varsa
Member
- Μηνύματα
- 1.291
- Likes
- 128
- Ταξίδι-Όνειρο
- far away
Είναι η αρχιτεκτονική η υψηλή τέχνη του 21ου αιώνα; Ενδεχομένως. Και μεταφέρεται από τη Δύση στην Ανατολή. Η μεγάλη σύγχρονη αρχιτεκτονική παράγεται σήμερα στην Απω Ανατολή με κονδύλια που προκαλούν ίλιγγο και προέρχονται από πολυεθνικούς ομίλους αλλά και συμμαχίες κυβερνήσεων με επιχειρήσεις. Πού θα οδηγήσει αυτή η σχέση και ποια είναι τα όριά της; Ενα ερώτημα που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον.
Ο ουρανός, πάντως, δεν φαίνεται να αποτελεί το όριο. Το προηγμένο τεχνολογικό κατόρθωμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τής επιτρέπει να κοιτάει με ηθελημένο σνομπισμό από ψηλά. Πολύ ψηλά. Τα νέα κτίρια-μεγαθήρια σκίζουν τον ουρανό σπρώχνοντας τα όρια της αρχιτεκτονικής όχι μόνο φορμαλιστικά αλλά κοινωνικά, ανθρωπολογικά, πολιτιστικά. «Γράφοντας» με σκυρόδεμα κτίρια, που άλλοτε κοσμούσαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Πώς αλλιώς, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το νέο πρότζεκτ του κορυφαίου Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ στη Μόσχα; Μέσα σε 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα φιλοδοξεί να χτίσει μια ολόκληρη πόλη μέσα στην πόλη, όπου οι κάτοικοί της θα ζουν, θα εργάζονται και θα διασκεδάζουν χωρίς να χρειάζεται να βγουν καν έξω. Το «Crystal Island», όπως ονομάζεται το «μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο», έχει διχάσει τους Μοσχοβίτες, έχει ενθουσιάσει όμως τους κυβερνήτες τους. Η μαξιμαλιστική αρχιτεκτονική ικανοποιεί με το παραπάνω τις μισαλλοδοξίες τους.
Τον 72χρονο Νόρμαν Φόστερ, πάντως, δεν τον απασχολούν αυτά. Γνωστός για τις οικολογικές του ανησυχίες, ονειρεύεται να κάνει ξανά τις πόλεις ανθρώπινες και το Crystal Island τού προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Ο άνθρωπος που έχει σχεδιάσει το νέο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, τη Γέφυρα της Χιλιετίας, αλλά και τον πύργο των Λόιντς στο Λονδίνο, την τράπεζα της Σανγκάης στο Χονγκ Κονγκ, μία από τις ακριβότερες κατασκευές παγκοσμίως, εμμένει στον κοινωνικό ρόλο της αρχιτεκτονικής. Πολυβραβευμένος (μεταξύ όλων των άλλων και με το Pritzker, το Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής το 1999), χρισμένος Σερ από τη βασίλισσα της Αγγλίας, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα ψηλά κτίρια, καθώς μπορούν -όπως υποστηρίζει- να μετατραπούν σε κοινότητες, με απόλυτη αυτονομία και παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, ώστε να μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος. Δικό του είναι και το νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου, το μεγαλύτερο του κόσμου. Το μέγεθός του είναι τέτοιο ώστε από τη μία άκρη είναι δύσκολο κανείς να διακρίνει την άλλη...
Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου θα είναι αυτό του Πεκίνου, που αναμένεται να ...πετάξει τον επόμενο μήνα. Ο κατασκευαστής του, Νόρμαν Φόστερ (αριστερά), διαβεβαιώνει: Είναι δύσκολο από τη μια πλευρά να διακρίνει κανείς την άλλη...
Το μέγεθος, λοιπόν, μετράει. Και είναι ολοφάνερο στις πέντε αρχιτεκτονικές κατασκευές που παρουσιάζουμε. Πρόκειται για έργα που θα ολοκληρωθούν φέτος -τα περισσότερα στην Κίνα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη χώρα που γκρεμίζει το παρελθόν της για να χτίσει το μέλλον της.
Ενα απ' αυτά εμπνεύστηκε ένα άλλο διάσημο τέκνο της εποχής, ο 63χρονος Ολλανδός Ρεμ Κούλχαας, ο διανοούμενος αρχιτέκτονας που πρωτοστάτησε στο κίνημα του διεθνούς μοντερνισμού. Δικά του είναι τα κτίρια της Prada στην Αμερική, η επέκταση του ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, η Βιβλιοθήκη του Σιάτλ. Βραβευμένος με το Pritzker ένα χρόνο μετά τον Φόστερ, το 2000, υπογράφει το νέο κτίριο της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης στο Πεκίνο. Ενα κτίριο που χαρακτηρίζεται ως «ένα από τα πιο ενορατικά αρχιτεκτονικά έργα από την εποχή του μοντερνισμού».
Αν και αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την «αναβίωση» των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη για ιδεολογικούς λόγους, δεν φαίνεται να απορρίπτει καθόλου τις τεράστιες κλίμακες. Το έργο του, ένα «τρύπιο» εντυπωσιακότατο κτίριο, αψηφά τη βαρύτητα. Την τελευταία δεκαετία ο Κούλχαας έχει γοητευθεί από τη δυναμική της Ασίας και της Αφρικής, ηπείρους που, όπως λέει, δείχνουν και είναι περισσότερο νέες. Και δεν είναι ο μόνος. Ονόματα όπως η Ζαχά Χαντίντ, ο Πολ Αντρέ, οι Kohn Pedersen Fox στριμώχνονται στους διεθνείς διαγωνισμούς που προκηρύσσονται στις χώρες της Ανατολής.
Το φουτουριστικό Crystal Island του Φόστερ, στη Μόσχα, διχάζει τους Ρώσους. Είναι το μέλλον των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, υποστηρίζει ο κορυφαίος αρχιτέκτονας
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ: Στα 512,1 μέτρα, με 141 ορόφους, κερδίζει επάξια τον τίτλο. Ετσι το Tapei 101 -που ήταν από το 2004 το ψηλότερο κτίριο- έρχεται δεύτερο και καταϊδρωμένο στα 508 μέτρα. Ο «βασιλιάς» των πύργων αναμένεται να είναι έτοιμος στα τέλη του 2008.
Βρίσκεται στην καρδιά του νέου κέντρου της πόλης ή αλλιώς στο διασημότερο και ακριβότερο τετραγωνικό χιλιόμετρο του κόσμου. Καταλαμβάνει 1.500 τ.μ. και αναμένεται να κοστίσει 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα βάζει η νοτιοκορεάτικη Σάμσουνγκ, η οποία έχτισε και τους πύργους Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ αλλά και το Ταϊπέι 101.
Ενα παράθυρο στον ουρανό χτίζεται στη Σανγκάη για να στεγάσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο αλλά και εστιατόρια, εμπορικό κέντρο, μέχρι και ξενοδοχείο
Οι αρχιτέκτονες Skidmore, Owings & Merrill (SOM με έδρα το Σικάγο) δεν έκαναν κανέναν συμβιβασμό σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου. Το σχεδίασαν να αντέχει τη δύναμη του ανέμου αλλά και τις σεισμικές δονήσεις. Περισσότεροι από 5.000 σύμβουλοι και ειδικευμένοι εργάτες δουλεύουν πάνω του, σπάζοντας τα κοντέρ ταχύτητας: χτίζουν 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή αν προτιμάτε 120 μέτρα το λεπτό! Τα χαμηλά μεροκάματα όμως των αλλοδαπών κυρίως εργατών (Πακιστανών, Ινδών, Κινέζων) προκάλεσαν, τους προηγούμενους μήνες, όχι μόνο απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και διαδηλώσεις με επεισόδια και ζημιές (κτιρίων, αυτοκινήτων κ.λπ.) ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Η κάτοψή του βασίζεται σε μια αφηρημένη εκδοχή ενός λουλουδιού, που απαντάται στην έρημο της περιοχής και ονομάζεται hymenocallis. Ουσιαστικά, το σχήμα του θυμίζει Υ και παραπέμπει στους χαρακτηριστικούς μιναρέδες της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προσφέρει άριστη και ανεμπόδιστη θέα στον Περσικό Κόλπο.
Στους πρώτους 37 ορόφους θα στεγαστεί το πρώτο ξενοδοχείο Armani στον κόσμο. Θα το διακοσμήσει ο Τζόρτζιο αυτοπροσώπως. Από τον 45ο μέχρι τον 108ο θα κατασκευαστούν 700 πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες -πουλήθηκαν μέσα σε οκτώ ώρες από τη στιγμή που βγήκαν στην αγορά! Στα υπόλοιπα πατώματα θα υπάρχει εμπορικό κέντρο, γυμναστήρια, σπα, πισίνες, ενώ στον 123ο και 124ο όροφο θα μπορεί κανείς να χαζέψει την απίστευτη θέα από το Παρατηρητήριο, που θα έχει και βεράντες...
ΤΟ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: «Crystal Island» στη Μόσχα από τον 72χρονο Νόρμαν Φόστερ. Μια ολόκληρη πόλη μέσα στην πόλη θα είναι το κτίριο, που καλύπτει μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα και έχει συνολική έκταση 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα! Θα στεγάσει θέατρα, σινεμά, μουσεία, 3.000 δωμάτια ξενοδοχείου, 900 διαμερίσματα, δύο τεράστιες πλατείες, η μία εξωτερική (3.000 τ.μ.) και ένα ιδιωτικό σχολείο για 500 μαθητές. Βρίσκεται στη χερσόνησο Nagatino, στις εκβολές του ποταμού Μόσκβα, μόλις 7,5 χιλιόμετρα μακριά από το Κρεμλίνο. Οι κάτοικοί του θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν, να εργάζονται και να έχουν όλες τις ανέσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγουν απ' αυτό. (Κάπως τρομακτικό, ε
«Ακόμα και ο Στάλιν θα φοβόταν αυτό το πράγμα», υποστηρίζουν οι Μοσχοβίτες, που δεν φαίνεται να καλωσορίζουν το φιλόδοξο σχέδιο. Η ρωσική πολεοδομία πάντως έδωσε το πράσινο φως πριν από λίγες μέρες, παρά τις αντίθετες απόψεις. «Η ιδέα του Φόστερ γυρνούσε όλο τον κόσμο. Γιατί έπρεπε να σταματήσει σε μας;», αναρωτιέται ο αρχιτέκτονας Γιούρι Μποκάροβ που ψήφισε αρνητικά. «Μοιάζει λες και εξωγήινοι προσγειώθηκαν με τον ιπτάμενο δίσκο τους. Είναι εντελώς αντίθετο με το πνεύμα της πόλης», κατέληξε.
Ο δήμαρχος Γιούρι Λάζκοβ, όμως, έχει αντίθετη άποψη. Για τον ίδιο, το πρωτοποριακό σχέδιο διαφέρει από τους «κύβους και τα τετράγωνα» των υπόλοιπων αρχιτεκτόνων. Ο Φόστερ ήταν φειδωλός στα λόγια. Μίλησε για το «δυναμικό, νέο, αστικό τετράγωνο» και κατέληξε: «Είναι ένα παράδειγμα συμπαγούς, μικτής χρήσης, αειφόρου αστικού σχεδιασμού με μια καινοτόμο ενεργειακή στρατηγική».
Το τεράστιο οικοδόμημα δίνει την εντύπωση στο ανθρώπινο μάτι ενός διαφανούς κώνου. Το σιδερένιο πλέγμα του αγκαλιάζει το κυρίως κτίριο, επιτρέποντας στον αρχιτέκτονα να σχεδιάσει στο εσωτερικό κήπους με φυτά. Το πράσινο, στο δεύτερο αυτό επίπεδο, προστατεύει το κτίριο και κυρίως τους κατοίκους του από τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες στη Ρωσία. Ο διάσημος Βρετανός αρχιτέκτονας ανέλαβε να μεταμορφώσει και το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από Κρατικό Μουσείο Πούσκιν σε ένα νέο πολιτιστικό κέντρο.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΙΝΑ: Στο Πεκίνο, σχεδιασμένο από τον Νόρμαν Φόστερ. Χρειάστηκαν μόλις 3,5 χρόνια για να αποκτήσει η πρωτεύουσα της Κίνας το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο. Σχηματικά να αναφέρουμε ότι τα τρία κτίρια του Τέρμιναλ 3 είναι μεγαλύτερα και από τα πέντε τέρμιναλ του Χίθροου τοποθετημένα όλα μαζί. Σκεφτείτε να χαθείτε εκεί... Καλύπτει μια έκταση πάνω από 900.000 τ.μ. Περιλαμβάνει 445 ασανσέρ, πάρκινγκ 7.000 θέσεων. Αναμένοντας φέτος, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, περισσότερα από 66 εκατομμύρια επιβάτες, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα κατακτήσει την τρίτη θέση των πιο πολυάσχολων αεροδρομίων στον κόσμο. Εντυπωσιακότατο τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, μοιάζει με δράκο που βγάζει φωτιές, έτσι όπως διακοσμείται με τα παραδοσιακά κινέζικα χρώματα και σύμβολα.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ: Η κρατική τηλεόραση της Κίνας (CCTV), σχεδιασμένη από τον περίφημο Ολλανδό αρχιτέκτονα Ρεμ Κούλχαας, αποκτά τον δικό της ουρανοξύστη, που πόρρω απέχει από την τυπική μορφή των ψηλόλιγνων κτιρίων. Δύο πύργοι υψώνονται από τη Γη. Ο κάθε ένας έχει διαφορετική χρήση: ο ένας προορίζεται για τις αναμεταδόσεις και τα στούντιο των εκπομπών, ενώ ο άλλος για την έρευνα, τη μετεκπαίδευση, τα σεμινάρια. Τα κτίσματα συναντιούνται στην κορυφή δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ρετιρέ με προβόλους για τα τυχερά αφεντικά του σταθμού. Κι αν οι πολίτες δεν μπορούν να σουλατσάρουν στα φυλασσόμενα γραφεία, ο Κούλχαας έχει φροντίσει να αφήσει ένα «μονοπάτι» ειδικά για το κοινό, με απίστευτη και ανεμπόδιστη θέα στην πόλη. Αλλωστε το κτίριο θα στεγάζει εστιατόρια, θέατρο 1.500 θέσεων, ψηφιακούς κινηματογράφους, αίθουσες εκδηλώσεων, εκθεσιακούς χώρους και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Οι τυχεροί δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο που θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τα δουν όλα αυτά από κοντά, καθώς εκεί θα είναι το κέντρο των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων. Το κτίριο των 485 εκατομμυρίων ευρώ θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων.
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΗ ΣΑΝΓΚΑΗ: Θα έχει ο πύργος του Παγκόσμιου Οικονομικού Κέντρου στη Σανγκάη, που χτίζει το γραφείο των Kohn Pedersen Fox (KPF), το οποίο δραστηριοποιείται δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην πόλη. Το τετράγωνο κτίριο υψώνεται στον ουρανό, διατέμνεται από «κοσμικά τόξα», όπως τα ονομάζουν οι σχεδιαστές, για να προβάλλουν ακόμη περισσότερο την κατακόρυφη όψη του. Η κάθετη γεωμετρία του ταράσσεται από το λαξευτό, θαρρείς, παράθυρο, που φαρδαίνει στην κορυφή για να δεχτεί τη γέφυρα που ενώνει τις δύο αντίθετες γωνίες του πύργου. Εδώ, δηλαδή, σε ύψος 492 μέτρων από τη Γη, θα βρίσκεται και το Παρατηρητήριο. Το κτίριο σχεδιάστηκε για ν' αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας και το σύμβολο της ραγδαίας ανάπτυξης στη Σανγκάη. Αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη. Εκτός από γραφεία, συνεδριακούς χώρους, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια, θα διαθέτει και ξενοδοχείο. Το χτίζει η εταιρεία «Mori Building Co Ltd».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ
ριξε μια ματια και στα παρακατω και σιγουρα δεν θα τα αντεξεις ολα αυτα μαζεμενα...
http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.topprojects2007
Ο ουρανός, πάντως, δεν φαίνεται να αποτελεί το όριο. Το προηγμένο τεχνολογικό κατόρθωμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής τής επιτρέπει να κοιτάει με ηθελημένο σνομπισμό από ψηλά. Πολύ ψηλά. Τα νέα κτίρια-μεγαθήρια σκίζουν τον ουρανό σπρώχνοντας τα όρια της αρχιτεκτονικής όχι μόνο φορμαλιστικά αλλά κοινωνικά, ανθρωπολογικά, πολιτιστικά. «Γράφοντας» με σκυρόδεμα κτίρια, που άλλοτε κοσμούσαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Πώς αλλιώς, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το νέο πρότζεκτ του κορυφαίου Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ στη Μόσχα; Μέσα σε 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα φιλοδοξεί να χτίσει μια ολόκληρη πόλη μέσα στην πόλη, όπου οι κάτοικοί της θα ζουν, θα εργάζονται και θα διασκεδάζουν χωρίς να χρειάζεται να βγουν καν έξω. Το «Crystal Island», όπως ονομάζεται το «μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο», έχει διχάσει τους Μοσχοβίτες, έχει ενθουσιάσει όμως τους κυβερνήτες τους. Η μαξιμαλιστική αρχιτεκτονική ικανοποιεί με το παραπάνω τις μισαλλοδοξίες τους.
Τον 72χρονο Νόρμαν Φόστερ, πάντως, δεν τον απασχολούν αυτά. Γνωστός για τις οικολογικές του ανησυχίες, ονειρεύεται να κάνει ξανά τις πόλεις ανθρώπινες και το Crystal Island τού προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Ο άνθρωπος που έχει σχεδιάσει το νέο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, τη Γέφυρα της Χιλιετίας, αλλά και τον πύργο των Λόιντς στο Λονδίνο, την τράπεζα της Σανγκάης στο Χονγκ Κονγκ, μία από τις ακριβότερες κατασκευές παγκοσμίως, εμμένει στον κοινωνικό ρόλο της αρχιτεκτονικής. Πολυβραβευμένος (μεταξύ όλων των άλλων και με το Pritzker, το Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής το 1999), χρισμένος Σερ από τη βασίλισσα της Αγγλίας, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα ψηλά κτίρια, καθώς μπορούν -όπως υποστηρίζει- να μετατραπούν σε κοινότητες, με απόλυτη αυτονομία και παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, ώστε να μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος. Δικό του είναι και το νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου, το μεγαλύτερο του κόσμου. Το μέγεθός του είναι τέτοιο ώστε από τη μία άκρη είναι δύσκολο κανείς να διακρίνει την άλλη...
Το μέγεθος, λοιπόν, μετράει. Και είναι ολοφάνερο στις πέντε αρχιτεκτονικές κατασκευές που παρουσιάζουμε. Πρόκειται για έργα που θα ολοκληρωθούν φέτος -τα περισσότερα στην Κίνα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη χώρα που γκρεμίζει το παρελθόν της για να χτίσει το μέλλον της.
Ενα απ' αυτά εμπνεύστηκε ένα άλλο διάσημο τέκνο της εποχής, ο 63χρονος Ολλανδός Ρεμ Κούλχαας, ο διανοούμενος αρχιτέκτονας που πρωτοστάτησε στο κίνημα του διεθνούς μοντερνισμού. Δικά του είναι τα κτίρια της Prada στην Αμερική, η επέκταση του ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, η Βιβλιοθήκη του Σιάτλ. Βραβευμένος με το Pritzker ένα χρόνο μετά τον Φόστερ, το 2000, υπογράφει το νέο κτίριο της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης στο Πεκίνο. Ενα κτίριο που χαρακτηρίζεται ως «ένα από τα πιο ενορατικά αρχιτεκτονικά έργα από την εποχή του μοντερνισμού».
Αν και αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την «αναβίωση» των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη για ιδεολογικούς λόγους, δεν φαίνεται να απορρίπτει καθόλου τις τεράστιες κλίμακες. Το έργο του, ένα «τρύπιο» εντυπωσιακότατο κτίριο, αψηφά τη βαρύτητα. Την τελευταία δεκαετία ο Κούλχαας έχει γοητευθεί από τη δυναμική της Ασίας και της Αφρικής, ηπείρους που, όπως λέει, δείχνουν και είναι περισσότερο νέες. Και δεν είναι ο μόνος. Ονόματα όπως η Ζαχά Χαντίντ, ο Πολ Αντρέ, οι Kohn Pedersen Fox στριμώχνονται στους διεθνείς διαγωνισμούς που προκηρύσσονται στις χώρες της Ανατολής.
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ: Στα 512,1 μέτρα, με 141 ορόφους, κερδίζει επάξια τον τίτλο. Ετσι το Tapei 101 -που ήταν από το 2004 το ψηλότερο κτίριο- έρχεται δεύτερο και καταϊδρωμένο στα 508 μέτρα. Ο «βασιλιάς» των πύργων αναμένεται να είναι έτοιμος στα τέλη του 2008.
Βρίσκεται στην καρδιά του νέου κέντρου της πόλης ή αλλιώς στο διασημότερο και ακριβότερο τετραγωνικό χιλιόμετρο του κόσμου. Καταλαμβάνει 1.500 τ.μ. και αναμένεται να κοστίσει 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα βάζει η νοτιοκορεάτικη Σάμσουνγκ, η οποία έχτισε και τους πύργους Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ αλλά και το Ταϊπέι 101.
Οι αρχιτέκτονες Skidmore, Owings & Merrill (SOM με έδρα το Σικάγο) δεν έκαναν κανέναν συμβιβασμό σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου. Το σχεδίασαν να αντέχει τη δύναμη του ανέμου αλλά και τις σεισμικές δονήσεις. Περισσότεροι από 5.000 σύμβουλοι και ειδικευμένοι εργάτες δουλεύουν πάνω του, σπάζοντας τα κοντέρ ταχύτητας: χτίζουν 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή αν προτιμάτε 120 μέτρα το λεπτό! Τα χαμηλά μεροκάματα όμως των αλλοδαπών κυρίως εργατών (Πακιστανών, Ινδών, Κινέζων) προκάλεσαν, τους προηγούμενους μήνες, όχι μόνο απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και διαδηλώσεις με επεισόδια και ζημιές (κτιρίων, αυτοκινήτων κ.λπ.) ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Η κάτοψή του βασίζεται σε μια αφηρημένη εκδοχή ενός λουλουδιού, που απαντάται στην έρημο της περιοχής και ονομάζεται hymenocallis. Ουσιαστικά, το σχήμα του θυμίζει Υ και παραπέμπει στους χαρακτηριστικούς μιναρέδες της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προσφέρει άριστη και ανεμπόδιστη θέα στον Περσικό Κόλπο.
Στους πρώτους 37 ορόφους θα στεγαστεί το πρώτο ξενοδοχείο Armani στον κόσμο. Θα το διακοσμήσει ο Τζόρτζιο αυτοπροσώπως. Από τον 45ο μέχρι τον 108ο θα κατασκευαστούν 700 πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες -πουλήθηκαν μέσα σε οκτώ ώρες από τη στιγμή που βγήκαν στην αγορά! Στα υπόλοιπα πατώματα θα υπάρχει εμπορικό κέντρο, γυμναστήρια, σπα, πισίνες, ενώ στον 123ο και 124ο όροφο θα μπορεί κανείς να χαζέψει την απίστευτη θέα από το Παρατηρητήριο, που θα έχει και βεράντες...
ΤΟ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: «Crystal Island» στη Μόσχα από τον 72χρονο Νόρμαν Φόστερ. Μια ολόκληρη πόλη μέσα στην πόλη θα είναι το κτίριο, που καλύπτει μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα και έχει συνολική έκταση 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα! Θα στεγάσει θέατρα, σινεμά, μουσεία, 3.000 δωμάτια ξενοδοχείου, 900 διαμερίσματα, δύο τεράστιες πλατείες, η μία εξωτερική (3.000 τ.μ.) και ένα ιδιωτικό σχολείο για 500 μαθητές. Βρίσκεται στη χερσόνησο Nagatino, στις εκβολές του ποταμού Μόσκβα, μόλις 7,5 χιλιόμετρα μακριά από το Κρεμλίνο. Οι κάτοικοί του θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν, να εργάζονται και να έχουν όλες τις ανέσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγουν απ' αυτό. (Κάπως τρομακτικό, ε
«Ακόμα και ο Στάλιν θα φοβόταν αυτό το πράγμα», υποστηρίζουν οι Μοσχοβίτες, που δεν φαίνεται να καλωσορίζουν το φιλόδοξο σχέδιο. Η ρωσική πολεοδομία πάντως έδωσε το πράσινο φως πριν από λίγες μέρες, παρά τις αντίθετες απόψεις. «Η ιδέα του Φόστερ γυρνούσε όλο τον κόσμο. Γιατί έπρεπε να σταματήσει σε μας;», αναρωτιέται ο αρχιτέκτονας Γιούρι Μποκάροβ που ψήφισε αρνητικά. «Μοιάζει λες και εξωγήινοι προσγειώθηκαν με τον ιπτάμενο δίσκο τους. Είναι εντελώς αντίθετο με το πνεύμα της πόλης», κατέληξε.
Ο δήμαρχος Γιούρι Λάζκοβ, όμως, έχει αντίθετη άποψη. Για τον ίδιο, το πρωτοποριακό σχέδιο διαφέρει από τους «κύβους και τα τετράγωνα» των υπόλοιπων αρχιτεκτόνων. Ο Φόστερ ήταν φειδωλός στα λόγια. Μίλησε για το «δυναμικό, νέο, αστικό τετράγωνο» και κατέληξε: «Είναι ένα παράδειγμα συμπαγούς, μικτής χρήσης, αειφόρου αστικού σχεδιασμού με μια καινοτόμο ενεργειακή στρατηγική».
Το τεράστιο οικοδόμημα δίνει την εντύπωση στο ανθρώπινο μάτι ενός διαφανούς κώνου. Το σιδερένιο πλέγμα του αγκαλιάζει το κυρίως κτίριο, επιτρέποντας στον αρχιτέκτονα να σχεδιάσει στο εσωτερικό κήπους με φυτά. Το πράσινο, στο δεύτερο αυτό επίπεδο, προστατεύει το κτίριο και κυρίως τους κατοίκους του από τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες στη Ρωσία. Ο διάσημος Βρετανός αρχιτέκτονας ανέλαβε να μεταμορφώσει και το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από Κρατικό Μουσείο Πούσκιν σε ένα νέο πολιτιστικό κέντρο.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΙΝΑ: Στο Πεκίνο, σχεδιασμένο από τον Νόρμαν Φόστερ. Χρειάστηκαν μόλις 3,5 χρόνια για να αποκτήσει η πρωτεύουσα της Κίνας το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο. Σχηματικά να αναφέρουμε ότι τα τρία κτίρια του Τέρμιναλ 3 είναι μεγαλύτερα και από τα πέντε τέρμιναλ του Χίθροου τοποθετημένα όλα μαζί. Σκεφτείτε να χαθείτε εκεί... Καλύπτει μια έκταση πάνω από 900.000 τ.μ. Περιλαμβάνει 445 ασανσέρ, πάρκινγκ 7.000 θέσεων. Αναμένοντας φέτος, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, περισσότερα από 66 εκατομμύρια επιβάτες, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα κατακτήσει την τρίτη θέση των πιο πολυάσχολων αεροδρομίων στον κόσμο. Εντυπωσιακότατο τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, μοιάζει με δράκο που βγάζει φωτιές, έτσι όπως διακοσμείται με τα παραδοσιακά κινέζικα χρώματα και σύμβολα.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ: Η κρατική τηλεόραση της Κίνας (CCTV), σχεδιασμένη από τον περίφημο Ολλανδό αρχιτέκτονα Ρεμ Κούλχαας, αποκτά τον δικό της ουρανοξύστη, που πόρρω απέχει από την τυπική μορφή των ψηλόλιγνων κτιρίων. Δύο πύργοι υψώνονται από τη Γη. Ο κάθε ένας έχει διαφορετική χρήση: ο ένας προορίζεται για τις αναμεταδόσεις και τα στούντιο των εκπομπών, ενώ ο άλλος για την έρευνα, τη μετεκπαίδευση, τα σεμινάρια. Τα κτίσματα συναντιούνται στην κορυφή δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ρετιρέ με προβόλους για τα τυχερά αφεντικά του σταθμού. Κι αν οι πολίτες δεν μπορούν να σουλατσάρουν στα φυλασσόμενα γραφεία, ο Κούλχαας έχει φροντίσει να αφήσει ένα «μονοπάτι» ειδικά για το κοινό, με απίστευτη και ανεμπόδιστη θέα στην πόλη. Αλλωστε το κτίριο θα στεγάζει εστιατόρια, θέατρο 1.500 θέσεων, ψηφιακούς κινηματογράφους, αίθουσες εκδηλώσεων, εκθεσιακούς χώρους και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Οι τυχεροί δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο που θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τα δουν όλα αυτά από κοντά, καθώς εκεί θα είναι το κέντρο των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων. Το κτίριο των 485 εκατομμυρίων ευρώ θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων.
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΗ ΣΑΝΓΚΑΗ: Θα έχει ο πύργος του Παγκόσμιου Οικονομικού Κέντρου στη Σανγκάη, που χτίζει το γραφείο των Kohn Pedersen Fox (KPF), το οποίο δραστηριοποιείται δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην πόλη. Το τετράγωνο κτίριο υψώνεται στον ουρανό, διατέμνεται από «κοσμικά τόξα», όπως τα ονομάζουν οι σχεδιαστές, για να προβάλλουν ακόμη περισσότερο την κατακόρυφη όψη του. Η κάθετη γεωμετρία του ταράσσεται από το λαξευτό, θαρρείς, παράθυρο, που φαρδαίνει στην κορυφή για να δεχτεί τη γέφυρα που ενώνει τις δύο αντίθετες γωνίες του πύργου. Εδώ, δηλαδή, σε ύψος 492 μέτρων από τη Γη, θα βρίσκεται και το Παρατηρητήριο. Το κτίριο σχεδιάστηκε για ν' αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας και το σύμβολο της ραγδαίας ανάπτυξης στη Σανγκάη. Αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη. Εκτός από γραφεία, συνεδριακούς χώρους, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια, θα διαθέτει και ξενοδοχείο. Το χτίζει η εταιρεία «Mori Building Co Ltd».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ
ριξε μια ματια και στα παρακατω και σιγουρα δεν θα τα αντεξεις ολα αυτα μαζεμενα...
http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.topprojects2007