jimkGR
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Αναποδιές πριν το ταξίδι
- Κεφάλαιο 1ο - Ουάσιγκτον
- Κεφάλαιο 2ο - Ουάσιγκτον
- Κεφάλαιο 3ο - Νέα Υόρκη
- Κεφάλαιο 4ο - Νέα Υόρκη
- Κεφάλαιο 5ο - Νέα Υόρκη
- Κεφάλαιο 6ο - Άφιξη Μέξικο Σίτι και Teotihuacan
- Κεφάλαιο 7ο - Η ημέρα της έκλειψης
- Κεφάλαιο 8ο - Θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη νύχτα;
- Κεφάλαιο 9ο - Άφιξη Κανκούν και Chichén Itzá
- Κεφάλαιο 10ο - Rio Lagartos
- Κεφάλαιο 11ο - Merida & Uxmal
- Κεφάλαιο 12ο - Tulum, Isla Mujeres, Isla Contoy
- Κεφάλαιο 13ο - Τορόντο, Καταρράκτες Νιαγάρα
Κεφάλαιο 2ο - Ουάσιγκτον
Το 2ο πρωί, πάλι πρωινό ξύπνημα, χωρίς ξυπνητήρι, έκλεισα εισιτήρια για το μουσείο που δεν είχα μπορέσει να κλείσω χθες, πάλι με δυσκολία γιατί εξαφανίζονταν γρήγορα. Είπα να πάω προς τον ζωολογικό κήπο το πρωί, παρά που το αρχικό πλάνο έλεγε βόλτα στη Georgetown. Δυστυχώς όμως έβλεπα ότι δεν θα προλάβαινα να πάω, να κάνω τις βόλτες μου και να γυρίσω στο Mall για να δω το μουσείο, μιας και η μόνη ώρα που είχα βρει ήταν νωρίς το μεσημέρι.
Ο ζωολογικός κήπος δεν έλεγε και πολλά, έχω δει σίγουρα αρκετά καλύτερους και αυτό με έκανε να μετανιώνω πιο πολύ την επιλογή να μην πάω Georgetown. Ανήκει και αυτός στο Ίδρυμα Σμιθσόνιαν, οπότε ήταν δωρεάν. Από εκεί πήρα το μετρό προς Mall και περπάτησα προς το Museum of African American History and Culture. Από τα καινούρια σχετικά μουσεία της περιοχής, φαίνεται κιόλας από το εξωτερικό του, είναι ένα αρκετά μοντέρνο κτήριο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που είναι πιο κλασικά κτήρια. ΄Ηταν το 2ο σε επισκεψημότητα μουσείο στην πόλη για το 2022 ενώ ήταν και στο τοπ 10 για ολόκληρη την Αμερική.
Μπαίνοντας είδα ότι έχει 2-3 ορόφους (το ισόγειο ήταν υποδοχή κυρίως χωρίς κάτι να δεις) αλλά είχε και υπόγειο. Ξεκίνησα από τους πάνω ορόφους, που μου φάνηκαν αρκετά αδιάφοροι, μόνο σε ένα σημείο έδωσα λίγο παραπάνω προσοχή, σε αυτό που είχε τους αφροαμερικανούς αθλητές. Βλέποντας αυτούς τους 3 ορόφους ξενέρωσα λίγο και αναρωτήθηκα γιατί είναι τόσο δημοφιλές αυτό το μουσείο. Από ό,τι φαίνεται όμως, τα βασικά χάιλαιτς βρίσκονται στο υπόγειο, το οποίο ευτυχώς και επισκέφτηκα, γιατί λόγω ξενέρας και κούρασης ήμουν έτοιμος να φύγω. Εκεί στο υπόγειο, λοιπόν, κάνεις ένα ιστορικό μάθημα από το 1400 μέχρι και τη σήμερον ημέρα, μαθαίνοντας για τους αφροαμερικανούς, την ιστορίας τους στην ΗΠΑ αλλά και την κουλτούρα τους. Σου ανοίγει τα μάτια για τις δυσκολίες που πέρασαν κατά την περίοδο της σκλαβιάς αλλά και τις δυσκολίες που περνάνε ακόμα και σήμερα. Διαφορετικό από τα υπόλοιπα μουσεία που έχω επισκεφτεί, τα οπόια έχουν να δεις εκθέματα, όπως γλυπτά, πίνακες κτλ. Ωραία ήταν τα 3 (νομίζω) επίπεδα του υπογείου.
Στη συνέχεια πήγα στο National Museum of Natural History που ήταν εκεί κοντά. Καλύτερο από το αντίστοιχο του Λονδίνο αλλά κατώτερο από αυτό της Νέας Υόρκης. Ξεχώρισα τα πετράδια και τα ορυκτά από τα εκθέματα που είχε. Όταν τελείωσα το μουσείο, πήγα προς το Καπιτώλιο, ένα κτήριο που σίγουρα ήθελα πολύ να δω. Είναι το μέρος όπου συνέρχεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Εντυπωσιακό από κοντά, θα ήθελα να το είχα δει και από μέσα αλλά είναι κλειστό τις Κυριακές. Βρίσκεται στος "τέλος" του Mall, στο δεξιό σημείο όπως βλέπουμε τον χάρτη, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά από εκεί που είχα ξεκινήσει χθες με το μνημείο του Λίνκολν.
Στη συνέχεια πήρα το δρόμο της επιστροφής, περπατώντας προς το Washington Memorial και το έκοψα προς τα δεξία για το ξενοδοχείο. Αυτή θα ήταν η τελευταία μέρα μου στην Ουάσιγκτον, αύριο θα έπαιρνα το λεωφορείο για Νέα Υόρκη.
Το κοντέρ σήμερα έγραψε ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα, 22, 15 για την ακρίβεια. Ακολουθεί και ο χάρτης από τις κινήσεις μου.
Εντυπώσεις
Χαίρομαι που έβαλα την Ουάσιγκτον στο πρόγραμμα, οι 2 ολόκληρες μέρες που πέρασα σίγουρα ήταν λίγες, αλλά είδα αρκετά πράγματα και σχεδόν όλα όσα ήθελα. Μόνο Georgetown μετανιώνω που δεν πήγα και θα ήθελα να δω και το Air and Space Museum που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο. Α, και επίσης θα ήθελα να είχα κάνει μία βόλτα στα μνημεία στο Mall το βράδυ που είναι φωτισμένα.
Τη βρήκα αρκετά ασφαλή πόλη, ιδιαίτερα στο Mall, όπου σίγουρα θα περάσει κανείς πολύ χρόνο. Τη βρήκα επίσης λίγο "αποστειρωμένη" πόλη, λίγο lifeless. Σίγουρα δεν βοηθάει ότι είναι μια πόλη με πολλά κυβερνητικά κτήρια και δουλείες, και σίγουρα δεν είδα πολλά κομμάτια της πόλης, οπότε μπορεί να έχω και λανθασμένη εντύπωση. Ίσως είχα άλλη εντύπωση αν είχα πάει Georgetown όπου είναι φοιτητούπολη και έχει άλλο vibe.
Το πιο άσχημο στοιχείο της πόλης είναι τα ΑΜΕΤΡΗΤΑ food trucks που υπάρχουν σε κάθε δρόμο στο Mall. Και να ήταν ξέρω γω τίποτα καλό street food να πω ντάξει, αλλά ήταν όλα τα ίδια. Πουλάγανε burgers, hot dogs ή άλλες τέτοιες σαβούρες, ή αναψυκτικά, παγωτά, γρανίτες κτλ. Και από ό,τι έχω διαβάσει πιάνουν και κώλο με τις τιμές τους, τις οποίες τα περισσότερα δεν αναγράφαν καν.