psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Στον …καύσωνα της Κρακοβίας
Ημέρα 1η - Άφιξη
Αν δεν έβλεπα μπροστά μου τις πινακίδες του αεροδρομίου ‘’Jana Pawla II’’ δε θα πίστευα ότι όντως έχω προσγειωθεί εκεί, αλλά ότι μάλλον μας ξεγέλασε ο πιλότος της Ryan και μας κατέβασε σε κάποιο μεσογειακό προορισμό. Αφόρητη ζέστη και υγρασία, με τα ρούχα να κολλάνε πάνω σου από το πρώτο λεπτό και την ατμόσφαιρα βαριά κι αποπνικτική:
13 Ιουνίου βλέπετε, καλοκαιράκι, αν και στη Θεσσαλονίκη το κλίμα ήταν πολύ πιο ευχάριστο παραδόξως, στη Κρακοβία ήταν ασήκωτο!
Ομολογώ πως δε το περίμενα με τίποτα, αν και το καλοκαίρι του 2019 όλη η Ευρώπη τελικά ταλαιπωρήθηκε από καύσωνες. Αντίστοιχη κατάσταση έχω βιώσει και τον Ιούνη του 2016 στο Βελιγράδι, με τη διαφορά ότι εκεί είναι πιο προετοιμασμένοι γιατί συμβαίνει συχνά!
Δεν ήταν βέβαια ικανός λόγος για να μου στερήσει στιγμές από την εκδρομή, όπως επίσης ούτε η ίωση που κουβαλούσα μαζί μου από όλη τη βδομάδα σε συνδυασμό με ισχυρό πονόλαιμο. Χάπια στις αποσκευές και καλή ψυχολογία πάνω απ’ όλα.
Μπήκα στην αίθουσα του αεροδρομίου και συναντήθηκα με το Νίκο που είχε φτάσει μια ώρα πριν από Αθήνα.
Πληροφορηθήκαμε ότι λόγω έργων άλλαξαν κάποια δρομολόγια του λεωφορείου, κι έτσι το τρένο προς το κέντρο της πόλης ήταν η μόνη λύση. Βγάλαμε 2 εισιτήρια κόστους περίπου 5 ευρώ τα οποία πληρώσαμε με κάρτα, και πήγαμε στο καφέ να πιούμε 2 μπύρες για το καλωσήρθαμε καθώς είχαμε περίπου μία ώρα αναμονή και κατευθυνθήκαμε κατόπιν προς το σταθμό των τρένων:
Κατεβαίνοντας στην αποβάθρα βέβαια διαπιστώσαμε ότι το τρένο θα είχε κι άλλη καθυστέρηση, μετά κι άλλη και καθώς περνούσε ο χρόνος ανακοινώθηκε κι άλλη! Αποφύγαμε τους Πολωνούς ταρίφες που είχαν μυριστεί τη δουλειά και κατέβαιναν στην αποβάθρα να τσιμπήσουν πελάτες, και περιμέναμε υπομονετικά. Με συνολική καθυστέρηση μιας ώρας και κάτι το τρένο ξεκίνησε με προορισμό το κέντρο της πόλης και το κεντρικό σταθμό ‘’Kraków Główny’’, στον οποίο αποβιβαζόμασταν 20 λεπτά μετά.
Να τονίσω εδώ ότι είναι το ενδεδειγμένο μέσο μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο, καθώς με την υπερβολική κίνηση που επικρατεί εντός και εκτός πόλης αποτελεί τη καλύτερη επιλογή. Η καθυστέρηση μας οφείλεται θέλω να πιστεύω σε τυχαίο γεγονός, μιας και στην επιστροφή ήταν συνεπέστατο!
Βρήκαμε το ανταλλακτήριο συναλλάγματος που βρίσκεται στον σταθμό προκειμένου να χαλάσουμε συνάλλαγμα, καθώς είχαμε μάθει ότι εκεί θα βρούμε τη καλύτερη ισοτιμία, διότι εντός πόλης φίλοι μας που είχαν πάει πριν λίγους μήνες τη πατήσανε. Όντως στα 150€/άτομο δώσαμε προμήθεια γύρω στα 3€ και προμηθευτήκαμε τα απαραίτητα złoty για να μπορούμε να κινούμαστε:
Βγήκαμε έξω από την έξοδο παραπλεύρως του εμπορικού κέντρου προχωρώντας προς τη παλιά πόλη και αποφασίζοντας να φτάσουμε ως το ξενοδοχείο με τα πόδια, κάτι που εν τέλει δεν αποδείχτηκε σωστό καθώς μετά από τέτοια αναμονή, ταλαιπωρία και όντας ασθενής, περπάτησα με τα πράγματα κάτι λιγότερο από 2 χλμ. Υπό άλλες συνθήκες δεν έχω πρόβλημα, ο τραυματισμός όμως στους προσαγωγούς από τη χρόνια προπόνηση με έκανε να γονατίσω από το πόνο - μιας και ήμουν σε περίοδο θεραπειών - και να αναρωτιέμαι πως θα μπορούσα να βγάλω την εκδρομή, καθώς το περπάτημα είναι ο αγαπημένος μας τρόπος να βλέπουμε ένα μέρος και το εξαντλούμε στο έπακρο…
Μετά κόπων λοιπόν φτάσαμε στο ‘’Moon Hostel Kraków - Tanie Noclegi’’ μια τίμια επιλογή διαμονής την οποία επιλέξαμε για τη θέση της, η οποία ήταν δίπλα στη συνοικία της παλιάς συναγωγής ‘’Stara Synagoga’’ ,περιοχή φημισμένη για τις παμπ και τη νυχτερινή ζωή.
Μπήκαμε στο ιδιαίτερα ζεστό δωμάτιο και αφού έκανα ένα μπάνιο κούμπωσα αμέσως δύο χάπια προκειμένου να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση. Άνοιξα διάπλατα το παράθυρο, μιας και το δωμάτιο δε διέθετε air condition (λογικό, γιατί να διαθέτει κλιματισμό στη Πολωνία) και να σκέφτομαι πως θα κοιμηθώ το βράδυ, γεγονός που δε με προβληματίζει καν στο σπίτι μου που επίσης δεν υπάρχει κλιματισμός καθώς μένω στο βουνό… Απίστευτο.
Μόλις με πιάσανε λίγο τα χάπια σηκώθηκα να ετοιμαστώ με τη σειρά μου για τη πρώτη βραδινή βόλτα στη Κρακοβία, κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω. Εξάλλου είπαμε και συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε εγκρατείς το πρώτο βράδυ. Ναι, σίγουρα, απ’ αυτούς είμαστε…
Περάσαμε το δρόμο απέναντι και ένα πολύ ωραίο κατάστημα με άφθονες μπύρες:
Η χρήση αλκοόλ στο δρόμο είναι κάτι που απαγορεύεται στη Πολωνία, κάτι που υποψιαστήκαμε από την αρχή αλλά επιβεβαιώσαμε την επόμενη μέρα. Προχωρήσαμε λίγο πιο κάτω και δίπλα από ένα ρεστοράν αντικρύσαμε μια απότομη σκάλα και μια ταμπέλα με το όνομα ‘’Rock PUB Pod Ziemią’’ και αφού το σκεφτήκαμε σοβαρά για περίπου 2 δευτερόλεπτα αρχίσαμε να κατεβαίνουμε τη σκάλα. Εντυπωσιακή υπόγεια metal pub με ωραία διακόσμηση και δυνατή μουσική. Πήραμε 2 τοπικές μπύρες και τις ήπιαμε με ευχαρίστηση. Όταν παρήγγειλα τις επόμενες ζήτησα από τη – καθόλου αδιάφορη – bar woman που με πέρασε για Γερμανό (άκου Γερμανό) να μας μυήσει στη Πολωνική Βότκα που τόσα και τόσα είχαμε ακούσει. Μας σέρβιρε το σπέσιαλ ποτό του μαγαζιού με Πολωνικά αποστάγματα, σαν μεγάλο διπλό σφηνάκι, με πολύ ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, το οποίο ήταν ιδιαίτερο και πολύ δυνατό. Πληρώσαμε κάτι λιγότερο από 10€ για όλα, και πήραμε μια πρώτη γεύση από τις χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές στη Πολωνία. Ο τρόπος διασκέδασης, οι υπόγειες Pub και οι τιμές μας θύμισαν πολύ το ταξίδι ένα χρόνο περίπου πριν στη Μπρατισλάβα!
Προχωρήσαμε λίγο πιο κάτω με σκοπό να μπούμε σε ένα άλλο bar που πηγαίναμε συστημένοι, τη ‘’Pub Propaganda’’ , γνωστό και μη εξαιρετέο για την Ανατολικής Γερμανίας διακόσμηση του, φτάνοντας όμως βρήκαμε κολλητά ένα bar που μας έκανε επίσης το κλικ, ωστόσο δε μπήκαμε γιατί δεν είχε πολύ κόσμο, το ‘’La Habana bar’’
Βολευτήκαμε στο bar του Propaganda, πίνοντας βαρελίσιες μπύρες και παλεύοντας με τη ζέστη έχοντας σύμμαχο έναν ανεμιστήρα της κακιάς ώρας, στο μοναδικό bar της πόλης που είδαμε να καπνίζουν κανονικά. Πολύ ωραίος χώρος, μουσική και κόσμος.
Η βόλτα για ένα – δυο σφηνάκια βότκας που κάναμε στις pub της πλατείας ‘’Plac Nowy’’μας πείνασε, και η ώρα είχε περάσει, οπότε και καταλήξαμε ζαλισμένοι να περιμένουμε στην ουρά του ‘’Okrąglak’’ ενός συγκροτήματος ας πούμε διαφόρων μικρών καταστημάτων:
τα οποία πωλούν το κλασσικό Πολωνικό πρόχειρο φαγητό που ονομάζεται ‘’Zapiekanka’’ και πρόκειται για ουσιαστικά κομμένη μπαγκέτα ψωμιού με διάφορα υλικά της επιλογής σου, ψημένη εκ νέου σε φούρνο. ‘Ενα πολύ νόστιμο και λαχταριστό έδεσμα το οποίο κατασπαράξαμε, και αφού ήπιαμε και μια τελευταία μπύρα σε ένα μπαρ από το οποίο ελάχιστα θυμάμαι, καταλήξαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Ακολουθούσε μια απαιτητική ημέρα:
Last edited: