεται ότι μιλάνε για κουζίνα υψηλών προδιαγραφών και όχι για απλές ταβερνες ή μπιστρό ή τρατορίες αλλά έτσι που βλέπω την λίστα δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος και θα εξηγήσω το γιατί...

Εγώ έχω δύο στα πενήντα... το St.John στο Λονδίνο και την μεγάλη έκπληξη για μένα το Le Chateaubriand στο Παρίσι... να σας πω το κρίμα μου με το St.John δεν τρελλάθηκα... οκ ήταν πολύ καλό αλλά όχι για μέσα στα καλύτερα 50 εστιατόρια... εν αντιθέση το Chateaubriand μπορεί να ήταν καταπληκτικό αλλά ήταν ένα απλό μπιστρό και μάλιστα αρκετά φτηνό... έδωσα 45? το άτομο με κρασί...πως ένα μπιστρό της σειράς κατάφερε να είναι τόσο ψηλά στη λίστα δεν το καταλαβαίνω... να πω και δυο πράγματα γιαυτό... έχει φιξ μενού και ο σεφ δεν είναι Γάλλος αλλά Βάσκος...

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
To No.1 είναι καλό, αλλά όχι δα και τόσο καλό...

georgeavra

Member
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ταξίδι-Όνειρο
Βορεια Ευρωπη
στο θεμα του φαγητου και της γευσης του καθενος ειναι ολα υποκειμενικα!μπορει να τυχεις και σε κακη στιγμη του σεφ ή της πρωτης υλης!παντως η Ελλαδα εχει καποια αξιολογα εστιατορια διακεκριμενα που αξιζουν.αν και περνανε κριση και αυτα με πολλες περικοπες σε προσωπικο και μισθους!

SPROM

Member
Επόμενο Ταξίδι
Εξεταστική
Ταξίδι-Όνειρο
Δεν ξέρω τώρα...
Γιουπι! Έφαγα σ'αυτό!
Όμως, εντάξει... δεν είναι δα και ΤΟΣΟ σπουδαίο...
Τα κριτήρια αφορούν την κουζίνα και το ντιζάιν;

ZephX

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Azerbaijan/Bhutan
Η λίστα είναι όντως περίεργη. Το υπενθυμίζουν βέβαια ότι δεν έχουν κάποια λίστα με κριτήρια αλλά πάνε με τους ψήφους. Δεν έχω φάει στο ν.1 άλλα από εκεί μέχρι το 10 είναι βασικά όλοι οι superstar chefs. Δεν είναι απλά το ότι ο chef του Alinea είναι κουραστικά διάσημος στη Αμερική (κυρίως γιατί έπαθε καρκίνο στη γλώσσα), του Fat Duck στην Αγγλία, κτλ, αλλά γιατί εκπροσωπούν ολόκληρες φιλοσοφίες γύρω από το φαγητό ή κάτι που δεν θα το βρεις πουθενά αλλού. Και για το elBulli και για το Fat Duck έχω γράψει στο παρελθόν στο φόρουμ (είναι μοναδικές εμπειρίες αλλά δεν θα πηδούσα και από το παράθυρο). Από εκεί και πέρα υπάρχουν 2-3 πράγματα που βγάζουν μάτι.

- Το Dal Pescatore (36) δεν είναι στο Μιλάνο, είναι σε χωριό αρκετά έξω από το Μιλάνο. Κάνεις 2 ώρες να πας με το αμάξι.

- Και εγώ θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν καλύτερα εστιατόρια από το St. John στο Λονδίνο, αλλά από άποψη φιλοσοφίας στο φαγητό ήταν ριζοσπαστικό για την Αγγλική σκηνή όταν άνοιξε.

- Από αυτή την άποψη τα Per Se, Iggy's, Quay και Momofuku Ssam Bar δεν νομίζω ότι τους αξίζουν οι αντίστοιχες θέσεις τους. Στο Iggy's ειδικότερα δεν νομίζω ότι αν δεν με πάνε ότι θα πάω από δική μου απόφαση. Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να θεωρήσει καλύτερο το Iggy's ή το French Laundry από οποιοδήποτε του Ducasse.

- Υπάρχει κάτι άλλο που με ενοχλεί αφόρητα σε κάποια εστιατόρια της λίστας. Θεωρώ όταν σκάμε ένα κάρο λεφτά ότι η εμπειρία πρέπει να είναι άψογη. Γι'αυτό το λόγο και μόνο, αρκετά εστιατόρια θα τα έβγαζα από τη λίστα. Όχι τόσο για την κακή συμπεριφορά των υπαλλήλων τους σε μερικά αλλά για το σύστημα κρατήσεων. Οι απαιτήσεις σε μερικά για να κάνεις κράτηση είναι εντελώς άλογες (πχ. French Laundry) σε σημείο που να είναι κουραστική μόνο η προσπάθεια για να βρεις τραπέζι. Καταλαβαίνω το να είναι κάποιος περιζήτητος και να χρειάζεται να κάνεις κράτηση μερικές μέρες, άντε 2 βδομάδες με 1 μήνα πριν, αλλά να δεθώ πάνω από το τηλέφωνο ή να μου πει το concierge πότε να πάω (2 ή 4 ή 6), δεν το κάνω. Στην τελική παραμένει φαγητό. Εξαίρεση το elBulli και το Fat Duck που το μενού τους, η παρουσίαση και η εμπειρία το απαιτεί. Αλλά πέρα από εκεί σε κανένα άλλο.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom