• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ο εβαγκελισμος τις Θεωτόκου...

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μου το στείλανε και το δημοσιεύω. Καταπληκτικό και λόγω της αυριανής μέρας και επίκαιρο. Αφιερωμένο ειδικά στα πατριωτάκια μου τους Κρητικούς!

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε μαθητής της ΣΤ/ τάξης από τα Βορίζια του Νομού Ηρακλείου.
Η ορθογραφία των λέξεων μην σας παραξενέψει.
Είναι αποτυπωμένη ακριβώς όπως στο πρωτότυπο χειρόγραφο κείμενο.
Το θέμα της έκθεσης όπως θα διαπιστώσετε είναι:

Θέμα: «Ο Εβαγκελισμός τις Θεωτόκου.»

Ο λουκάς εβαγκελίστικε ότι θα γενιθή ο χριστός.
τότε ο θεός πέζη μια τ ανγκέλου κε λέει του.
γλάκα μωρέ στη γη να βρίς το μαριό κε να του ιπής πως θα γενήσι το χριστό.
κράθιε του και τούτονε το κρινο.
θα δεχτεί πιο εύκολα. κε ετσά γλακά ο άνγκελος στη γη επίγε κι ίβρικεν το μαριό και ίπε του.
μαρία εσι δε το κατές μα είσαι βαρεμένο γιατι θα γενήσις το χριστό.
κε το μαριό τότε λεει. όφου! όφου! ίντα παθα!

Κε ίντα νε τανά απού μου μιλίς.
ας ειναι όμως. θα τονε γενήσο το χριστό...
ποιος άντρας όμως θα με παντρευτί;
και ίπετζι ο άνγκελος.
μι στενοχοράσε συ μαριό κε επίε ο άγκελος στον Ιωσηφ κε του λεει.
ιωσιφ το μαριό ειναι βαρεμένο απο το θεο κε θα γενήσι το χριστό.
συ ομως θα το παντρευτίς κε δε θα σε νειάζι πράμα.
τότε ο ιωσίφ που δεν επίστεψε λέξι απο τα λόγια του ανγκέλου επαντρεύτικε το μαριό.
κε όντενε γενούσε έδωκε τιν εντολί να σφάξουνε όλα τα μορά του κόσμου

Last edited by a moderator:

xrisa

Member
Επόμενο Ταξίδι
λατινικη αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
περού
Πριν απο αρκετά χρόνια είχε πέσει στα χέρια ένα βιβλιαράκι με επιλογή εκθέσεων μαθητών δημοτικού από ένα ιταλό δάσκαλο και είχε πάρα πολύ γέλιο. Αργότερα πέσαν στα χέρια μου και άλλα. Και εκείνο το βιβλίο είχε εκθέσεις από την ιταλική επαρχία της νοτίου Ιταλίας. Τώρα για την δική μας έκθεση από τα Βορίζια της Κρήτης.θέλω να πιστεύω ότι είναι μια μεμονωμένη περίπτωση αλλά είμαι σίγουρη όπως έχω δηλώσει και αλλού ότι η παιδεία μας νοσεί. Γιατί μπορεί να παιδιά μας στην συντριπτική πλεοψηφία να γράφουν καλύτερα αλλά το έλλειμμα γνώσης βρίσκεται παντού

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Για άγνωστες λέξεις, παρακαλώ να προσκομίσετε τις απορίες σας με αριθμό πρωτοκόλλου στην κυρία rethimno (έχει το όνομα, έχει και την χάρη!!)

wotan1975

Member
Επόμενο Ταξίδι
Πότε θα κάνει ξαστεριά...
Ταξίδι-Όνειρο
Η.Π.Α.
Γνωστο το παραπανω κειμενο,στην Κρητη.Τωρα αν 100% το εγραψε μαθητης σε καποιο χωριο ή οχι,κανεις δεν μπορει να απαντησει.

meli

Member
Επόμενο Ταξίδι
...μηπως στην αγάπη???
Ταξίδι-Όνειρο
Ολος ο κόσμος
Πολυ γελιο....:haha::haha::haha::haha:

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Ωραίο "κρητικό"

βέβαια δεν το θεωρώ έκθεση μαθητού, αλλά κρητική διάλεκτο μεταξύ ιστορίας και ανέκδοτου που λέγανε παλιά στα χωριά.
όμοια γράφονται πολλές φορές στον τοπικό τύπο για να ξαναθυμιζόμαστε την διάλεκτο

ευχαριστούμε Δήμο

Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Αντιστέκομαι από το πρωί στον πειρασμό να σας διηγηθώ αυτό που έζησα εγώ την Δευτέρα γιατί είναι λίγο άσχετο με την ιστορία του Δήμου αλλά τελικά υπέκυψα στον πειρασμό. Το βράδυ της Δευτέρα ήμουν στου «Δρόμους Ζωής», μια οργάνωση που βοηθάει τα παιδιά των μεταναστών, και παρακολουθούσα για λίγο τις προσπάθειες ενός νεαρού εθελοντή να εξηγήσει σε πιτσιρίκια της δευτέρας δημοτικού τι γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου, αλλά αυτά τα έχουν όλα μπερδεμένα στο κεφάλι τους γιατί φέτος έχουν πέσει και όλες οι γιορτές μαζί.
Τα ρωτάει: «Ξέρετε γιατί θα έχουμε αργία την Τετάρτη;», «γιατί είναι εθνική γιορτή» απαντάει ένα κοριτσάκι, «ωραία μπράβο» ενθουσιάζεται ο νεαρός, «και μετά θα αλλάξει ο χρόνος» λέει το κοριτσάκι, «όχι αυτό έγινε την πρωτοχρονιά, τώρα γιορτάζουμε για τους ήρωες, ξέρετε τον Κολοκοτρώνη;», «ναι μας τον είπε η δασκάλα μας, είναι αυτός που πέθανε» απαντάει ένας μικρός, «περίπου έτσι» λέει ο εθελοντής, « και το Πάσχα θα αναστηθεί» συνεχίζει ο μικρός.
..... «καλά ανοίχτε τα τετράδια σας να κάνουμε ορθογραφία»

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Αντιστέκομαι από το πρωί στον πειρασμό να σας διηγηθώ αυτό που έζησα εγώ την Δευτέρα γιατί είναι λίγο άσχετο με την ιστορία του Δήμου αλλά τελικά υπέκυψα στον πειρασμό. Το βράδυ της Δευτέρα ήμουν στου «Δρόμους Ζωής», μια οργάνωση που βοηθάει τα παιδιά των μεταναστών, και παρακολουθούσα για λίγο τις προσπάθειες ενός νεαρού εθελοντή να εξηγήσει σε πιτσιρίκια της δευτέρας δημοτικού τι γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου, αλλά αυτά τα έχουν όλα μπερδεμένα στο κεφάλι τους γιατί φέτος έχουν πέσει και όλες οι γιορτές μαζί.
Τα ρωτάει: «Ξέρετε γιατί θα έχουμε αργία την Τετάρτη;», «γιατί είναι εθνική γιορτή» απαντάει ένα κοριτσάκι, «ωραία μπράβο» ενθουσιάζεται ο νεαρός, «και μετά θα αλλάξει ο χρόνος» λέει το κοριτσάκι, «όχι αυτό έγινε την πρωτοχρονιά, τώρα γιορτάζουμε για τους ήρωες, ξέρετε τον Κολοκοτρώνη;», «ναι μας τον είπε η δασκάλα μας, είναι αυτός που πέθανε» απαντάει ένας μικρός, «περίπου έτσι» λέει ο εθελοντής, « και το Πάσχα θα αναστηθεί» συνεχίζει ο μικρός.
..... «καλά ανοίχτε τα τετράδια σας να κάνουμε ορθογραφία»
:haha::haha::haha: Γειά σου ρε Ιωάννα, έγραψες πάλι! Πάλι καλά που δεν το συνέχισε το πράγμα για τα κόκκινα αυγά - ας πούμε - μην άκουγε και για κανένα νόμισμα κρυμμένο μέσα τους!

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στο σχολείο έχουμε πολλά παιδιά μεταναστών, κυρίως από Αλβανία. Για άλλη μια φορά σήμερα στη γιορτή αναρωτιόμουνα τι μπορεί να λέει μια τέτοια επέτειος σε αυτά τα παιδιά όταν στα Ελληνόπουλα μάλλον δεν λέει πια τίποτα ή σχεδόν τίποτα. Φαντάζομαι λοιπόν αυτά τα παιδάκια που στο μυαλό τους όλα αυτά τα έθιμα έχουν γίνει "σούπα". Έχει δίκιο ο babaduma ότι ευτυχώς που το σταμάτησε εκεί.

afroditi

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου
σήμερα το πρωί είχανε στο μέγκα καλεσμένη την ελένη γλύλατζη -η πρώτη γυναίκα πρύτανης στο πανεπιστήμιο της ευρώπης. αναφέρθηκε στο βυζάντιο και είπε ότι όταν ρώτησε μαθητές έλληνες τι έγινε στις 29 μαίου κανένας δεν ήξερε να απαντήσει ενώ κάθε χρόνο την συγκεκριμένη μέρα γάλλοι φοιτητές της της στέλνουν συλληπητήρια κάρτα..
29 μαίου έπεσε η πόλη

δεν έχει πολύ σχέση με το αρχικό θέμα απλά το ανέφερα γιατί μου έκανε εντύπωση αν και έχω ακούσει πολύ χειρότερα τύπου 25 μαρτίου ο κολοκοτρώνης πολέμησε τους ιταλούς.. πολύ λυπηρό νέα παιδια να μην ξέρουν έστω τα στοιχειώδη..

Pandora

Member
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Δήμο και Ιωάννα...για το πρωινό χαμόγελο που μου χαρίσατε...ευχαριστώ:)
:hug:

Υ.Γ. Καλό ταξίδι Δήμο :clap:

rethimno

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λεσβος
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κοσμου
Μου το στείλανε και το δημοσιεύω. Καταπληκτικό και λόγω της αυριανής μέρας και επίκαιρο. Αφιερωμένο ειδικά στα πατριωτάκια μου τους Κρητικούς!

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε μαθητής της ΣΤ/ τάξης από τα Βορίζια του Νομού Ηρακλείου.
Η ορθογραφία των λέξεων μην σας παραξενέψει.
Είναι αποτυπωμένη ακριβώς όπως στο πρωτότυπο χειρόγραφο κείμενο.
Το θέμα της έκθεσης όπως θα διαπιστώσετε είναι:

Θέμα: «Ο Εβαγκελισμός τις Θεωτόκου.»

Ο λουκάς εβαγκελίστικε ότι θα γενιθή ο χριστός.
τότε ο θεός πέζη μια τ ανγκέλου κε λέει του.
γλάκα μωρέ στη γη να βρίς το μαριό κε να του ιπής πως θα γενήσι το χριστό.
κράθιε του και τούτονε το κρινο.
θα δεχτεί πιο εύκολα. κε ετσά γλακά ο άνγκελος στη γη επίγε κι ίβρικεν το μαριό και ίπε του.
μαρία εσι δε το κατές μα είσαι βαρεμένο γιατι θα γενήσις το χριστό.
κε το μαριό τότε λεει. όφου! όφου! ίντα παθα!

Κε ίντα νε τανά απού μου μιλίς.
ας ειναι όμως. θα τονε γενήσο το χριστό...
ποιος άντρας όμως θα με παντρευτί;
και ίπετζι ο άνγκελος.
μι στενοχοράσε συ μαριό κε επίε ο άγκελος στον Ιωσηφ κε του λεει.
ιωσιφ το μαριό ειναι βαρεμένο απο το θεο κε θα γενήσι το χριστό.
συ ομως θα το παντρευτίς κε δε θα σε νειάζι πράμα.
τότε ο ιωσίφ που δεν επίστεψε λέξι απο τα λόγια του ανγκέλου επαντρεύτικε το μαριό.
κε όντενε γενούσε έδωκε τιν εντολί να σφάξουνε όλα τα μορά του κόσμου
Δημο λυθηκα στα γελια.....οντως θελει γερη μεταφραση.....απο ορθογραφία...ασε....:haha::haha::haha:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα