• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Πρότυπο Couchsurfing

ThanasisU2

Member
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Οι καιροί το τελευταίο καιρό είναι δύσκολοι, και όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε να πάμε κάπου κοντά για ταξίδι με όσο το δυνατόν το μικρότερο κόστος. Στο πρόβλημα αυτό μπορούν να βοηθήσουν αρκετά μέσα μεταφοράς (Ryanair, carpooling κτλ) και στην διαμονή χόστελ ή το Couchsurfing σε μερικές χώρες.

Τι είναι το Couchsurfing;

Τι είναι αυτό; Για όσους έχουν την απορία, όχι, δεν πρόκειται για το σερφάρισμα στο internet από τον καναπέ σας, για παιχνίδια με τα μαξιλάρια του, για τραμπολίνο στο σαλόνι ή οποιονδήποτε άλλο συνειρμό μπορείτε να κάνετε ακούγοντας τον όρο.

Πρόκειται για μια on-line κοινότητα που αριθμεί περισσότερο από 1 εκατομμύριο μέλη ανά τον κόσμο, τα οποία προσφέρουν αμοιβαία φιλοξενία μεταξύ τους στα ταξίδια τους από χώρα σε χώρα. Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του CouchSurfing είναι αφενός μεν η παρέα σε κάθε ταξίδι, αφετέρου η μείωση των εξόδων του ταξιδιού. Το πιο ανεκτίμητο όμως πλεονέκτημα, είναι, σύμφωνα με τον Leonardo, έναν από τους ιδρυτές του, ότι «φέρνει την αγάπη σε πρώτο πλάνο, στην διαδικασία του χτισίματος των σχέσεων, για μια ακόμη φορά, στους μοντέρνους καιρούς».

Και είναι ασφαλές αυτό; Που να ξέρω ότι δε θα με κλέψουν/βιάσουν

Όσο επικίνδυνο κι αν σου ακούγεται το να φιλοξενήσεις έναν άγνωστο σπίτι σου ή αντίστοιχα να φιλοξενηθείς από κάποιον άγνωστο σε μια ξένη χώρα, το CouchSurfing είναι απόλυτα ασφαλές –κι αυτό οφείλεται στην ανάγκη για ασφάλεια των ίδιων των μελών του. Βλέπεις το CouchSurfing.org, σου παρέχει πολλές περισσότερες πληροφορίες για τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις, απ’ όσες θα είχες, για παράδειγμα, γνωρίζοντας κάποιον τυχαία σε ένα club. Επιπλέον, οι χρήστες γράφουν αναλυτικά την εμπειρία τους με κάθε οικοδεσπότη, ενώ τα σχόλια δεν υπάρχει δυνατότητα να σβηστούν ποτέ.

Σε όλη την ιστορία του couchsurfing υπήρξε μόνο ένα περιστατικό απόπειρας βιασμού, το 2009, με την σελίδα να λειτουργεί πάνω από 10 χρόνια, με εκατομμύρια διανυκτερεύσεις ανά έτος, τότε το ποσοστό αυτό είναι μηδαμινό.

Πως κάποιος μπορεί να γίνει μέλος στην κοινότητα αυτή

Πολλή απλά, κάνοντας ένα δωρεάν account στο couchsurfing.com και δίνοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Μα μου λέει να πληρώσω;

Δε διάβασες καλά, σου λέει αν θες να δώσεις νομίζω 15 ευρώ σαν δωρεά, και να γίνεις verified μέλος. Τι είναι αυτό; Πολλή απλά, πληρώνοντας τα 15 ευρώ, θα σου ζητήσουν την διεύθυνση σου για να σου στείλουν μια card postal με έναν κωδικό, τον οποίο θα καταχωρίσεις στην σελίδα του couchsurfing. Με αυτόν τον τρόπο έγινες verified μέλος, και το προφίλ σου απέκτησε ένα τικ, με το οποίο ενημερώνεις ότι τα στοιχεία σου είναι πραγματικά. Α και παίρνεις δώρο ένα πακέτο αυτοκόλλητα couchsurfing. :D

και μερικά hints,

Πρώτου κάνεις account, σκέψου σοβαρά τι θέλεις από το couchsurfing

Αν αναζητάς μόνο ένα κρεβάτι δωρεάν, και τίποτα άλλο, τότε μη το παλεύεις, μη το κάνεις το λογαριασμό. Αργά ή γρήγορα θα σε καταλάβουν, και δε θα σε θέλει να φιλοξενήσει κανένας. Το couchsurfing είναι κάτι παραπάνω από δωρεάν ύπνο σε άλλα άτομα. Πρόκειται για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Θα πρέπει να είσαι ανοιχτός, και με όρεξη για ανακάλυψη νέων πραγμάτων.

Κάνοντας εγγραφή στο couchsurfing θα δώσεις το ονοματεπώνυμο σου!

Θα καταλάβουν τότε, οι μελλοντικοι οικοδεσπότες σου, ότι παίρνεις σοβαρά την ίδεα του couchsurfing

Γέμισε το προφίλ σου

Όσο ποιο γεμάτο είναι το προφίλ σου, τόσο ποιο ενδιαφέρον άτομο είσαι. Αφιέρωσε λίγο χρόνο, και γέμισε το προφίλ σου, όσο το δυνατόν πληροφορίες για εσένα. Όπως τι μουσική ακούς, τι σου αρέσει στα ταξίδια.

Φωτογραφία!

Πάντα, άλλα πάντα τρώνε decline άτομα τα οποία δε έχουν φωτογραφία προφίλ. Άλλα και μερικές ακόμα να βάλετε στο προφίλ σας, καλό είναι γιατί ο οικοδεσπότης σας, μπορεί να σας δει.

Πρόθυμος να φιλοξενήσεις/καφέ/ταξίδι

Δε είναι αναγκαστικό να φιλοξενήσεις κάποιον/α αν δε μπορείς (μικρό διαμέρισμα/δωμάτιο, εστία, γονείς) άλλα μπορείς να βγεις με κάποιον/α για καφέ ή να του δείξεις την πόλη σου.

Πριν κάνεις request

1. Ψάξε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα

2. Το couchsurfing δε είναι dating site
Αυτό θα πρέπει να το μάθουν μερικοί άνδρες. Δε πας ταξίδι κάπου για να μείνεις δωρεάν σε κάποια κοπέλα, και να βρεις γκόμενα για μια νύχτα. Από τέτοια άτομα χαλάει και το couchsurfing

3. Σεβάσου τα πιστεύω του
Είναι χορτοφάγος, σεβάσου το, και ας μη σου αρέσει. Μουσουλμάνος και δε πίνει αλκοολ; Σεβαστό. Δε πάει σε κλαμπ; Σεβαστό!

4. Το σπίτι του είναι και σπίτι σου
Κράτα το καθαρό

5. Κάνε ένα προφίλ με αρκετά reference και φίλους
Θες να πας σε κάποιον τον οποίο να εμπιστέυεσαι ότι δε θα σε κλέψει (με τα reference αυτό επιδιώκεις), άλλα τόσο θέλει και αυτός από εσένα.

6. Ένα μικρό δωράκι
Ωραίο είναι να πάρεις στο οικοδεσπότη σου ένα μικρό δώρο, με το οποίο να τον ευχαριστήσεις για την διαμονή σου. Έστω μια πληρωμένη έξοδο από εσένα σε κάποιο εστιατόριο/καφέ

Request

προσπάθησε να γίνεις όσο ποιο πολλή περιγραφικός γίνεσαι. Πότε έρχεσαι, πως έρχεσαι πόσο καιρό θέλεις να κάτσεις, και προπάντων γιατί διάλεξες αυτόν και γιατί αυτός να διαλέξει εσένα. Μη στέλνεις συνέχει το ίδια copy paste Request. Το καταλαβαίνουμε το έχεις στείλει το ίδιο Request σε όλη την πόλη.

Μερικές φορές (σε μερικές πόλεις που είναι τουριστικές) θα χρειαστεί να στείλεις πάνω από 10,20,30 για να βρεις κάποιον/κάποια. Άλλα άτομα θα θέλουν να τους στείλεις ένα μηνά πριν άλλα θα θέλουν 5 μέρες πριν έρθεις. Μην απογοητευτείτε με την πρώτη. Αν δε βρείτε, υπάρχουν γκρουπ στο couchsurfing σε στυλ Athens Emergency Couch, στο οποίο γράφεις ότι χρειάζεσαι Couch γρήγορα και θα σου απαντήσουν άτομα τα οποία μπορούν να σε φιλοξενήσουν.

Request Approve

Μπράβο, μόλις βρήκες έναν οικοδεσπότη ο οποίος θα σε φιλοξενήσει. Κράτα επικοινωνία μαζί του, μέχρι να έρθεις. Δώσε το κινητό σου για να μπορέσει να μιλήσει μαζί σου, και όποια αλλαγή θα έχεις στο πρόγραμμα σου, τον ενημερώνεις (του στυλ ότι θα έρθεις άλλη μέρα, αργότερα κτλ)

Reference

αυτό που αρέσει σε όλους μας. Μετά από μια διαμονή, να διαβάσεις Reference του καλεσμένου σου, για το πόσο καλά πέρασε.

Όπως είπα και παραπάνω, το couchsurfing πρόκριτε για ένα νέο τρόπο ταξιδιών που είναι για όλα τα γούστα άλλα και ηλικίες. Δε υπάρχει κάτι το τρομερό ή να σε κλέψουν. Μαζέψτε Reference από διάφορα πάρτι/μαζώξεις του couchsurfing της περιοχής σας, και ταξιδέψτε! :)

Attachments

hydronetta

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Η φιλοξενία όπως αναφέρει ο Θανάσης δεν έιναι δεσμευτική, πολλοί ενδιαφέρονται για ένα καφέ και ξενάγηση. Πάντως για να κάνω και κουτσομπολιό για μας τους έλληνες: επειδή κατά κανόνα όλοι αναρτούν τις φωτογραφίες στο προφίλ τους, όπου καλλίγραμμος νεαρά εκ λατινικής αμερικής υποβάλλει αίτημα, οι προσκλήσεις για hosting πέφτουν σύννεφο...

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
κάπου τάχουμε ξαναγράψει.
είμαι από χρόνια μέλος με λίγες εμπειρίες, αλλά όχι φιλοξενίας γιατί περιμένω να κτιστεί πρώτα η βίλα μου

ThanasisU2

Member
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
το ξέρω, απλά ήταν χαμένα σε ένα τόπικ, τώρα με την κρίση, όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει για φθηνή διαμονή κάπου, και είπα να το κάνω σαν πρότυπο, άλλα και πάλι το βλέπω να ρωτάνει το ίδιο και το ίδιο

orestcrete

Member
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ταξίδι-Όνειρο
New Zealand
Να πω απλα για το verification οτι τωρα νομιζω εχει γινει λιγο πιο ακριβο,πρεπει να ειναι καπου στα 30-40 ευρω ..

Πολυ σημαντικο αυτο που ειπε ο Θανασης για το γεματο προφιλ .. Δεν χρειαζεται να γραφεται σεντονια,αλλα καλο ειναι να ειναι ολα τα πεδια γεματα .. Γιατι ετσι καταλαβαινει ο αλλος (στο οσο ειναι εφικτο) το ποιον εχει απεναντι του .. Φωτογραφιες μεχρι 5 σιγουρα .. Δεν ειναι facebook για να ποσταρεις φωτος καθημερινα,αλλα χρειαζονται..

Αν εχετε ενα βασικο πλανο στο μυαλο σας για το ταξιδι απο νωρις καλο ειναι να εχετε ψαχτει απο πιο νωρις,γιατι δεν ειναι ευκολο να βρεις ..

ΑΞΙΖΕΙ με πιο κεφαλαια δεν μπορω να το γραψω .. Δεν ειναι πανακειακαι δεν πρεπει να βασιζεστε μονο σε αυτο,οι τσαμπατζηδες καποια στιγμη φαινονται και περιθωριοποιουνται .. Και αρκουν 1 ή 2 γνωριμιες που μπορει να αλλαξουν τον τροπο σκεψης σας .. Γιαυτο try it ;)

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Από τα 15 -20 άτομα που έχω γνωρίσει πάντως μέσω του σάιτ μόνο το ένα δε μου άφησε καλή εντύπωση. Και ορισμένα άτομα αποδείχθηκαν διαμάντια (βλ Λορέντζο :) )
Απλώς απευθύνεται σε πιο ''ανοιχτά μυαλά'' και σίγουρα σε δοτικούς ανθρώπους.

xalara

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αndromeda
Ταξίδι-Όνειρο
Bora-bora
Πάντως για να κάνω και κουτσομπολιό για μας τους έλληνες: επειδή κατά κανόνα όλοι αναρτούν τις φωτογραφίες στο προφίλ τους, όπου καλλίγραμμος νεαρά εκ λατινικής αμερικής υποβάλλει αίτημα, οι προσκλήσεις για hosting πέφτουν σύννεφο...
καλα αυτο ισχυει παντου και με αποκορυφωμα στην Iταλια, όπου ευκολοτερο ειναι να κερδισεις το τζοκερ παρα να σε φιλοξενησει ιταλος σε κεντρικη πολη αν δεν εισαι γυναικα.
Μια τάση που έχω παρατηρήσει στην ολλανδια ( και δεν ξερω αν ισχυει και αλλού) ειναι οτι τα references γραφονται πιο σπανια και εχουν αντικατασταθει απο τα facebook friend requests.

Τέλος μια ωραία ταξιδιωτική περιπετεία που διάβασα σήμερα:
On couchsurfing with the Taliban | Matador Network

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Έχω μικρή εμπειρία από couchsurfing και θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω από μέτρια ως καλή (δεν έχω φιλοξενηθεί όμως).

Οι καλύτερές μου εμπειρίες ήταν με τις κοπέλες που γνώρισα το φθινόπωρο στη Βαλτική. Η χειρότερη ήταν η γνωριμία μου με μία Τσέχα μέσω παρέας από couchsurfers το καλοκαίρι στη Μαδέρα, η οποία μου ζητούσε πιεστικά να τη φιλοξενήσω για 2-3 βράδια στο δωμάτιο που νοίκιαζα και μάλιστα ήθελε δωρέαν! :shock:

Το ζήτημα της σεξουαλικής "παρενόχλησης" που ανέφερε ο Θανάσης παίζει, αλλά εντάξει, όταν βρίσκεσαι στην ασφάλεια/απόσταση που σου προσφέρει ο υπολογιστής σου μπορείς να το διαχειριστείς. Προσωπικά για μένα ήταν πολύ δυσκολότερο να διαχειριστώ την ενοχλητική Τσέχα στο face to face (Παναγία μου, με έχει στοιχειώσει η τύπισσα)!

Μετά την εμπειρία μου στη Βαλτική αποφάσισα να πάρω ρόλο ξεναγού σε couchsurfers που έρχονται Αθήνα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Μία Ιταλίδα με ακύρωσε τελευταία στιγμή επειδή προτίμησε να βγει με κάτι τυπάδες που γνώρισε (εντάξει, λογικό :haha: ) κι ένας Μαροκινός αποφάσισε να μην έρθει εν τέλει καθόλου Αθήνα επειδή φοβάται την Χρυσή Αυγή.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
η οποία μου ζητούσε πιεστικά να τη φιλοξενήσω για 2-3 βράδια στο δωμάτιο που νοίκιαζα και μάλιστα ήθελε δωρέαν! :shock:
Τι σοι φιλοξενια θα 'ταν αμα πληρωνε;

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Τι σοι φιλοξενια θα 'ταν αμα πληρωνε;
Ναι, όντως, αλλά πόσο λογικό σου φαίνεται να θεωρεί ότι ήταν δυνατό (ακόμα και να ήθελα να την φιλοξενήσω, που δεν) να έχω για 2-3 μέρες το νου μου να την βάζω και να τη βγάζω κρυφά από τους ιδιοκτήτες της πανσιόν; Στη θέση της θα είχα ζητήσει να πληρώσουμε διά δύο το δωμάτιο (κάτι που εν τέλει της πρότεινα εγώ και αρνήθηκε επειδή της φάνηκε ακριβό :haha: ).

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
κάτι που εν τέλει της πρότεινα εγώ και αρνήθηκε
Εφαγες και χυλοπιτα. Δεν πειραζει αυτα εχει ο ερωτας... Αν τη θες πραγματικα πρεπει να επιμεινεις.

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Εφαγες και χυλοπιτα. Δεν πειραζει αυτα εχει ο ερωτας... Αν τη θες πραγματικα πρεπει να επιμεινεις.
Ναι, μάλλον γι' αυτό ακόμα τη μελετάω! Με πλήγωσε η απόρριψη και μου έμεινε απωθημένο! :D

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom