• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ταξιδευτής με 5 ευρώ στην τσέπη

astral

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Αργεντινή
Αντιγράφω από "ΤΑ ΝΕΑ" (σημερινή έκδοση):

"Ταξιδευτής με 5 ευρώ στην τσέπη Ο Λέων Λογοθέτης γυρίζει τον κόσμο με τη βοήθεια των αγνώστων

Για να ταξιδέψει κανείς σε μια ευρωπαϊκή χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 100 ευρώ την ημέρα για διαμονή, διατροφή και φυσικά την απαραίτητη βόλτα στα αξιοθέατα. Υπάρχει όμως ένας 31χρονος Έλληνας από το Λονδίνο, ο Λέων Λογοθέτης, ο οποίος έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και την Αμερική, έχοντας στην τσέπη του μόνο πέντε ευρώ- ή δολάρια αντίστοιχα- για κάθε ημέρα ταξιδιού. Το μυστικό του; «Η καλοσύνη των ξένων», όπως λέει.
Είδε πριν από πέντε χρόνια την ταινία «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας», με θέμα ένα ταξίδι του Τσε Γκεβάρα από το Μπουένος Άιρες στο Καράκας, με μοναδικό εφόδιο τη μοτοσυκλέτα του και την καλοσύνη των ξένων. Έτσι πήρε μια μεγάλη απόφαση. «Ήθελα να ταξιδέψω και να γνωρίσω ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης», σημειώνει στα «ΝΕΑ». Συμπληρώνει βέβαια ότι «δεν είναι εύκολο μιας και με πέντε ευρώ πρακτικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν μπορείς να μείνεις σε ξενοδοχείο, ούτε καν να εξασφαλίσεις τη μεταφορά σου. Στην ουσία το μόνο που έχεις δυνατότητα να αγοράσεις είναι ένα φθηνό γεύμα». Άφησε τη δουλειά του ως μεσίτης στην αγγλική πρωτεύουσα και ακολούθησε τα δύο μεγάλα πάθη του, την περιπέτεια των ταξιδιών και τη «συναδελφικότητα» της ανθρώπινης επικοινωνίας, όπως ο ίδιος δηλώνει. Μέχρι να τον ανακαλύψει το Discovery Channel και να λάβει μέρος στην εκπομπή «Destination Future», είχε ήδη ταξιδέψει σε αρκετούς εξωτικούς προορισμούς όπως το Νεπάλ και τα νησιά Γκαλάπαγκος.

Οι Φανταστικές Περιπέτειες του Κανένα
Η ανάμειξή του σε αυτή την εκπομπή τού έδωσε την ιδέα για μια ακόμη πιο ιδιαίτερη τηλεοπτική παραγωγή, το «Αmazing Αdventures of a Νobody» (Οι Φανταστικές Περιπέτειες του Κανένα), όπου ταξιδεύει έχοντας μόνο 5 ευρώ την ημέρα στο πορτοφόλι του. Μένει μια μέρα σε κάθε πόλη, μπορεί να δεχθεί δώρα από ξένους και να δουλέψει για να κερδίσει τη διαμονή και τη διατροφή του, αλλά δεν του επιτρέπεται να «ζητιανέψει» και φυσικά να ξοδέψει έστω και ένα σεντ παραπάνω. Έτσι γύρισε τη Μεγάλη Βρετανία από άκρη σε άκρη.

Έφτασε από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες. Το τελευταίο του ταξίδι, που άρχισε να προβάλλεται σε 100 περίπου χώρες από τις 25 του μηνός, είναι η απόπειρά του να φτάσει από το Παρίσι μέχρι τη Μόσχα με ημερήσιο προϋπολογισμό πάλι μόλις 5 ευρώ. Ενώ το καλοκαίρι ετοιμάζεται να γυρίσει την Ασία με ακριβώς τα ίδια χρήματα και η ιδέα της περιήγησης στα ελληνικά νησιά τον ενθουσιάζει.

Δύσκολη η απόρριψη
Βέβαια, όπως παραδέχεται δεν είναι εύκολο να προσεγγίσεις κάποιον άγνωστο και να ζητήσεις βοή θεια. «Προσπαθώ πάντα να σέβομαι τους ανθρώπους, αλλά και τον προσωπικό τους χώρο. Πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός, ώστε να μην αισθανθούν άβολα. Έτσι τους πλησιάζω, τους εξηγώ τι κάνω και τους ρωτώ αν έχουν τη διάθεση να με βοηθήσουν. Το βασικότερο εργαλείο μου είναι το χιούμορ, αφού σχεδόν πάντα σε βοηθά να σπάσεις τον πάγο», λέει. Προσθέτει δε ότι «αν επιλέξουν να μη με βοηθήσουν τους ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο τους και... περασμένα ξεχασμένα». Παρόλα αυτά, υποστηρίζει ότι η απόρριψη δεν είναι ποτέ εύκολη: «Για να είμαι ειλικρινής είναι το χειρότερο κομμάτι αυτής της εμπειρίας και δυστυχώς αυτό που νιώθω συχνότερα. Από τους δέκα που θα πλησιάσω, οι εννιά δεν θα μου δώσουν τη βοήθειά τους. Το καλό είναι ότι έπειτα από λίγο συνηθίζεις την απόρριψη και αποφασίζεις να συνεχίσεις για τον πολύ απλό λόγο ότι πάντα θα υπάρχει αυτό το ένα άτομο που θα βοηθήσει, αποδεικνύοντάς σου πως αξίζει η προσπάθεια», υπογραμμίζει.

Η Γενναιόδωρη Τζούλι και η καλοσύνη των ξένων

Η ΧΩΡΑ στην οποία ο Λέων Λογοθέτης βρήκε τους πιο φιλόξενους και πρόθυμους να τον βοηθήσουν ανθρώπους ήταν η Αμερική. «Όταν ήμουν στην Ινδιανάπολη γνώρισα μια κυρία, η οποία χωρίς καν να ξέρει το όνομά μου μου έδωσε τα κλειδιά του σπιτιού της στο Σικάγο, χωρίς η ίδια να είναι εκεί. Μου είπε ότι μπορούσα να μείνω το βράδυ εκεί και το πρωί να της αφήσω τα κλειδιά στη γλάστρα για να τα βρει όταν θα γύριζε. Της έδωσα το παρατσούκλι Γενναιόδωρη Τζούλι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Γενναιόδωρη Τζούλι είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη βαθιά του πεποίθηση ότι υπάρχει «η καλοσύνη των ξένων»."

TA NEA On-line

Ζηλεύω...!! :)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.788
Μέλη
39.518
Νεότερο μέλος