• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Τουρκία Σκέψεις μετά από ταξίδι σε Σάμο-Τουρκία

interted

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Χαίρετε αγαπητοί συνταξιδιώτες..

Επέστρεψα πριν λίγες μέρες από ένα σύντομο ταξίδι, στην Σάμο και "απέναντι" στην Τουρκία, και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις εμπειρίες μου, καθώς και πράγματα που με προβλημάτησαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα ελληνοτουρκικά... ποτέ δεν καθομουν να διαβάζω τα δημοσιεύματα κτλ. και στην οικογένειά μου σπάνια αναφερόμασταν σε αυτό το θέμα.. Πριν κάνω το τελευταίο ταξίδι, έκανα ένα συνηθισμένο ψάξιμο στο Internet, ψάχνοντας κάποιες βασικές πληροφορίες που αφορούν τον τουρκικό λαό. Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκαν συγκεχυμένα τα πράγματα.. μια χώρα που ο στρατός έχει τρομερή εξουσία, από την άλλη όμως κάποιος με πτυχίο πανεπιστημίου πάει φαντάρος μόνο 3 μήνες, και σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του Ερντογαν η υποχρεωτική θητεία οδεύει προς κατάργηση.. Μια χώρα που διεκδικεί την εισοδό της στην ευρωπαική ένωση, αλλά από την άλλη μαθαίνεις για δολοφονίες δημοσιογράφων και φίμωση του λογου. Μια χώρα με τις ισλαμικές αγκυλώσεις, αλλά με πάρα πολλές τουρκάλες να σπουδάζουν, να μην φοράνε μαντίλα. Μια χώρα που συνεχώς καταπατά τα δικαιώματα των Κούρδων (που είναι ένα 20% του πληθυσμού), αλλά παρ'όλ'αυτά πρόσφατα εισήλθε κούρδος βουλευτής στο κοινοβούλιο. Μια χώρα που συρρέουν οι τουρίστες, ειδικά στα παράλια, με σοβαρές όμως τρομοκρατικές επιθέσεις (το 2005 κούρδοι τρομοκράτες σκότωσαν 5 νέους σε τουριστικό λεοφωρίο που πήγαινε κόσμο στην παραλία στο Κουσάντασι) κ.ο.κ.

Στην Σάμο φιλοξενήθηκα από ένα φίλο, παλιό συμφοιτητή. Έτσι είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αρκετούς σαμιώτες, και με την οικογένειά του. Σε αρκετές περιπτώσεις προσπάθησα να θίξω τα ελληνοτουρκικά, και έλαβα ανάμεικτες αντιδράσεις: Μου έκανε εντύπωση ότι πολλοί νέοι δεν είχανε περάσει ποτέ "απένταντι", ενώ είναι μόλις μιάμιση ώρα με το καραβάκι και ζητάνε μόνο ταυτότητα. Οι περισσότεροι είχαν να πούν κάτι υποτιμητικό για τους Τούρκους, χωρίς να λείπουνε τα υβριστικά και απαξιωτικά σχόλια, και η συνηθισμένη αιτιολόγηση ήταν ο αθέμιτος ανταγωνισμός των τούρκων στον τουρισμό: "Αυτοί δεν αφήνουν τους δικούς τους να περάσουν απέναντι, τους ζητάνε βίζα εξόδου που είναι πολύ δύσκολο να βγει", "έχουνε πολύ χαμηλές τιμές γιατί το κράτος τους εκμεταλεύεται και είναι ζώα και δεν μπορούν να το καταλάβουν", "παρουσιάζουν τα ελληνικά αρχαία σαν τούρκικα και προσβάλουν το χριστιανικό συναίσθημα", "αν μάθουν ότι είσαι έλληνας σε χρεώνουν πιο πολύ" και τέτοια. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρχαν και κάποιοι με πιο διαλακτική στάση ή που αποφεύγαν να πάρουν θέση... Επίσης την πρώτη μέρα στην Σάμο, παρατήρησα κάθε λίγες ώρες να απογειώνεται ένα ελληνικό μαχητικό και να κάνει ασκήσεις ακριβώς πάνω από την νοητή γραμμή των συνόρων.

Στο Κουσάντασι περάσαμε με το τούρκικο καραβάκι. Απ' ότι έμαθα μόνο τούρκικα καραβάκια κάνουν την συγκεκριμένη γραμμή (γιατί άραγε; η πιο λογική εξήγηση είναι ότι ρίχνουν πολύ τις τιμές και είναι ασύμφορο για κάποιον έλληνα επιχειρηματία. πάντως τα καραβάκια ήταν υπέρπλήρη). Αυτό που μου έκανε τρομερά αρνητική εντύπωση είναι ότι δεν σε αφήνουν να κατέβεις από το καραβάκι αν δεν πληρώσεις δέκα ευρώ... γυφτιά!. Τις εμόμενες τρεις μέρες μείναμε σε ένα ξενοδοχείο στο Κουσάντασι: Οι τιμές γενικώς είναι 20-30% πιο φτηνές από ελλάδα. Η πόλη τους ήταν πεντακάθαρη, πολύ προσεγμένη και άκρως τουριστική... Δηλαδή αυτός φαίνεται να είναι και ο μόνος λόγος ύπαρξής της. Ατελείωτες αγορές!! Άψογες υπηρεσίες, τουριστική εκμετάλευση της κάθε σπιθαμής! Το φαγητό πολύ καλό και καθαρό και εντυπωσιακά όμοιο με το ελληνικό (αφού κοιτούσα ένα κατάλογο και μπορούσα να καταλάβω όλα τα τουρκικά ονόματα). Και πάνω από όλα άκρως ευγενικοί... Οι περισσότεροι ήξεραν βασικά ελληνικά και μας υποδεχόντουσαν με εκφράσεις όπως "είμαστε το ίδιο", "περασμένα ξεχασμένα", "καλοί γείτονες" κτλ. Με εντυπωσίασε η γνώση τους για τα ελληνικά πράγματα.. με έναν σερβιτόρο ανοίξαμε ολόκληρη συζήτηση για την καλή πορεία που έκανε ο ΠΑΟΚ φέτος στο πρωτάθλημα!!! Ήταν περίφανος μάλιστα που την ομάδα της πόλης του, της Σμύρνης την είχε ιδρύσει έλληνας. Πολλοί είχαν έρθει από την Σαλονίκη και μιλούσαν γι' αυτή με νοσταλγία...

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ο σεβασμός στον ελληνικό πολιτισμό! Αυτό δεν το περίμενα, με όλα όσα είχα ακούσει! Ο αγγλικός χαρτης που δίνανε στις τουριστικές πληροφορίες (στην ελλάδα νομίζω δεν δίνουν καν δωρεάν χάρτη), ανέφερε όλα τα ελληνικά αρχαία με ολόκληρη την ιστορία τους, αναφορές στον μέγα αλέξανδρο που ίδρυσε την σμύρνη κτλ. Η τουρκάλα ξεναγός μας (μπήκαμε σε αγγλόφωνο γκρουπ ξενάγησης) που μας έδειξε την Έφεσο, το σπίτι της παναγίας κτλ. ήταν απόλυτα γνώστης της ελληνικής ιστορίας. Άλλωστε είχε σπουδάσει το αντικείμενο. Σε όλη την ξενάγηση είχε μόνο μια αναφορά για τους τούρκους: "έχετε ακούσει για το σινικό τοίχος? για εμάς και τους μογγόλους το χτίσανε οι κινέζοι.. είμαστε νομαδικός λαός που μόλις πρόσφατα στην ιστορία εγκατασταθήκαμε στην περιοχή. όλα αυτά είναι ελληνικά και ρωμαικά". Το σπίτι της παναγίας το οποίο λειτουργεί ακόμα σαν χριστιανική εκκλησία, είναι τόπος προσκυνήματος για τους τούρκους οι οποίοι ως γνωστόν πιστεύουν στην παναγία σαν προφήτισα. Επίσης μου έκανε εντύπωση ότι έξω από το σπίτι της παναγίας υπήρχε ταμπέλα που εξηγούσε τα πάντα στα ελληνικά (στην καθαρεύουσα). Άραγε έξω από τον λευκό πύργο της θεσσαλονίκης υπάρχει τουρκικη ταμπέλα που να εξηγεί την κατασκευή του πύργου από τους οθωμανούς?

Τέλος με θλίψη να αναφέρω ένα πράγμα που μου έκανε τρομερά αρνητική εντύπωση γυρίζοντας στην σάμο: Το Ηραίον ως γνωστόν είναι μνημείο προστατευόμενο από την Ουνέσκο. Λοιπόν είναι ένας αρχαιολογικός χώρος σε άθλια κατάσταση!! Μπαίνοντας σου ζητάνε 3 ευρώ και δεν σου δίνουν ούτε ένα χάρτη ή ένα μικρό φυλλάδιο που να εξηγεί. Όλος ο χώρος είναι πνιγμένος με αγριόχορτα, με τον κίνδυνο φιδιών να πεταχτούνε, και οι πινακίδες πάνω στα αρχαία είναι μισοσβησμένες.. εικόνα διάλυσης δηλαδή.. να μην αναφέρω ότι δεν γράφουν πουθενά ότι είναι "μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο" το οποίο ούτως ή άλλως είναι κάτι που τραβάει τον κόσμο...

Αυτά λοιπόν.. γύρισα από αυτό το ταξίδι πολύ μπερδεμένος, γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτά που είδα ήταν καθαρά αποσπασματικά και δεν μου δίνουν όλη την εικόνα.. είναι όμως υλικό για προβληματισμό!

NTINA

Member
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Όχι δεν γύρισες μπερδεμένος,αλλά πιο σοφός.
Άνοιξες ένα παράθυρο.
Κι εγώ το ίδιο είχα αισθανθεί όταν για πρώτη φορά πήγα στη γείτονα χώρα.
Τώρα πια,έχω αναθεωρήσει πολλά απ αυτά που μου μαθαν μικρή.
Τα ταξίδια άλλωστε βοηθούν στο ν ανοίξουν οι οριζοντές μας,
αλίμονο σ αυτούς που δεν αποκομίζουν τίποτα;)

go2dbeach

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Με ακριβως ιδιες εντυπωσεις και σκεψεις επεστρεψα το περασμενο καλοκαιρι απο Σαμο-Τουρκια. Ευχαριστω για το κειμενο σου.

Επόμενο Ταξίδι
Κάπου μακριά
Ταξίδι-Όνειρο
Λος Ρόκες
Όλοι δυστυχώς με τις ίδιες σκέψεις έχουμε γυρίσει από την γείτονα. Και ως προς τα πολιτισμικά και ως προς τα... "εθνικά" και δυστυχώς και ως προς τα τουριστικά.
Ευχαριστώ που είχες την υπομονή να τα σημειώσεις στο φόρουμ.

travelina

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία [√]
Λοιπόν, μου κάνει εντύπωση πόσα πράγματα άλλαξαν μέσα σε 4 χρόνια, που είχα πάει στα μέρη που γράφεις.
Τα καραβάκια για απέναντι ήταν ελληνικών συμφερόντων, τα 10 ευρώ τα ζητούσαν οι Τούρκοι (όχι τελωνειακοί αλλά προφανώς με την ανοχή των αρχών) μόλις έφτανες απέναντι οπότε αν δεν τα έδινες θα έπρεπε να τη βγάλεις όλη μέρα στο λιμάνι, τα διαβατήρια τα κρατούσαν στο τελωνείο και τα έπαιρνες όταν θα έφευγες από τη χώρα.
Στο Κουσάντασι ήταν ακριβώς όπως τα γράφεις. Η πόλη βέβαια δεν λέει τίποτα αλλά οι άνθρωποι είναι πράγματι πολύ ευγενικοί.
Για τον σεβασμό στον ελληνικό πολιτισμό πάλι, δεν μπορώ να έχω σωστή άποψη γιατί είχαμε ελληνόφωνη ξεναγό (από τουρκική οικογένεια της Κομοτηνής που είχε επιστρέψει με την ανταλλαγή πληθυσμών και συνέχιζε ακόμη να μιλάει ελληνικά στο σπίτι!). Ήταν άριστη γνώστης της ιστορίας (είχε σπουδάσει κιόλας) και έδειχνε μεγάλο σεβασμό στον ελληνικό πολιτισμό.
Για το Ηραίο, τέλος, μου κάνει μεγάλη εντύπωση η εικόνα που αναφέρεις. Το 2006 ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, υπήρχαν ενημερωτικά φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες (τα γνωστά τρίφυλλα) και είχε αρκετούς ξένους επισκέπτες. Κρίμα που παρουσιάζει τέτοια εικόνα σήμερα γιατί είναι και από τα παλαιότερα μνημεία που έχουμε (του 8ου αι. π.Χ. αν δεν κάνω λάθος).

interted

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Μια εικόνα από το Ηραίον το 2010...

Attachments

nera_gr

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
τα διαβατήρια τα κρατούσαν στο τελωνείο και τα έπαιρνες όταν θα έφευγες από τη χώρα.
Τι εννοείς; Εμάς τα έλεγξαν και μας τα έδωσαν αμέσως. Και είχα πάει και πιο παλιά.
Πολύ καλή περιγραφή πάντως, inerted. Δεν ξέρω για πιο ανατολικά, πάντως στα παράλια οι άνθρωποι είναι όντως πολύ συμπαθητικοί, είχαμε κάνει πολλούς φίλους τότε.
Και το θλιβερό είναι πόσο πολλοί από αυτούς ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα (Σανταρόνι εντ Μίκανος μου έλεγαν) και δεν μπορούσαν να πάρουν βίζα...

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Και πιο ανατολικα εξ ισου φιλικοι ειναι! Θα ελεγα οτι εχουν αυτην την αισθηση φιλοξενιας που ειχαμε (εχουμε;) και εμεις: "Ηρθε στο σπιτι μου- χωρα μου, με τιμησε με την επισκεψη του, οφειλω να ειμαι ευγενης μαζι του". Βεβαια -υποθετω, δεν ξερω κιολας- αν μπαιναμε σε κουβεντες επι της ουσιας κυπριακο κλπ, μπορει να γινοντουσαν οι Τουρκοι τουρκοι και να ειχαμε δυσαρεστες ιστοριες. Προσεχουμε λοιπονγια να εχουμε. Ποτε δεν ξερεις που θα πεσεις. Και οι γκριζοι λυκοι στην Τουρκια ευδοκιμουν.

GKCAPO

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Συμφωνώ. Θετική περίπου, εμπειρία είχα και εγώ στην Πόλη. Βέβαια εκείνο το "Μαγαζί" είναι πολύ μεγαλύτερο και ελέγχεται πιο δύσκολα...
Δεν θέλω να χαλάσω την 'ατμόσφαιρα", να "παγώσω" κανέναν, ούτε κάνω τον κυνικό. Οι γείτονες βρέθηκαν με ένα καλό "μαγαζί" και μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν καλοί επαγγελματίες και μπράβο τους. Εμείς με κάποια, ακόμη και καλύτερα "μαγαζιά", τα βγάλαμε τα μάτια....
Συμφωνώ σε όλα όσα λες και προσθέτω ότι σε λίγο θα τρέχουμε να σπουδάσουμε εκεί Τουρισμό!!! Απλώς σαν γκρινιάρης και εμπλεκόμενος στον κλάδο (και "νρτεπόμενος για τους "συναδέλφους", όπως σε πολλές μου τοποθετήσεις φαίνεται) κάνω την εξής απλή παρατήρηση:
Όλα αυτά τα καλά που μας λες (και συμφωνώ) φέρνουν και καλά οικονομικά αποτελέσματα!!!
Τυχαίο???
Δεν νομίζω....

Επόμενο Ταξίδι
Κάπου μακριά
Ταξίδι-Όνειρο
Λος Ρόκες
Συμφωνώ. Θετική περίπου, εμπειρία είχα και εγώ στην Πόλη. Βέβαια εκείνο το "Μαγαζί" είναι πολύ μεγαλύτερο και ελέγχεται πιο δύσκολα...
Δεν θέλω να χαλάσω την 'ατμόσφαιρα", να "παγώσω" κανέναν, ούτε κάνω τον κυνικό. Οι γείτονες βρέθηκαν με ένα καλό "μαγαζί" και μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν καλοί επαγγελματίες και μπράβο τους. Εμείς με κάποια, ακόμη και καλύτερα "μαγαζιά", τα βγάλαμε τα μάτια....
Συμφωνώ σε όλα όσα λες και προσθέτω ότι σε λίγο θα τρέχουμε να σπουδάσουμε εκεί Τουρισμό!!! Απλώς σαν γκρινιάρης και εμπλεκόμενος στον κλάδο (και "νρτεπόμενος για τους "συναδέλφους", όπως σε πολλές μου τοποθετήσεις φαίνεται) κάνω την εξής απλή παρατήρηση:
Όλα αυτά τα καλά που μας λες (και συμφωνώ) φέρνουν και καλά οικονομικά αποτελέσματα!!!
Τυχαίο???
Δεν νομίζω....
Ακριβώς! Καλύτερα δεν θα μπορούσα να τα πω. Συμφωνώ 100%:clap:

GKCAPO

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Και πιο ανατολικα εξ ισου φιλικοι ειναι! Θα ελεγα οτι εχουν αυτην την αισθηση φιλοξενιας που ειχαμε (εχουμε;) και εμεις: "Ηρθε στο σπιτι μου- χωρα μου, με τιμησε με την επισκεψη του, οφειλω να ειμαι ευγενης μαζι του". Βεβαια -υποθετω, δεν ξερω κιολας- αν μπαιναμε σε κουβεντες επι της ουσιας κυπριακο κλπ, μπορει να γινοντουσαν οι Τουρκοι τουρκοι και να ειχαμε δυσαρεστες ιστοριες. Προσεχουμε λοιπονγια να εχουμε. Ποτε δεν ξερεις που θα πεσεις. Και οι γκριζοι λυκοι στην Τουρκια ευδοκιμουν.
Έτσι μπράβο, στην αρχή υπάρχει αυτό το "αυθεντικό", και "αθώο", "αίσθημα φιλοξενίας" και η φυσική και λογική του του μετεξέλιξη είναι ο ποιοτικός και αδιαπραγμάτευτος ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ. Και τελικά αυτό, κατ' αρχήν, δεν επιζητούμε??? Να πάμε, να μας περιποιηθούν, να ευχαριστηθούμε, να εμπλουτιστούμε, να πληρώσουμε (λογικά) και να φύγουμε. Δηλαδή τι?? για παντριά πάμε??? Αργότερα, με τα πολλά, αν δημιουργηθούν και ειλικρινείς, δοκιμασμένες, σχέσεις ...κανένα πρόβλημα. Αλλά, σιγά μην πάω εκεί ...για να λύσω το Κυπριακό με τον Σερβιτόρο, τον Μαγαζάτορα ή τον Τούρκο συν-τουρίστα.
Καλά λες λοιπόν: ".. Προσεχουμε λοιπον για να εχουμε..."
(Εδώ βέβαια, είμαστε από άλλα κόλπα, ακόμα αγωνιζόμαστε για το ...αυτονόητο)

interted

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Τυχαίο???
Δεν νομίζω....
Συμφωνώ κι εγώ στην τοποθέτησή σου, σε ένα καράβι που πάει καλά είναι λογικό να υπάρχει και καλή ψυχολογία και οι άνθρωποι να δουλεύουν με περισσότερη όρεξη, να είναι πιο επαγγελματίες στην δουλειά τους, το χρήμα είναι ως γνωστόν μέγα κίνητρο. Αντίθετα εδώ στην ελλάδα κατορθώσαμε όπως φαίνεται να βουλιάξουμε το πλοίο...

Όμως θέλω να θέσω και μια άλλη διάσταση, μια και πάμε την συζήτηση σε τέτοιο επίπεδο. Το να έρχονται τόσες χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη σου κάθε χρόνο σημαίνει εκτός από χρήμα πολλά άλλα πράγματα όπως: σταδιακό άνοιγμα του μυαλού, εκμοντερνισμός, αποδοχή του διαφορετικού, σκεπικισμός για τον παραδοσιακό και σκληρό ισλαμικό τρόπο ζωής, ειδικά στις γυναίκες.. για παράδειγμα: η ξεναγός μας ήταν 28 χρονών και ακόμη ανύπαντρη, με μοντέρο ντύσιμο και περισσή αυτοπεπίθηση. Η μητέρα της όπως μας είπε είχε παντρευτεί στα 16 και ασχολούνταν με τα οικιακά γιατί εκείνη την εποχή δεν ήταν αποδεκτό κάτι διαφορετικό. Κι όλα αυτά σε μία μόλις γενιά.. νομίζω ότι και ο τουρισμός έχει παίξει τον ρόλο του....

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.635
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα