sezar7
Member
- Μηνύματα
- 748
- Likes
- 607
1. Town House 8, Μιλάνο, Ιταλία
Οι άνθρωποι: O αρχιτέκτονας Ettorio Mocchetti (δημιουργός εστιατορίων και ξενοδοχείων στο Μιλάνο και στην Τοσκάνη, εκδότης του Architectural Digest της Ιταλίας) βάζει την πανάκριβη υπογραφή του στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Τα 2 αδέρφια, Sara και Alessandro Rosso, ιδιοκτήτες του Townhouse 8, πήραν την απόφαση να ανακαινίσουν το ξενοδοχείο, χτισμένο, μαζί με όλη την Galleria Vittorio Emanuele II, το 1865 από τον Giuseppe Mengoni.
Το concept: Η ατμόσφαιρα του παλατιού του 19ου αιώνα δεν έχει χαθεί. Αλλά οι ιδιοκτήτες δεν ήθελαν τη βαριά ατμόσφαιρα του κλασικού, αλλά τη μοντέρνα αίσθηση της άνεσης και της «feel at home» διάθεσης. Τα στυλ αναμιγνύονται και πάνω στα παρκέ από ξύλο βελανιδιάς, θα δείτε καθρέφτες Biedermeier (προρομαντικής εποχής), δίπλα στον καναπέ που σχεδίασε η Zaha Hadid για τον ιταλικό οίκο μοντέρνου επίπλου Sawaya & Moroni.
Τα δωμάτια: Ο Ettorio Mocchetti έμεινε ο ίδιος αρκετές νύχτες σε κάθε δωμάτιο για να το διακοσμήσει και να το εξοπλίσει. Ίσως έτσι εξηγείται η βαλίτσα Montblanc που σας περιμένει στη ντουλαπα να τη γεμίσετε με ψώνια από τις μπουτίκ του Μιλάνου, τα σπάνια κρασιά στο minibar, το laptop και το κινητό με gps και η Bentley που είναι παρκαρισμένη από κάτω με τον σοφέρ να σας περιμένει. Το Townhouse 8 ισχυρίζεται ότι είναι 7 αστέρων και είναι σίγουρα σε ότι αφορά το design και την επιλογή επώνυμων προϊόντων με ποιότητα. Το ξενοδοχείο πρωτοάνοιξε μόλις το Μάρτιο του 2007.
Πληροφορίες: Townhouse 8, Via Silvio Pellico 8, μέσα στην Galleria Vittorio Emanuele, Μιλάνο, 0039 (0)2 89058297, www.townhousegalleria.it
2. Mystique, Σαντορίνη, Ελλάδα
Οι άνθρωποι: Η αρχιτέκτονας Μαίρη Καβάγια ανέλαβε το δύσκολο έργο να δώσει νέα πνοή στο 30χρονο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη. Σε αυτήν ανήκει η τολμηρή ιδέα να μετατραπούν όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι από εκτυφλωτικό άσπρο στο πιο ζεστό μπεζ και να καταργηθούν όλες οι γωνίες παντού, δημιουργώντας ένα καμπυλωτό και cozy περιβάλλον εξωτερικά και εσωτερικά. Η εσωτερική διακόσμηση ανήκει στο γάλλο Frank Lefebvre και στην εταιρεία του Bleu Nature. Το ξενοδοχείο Mystique είναι το μόνο στην Ελλάδα που έχει κερδίσει βραβεία για το design του και μάλιστα ανακηρύχτηκε για το 2008 ως το καλύτερο small resort του κόσμου από το έγκυρο περιοδικό Travel & Leisure.
Το concept: Ο Frank Lefebvre, έχοντας ως βασικό υλικό το driftwood (ξύλο ξεβρασμένο στη θάλασσα ή παλαιωμένο) αλλά και βοτσαλωτές πέτρες, λακαρισμένο ξύλο, είναι υπέρ της απλότητας και της αρμονίας. Σχεδίασε ειδικά για το Mystique έπιπλα και εφαρμογές, συνδυάζοντας την παράδοση του νησιού, την μοναδικότητα του τοπίου και τις σύγχρονες απαιτήσεις. Τα υπόσκαφα μείνανε άθικτα και μάλιστα τονίστηκαν, οι καθαρές γραμμές του νησιού μεταφέρθηκαν μέσα στους χώρους και η τεχνολογία βοήθησε, πάντα όμως υπονοημένη και κρυμμένη και όχι φανταχτερή και κυριαρχούσα. Οι καμπύλες είναι σημαντικό στοιχείο που βοηθάνε στη ροή της ενέργειας των εσωτερικών χώρων.
Τα δωμάτια: Τα ταβάνια σηκώθηκαν λίγο ψηλότερα, τα μπάνια μεγάλωσαν, όπως και τα παράθυρα και όλες οι κρεβατοκάμαρες τοποθετήθηκαν προς την πλευρά της θάλασσας για να απολαμβάνουν τη θέα. Χτιστοί καναπέδες, μικρές εσοχές με φυσικά διακοσμήτικά (ξύλο και φυτά, γυαλί), και μια ατμόσφαιρα που αγγίζει την απόλυτη νιρβάνα.
Πληροφορίες: Mystique, Οία, Σαντορίνη, 22860 71114, 210 8993790, www.mystique.gr
3. Gramercy Park Hotel – New York – ΗΠΑ
Οι άνθρωποι: Ο άνθρωπος πίσω από την αναγέννηση του ιστορικού ξενοδοχείου (σχεδιάστηκε από τον Robert T. Lyons και άνοιξε το 1925) μόνο τυχαίος δεν είναι. Ο Ian Schrager, καλλιτέχνης και επιχειρηματίας έγινε γνωστός ως ο ιδιοκτήτης του Studio 54. Κατόπιν ως ο πατέρας της ιδέας Boutique hotel, όπως και της ιδέας του Hotel lobby ως Hot spot για rich and famous.Αυτός ευθύνεται και για την ιδέα του urban resort, όπως είναι το εξαίσιο Delano Hotel στο Μαϊάμι. Με λίγα λόγια, ο Schrager είναι αυτός που έφερε το στυλ και το design στο χώρο των ξενοδοχείων. Στο Gramercy Park συνεργάστηκε με το φίλο του καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Julian Schnabel.
Το concept: arty και anti cool. Αυτός είναι ο στόχος της πλήρους ανακαίνισης που υπέστη το ξενοδοχείο (ξανάνοιξε τον Αύγουστο του 2006). Ο Schrager αφήνει πίσω του το μοντέρνο (μαζί και τον πρώην συνεργάτη του, Philippe Starck) και υιοθετεί την τέχνη ως τρόπο ζωής. Όχι πια design άβολοι καναπέδες, αλλά βελούδινοι καναπέδες που βουλιάζεις. Όχι άδειοι τοίχοι και μονοχρωμίες, αλλά πίνακες με ιστορία και χρώματα. Εκλεκτικό μποέμικο το ονομάζει ο ίδιος, και ήδη από το Lobby μπορείτε να πάρετε μια ιδέα: χιλιόμετρα από κόκκινο βελούδο, περίτεχνα τζάκια, πλακάκια από το Μαρόκο μαζί με συλλογή έργων σύγχρονων καλλιτεχνών: Basquiat, Damien Hirst, Andy Warhol.
Τα δωμάτια: Juxtapose σημαίνει στα αγγλικά παραθέτω, τοποθετώ δίπλα δίπλα και συνήθως χρησιμοποιείται για ανόμοια φαινομενικά πράγματα. Έτσι είναι και τα 185 δωμάτια του Gramercy Park Hotel. Το καθένα είναι διαφορετικό, αλλά όλα κυριαρχούνται από έντονα χρώματα, θυμίζοντας αναγεννησιακούς πίνακες του Ραφαέλ. Χειροποίητα χαλιά σε έντονο κόκκινο, βουλιάζουν κάτω από τα πόδια επίπλων από διάφορες χώρες, ενώ πίνακες φίλων του Schrager κρέμονται στους τοίχους. Μέσα από την ευχάριστη αισθητική αναρχία, το ζητούμενο είναι βέβαια πάντα η πολυτέλεια και η άνεση.
Πληροφορίες:Gramercy Park Hotel, Lexington Avenue 2, Manhattan,Νέα Υόρκη, 001 212920 3300, www.gramercyparkhotel.com
4. Hotel Marques de Riscal – Elciego – Ισπανία
Οι άνθρωποι: Ο εξής ένας Frank O. Gehry, ο δαιμόνιος καναδός αρχιτέκτονας, που εδώ και δεκαετίες προκαλεί με τις δημιουργίες του. Ο κάτοχος του σημαντικού βραβείου αρχιτεκτονικής Pritzker Prize έχει σχεδιάσει κατοικίες, γήπεδα, μουσεία, συνεδριακά κέντρα, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια. Τα πιο γνωστά περιλαμβάνουν το Walt Disney Concert Hall στο Λος Άνζελες και το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 2006.
Το concept: Όπως οι περισσότερες κατασκευές του Gehry, το ξενοδοχείο Marques de Riscal χαρακτηρίζεται από ευθύγραμμα σχήματα από ασβεστόλιθο, μέταλλο και γυαλί. Το μέταλλο, και ειδικά τα χρυσά και ροζ φύλλα από τιτάνιο, είναι αυτά που κάνουν εντυπωσιακό το εξωτερικό design του κτιρίου. Η οινοποιία Marques de Riscal αποφάσισε να χτίσει ένα ξενοδοχείο μέσα στους αμπελώνες της, μετατρέποντας σε τουριστικό προορισμό την περιοχή. Σκοπός του κτιρίου είναι να έχει θέα στους αμπελώνες αλλά και να προσφέρει τις σκιερές αυτές γωνιές που απαιτεί μια κάβα κρασιών, ένα καλό εστιατόριο και μια exclusive σουίτα. Χτισμένο σε ύψωμα, το κτίριο ανυψώνουν ακόμα περισσότερο κολόνες, ανάμεσα στις οποίες και κάτω από τα φύλλα τιτανίου, κρύβονται το lobby, το μπαρ και και μικρή βεράντα. Στο εσωτερικό, κυριαρχεί το τζάμι, ενώ στο μπαρ, εντυπωσιακοί είναι οι τοίχοι που αριθμούν χιλιάδες προθήκες κρασιών.
Τα δωμάτια: Το εσωτερικό των 43 δωματίων έχει επιμεληθεί επίσης ο Frank Gehry, αν και εδώ οι φουτουριστικές αναζητήσεις του αρχιτέκτονα δεν είναι τόσο extreme. Το extreme περιορίζεται στο σχήμα του δωματίου, που ακολουθεί τις εξωτερικές γραμμές και μπορεί να είναι τρίγωνο, οβάλ ή πολύγωνο ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Ξύλο, μεγάλα κρεβάτια, Bang & Olufsen συσκευές και μεγάλα παράθυρα – τζαμαρίες με θέα στους αμπελώνες. Η Gehry Suite είναι προτεινόμενη, για το μεγάλο μέγεθος και την ιδιωτική βεράντα της.
Πληροφορίες: Hotel Marques de Riscal, Calle Torrea 1, Elciego, 110 χλμ από το Μπιλμπάο, 0034 945 180880, www.starwoodhotels.com
5. Hotel Le Bellechase – Παρίσι – Γαλλία
Οι άνθρωποι: «Στα γαλλικά, η λέξη mode δε σημαίνει μόνο στη μόδα, αλλά και τρόπος ζωής», έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Christian Lacroix, ο γάλλος μόδιστρος, υπεύθυνος για την καλλιτεχνική και διακοσμητική επιμέλεια του ξενοδοχείου Le Bellechase. O Lacroix, εκτός από την πείρα του, χρησιμοποίησε την αγάπη του και για το θέατρο, τα ιστορικά κουστούμια αλλά και το γεγονός ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Orsay.
Το concept: Ένα ταξίδι στην αριστοκρατική Γαλλία του 19ου αιώνα, στην πρωτοποριακή avant garde της αριστερής όχθης του Σηκουάνα του 20ου αιώνα και στην ριζοσπαστική τέχνη του σήμερα, επιδιώκει ο Lacroix και όλα αυτά με πολύχρωμη, φρέσκια και μοντέρνα ματιά. Το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο, είτε για να διαχωρίσει χώρους, είτε για να δημιουργήσει ρυθμό ανάμεσα στους ορόφους. Όμως τα φανταχτερά κολάζ που καλύπτουν τους τοίχους, περιέχουν κομμάτια από χαρακτικά, αρχαία γλυπτά και γνωστούς πίνακες. Σουρεαλιστικό σκηνικό και ταυτόχρονα τόσο pop art, που θα ήταν περήφανος για τον Lacroix και ο Andre Breton και ο Andy Warhol.
Τα δωμάτια: Τα 34 δωμάτια με κλιματισμό και ηχομόνωση δείχνουν όλη τη δυναμική της φαντασίας του Christian Lacroix. Όπως ο ίδιος δηλώνει, τα δωμάτια που κοιτάζουν στο δρόμο είναι τα πιο σύγχρονα και φαντεζί, αφού καθρέφτες χρησιμοποιούνται για τονίσουν τα χρώματα και να θολώσουν τα όρια μεταξύ κρεβατιού και μπανιέρας, που σε μερικά βρίσκεται στη μέση του δωματίου. Τα δωμάτια της αυλής είναι σε πιο ρουστίκ τόνους, με περισσότερα δείγματα κλασικής τέχνης: Tuileries, Λουδοβίκοι,σωματοφύλακες, Αλέξανδρος Δουμάς και όλη η ιστορία της Γαλλίας περνάει από τα δωμάτια. Προτείνουμε το δωμάτιο Quai d’ Orsay με δεκάδες πεταλούδες να χρωματίζουν τους τοίχους του. Το ξενοδοχείο άνοιξε με την τώρινη του μορφή τον Ιούλιο του 2007.
Πληροφορίες: Hotel Bellechasse, Rue de Bellechase 8, Saint Germain, Παρίσι, 0039 (0)1 45502231, www.lebellechasse.com
6. Commune by the Great Wall Hotel – Πεκίνο – Κίνα
Οι άνθρωποι: Αποτέλεσμα και αυτό του νέου trend, που θέλει τη συμβολή πολλών καλλιτεχνών σε ένα και μόνο ξενοδοχείο. Η φανταστική τοποθεσία του δίπλα στο Σινικό Τείχος, έδωσε την ευκαιρία σε 12 ασιάτες αρχιτέκτονες να φανταστούν τις σουίτες των ονείρων τους και να τις πραγματοποιήσουν. H ιδέα ανήκει στην Zhang Xin. To ξενοδοχείο (το οποίο προτιμά να αποκαλείται ιδιωτική συλλογή μοντέρνας αρχιτεκτονικής) συμμετείχε στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2002, όπου και κέρδισε βραβείο. Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες συγκαταλέγονται ο Shigeru Ban από την Ιαπωνία, ο Kengo Kuma επίσης από την Ιαπωνία ενώ στο design έχουν προσφέρει ονόματα όπως ο Philippe Starck, ο Karim Rashid και ο Marc Newson.
Το concept: To Commune (η κοινότητα) δεν έχει μεγάλα και εντυπωσιακά κτίρια. Αντίθετα, όπως δήλωνει και το όνομά του, πρόκειται για μια κοινότητα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, αποτελούμενης από 12 αυτόνομες βίλες, ενώ 31 ακόμα βίλες στεγάζουν τα υπόλοιπα δωμάτια και τις σουίτες του ξενοδοχείου. Ο κάθε αρχιτέκτονας αφέθηκε ελεύθερος να δημιουργήσει το σπίτι των ονείρων του με οποιοδήποτε υλικό. Το αποτέλεσμα είναι μια πολυπολιτισμική, πολυσυλλεκτική κοινότητα: το ξύλινο σπίτι-βαλίτσα, το σπίτι – αεροδρόμιο με βασική του αρχή ένα μακρύ τοίχο που θυμίζει το τείχος απέναντι, το κόκκινο σπίτι με τα πολλά μικρά παράθυρα, το σπίτι από μπαμπού (το αγαπημένο μας).
Τα δωμάτια: όλα τα σπίτια μπορούν να νοικιαστούν ώς έχουν ή να χωριστούν σε μικρότερες σουίτες. Το κάθε σπίτι έχει 3-4 κρεβατοκαμάρες, μπάνια, τραπεζαρία, κουζίνα και πολλούς ακόμα χώρους. Οι ιδιοκτήτες δε θα έχουν κανένα πρόβλημα αν διοργανώσετε πάρτυ ή ομαδική εκδρομή και μάλιστα ενθαρρύνουν τέτοια events στα διάσημα σπίτια-εκθέματα. Οι περισσότερες βίλες στο εσωτερικό είναι εμπνευσμένες από την ανατολίτικη φιλοσοφία, που δίνει βάση στην ηρεμία, στη χαλάρωση, στο zen και στην αρμονία. Προτείνουμε το Bamboo σπίτι με τον κήπο και τη λιτή διακόσμηση, που όμως σε προκαλεί να ηρεμήσεις και να νιώσεις την πνευματικότητα του τοπίου.
Πληροφορίες: Commune by the Great Wall Hotel, Έξοδος στο Shuiguan, Badaling Highway, Πεκίνο, Κίνα, 00861081181888, www.communebythegreatwall.com
7. J Plus Hotel – Hong Kong
Οι άνθρωποι: Το enfant terrible του παγκόσμιου design ανοίγει τους ορίζοντες του και φτάνει στο Χονγκ Κονγκ για να διακοσμήσει το πρώτο του ξενοδοχείο στην Ασία. Ο Philippe Starck, παρ’ όλη την κριτική που δέχεται τα τελευταία χρόνια ως ξεπερασμένος πια designer, ανατρέπει συνεχώς τα δεδομένα αφού εκπλήσσει για άλλη μια φορά με το ταλέντο του. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε το 2004. Η ιδέα και η πραγματοποίηση ανήκει στην τολμηρή 29χρονη επιχειρηματία Yenn Wong.
Το concept: Από τις λίγες φορές που η έκφραση «αισθάνομαι το δωμάτιο ξενοδοχείου ως το σπίτι μου» είναι αληθινή. Ο Starck από τους εξωτερικούς χώρους ως και την παραμικρή γωνία του κάθε δωματίου, σχεδιάζει τους χώρους για να τους ζήσουν άνθρωποι και όχι για να τους φωτογραφήσουν φωτογράφοι και να τους θαυμάσουν επισκέπτες. Αν χάνεται η κομψότητα και η πολυτέλεια; Για τον Philippe Starck μιλάμε και οι ζεστοί χώροι του ακτινοβολούν στυλ και προσωπικότητα. Το κεντρικό θέμα είναι η φύση και έχουν αποφευχθεί όλες οι υπερβολές τύπου χρυσός, πολυέλαιοι και παχιά χαλιά. Το J Plus Hotel είναι ένα καθαρά αστικό, σύγχρονο, chic και funky ξενοδοχείο.
Τα δωμάτια: Τα 52 δωμάτια και οι 2 penthouse σουίτες εκτείνονται σε 25 ορόφους και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό είναι γιατί τα δωμάτια είναι αρκετά μεγάλα και ευρύχωρα. Αφράτα κρεβάτια, laptop, τηλεόραση plasma, κουζίνα, ζωγραφιστοί τοίχοι και hip διάθεση. Προτεινόμενο δωμάτιο η τεράστια (145 τ.μ.) penthouse σουίτα.
Πληροφορίες: J Plus Hotel, Irving Street 1-5, Causeway Bay, Χονγκ Κονγκ, 00852 31969000, www.jplushongkong.com
8. Hotel Puerta America – Μαδρίτη – Ισπανία
Οι άνθρωποι: Δεκαεννιά συνολικά αρχιτέκτονες και designers, μεμονωμένα και σε ομάδες, συμμετέχουν στο μεγάλο πείραμα του Puerta America, o καθένας με τη μοναδική υπογραφή του και το στυλ του. Ο Γάλλος Jean Nouvel ευθύνεται για την πρόσοψη, το penthouse και το 12ο όροφο, η Ιρακινή Zaha Hadid για τον πρώτο όροφο, ο Άγγλος Norman Foster για τον 2ο όροφο, ο Ισραηλινός Ron Arad για τον 7ο όροφο, ο Ιάπωνας Arata Isozaki για τον 10 όροφο και 14 ακόμα καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Το ξενοδοχείο άνοιξε το 2005.
Το concept: Η σούπερσταρ παραγωγή στα design hotels: 12 όροφοι, 12 αρχιτέκτονες σταρ. Ο καθένας έχει αναλάβει έναν όροφο με πλήρη ελευθερία στην τεχνική και στην αισθητική: όσο περίεργο και αν φαντάζει, το αποτέλεσμα είναι ένας ναός της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ας κατηγορούν πολλοί το ξενοδοχείο ότι κάλεσε μόνο πολύ γνωστούς αρχιτέκτονες και όχι πολύ καλούς ειδικούς στην κατασκευή κτιρίων. Το ζήτημα εδώ είναι το design στις σύγχρονες κοινωνίες και το Puerta America είναι η μόνιμη έκθεσή του.
Τα δωμάτια: Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες είναι για πελάτες με απαιτήσεις, ευρύχωρα με όλες τις υπηρεσίες και πολύ δύσκολα στο να διαλέξεις σε ποιο θέλεις να κοιμηθείς: στο κάτασπρο με καθαρές γραμμές sci fi δωμάτιο του πρώτου ορόφου;στο ησυχαστήριο με τα ξύλινα πατώματα και τους δερμάτινους καναπέδες του 2ου ορόφου;ή σε ένα από τα δωμάτια του 3ου ορόφου που παίζουν με το άσπρο και το μαύρο, το φως και το σκοτάδι;Τα δωμάτια του 4ου ορόφου παίζουν με το ατσάλι, τους καθρέφτες και τις αντανακλάσεις τους, δημιουργώντας εντελώς πειραματικούς χώρους, ενώ οι πιο συντηρητικοί θα νιώσουν καλύτερα με τα βαριά κόκκινα χαλιά των μπαρόκ δωματίων του 5ου ορόφου. Ωδή στη δύναμη της απλότητας και της πρακτικότητας είναι τα δωμάτια του 6ου ορόφου, ενώ ο 7ος όροφος είναι από τους αγαπημένους μας με τις καμπύλες να κυριαρχούν παντού. Αν έπρεπε να διαλέξουμε πάντως, θα ψηφίζαμε 12ο όροφο και τα αρτιστίκ δωμάτια του γάλλου Jean Nouvel.
Πληροφορίες: Hotel Puerta America, Avenida de America 4, Μαδρίτη, 0034 917 445400, www.hotelpuertamerica.com
9. Rio Design Hotel – Copacabana – Rio de Janeiro – Βραζιλία
Οι άνθρωποι: Πρόγονος του Puerta America, το Rio Design Hotel ήταν το πρώτο που επιχείρησε το πείραμα, καλώντας όμως μόνο βραζιλιάνους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να επιμεληθούν τους ορόφους του. Δανείζει τους χώρους του σε δέκα βραζιλιάνους καλλιτέχνες: Chico Gouvea, Helio Fraga, Gilmar Peres, Orleans e Braganca μπορεί να μη λένε τίποτα σε μας ως ονόματα, είναι όμως από τα μεγαλύτερα στο χώρο του design στη Βραζιλία των 186 εκατομμυρίων κατοίκων, μιας χώρας μακρινής και άγνωστης.
Το concept: Όσο άγνωστοι είναι οι αρχιτέκτονες, τόσο πιο γνωστή είναι η Copacabana. Η μήκους 4 χιλιομέτρων ειδυλλιακή παραλία του Rio De Janeiro είναι το ιδανικό σημείο για να πάρετε μια γεύση από το βραζιλιάνικο design. Στο Rio Design Hotel η διάθεση για καλλιτεχνίες είναι και διάθεση για ζωή και διασκέδαση και αυτό είναι φανερό παντού: από τις funky στολές του προσωπικού ως τα κοκτέιλ στο Jacuzzi στον τελευταίο όροφο.
Τα δωμάτια: Εξήντα έξι δωμάτια, από τα οποία τα 22 είναι σουίτες, απλώνονται στους 11 ορόφους του Rio Design Hotel. Και είτε πρόκειται για τις οικολογικές, μίνιμαλ σουίτες του 8ου ορόφου, είτε για τις «ναυτικές» σουίτες του 11ου με τα μπλε πλακάκια και τα κάτασπρα μεταξωτά σεντόνια, τα δωμάτια στο Rio Design Hotel είναι μια ευχάριστη έκπληξη.
Πληροφορίες: Rio Design Hotel, Rua Francisco 17, Posto 6, Copacabana, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 0055 21 32228800, www.riodesignhotel.com
10. Hotel Josef – Πράγα – Τσεχία
Οι άνθρωποι: Η γεννημένη στην Τσεχία αρχιτέκτονας Eva Jiricna ανέλαβε τη επανασχεδίαση της εξωτερικής εικόνας και την εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου Josef, που βρίσκεται στο κέντρο της Πράγας. Η εγκατεστημένη πλέον στο Λονδίνο αρχιτέκτονας, είναι περισσότερο γνωστή για τη δουλειά της σε διακοσμήσεις καταστημάτων (καταστήματα hugo boss σε όλον τον κόσμο, Harrods) παρά για τα μεγάλα project. Είναι επίσης γνωστή η αγάπη της για το γυαλί, τα έντονα χρώματα και τη μοντέρνα αισθητική της.
Το concept: Ο σκοπός στο Hotel Josef δεν ήταν να δεθεί το παλιό παραδοσιακό κτίριο με κάτι καινούριο. Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια εντέλως καινούρια μορφή, ένα μοντέρνο ξενοδοχείο, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Οι καθαρές μορφές, η φωτεινότητα και η απλότητα της μοντέρνας γραφής της Eva Jiricna είναι ξεκάθαρες: οι προσόψεις των δύο κτιρίων φωτίζονται απαλά με ροζ και πορτοκαλί ανταύγειες, ενώ τα γεωμετρικά σχήματα των κτιρίων απλώνονται γύρω από την αυήλ με το γρασίδι. Το ήρεμο περιβάλλον επικρατεί και στους εσωτερικούς χώρους. Το Hotel Josef άνοιξε ανανεωμένο τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2002.
Τα δωμάτια: Εκατόν εννιά δωμάτια σούπερ designατα με διαφανή μπάνια, που χωρίζονται από τους υπόλοιπους χώρους με γυαλί. Τα δωμάτια είναι φωτεινά, έχουν θέα και τζαμαρία σχεδόν σε όλη τη μία πλευρά τους και είναι αρκετά λιτά, από την άποψη ότι δεν έχουν πολλά διακοσμητικά στοιχεία, ούτε βαριά έπιπλα. Less is more και στα χρώματα: άσπρο, παστέλ αποχρώσεις και απαλά ροζ και πορτοκαλί. Προτεινόμενο δωμάτιο το 801, σουίτα στον τελευταίο όροφο με θέα σε όλη σχεδόν την πόλη.
Πληροφορίες: Hotel Josef, Rybna 20, 0042 (0)221700111, www.hoteljosef.com
11. Side Hotel, Αμβούργο, Γερμανία
Οι άνθρωποι: Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Jan Stoermer, ο οποίος έχει διακριθεί με πολλά βραβεία για τις δημιουργίες του. Τη διακόσμηση ανέλαβε ο ιταλός Matteo Thun, ο οποίος έχει διακριθεί επίσης πολλές φορές και ήταν μέλος του Memphis Group, κινήματος που άλλαξε το design τη δεκαετία του ’80. Το φωτισμό όλων των χώρων έχει επιμεληθεί ο Robert Wilson, “χορογράφος του φωτός», όπως αποκαλείται ο καλλιτέχνης από τη Νέα Υόρκη. Το Side Hotel ανακηρύχθηκε το 2004 «Hotel of the year», και έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία για το design και την αρχιτεκτονική του. Βρίσκεται στο κέντρο του Αμβούργου, δίπλα στο εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο της γερμανικής πόλης.
Το concept: Το ζεν συναντά το ποπ. Εντυπωσιακό στοιχείο του πεντάστερου ξενοδοχείου είναι το φουαγέ το οποίο φτάνει τα 30 μέτρα και φωτίζεται από Installations του Wilson. Η εξωτερική πρόσοψη του Side Hotel αποτελείται από γυαλί και πέτρα, ενώ οι εσωτερικοί χώροι περιλαμβάνουν αρκετό χρώμα, pop διάθεση, αλλά με μίνιμαλ προσέγγιση. Μόνο τα απαραίτητα γεμίζουν το εστιατόριο, το Lobby και τους διαδρόμους.
Τα δωμάτια: Απλότητα, άνεση, ήρεμο περιβάλλον και ζεστά χρώματα (κυρίως καφέ και κρεμ) χαρακτηρίζουν τα 178 δωμάτια που απλώνονται στους 12 ορόφους. Στρογγυλά πουφ, μεγάλα παράθυρα, άσπρα μεταξωτά σεντόνια και δρύινα πατώματα στα υπνοδώματια, πράσινο γυαλί και γκρι πέτρα στα μπάνια. Οι 10 σουίτες στο 10ο και 11ο όροφο έχουν εκπληκτική θέα στην πόλη και king size κρεβάτι το οποίο φτάνει τα 2 μέτρα σε πλάτος.
Πληροφορίες: Side Hotel, Drehbahn 49, Αμβούργο, 0049 40309990, www.side-hamburg.de
http://www.koutipandoras.gr/article/123117/ta-kalytera-design-hotels-ston-kosmo
Οι άνθρωποι: O αρχιτέκτονας Ettorio Mocchetti (δημιουργός εστιατορίων και ξενοδοχείων στο Μιλάνο και στην Τοσκάνη, εκδότης του Architectural Digest της Ιταλίας) βάζει την πανάκριβη υπογραφή του στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου. Τα 2 αδέρφια, Sara και Alessandro Rosso, ιδιοκτήτες του Townhouse 8, πήραν την απόφαση να ανακαινίσουν το ξενοδοχείο, χτισμένο, μαζί με όλη την Galleria Vittorio Emanuele II, το 1865 από τον Giuseppe Mengoni.
Το concept: Η ατμόσφαιρα του παλατιού του 19ου αιώνα δεν έχει χαθεί. Αλλά οι ιδιοκτήτες δεν ήθελαν τη βαριά ατμόσφαιρα του κλασικού, αλλά τη μοντέρνα αίσθηση της άνεσης και της «feel at home» διάθεσης. Τα στυλ αναμιγνύονται και πάνω στα παρκέ από ξύλο βελανιδιάς, θα δείτε καθρέφτες Biedermeier (προρομαντικής εποχής), δίπλα στον καναπέ που σχεδίασε η Zaha Hadid για τον ιταλικό οίκο μοντέρνου επίπλου Sawaya & Moroni.
Τα δωμάτια: Ο Ettorio Mocchetti έμεινε ο ίδιος αρκετές νύχτες σε κάθε δωμάτιο για να το διακοσμήσει και να το εξοπλίσει. Ίσως έτσι εξηγείται η βαλίτσα Montblanc που σας περιμένει στη ντουλαπα να τη γεμίσετε με ψώνια από τις μπουτίκ του Μιλάνου, τα σπάνια κρασιά στο minibar, το laptop και το κινητό με gps και η Bentley που είναι παρκαρισμένη από κάτω με τον σοφέρ να σας περιμένει. Το Townhouse 8 ισχυρίζεται ότι είναι 7 αστέρων και είναι σίγουρα σε ότι αφορά το design και την επιλογή επώνυμων προϊόντων με ποιότητα. Το ξενοδοχείο πρωτοάνοιξε μόλις το Μάρτιο του 2007.
Πληροφορίες: Townhouse 8, Via Silvio Pellico 8, μέσα στην Galleria Vittorio Emanuele, Μιλάνο, 0039 (0)2 89058297, www.townhousegalleria.it
2. Mystique, Σαντορίνη, Ελλάδα
Οι άνθρωποι: Η αρχιτέκτονας Μαίρη Καβάγια ανέλαβε το δύσκολο έργο να δώσει νέα πνοή στο 30χρονο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη. Σε αυτήν ανήκει η τολμηρή ιδέα να μετατραπούν όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι από εκτυφλωτικό άσπρο στο πιο ζεστό μπεζ και να καταργηθούν όλες οι γωνίες παντού, δημιουργώντας ένα καμπυλωτό και cozy περιβάλλον εξωτερικά και εσωτερικά. Η εσωτερική διακόσμηση ανήκει στο γάλλο Frank Lefebvre και στην εταιρεία του Bleu Nature. Το ξενοδοχείο Mystique είναι το μόνο στην Ελλάδα που έχει κερδίσει βραβεία για το design του και μάλιστα ανακηρύχτηκε για το 2008 ως το καλύτερο small resort του κόσμου από το έγκυρο περιοδικό Travel & Leisure.
Το concept: Ο Frank Lefebvre, έχοντας ως βασικό υλικό το driftwood (ξύλο ξεβρασμένο στη θάλασσα ή παλαιωμένο) αλλά και βοτσαλωτές πέτρες, λακαρισμένο ξύλο, είναι υπέρ της απλότητας και της αρμονίας. Σχεδίασε ειδικά για το Mystique έπιπλα και εφαρμογές, συνδυάζοντας την παράδοση του νησιού, την μοναδικότητα του τοπίου και τις σύγχρονες απαιτήσεις. Τα υπόσκαφα μείνανε άθικτα και μάλιστα τονίστηκαν, οι καθαρές γραμμές του νησιού μεταφέρθηκαν μέσα στους χώρους και η τεχνολογία βοήθησε, πάντα όμως υπονοημένη και κρυμμένη και όχι φανταχτερή και κυριαρχούσα. Οι καμπύλες είναι σημαντικό στοιχείο που βοηθάνε στη ροή της ενέργειας των εσωτερικών χώρων.
Τα δωμάτια: Τα ταβάνια σηκώθηκαν λίγο ψηλότερα, τα μπάνια μεγάλωσαν, όπως και τα παράθυρα και όλες οι κρεβατοκάμαρες τοποθετήθηκαν προς την πλευρά της θάλασσας για να απολαμβάνουν τη θέα. Χτιστοί καναπέδες, μικρές εσοχές με φυσικά διακοσμήτικά (ξύλο και φυτά, γυαλί), και μια ατμόσφαιρα που αγγίζει την απόλυτη νιρβάνα.
Πληροφορίες: Mystique, Οία, Σαντορίνη, 22860 71114, 210 8993790, www.mystique.gr
3. Gramercy Park Hotel – New York – ΗΠΑ
Οι άνθρωποι: Ο άνθρωπος πίσω από την αναγέννηση του ιστορικού ξενοδοχείου (σχεδιάστηκε από τον Robert T. Lyons και άνοιξε το 1925) μόνο τυχαίος δεν είναι. Ο Ian Schrager, καλλιτέχνης και επιχειρηματίας έγινε γνωστός ως ο ιδιοκτήτης του Studio 54. Κατόπιν ως ο πατέρας της ιδέας Boutique hotel, όπως και της ιδέας του Hotel lobby ως Hot spot για rich and famous.Αυτός ευθύνεται και για την ιδέα του urban resort, όπως είναι το εξαίσιο Delano Hotel στο Μαϊάμι. Με λίγα λόγια, ο Schrager είναι αυτός που έφερε το στυλ και το design στο χώρο των ξενοδοχείων. Στο Gramercy Park συνεργάστηκε με το φίλο του καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Julian Schnabel.
Το concept: arty και anti cool. Αυτός είναι ο στόχος της πλήρους ανακαίνισης που υπέστη το ξενοδοχείο (ξανάνοιξε τον Αύγουστο του 2006). Ο Schrager αφήνει πίσω του το μοντέρνο (μαζί και τον πρώην συνεργάτη του, Philippe Starck) και υιοθετεί την τέχνη ως τρόπο ζωής. Όχι πια design άβολοι καναπέδες, αλλά βελούδινοι καναπέδες που βουλιάζεις. Όχι άδειοι τοίχοι και μονοχρωμίες, αλλά πίνακες με ιστορία και χρώματα. Εκλεκτικό μποέμικο το ονομάζει ο ίδιος, και ήδη από το Lobby μπορείτε να πάρετε μια ιδέα: χιλιόμετρα από κόκκινο βελούδο, περίτεχνα τζάκια, πλακάκια από το Μαρόκο μαζί με συλλογή έργων σύγχρονων καλλιτεχνών: Basquiat, Damien Hirst, Andy Warhol.
Τα δωμάτια: Juxtapose σημαίνει στα αγγλικά παραθέτω, τοποθετώ δίπλα δίπλα και συνήθως χρησιμοποιείται για ανόμοια φαινομενικά πράγματα. Έτσι είναι και τα 185 δωμάτια του Gramercy Park Hotel. Το καθένα είναι διαφορετικό, αλλά όλα κυριαρχούνται από έντονα χρώματα, θυμίζοντας αναγεννησιακούς πίνακες του Ραφαέλ. Χειροποίητα χαλιά σε έντονο κόκκινο, βουλιάζουν κάτω από τα πόδια επίπλων από διάφορες χώρες, ενώ πίνακες φίλων του Schrager κρέμονται στους τοίχους. Μέσα από την ευχάριστη αισθητική αναρχία, το ζητούμενο είναι βέβαια πάντα η πολυτέλεια και η άνεση.
Πληροφορίες:Gramercy Park Hotel, Lexington Avenue 2, Manhattan,Νέα Υόρκη, 001 212920 3300, www.gramercyparkhotel.com
4. Hotel Marques de Riscal – Elciego – Ισπανία
Οι άνθρωποι: Ο εξής ένας Frank O. Gehry, ο δαιμόνιος καναδός αρχιτέκτονας, που εδώ και δεκαετίες προκαλεί με τις δημιουργίες του. Ο κάτοχος του σημαντικού βραβείου αρχιτεκτονικής Pritzker Prize έχει σχεδιάσει κατοικίες, γήπεδα, μουσεία, συνεδριακά κέντρα, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια. Τα πιο γνωστά περιλαμβάνουν το Walt Disney Concert Hall στο Λος Άνζελες και το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 2006.
Το concept: Όπως οι περισσότερες κατασκευές του Gehry, το ξενοδοχείο Marques de Riscal χαρακτηρίζεται από ευθύγραμμα σχήματα από ασβεστόλιθο, μέταλλο και γυαλί. Το μέταλλο, και ειδικά τα χρυσά και ροζ φύλλα από τιτάνιο, είναι αυτά που κάνουν εντυπωσιακό το εξωτερικό design του κτιρίου. Η οινοποιία Marques de Riscal αποφάσισε να χτίσει ένα ξενοδοχείο μέσα στους αμπελώνες της, μετατρέποντας σε τουριστικό προορισμό την περιοχή. Σκοπός του κτιρίου είναι να έχει θέα στους αμπελώνες αλλά και να προσφέρει τις σκιερές αυτές γωνιές που απαιτεί μια κάβα κρασιών, ένα καλό εστιατόριο και μια exclusive σουίτα. Χτισμένο σε ύψωμα, το κτίριο ανυψώνουν ακόμα περισσότερο κολόνες, ανάμεσα στις οποίες και κάτω από τα φύλλα τιτανίου, κρύβονται το lobby, το μπαρ και και μικρή βεράντα. Στο εσωτερικό, κυριαρχεί το τζάμι, ενώ στο μπαρ, εντυπωσιακοί είναι οι τοίχοι που αριθμούν χιλιάδες προθήκες κρασιών.
Τα δωμάτια: Το εσωτερικό των 43 δωματίων έχει επιμεληθεί επίσης ο Frank Gehry, αν και εδώ οι φουτουριστικές αναζητήσεις του αρχιτέκτονα δεν είναι τόσο extreme. Το extreme περιορίζεται στο σχήμα του δωματίου, που ακολουθεί τις εξωτερικές γραμμές και μπορεί να είναι τρίγωνο, οβάλ ή πολύγωνο ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Ξύλο, μεγάλα κρεβάτια, Bang & Olufsen συσκευές και μεγάλα παράθυρα – τζαμαρίες με θέα στους αμπελώνες. Η Gehry Suite είναι προτεινόμενη, για το μεγάλο μέγεθος και την ιδιωτική βεράντα της.
Πληροφορίες: Hotel Marques de Riscal, Calle Torrea 1, Elciego, 110 χλμ από το Μπιλμπάο, 0034 945 180880, www.starwoodhotels.com
5. Hotel Le Bellechase – Παρίσι – Γαλλία
Οι άνθρωποι: «Στα γαλλικά, η λέξη mode δε σημαίνει μόνο στη μόδα, αλλά και τρόπος ζωής», έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Christian Lacroix, ο γάλλος μόδιστρος, υπεύθυνος για την καλλιτεχνική και διακοσμητική επιμέλεια του ξενοδοχείου Le Bellechase. O Lacroix, εκτός από την πείρα του, χρησιμοποίησε την αγάπη του και για το θέατρο, τα ιστορικά κουστούμια αλλά και το γεγονός ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Orsay.
Το concept: Ένα ταξίδι στην αριστοκρατική Γαλλία του 19ου αιώνα, στην πρωτοποριακή avant garde της αριστερής όχθης του Σηκουάνα του 20ου αιώνα και στην ριζοσπαστική τέχνη του σήμερα, επιδιώκει ο Lacroix και όλα αυτά με πολύχρωμη, φρέσκια και μοντέρνα ματιά. Το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο, είτε για να διαχωρίσει χώρους, είτε για να δημιουργήσει ρυθμό ανάμεσα στους ορόφους. Όμως τα φανταχτερά κολάζ που καλύπτουν τους τοίχους, περιέχουν κομμάτια από χαρακτικά, αρχαία γλυπτά και γνωστούς πίνακες. Σουρεαλιστικό σκηνικό και ταυτόχρονα τόσο pop art, που θα ήταν περήφανος για τον Lacroix και ο Andre Breton και ο Andy Warhol.
Τα δωμάτια: Τα 34 δωμάτια με κλιματισμό και ηχομόνωση δείχνουν όλη τη δυναμική της φαντασίας του Christian Lacroix. Όπως ο ίδιος δηλώνει, τα δωμάτια που κοιτάζουν στο δρόμο είναι τα πιο σύγχρονα και φαντεζί, αφού καθρέφτες χρησιμοποιούνται για τονίσουν τα χρώματα και να θολώσουν τα όρια μεταξύ κρεβατιού και μπανιέρας, που σε μερικά βρίσκεται στη μέση του δωματίου. Τα δωμάτια της αυλής είναι σε πιο ρουστίκ τόνους, με περισσότερα δείγματα κλασικής τέχνης: Tuileries, Λουδοβίκοι,σωματοφύλακες, Αλέξανδρος Δουμάς και όλη η ιστορία της Γαλλίας περνάει από τα δωμάτια. Προτείνουμε το δωμάτιο Quai d’ Orsay με δεκάδες πεταλούδες να χρωματίζουν τους τοίχους του. Το ξενοδοχείο άνοιξε με την τώρινη του μορφή τον Ιούλιο του 2007.
Πληροφορίες: Hotel Bellechasse, Rue de Bellechase 8, Saint Germain, Παρίσι, 0039 (0)1 45502231, www.lebellechasse.com
6. Commune by the Great Wall Hotel – Πεκίνο – Κίνα
Οι άνθρωποι: Αποτέλεσμα και αυτό του νέου trend, που θέλει τη συμβολή πολλών καλλιτεχνών σε ένα και μόνο ξενοδοχείο. Η φανταστική τοποθεσία του δίπλα στο Σινικό Τείχος, έδωσε την ευκαιρία σε 12 ασιάτες αρχιτέκτονες να φανταστούν τις σουίτες των ονείρων τους και να τις πραγματοποιήσουν. H ιδέα ανήκει στην Zhang Xin. To ξενοδοχείο (το οποίο προτιμά να αποκαλείται ιδιωτική συλλογή μοντέρνας αρχιτεκτονικής) συμμετείχε στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2002, όπου και κέρδισε βραβείο. Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες συγκαταλέγονται ο Shigeru Ban από την Ιαπωνία, ο Kengo Kuma επίσης από την Ιαπωνία ενώ στο design έχουν προσφέρει ονόματα όπως ο Philippe Starck, ο Karim Rashid και ο Marc Newson.
Το concept: To Commune (η κοινότητα) δεν έχει μεγάλα και εντυπωσιακά κτίρια. Αντίθετα, όπως δήλωνει και το όνομά του, πρόκειται για μια κοινότητα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, αποτελούμενης από 12 αυτόνομες βίλες, ενώ 31 ακόμα βίλες στεγάζουν τα υπόλοιπα δωμάτια και τις σουίτες του ξενοδοχείου. Ο κάθε αρχιτέκτονας αφέθηκε ελεύθερος να δημιουργήσει το σπίτι των ονείρων του με οποιοδήποτε υλικό. Το αποτέλεσμα είναι μια πολυπολιτισμική, πολυσυλλεκτική κοινότητα: το ξύλινο σπίτι-βαλίτσα, το σπίτι – αεροδρόμιο με βασική του αρχή ένα μακρύ τοίχο που θυμίζει το τείχος απέναντι, το κόκκινο σπίτι με τα πολλά μικρά παράθυρα, το σπίτι από μπαμπού (το αγαπημένο μας).
Τα δωμάτια: όλα τα σπίτια μπορούν να νοικιαστούν ώς έχουν ή να χωριστούν σε μικρότερες σουίτες. Το κάθε σπίτι έχει 3-4 κρεβατοκαμάρες, μπάνια, τραπεζαρία, κουζίνα και πολλούς ακόμα χώρους. Οι ιδιοκτήτες δε θα έχουν κανένα πρόβλημα αν διοργανώσετε πάρτυ ή ομαδική εκδρομή και μάλιστα ενθαρρύνουν τέτοια events στα διάσημα σπίτια-εκθέματα. Οι περισσότερες βίλες στο εσωτερικό είναι εμπνευσμένες από την ανατολίτικη φιλοσοφία, που δίνει βάση στην ηρεμία, στη χαλάρωση, στο zen και στην αρμονία. Προτείνουμε το Bamboo σπίτι με τον κήπο και τη λιτή διακόσμηση, που όμως σε προκαλεί να ηρεμήσεις και να νιώσεις την πνευματικότητα του τοπίου.
Πληροφορίες: Commune by the Great Wall Hotel, Έξοδος στο Shuiguan, Badaling Highway, Πεκίνο, Κίνα, 00861081181888, www.communebythegreatwall.com
7. J Plus Hotel – Hong Kong
Οι άνθρωποι: Το enfant terrible του παγκόσμιου design ανοίγει τους ορίζοντες του και φτάνει στο Χονγκ Κονγκ για να διακοσμήσει το πρώτο του ξενοδοχείο στην Ασία. Ο Philippe Starck, παρ’ όλη την κριτική που δέχεται τα τελευταία χρόνια ως ξεπερασμένος πια designer, ανατρέπει συνεχώς τα δεδομένα αφού εκπλήσσει για άλλη μια φορά με το ταλέντο του. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε το 2004. Η ιδέα και η πραγματοποίηση ανήκει στην τολμηρή 29χρονη επιχειρηματία Yenn Wong.
Το concept: Από τις λίγες φορές που η έκφραση «αισθάνομαι το δωμάτιο ξενοδοχείου ως το σπίτι μου» είναι αληθινή. Ο Starck από τους εξωτερικούς χώρους ως και την παραμικρή γωνία του κάθε δωματίου, σχεδιάζει τους χώρους για να τους ζήσουν άνθρωποι και όχι για να τους φωτογραφήσουν φωτογράφοι και να τους θαυμάσουν επισκέπτες. Αν χάνεται η κομψότητα και η πολυτέλεια; Για τον Philippe Starck μιλάμε και οι ζεστοί χώροι του ακτινοβολούν στυλ και προσωπικότητα. Το κεντρικό θέμα είναι η φύση και έχουν αποφευχθεί όλες οι υπερβολές τύπου χρυσός, πολυέλαιοι και παχιά χαλιά. Το J Plus Hotel είναι ένα καθαρά αστικό, σύγχρονο, chic και funky ξενοδοχείο.
Τα δωμάτια: Τα 52 δωμάτια και οι 2 penthouse σουίτες εκτείνονται σε 25 ορόφους και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό είναι γιατί τα δωμάτια είναι αρκετά μεγάλα και ευρύχωρα. Αφράτα κρεβάτια, laptop, τηλεόραση plasma, κουζίνα, ζωγραφιστοί τοίχοι και hip διάθεση. Προτεινόμενο δωμάτιο η τεράστια (145 τ.μ.) penthouse σουίτα.
Πληροφορίες: J Plus Hotel, Irving Street 1-5, Causeway Bay, Χονγκ Κονγκ, 00852 31969000, www.jplushongkong.com
8. Hotel Puerta America – Μαδρίτη – Ισπανία
Οι άνθρωποι: Δεκαεννιά συνολικά αρχιτέκτονες και designers, μεμονωμένα και σε ομάδες, συμμετέχουν στο μεγάλο πείραμα του Puerta America, o καθένας με τη μοναδική υπογραφή του και το στυλ του. Ο Γάλλος Jean Nouvel ευθύνεται για την πρόσοψη, το penthouse και το 12ο όροφο, η Ιρακινή Zaha Hadid για τον πρώτο όροφο, ο Άγγλος Norman Foster για τον 2ο όροφο, ο Ισραηλινός Ron Arad για τον 7ο όροφο, ο Ιάπωνας Arata Isozaki για τον 10 όροφο και 14 ακόμα καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Το ξενοδοχείο άνοιξε το 2005.
Το concept: Η σούπερσταρ παραγωγή στα design hotels: 12 όροφοι, 12 αρχιτέκτονες σταρ. Ο καθένας έχει αναλάβει έναν όροφο με πλήρη ελευθερία στην τεχνική και στην αισθητική: όσο περίεργο και αν φαντάζει, το αποτέλεσμα είναι ένας ναός της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ας κατηγορούν πολλοί το ξενοδοχείο ότι κάλεσε μόνο πολύ γνωστούς αρχιτέκτονες και όχι πολύ καλούς ειδικούς στην κατασκευή κτιρίων. Το ζήτημα εδώ είναι το design στις σύγχρονες κοινωνίες και το Puerta America είναι η μόνιμη έκθεσή του.
Τα δωμάτια: Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες είναι για πελάτες με απαιτήσεις, ευρύχωρα με όλες τις υπηρεσίες και πολύ δύσκολα στο να διαλέξεις σε ποιο θέλεις να κοιμηθείς: στο κάτασπρο με καθαρές γραμμές sci fi δωμάτιο του πρώτου ορόφου;στο ησυχαστήριο με τα ξύλινα πατώματα και τους δερμάτινους καναπέδες του 2ου ορόφου;ή σε ένα από τα δωμάτια του 3ου ορόφου που παίζουν με το άσπρο και το μαύρο, το φως και το σκοτάδι;Τα δωμάτια του 4ου ορόφου παίζουν με το ατσάλι, τους καθρέφτες και τις αντανακλάσεις τους, δημιουργώντας εντελώς πειραματικούς χώρους, ενώ οι πιο συντηρητικοί θα νιώσουν καλύτερα με τα βαριά κόκκινα χαλιά των μπαρόκ δωματίων του 5ου ορόφου. Ωδή στη δύναμη της απλότητας και της πρακτικότητας είναι τα δωμάτια του 6ου ορόφου, ενώ ο 7ος όροφος είναι από τους αγαπημένους μας με τις καμπύλες να κυριαρχούν παντού. Αν έπρεπε να διαλέξουμε πάντως, θα ψηφίζαμε 12ο όροφο και τα αρτιστίκ δωμάτια του γάλλου Jean Nouvel.
Πληροφορίες: Hotel Puerta America, Avenida de America 4, Μαδρίτη, 0034 917 445400, www.hotelpuertamerica.com
9. Rio Design Hotel – Copacabana – Rio de Janeiro – Βραζιλία
Οι άνθρωποι: Πρόγονος του Puerta America, το Rio Design Hotel ήταν το πρώτο που επιχείρησε το πείραμα, καλώντας όμως μόνο βραζιλιάνους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να επιμεληθούν τους ορόφους του. Δανείζει τους χώρους του σε δέκα βραζιλιάνους καλλιτέχνες: Chico Gouvea, Helio Fraga, Gilmar Peres, Orleans e Braganca μπορεί να μη λένε τίποτα σε μας ως ονόματα, είναι όμως από τα μεγαλύτερα στο χώρο του design στη Βραζιλία των 186 εκατομμυρίων κατοίκων, μιας χώρας μακρινής και άγνωστης.
Το concept: Όσο άγνωστοι είναι οι αρχιτέκτονες, τόσο πιο γνωστή είναι η Copacabana. Η μήκους 4 χιλιομέτρων ειδυλλιακή παραλία του Rio De Janeiro είναι το ιδανικό σημείο για να πάρετε μια γεύση από το βραζιλιάνικο design. Στο Rio Design Hotel η διάθεση για καλλιτεχνίες είναι και διάθεση για ζωή και διασκέδαση και αυτό είναι φανερό παντού: από τις funky στολές του προσωπικού ως τα κοκτέιλ στο Jacuzzi στον τελευταίο όροφο.
Τα δωμάτια: Εξήντα έξι δωμάτια, από τα οποία τα 22 είναι σουίτες, απλώνονται στους 11 ορόφους του Rio Design Hotel. Και είτε πρόκειται για τις οικολογικές, μίνιμαλ σουίτες του 8ου ορόφου, είτε για τις «ναυτικές» σουίτες του 11ου με τα μπλε πλακάκια και τα κάτασπρα μεταξωτά σεντόνια, τα δωμάτια στο Rio Design Hotel είναι μια ευχάριστη έκπληξη.
Πληροφορίες: Rio Design Hotel, Rua Francisco 17, Posto 6, Copacabana, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 0055 21 32228800, www.riodesignhotel.com
10. Hotel Josef – Πράγα – Τσεχία
Οι άνθρωποι: Η γεννημένη στην Τσεχία αρχιτέκτονας Eva Jiricna ανέλαβε τη επανασχεδίαση της εξωτερικής εικόνας και την εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου Josef, που βρίσκεται στο κέντρο της Πράγας. Η εγκατεστημένη πλέον στο Λονδίνο αρχιτέκτονας, είναι περισσότερο γνωστή για τη δουλειά της σε διακοσμήσεις καταστημάτων (καταστήματα hugo boss σε όλον τον κόσμο, Harrods) παρά για τα μεγάλα project. Είναι επίσης γνωστή η αγάπη της για το γυαλί, τα έντονα χρώματα και τη μοντέρνα αισθητική της.
Το concept: Ο σκοπός στο Hotel Josef δεν ήταν να δεθεί το παλιό παραδοσιακό κτίριο με κάτι καινούριο. Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια εντέλως καινούρια μορφή, ένα μοντέρνο ξενοδοχείο, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Οι καθαρές μορφές, η φωτεινότητα και η απλότητα της μοντέρνας γραφής της Eva Jiricna είναι ξεκάθαρες: οι προσόψεις των δύο κτιρίων φωτίζονται απαλά με ροζ και πορτοκαλί ανταύγειες, ενώ τα γεωμετρικά σχήματα των κτιρίων απλώνονται γύρω από την αυήλ με το γρασίδι. Το ήρεμο περιβάλλον επικρατεί και στους εσωτερικούς χώρους. Το Hotel Josef άνοιξε ανανεωμένο τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2002.
Τα δωμάτια: Εκατόν εννιά δωμάτια σούπερ designατα με διαφανή μπάνια, που χωρίζονται από τους υπόλοιπους χώρους με γυαλί. Τα δωμάτια είναι φωτεινά, έχουν θέα και τζαμαρία σχεδόν σε όλη τη μία πλευρά τους και είναι αρκετά λιτά, από την άποψη ότι δεν έχουν πολλά διακοσμητικά στοιχεία, ούτε βαριά έπιπλα. Less is more και στα χρώματα: άσπρο, παστέλ αποχρώσεις και απαλά ροζ και πορτοκαλί. Προτεινόμενο δωμάτιο το 801, σουίτα στον τελευταίο όροφο με θέα σε όλη σχεδόν την πόλη.
Πληροφορίες: Hotel Josef, Rybna 20, 0042 (0)221700111, www.hoteljosef.com
11. Side Hotel, Αμβούργο, Γερμανία
Οι άνθρωποι: Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Jan Stoermer, ο οποίος έχει διακριθεί με πολλά βραβεία για τις δημιουργίες του. Τη διακόσμηση ανέλαβε ο ιταλός Matteo Thun, ο οποίος έχει διακριθεί επίσης πολλές φορές και ήταν μέλος του Memphis Group, κινήματος που άλλαξε το design τη δεκαετία του ’80. Το φωτισμό όλων των χώρων έχει επιμεληθεί ο Robert Wilson, “χορογράφος του φωτός», όπως αποκαλείται ο καλλιτέχνης από τη Νέα Υόρκη. Το Side Hotel ανακηρύχθηκε το 2004 «Hotel of the year», και έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία για το design και την αρχιτεκτονική του. Βρίσκεται στο κέντρο του Αμβούργου, δίπλα στο εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο της γερμανικής πόλης.
Το concept: Το ζεν συναντά το ποπ. Εντυπωσιακό στοιχείο του πεντάστερου ξενοδοχείου είναι το φουαγέ το οποίο φτάνει τα 30 μέτρα και φωτίζεται από Installations του Wilson. Η εξωτερική πρόσοψη του Side Hotel αποτελείται από γυαλί και πέτρα, ενώ οι εσωτερικοί χώροι περιλαμβάνουν αρκετό χρώμα, pop διάθεση, αλλά με μίνιμαλ προσέγγιση. Μόνο τα απαραίτητα γεμίζουν το εστιατόριο, το Lobby και τους διαδρόμους.
Τα δωμάτια: Απλότητα, άνεση, ήρεμο περιβάλλον και ζεστά χρώματα (κυρίως καφέ και κρεμ) χαρακτηρίζουν τα 178 δωμάτια που απλώνονται στους 12 ορόφους. Στρογγυλά πουφ, μεγάλα παράθυρα, άσπρα μεταξωτά σεντόνια και δρύινα πατώματα στα υπνοδώματια, πράσινο γυαλί και γκρι πέτρα στα μπάνια. Οι 10 σουίτες στο 10ο και 11ο όροφο έχουν εκπληκτική θέα στην πόλη και king size κρεβάτι το οποίο φτάνει τα 2 μέτρα σε πλάτος.
Πληροφορίες: Side Hotel, Drehbahn 49, Αμβούργο, 0049 40309990, www.side-hamburg.de
http://www.koutipandoras.gr/article/123117/ta-kalytera-design-hotels-ston-kosmo