• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Πρωτοσέλιδα Δανέζικων εφημερίδων

Μηνύματα
108
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Βουκουρέστι
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Κοπεγχάγη 25 Μαρτίου 2010
Αρ. πρ. :55 Συντάκτης: Προς:
Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης
-Δ/νση Πληροφόρησης

Κοιν.:
-Δ/νση Υπηρεσιών Εξωτερικού
-Δ/νση Δημοσίων Σχέσεων

Ε.Δ.
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Δανία




EΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΔΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (23/03/2010).


ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΔΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Berlingske: «Διαφωνίες όσον αφορά τα λύτρα που δίδονται στους πειρατές»

Politiken: «Δεν ακούγεται η φωνή των κακοποιημένων παιδιών»

Jyllands Posten: «Οι βίαοι σύζυγοι μένουν στο σπίτι»

Børsen: «Κυνήγι χρημάτων εκτός του τραπεζικού τομέα»

Information: «Ο Barrack Obama πέτυχε την έγκριση της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας»

Kristeligt Dagblad: «Ο Πρόεδος των ΗΠΑ έγραψε ιστορία»

ΕΛΛΑΔΑ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εφημερίδα Jyllands Posten δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα του δημοσιογράφου Keld Louie Pedersen με τίτλο «Καμία βοήθεια», η οποία αναφέρεται στην κρίση της ελληνικής οικονομίας, στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης καθώς και στην έκθεση της τράπεζας Deutsche Bank, σχετικά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μαγνήτες τουριστών στην Ευρώπη, ενώ οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν έντονη ιστορική συνείδηση, διαθέτουν φυσική καλοσύνη. Κάθε χρόνο, επισκέπτονται τη χώρα περισσότεροι από 16 εκ. τουρίστες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 2,5 εκ. Γερμανοί. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται, όμως, ότι βοηθάει στην αλληλοκατανόηση των δύο λαών. Η καλοσύνη των Ελλήνων δεν είναι αρκετή για να τροποποιήσει τη γερμανική άποψη περί αυστηρού οικονομικού ελέγχου. Για αυτό το λόγο, οι Γερμανοί αποτελούν τους πλέον σκληρούς αντιπάλους των Ελλήνων, από τότε που άρχισε η κρίση της ελληνικής οικονομίας. Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου θα πρωταγωνιστήσουν.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες έχει στη διάθεσή της η Angela Merkel, το 80% των Γερμανών πιστεύει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, μόνοι τους, τα οικονομικά τους προβλήματα, ενώ το 60% θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να επιστρέψει όταν έχει θέσει υπό έλεγχο τη δημοσιονομική της κατάσταση. Πιο γλαφυρό φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Financial Times Deutschland, σύμφωνα με το οποίο, το 40% των Γερμανών πιστεύει ότι η Γερμανία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση, εάν δεν συμμετείχε στην ευρωζώνη, στην οποία συμμετέχουν χώρες, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να λάβει μία ισχυρή δόση ρεαλισμού στην έκθεση της Deutsche Bank για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η γερμανική τράπεζα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία θα υποφέρει σοβαρά, κατά τη διάρκεια της τακτοποίησης των δημοσίων οικονομικών. Πολύ περισσότερο από αυτό που εξήγησε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό.
Από το 2009 έως το 2012, περίοδο κατά την οποία το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη του Maastricht, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά 9,5%. Συνεπώς, οι συνέπειες στην εθνική οικονομία θα είναι πολύ πιο επώδυνες, από αυτές που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 12,7% του ΑΕΠ, το 2009, στο 3%, το 2012. Κατά το τρέχον έτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί, κατά 4%, με ένα συντονισμένο πρόγραμμα περικοπών και αύξησης των εσόδων. Η κυβέρνηση στην Αθήνα πιστεύει ότι ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί, έχοντας, παράλληλα, μείωση στο ΑΕΠ, της τάξης του 0,3%. Αναμένουμε ότι η μείωση των οικονομικών δραστηριοτήτων θα ανέλθει στο 4%. Πρόκειται για σοβαρή μείωση και ανοπόφευκτα, θα έχει αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας», εξηγεί ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Michael Biggs.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανεργία, κατά τη διάρκεια του προγράμματος υλοποίησης των περικοπών, θα ανέλθει στο 10%, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank αναμένουν ότι ένας στους πέντε Έλληνες δεν θα έχει εργασία, ιδιαίτερα όταν τεθεί σε εφαρμογή το πλέον επώδυνο μέρος του προγράμματος, το 2012.
«Πρόκειται για οφθαλμοφανώς σημαντική διαφορά στις εκτιμήσεις, η οποία πιθανώς οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα υπολογίζει την ανεργία. Εάν κάποιος εργάζεται, μηνιαίως, μόλις κάποιες ώρες, δεν θεωρείται άνεργος, αν και στην πραγματικότητα είναι», εξηγεί ο καθηγητής οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολος Φιλιππόπουλος. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, και η Deutsche Bank και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δίκιο στις εκτιμήσεις τους. Εάν, όμως, λάβουμε υπόψη μας τον αριθμό των ατόμων, τα οποία de facto βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, τότε οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank είναι πιο συγκεκριμένες», προσθέτει ο καθηγητής.
Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 10,5%, το 2012. «Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, η ανεργία αυξήθηκε στο 10,3% και δεν είχε αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Για αυτό το λόγο, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα βιώσει μία δραματική αύξηση της ανεργίας», υπογραμμίζει ο Michael Biggs.
Όπως εκτιμά η Deutsche Bank, η ανεργία, όπως και οι άλλες επιπτώσεις, οι οποίες θα πλήξουν άμεσα ή έμμεσα τους Έλληνες, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ή όχι του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. «Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Έχουμε δει γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί, πριν να αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής», αναφέρει ο Michael Biggs.
Η έκθεση της Deutsche Bank, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, δημοσιεύθηκε σε χρονική περίοδο, κατά την οποία ο διεθνής οικονομικός κόσμος αναμένει ότι η Γερμανία θα τεθεί επικεφαλής της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, εφόσον αυτή κριθεί αναγκαία. Κατά το τέλος του 2010, η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει 44,8 δις. ευρώ. Τα 16,9 δις. ευρώ σχετίζονται με την ανανέωση των κρατικών δανείων, τα 11,4 δις. για την αποπληρωμή των επιτοκίων και τα 9,2 δις. ευρώ για την κάλυψη του αναμενόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος. Το τίμημα αναμένεται να είναι υψηλό. Τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν, χθες, στο 6,64%, ενώ τα επιτόκια των αντίστοιχων γερμανικών ανήλθαν στο 3,08%.
Ένα σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θα έχει ως στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης για χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που προσφέρουν οι αγορές. Ούτε η γερμανική κυβέρνηση, όμως, ούτε ο γερμανικός λαός φαίνονται ότι είναι πρόθυμοι να θέσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας σε κίνδυνο, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα, να βγει από την οικονομική κρίση, την οποία η ίδια δημιούργησε.

Η ανταπόκριση συνοδεύεται από φωτογραφία του Απόστολου Φιλιππόπουλου και ελληνικού νησιού καθώς και πίνακες με στοιχεία, για την ελληνική οικονομία.

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα του ίδιου δημοσιογράφου με τίτλο «Διαφωνίες, σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας», η οποία αναφέρεται στα διαφορετικά συμπεράσματα, τα οποία παρατηρούνται στις εκτιμήσεις των τριών μεγαλύτερων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Οι εκτιμήσεις του οίκου Moody´ s είναι καλύτερες από αυτές των οίκων Standard & Poor´ s και Fitch Ratings και αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδεχθεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση.
Η εφημερίδα Berlingske Tidende δημοσιεύει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του δημοσιογράφου Ole Bang Nielsen με τίτλο «Η ΕΕ θα συμμετέχει στις εργασίες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού των χωρών μελών», η οποία αναφέρεται στις δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα οικονομίας Επιτρόπου, Olli Rehn, σύμφωνα με τον οποίο, η ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στη σύνταξη των προϋπολογισμών των κρατών, προκειμένου να αποφεύγεται το ενδεχόμενο κρίσης, ανάλογης με αυτής της Ελλάδας. Στην ανταπόκριση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ελλάδα, η Γερμανία φαίνεται ότι απομονώνεται, καθώς οι υπόλοιπες χώρες διάκεινται πιο θετικά στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με τον ερευνητή του thinktank CEPS στις Βρυξέλλες, Daniel Gros, οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, περί επιβολής κυρώσεων σε κράτη μέλη, τα οποία δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια της ΕΕ, απευθύνονται, κυρίως στους Γερμανούς ψηφοφόρους, καθώς για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής απαιτείται η τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ενδεχόμενο, το οποίο φαντάζει, προς το παρόν, μάλλον απίθανο. «Δεν θα πρέπει να δημιουργούμε φρούδες ελπίδες», δήλωσε, το Σαββατοκύριακο, η Angela Merkel, η οποία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Η οικονομική εφημερίδα Børsen δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Thomas Bernt Henriksen με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει γερμανικό πρόγραμμα περικοπών», το οποίο αναφέρεται στην ανοιχτή συζήτηση, η οποία οργανώθηκε, χθες, από το Πανεπιστήμιο Copenhagen Business School, σχετικά με το ευρώ και την οικονομική κρίση. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Axel A. Weber, ο Πρόεδρος της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας, Christian Noyer και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Δανίας, Niels Bernstein.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Axel A. Weber, κατέστη σαφής η άποψη της Γερμανίας, ότι, δηλαδή, η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει ένα σκληρό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει περικοπές των δημοσίων δαπανών, μεταρρυθμίσεις και μικρές αυξήσεις μισθών, προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για την νέα οικονομική ανάπτυξη. «Θα πρέπει να αντικρύσουμε κατάματα τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Axel A. Weber, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το μάθημα, το οποίο διδασκόμαστε από την οικονομική κρίση είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να παραβλέπουμε τις εξελίξεις αλλά αντίθετα θα πρέπει να επιλύσουμε τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης. Παρατηρείται βαθειά οικονομική ανισορροπία και η απάντηση είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία μας θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη. Εάν δεν το πράξουμε, τότε οι διαφορές, στο πλαίσιο της ευρωζώνης θα διευρυνθούν. Η οδός, η οποία επιβάλλεται να ακολουθήσουμε είναι σκληρή και επώδυνη αλλά μόνο έτσι θα επιτύχουμε». Οι απόψεις του Axel A. Weber συμπίπτουν, χρονικά, με τη διαφωνία, η οποία προκύπτει μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
«Θα πρέπει οι επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Η αγορά εργασίας επιβάλλεται να γίνει πιο ευέλικτη και να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα», υπογράμμισε ο Axel A. Weber, ο οποίος ανέφερε ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όσον αφορά τη δημοσιονομική τους πολιτική, καθώς, επί σειρά ετών, δαπανούσαν υπερβολικά χρήματα, ενώ οι ανταγωνιστικές τους ικανότητες ήταν μειωμένες. Ο Πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας ανέφερε, επίσης, ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με αυτήν της Γερμανίας, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών. Για αυτό το λόγο και εξαιτίας της εμπειρίας της, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το γερμανικό μοντέλο αποτελεί την απάντηση στην κρίση, αν και θα επιφέρει, επί σειρά ετών, μείωση της ανάπτυξης και παράταση της οικονομικής κρίσης στις χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, όσον αφορά το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και τις ανταγωνιστικές τους ικανότητες.
Το αίτημα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων υποστηρίζεται και από τον Christian Noyer, ο οποίος επεσήμανε ότι η ανεργία θα αντιμετωπισθεί, εφόσον πραγματοποιηθούν δομικές αλλαγές.
Ταυτόχρονα, ο Axel A. Weber αναγνώρισε ότι κάποια από τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει, σήμερα, η ευρωζώνη οφείλονται στη συνεργασία στο πλαίσιο του ευρώ. «Τα οφέλη της εισαγωγής του ευρώ δεν διανεμήθηκαν δίκαια ούτε όλες οι χώρες τα εκμεταλλεύτηκαν με τον ίδιο τρόπο. Κάποιες χώρες υπέκυψαν στον πειρασμό να ξοδεύουν υπερβολικά πολλά χρήματα», δήλωσε ο Axel A. Weber, υποδεικνύοντας, εμφανώς, την Ελλάδα.
Ο Christian Noyer υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, προς το παρόν, εκτός της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς, όπως φαίνεται και από την ιστορία, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αντιδρούν αρνητικά, όταν διαπιστώνονται ελλείμματα στα οικονομικά των κρατών.

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο του ίδιου δημοσιογράφου με τίτλο «Niels Bernstein: Σημαντικά οφέλη από το ευρώ», το οποίο αναφέρεται στην ομιλία του Διεθυντή της Τράπεζας της Δανίας, Niels Bernstein, κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, οποίος κατέστησε σαφές ότι η οικονομική κρίση απέδειξε ότι η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ προσφέρει σημαντικότερα πλεονεκτήματα από την διατήρηση της κορώνας. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Δανίας, η συμμετοχή στο ευρώ θα αυξήσει, μακροπρόθεσμα, το ΑΕΠ κατά 0,5 έως 1%», υπογράμμισε ο Niels Bernstein. Τα πλεονεκτήματα, τα οποία δύσκολα εκτιμώνται, σχετίζονται με τα μειωμένα επιτόκια, την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εξόδων κατά τη μετατροπή χρημάτων.
Ο Niels Bernstein θεωρεί, ωστόσο, ότι η εισαγωγή της Δανίας στο ευρώ θα πρέπει να συνδυασθεί με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική: «όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα, η ένταξη στο ευρώ δεν σημαίνει, ούτε θα πρέπει να σημαίνει, εύκολη πρόσβαση σε δάνεια στο εξωτερικό. Πρόκειται για τις ικανότητες της κάθε χώρας να διατηρούν υπό έλεγχο την εθνική τους οικονομία. Δεν υπάρχει άλλο υποκατάστατο εκτός από την υγιή δημοσιονομική πολιτική, είτε κανείς είναι εντός είτε εκτός της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Claus Vastrup, η ομιλία του Niels Bernstein αποτελεί σαφές μήνυμα υπέρ της εισαγωγής του ευρώ στη Δανία.

Η εφημερίδα Berlingske Tidende δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Lars Erik Skovgaard με τίτλο «Η κρίση είναι πιο ήπια, λόγω του ευρώ», το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Axel A. Weber υπογράμμισε ότι το ευρώ απέδειξε την ισχύ και την αντοχή του, κατά τη διάρκεια της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, ενώ έχει προστατεύσει, ιδιαίτερα τις μικρές χώρες της ευρωζώνης.

Η εφημερίδα Jyllands Posten δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Beile Grünbaum με τίτλο «Οι εθνικές τράπεζες ζητούν μεταρρυθμίσεις», το οποίο αναφέρεται στο ίδιο θέμα.

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο του ίδιου δημοσιογράφου με τίτλο «Η Δανία χρειάζεται το ευρώ», το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Δανός Υπουργός Οικονομικών, Claus Hjort Frederiksen υποσχέθηκε ένα νέο δημοψήφισμα για το ευρώ, όταν παρέλθει η κρίση. «Είναι σημαντική η εισαγωγή του ευρώ στη Δανία και αυτή αποτελεί σαφή στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Όταν θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση, τότε θα σκεφτούμε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Claus Hjort Frederiksen.


ΔΑΝΙΑ/ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ


Η εφημερίδα Berlingske Tidende δημοσιεύει άρθρο των δημοσιογράφων Sten Jensen, Claus Kragh και Christian Brøndum με τίτλο «Διαφωνίες, σχετικά με την παράδοση λύτρων στους πειρατές», το οποίο αναφέρεται στις αντιδράσεις δανικών ναυτιλιακών εταιρειών στα σχέδια των ΗΠΑ να απαγορέψουν την αποπληρωμή λύτρων στους πειρατές, οι οποίοι προχωρούν σε καταλήψεις πλοίων, στα ανοιχτά της Σομαλίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι τα χρήματα, τα οποία δίδονται στους πειρατές, διοχετεύονται στην τρομοκρατική οργάνωση al-Shabaab. Σύμφωνα, όμως με το διεθνές λόμπυ των ναυτιλιακών εταιρειών ICS, μεγάλη μερίδα των διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών θα εγκαταλείψει την πορεία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και για αυτό το λόγο, οι εθνικές ναυτιλιακές ενώσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να ασκήσουν επιρροή στα υπουργεία εξωτερικών των χωρών τους, προκειμένου να μην ισχύσει η απαγόρευση. Σύμφωνα με τον Υποδιευθυντή της δανικής ένωσης ναυτιλιακών επιχειρήσεων, Jan Fritz Hansen, η αποπληρωμή των λύτρων στους πειρατές είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Σύμβουλος του κόμματος των Φιλελευθέρων, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Michael Aastrup Jensen δήλωσε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι και οι ίδιες υπεύθυνες, καθώς οι επιθέσεις των πειρατών θα συνεχισθούν, εφόσον καταβάλλονται λύτρα.


ΔΑΝΙΑ/ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Η εφημερίδα Jyllands Posten δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Carl Emil Arnfred με τίτλο «Αλλαγή της στρατηγικής της Δανίας στο Αφγανιστάν», το οποίο αναφέρεται στην μυστική επίσκεψη της Δανής Υπουργού Εξωτερικών, Lene Espersen, στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της οποίας, συναντήθηκε, μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της χώρας, Hamid Karzai. Η Δανή Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε, χθες, ότι η Δανία αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκπαίδευση 450 Αφγανών στρατιωτών στην επαρχία Helmand. Συνεπώς, οι προσπάθειες των δανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έχουν εισέλθει σε νέα φάση, ενώ η Lene Espersen υπογράμμισε τη σημασία, που έχει αυτή η εξέλιξη. «Πλέον, αρχίζουμε να βλέπουμε την προοπτική να παραδώσουμε την ευθύνη στους ίδιους τους Αφγανούς», ανέφερε η Lene Espersen.
Η ανάληψη της ευθύνης για την εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτών αποτελούσε μία από τις προτεραιότητες των δανικών κομμάτων, τα οποία υποστηρίζουν τις δανικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν. Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως αποφασιστική, ενώ καλεί την κυβέρνηση να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της αποχώρησης των δανικών στρατευμάτων. Η Lene Espersen αρνήθηκε, όμως, να αναφερθεί σε οποιαδήποτε στρατηγική αποχώρησης των δανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

 

Yorgos

Member
Μηνύματα
10.037
Likes
53.149
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Κρίμα που δεν έχει ευχαριστώ στο Social. Ξέρεις πώς μπορούμε να έχουμε ημερήσια/εβδομαδιαία πρόσβαση στη μεταφρασμένη επισκόπηση δανέζικου Τύπου; Κανένα σάιτ;
 
Μηνύματα
108
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Βουκουρέστι
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Οχι δεν ξέρω φίλε μου.Αυτό το δελτίο το παίρνω απο το Γραφείο της Ελληνικής πρεσβείας στη Κοπεγχάγη.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.789
Μηνύματα
912.936
Μέλη
39.520
Νεότερο μέλος
Kaiser.de

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom